km/óra
  2024.06.14., péntek  •  Vazul napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
1956: városi megemlékezés és ünnepi közgyűlés

1956: városi megemlékezés és ünnepi közgyűlés

A Jáki úti temetőben Welther Károly sírjánál, a Március 15. téren az országzászló ünnepélyes felvonásával, az 56-osok terén a nemzetőrök emléktáblájának megkoszorúzásával, majd ünnepi közgyűléssel emlékezett Szombathely az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 64., a Magyar Köztársaság kikiáltásának 31. és az önkormányzatiság 30. évfordulójára.

 

A hagyományoknak megfelelően a Jáki úti temetőben, Welther Károly sírjánál vette kezdetét a városi ünnepségsorozat. Az erdélyi származású ügyvéd a Vas Megyei Forradalmi Bizottság elnökeként a forradalmi események egyik legjelentősebb alakja volt, neki köszönhető, hogy november 4-ig nem folyt vér Vas megyében. Letartóztatták, Ukrajnába hurcolták, a rákoskeresztúri börtönben kínozták, majd az ÁVH be akarta szervezni. Nem tört meg, más utat választott: 1957. február 28-án a szombathelyi vasútállomáson halt mártírhalált, a vonat elé vetette magát. 52 évet élt. Sírjánál családtagjai, az 56-os Szövetség Vas megyei szervezetének képviselői, a kormányhivatal, a megyei és a városi önkormányzat vezetői helyeztek el koszorút.

 


A Március 15. téren katonai tiszteletadás mellett, a Himnusz hangjaira felvonták a nemzeti lobogót, majd az ünneplők az 56-osok terére vonultak, ahol a 12 hős nemzetőr emléktáblájánál folytatódott a megemlékezés. Lechner Ferenc, az 56-os Szövetség országos elnökségének tagja ünnepi beszédében úgy fogalmazott: a forradalom több, mint lázongás.


- Céljai világosak, a nemzet egységesen küzd a szabadságért, ellenfele mindig egy erős, elnyomó hatalom. 56-ban, a dicsőséges forradalom időszakában újra lehetőség adódott megízlelni a szabadság zamatát, a hazugságok fojtogató légköréből való kitörési szándék összekovácsolta a magyarokat. Ez volt a legtisztább demokrácia, amit a nép kiáradó örömmel élt meg - hangoztatta Lechner Ferenc.

 


Csaknem húsz intézmény, önkormányzat, párt és társadalmi szervezet képviselői hajtottak fejet és helyeztek el koszorút az emléktáblánál.


A megemlékezés ünnepi közgyűléssel zárult a Városházán. Az AGORA munkatársai által szerkesztett emlékműsorban közreműködtek a Weöres Sándor Színház színművészei - Szabó Róbert Endre és Jámbor Nándor -, Kiss Márton és Buti Zsanett zongoraművészek, valamint Sebestyén Péter csellóművész.


Ünnepi beszédében dr. Nemény András polgármester nemcsak az 56-os forradalom hőseiről, hanem a szombathelyi önkormányzat megalakulásnak 30. évfordulójáról is megemlékezett.


- Harminc évünk egy közösen szőtt szőnyeg, sok ezer döntés-öltéssel, szürke, hétköznapi sorokkal, színpompás ünnepi díszítéssel, néha a gyász feketéjével, a születés aranyával. Sokszínű kép, mégis szép, nekünk szombathelyieknek bizonyosan, hiszen ez a mi szőttesünk, a mi életünk. A mai szövőmestereknek talán valamivel könnyebb a dolga, hiszen tudjuk, mi az a minőség, ami jól állja az idő próbáját. De milyenek lehettek az első öltések, mit érezhetett a fiatal polgármester és csapata, amikor ott találták magukat az események középpontjában, ott, ahol épp a szabadság írta a történelmet. Ahol mindent lehet, ott a legnehezebb utat találni, mert minden döntés, minden választott út egyben az összes többiről való lemondás. Mi utódok olyan alapot kaptunk, amihez azóta is jó visszanyúlni - fogalmazott. - Ez az év különösen sok erőt igényel mindannyiunktól, a koronavírus-járvány egészségügyi, szociális és gazdasági krízist hozott magával. A ma önkormányzatának a segítség a kulcsszava. Tesszük, amit tudunk, városvezetés és ellenzék egyaránt, mert erre kötelez a múltunk. Túl fogjuk élni a járványt, és vissza fogjuk szerezni a normális életünket. Hiszem, hogy amikor véget ér, Szombathely egy még erősebb, egymásra figyelő közösség lesz. Az önkormányzat a saját életünk irányítása a saját szabályaink szerint. Vigyázzunk rá, hogy mindig megtaláljuk benne a forradalmárok céljait, a rendszerváltók reményeit és az elmúlt harminc év tapasztalatait.

 

 

Fotó: Nagy Jácint
 

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 22. szám - 2024.06.07.
Savaria Fórum 33. évfolyam 22. szám - 2024.06.07.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Szombathelyen és a megyében is küzdenek az árral
Az éjszakai esőzések után ismét áradnak, kilépnek medrükből a folyók és a patakok a megyében, Szombathelyen is védekezni kell a víz ellen. A Rábán és a Pinkán is harmadfokú készültség van, más megyékből vezényeltek át szakembereket, a Rába-völgyben további áradásokra kell számítani.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.