km/óra
  2020.11.27., péntek  •  Virgil napja
1956: városi megemlékezés és ünnepi közgyűlés

1956: városi megemlékezés és ünnepi közgyűlés

A Jáki úti temetőben Welther Károly sírjánál, a Március 15. téren az országzászló ünnepélyes felvonásával, az 56-osok terén a nemzetőrök emléktáblájának megkoszorúzásával, majd ünnepi közgyűléssel emlékezett Szombathely az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 64., a Magyar Köztársaság kikiáltásának 31. és az önkormányzatiság 30. évfordulójára.

 

A hagyományoknak megfelelően a Jáki úti temetőben, Welther Károly sírjánál vette kezdetét a városi ünnepségsorozat. Az erdélyi származású ügyvéd a Vas Megyei Forradalmi Bizottság elnökeként a forradalmi események egyik legjelentősebb alakja volt, neki köszönhető, hogy november 4-ig nem folyt vér Vas megyében. Letartóztatták, Ukrajnába hurcolták, a rákoskeresztúri börtönben kínozták, majd az ÁVH be akarta szervezni. Nem tört meg, más utat választott: 1957. február 28-án a szombathelyi vasútállomáson halt mártírhalált, a vonat elé vetette magát. 52 évet élt. Sírjánál családtagjai, az 56-os Szövetség Vas megyei szervezetének képviselői, a kormányhivatal, a megyei és a városi önkormányzat vezetői helyeztek el koszorút.

 


A Március 15. téren katonai tiszteletadás mellett, a Himnusz hangjaira felvonták a nemzeti lobogót, majd az ünneplők az 56-osok terére vonultak, ahol a 12 hős nemzetőr emléktáblájánál folytatódott a megemlékezés. Lechner Ferenc, az 56-os Szövetség országos elnökségének tagja ünnepi beszédében úgy fogalmazott: a forradalom több, mint lázongás.


- Céljai világosak, a nemzet egységesen küzd a szabadságért, ellenfele mindig egy erős, elnyomó hatalom. 56-ban, a dicsőséges forradalom időszakában újra lehetőség adódott megízlelni a szabadság zamatát, a hazugságok fojtogató légköréből való kitörési szándék összekovácsolta a magyarokat. Ez volt a legtisztább demokrácia, amit a nép kiáradó örömmel élt meg - hangoztatta Lechner Ferenc.

 


Csaknem húsz intézmény, önkormányzat, párt és társadalmi szervezet képviselői hajtottak fejet és helyeztek el koszorút az emléktáblánál.


A megemlékezés ünnepi közgyűléssel zárult a Városházán. Az AGORA munkatársai által szerkesztett emlékműsorban közreműködtek a Weöres Sándor Színház színművészei - Szabó Róbert Endre és Jámbor Nándor -, Kiss Márton és Buti Zsanett zongoraművészek, valamint Sebestyén Péter csellóművész.


Ünnepi beszédében dr. Nemény András polgármester nemcsak az 56-os forradalom hőseiről, hanem a szombathelyi önkormányzat megalakulásnak 30. évfordulójáról is megemlékezett.


- Harminc évünk egy közösen szőtt szőnyeg, sok ezer döntés-öltéssel, szürke, hétköznapi sorokkal, színpompás ünnepi díszítéssel, néha a gyász feketéjével, a születés aranyával. Sokszínű kép, mégis szép, nekünk szombathelyieknek bizonyosan, hiszen ez a mi szőttesünk, a mi életünk. A mai szövőmestereknek talán valamivel könnyebb a dolga, hiszen tudjuk, mi az a minőség, ami jól állja az idő próbáját. De milyenek lehettek az első öltések, mit érezhetett a fiatal polgármester és csapata, amikor ott találták magukat az események középpontjában, ott, ahol épp a szabadság írta a történelmet. Ahol mindent lehet, ott a legnehezebb utat találni, mert minden döntés, minden választott út egyben az összes többiről való lemondás. Mi utódok olyan alapot kaptunk, amihez azóta is jó visszanyúlni - fogalmazott. - Ez az év különösen sok erőt igényel mindannyiunktól, a koronavírus-járvány egészségügyi, szociális és gazdasági krízist hozott magával. A ma önkormányzatának a segítség a kulcsszava. Tesszük, amit tudunk, városvezetés és ellenzék egyaránt, mert erre kötelez a múltunk. Túl fogjuk élni a járványt, és vissza fogjuk szerezni a normális életünket. Hiszem, hogy amikor véget ér, Szombathely egy még erősebb, egymásra figyelő közösség lesz. Az önkormányzat a saját életünk irányítása a saját szabályaink szerint. Vigyázzunk rá, hogy mindig megtaláljuk benne a forradalmárok céljait, a rendszerváltók reményeit és az elmúlt harminc év tapasztalatait.

 

 

Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 29. évfolyam 43. szám - 2020.11.20.
Savaria Fórum 29. évfolyam 43. szám - 2020.11.20.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Telefonos info-vonalat indít a Markusovszky kórház a betegek hozzátartozóinak
Kurz: Ausztria a nyugati tartományokban kezdi a tömeges tesztelést
Sebastian Kurz osztrák kancellár bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt meghirdetett tömeges tesztelést a nyugati tartományokban, Vorarlbergben, Tirolban és Salzburgban kezdik meg december elején.
A Markusovszky kórház proszektúrája betelt, külső telephelyek bevonásával oldják meg a halottak tárolását
A nyugat.hu számolt be egy olvasójuk levele nyomán arról, hogy megtelt a szombathelyi Markusovszky kórház proszektúrája. Kérdéseiket elküldték a kórháznak, ma a 24.hu-nak elismerték, hogy valóban így van.
Éveken át verték és éheztették a gyerekeiket egy Körmend közeli településen
A Körmendi Járási Ügyészség kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emelt vádat az ellen a Körmend közeli településen élettársi kapcsolatban élő férfi és nő ellen, akik magatartásukkal éveken át veszélyeztették három gyermeküket, áll a Vas Megyei Főügyészség közleményében.
Új helyére került a város adventi koszorúja
legfrissebbek
Elkészültek a vb-selejtező kalapjai
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) legfrissebb világranglistája alapján összeálltak a kalapok a 2022-es katari világbajnokság európai selejtezősorozatának sorsolására.
Elhunyt Balázs Fecó
69 éves korában meghalt Balázs Fecó énekes, billentyűs, ezt az Apostol együttes jelentette be pénteken Facebook-oldalán.
A dal a miénk: LGT-dalokat dolgozott fel a Csík Zenekar az új lemezén
A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.
Megváltozott alvásminták: járvány alatti álmokat gyűjt a London Múzeum
A koronavírus-járvány alatti álmaik megosztására kérte fel a brit főváros lakóit a London Múzeum, amely a kanadai Nyugat-Ontariói Egyetemmel együttműködve nyitja meg gyűjteményét az álmok előtt.
Párbaj szombaton délben: bajnoki döntőt játszik az NBA Szombathely Crushers
Az év meccsére készül a Crushers. A szombathelyi amerikai focisták hétvégén a Győr Sharks ellen vívják a bajnokság döntőjét. A finálét szombaton délben rendezik, a Győr melletti Nyúlon.