km/óra
  2022.12.08., csütörtök  •  Mária napja
1956: városi megemlékezés és ünnepi közgyűlés

1956: városi megemlékezés és ünnepi közgyűlés

A Jáki úti temetőben Welther Károly sírjánál, a Március 15. téren az országzászló ünnepélyes felvonásával, az 56-osok terén a nemzetőrök emléktáblájának megkoszorúzásával, majd ünnepi közgyűléssel emlékezett Szombathely az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 64., a Magyar Köztársaság kikiáltásának 31. és az önkormányzatiság 30. évfordulójára.

 

A hagyományoknak megfelelően a Jáki úti temetőben, Welther Károly sírjánál vette kezdetét a városi ünnepségsorozat. Az erdélyi származású ügyvéd a Vas Megyei Forradalmi Bizottság elnökeként a forradalmi események egyik legjelentősebb alakja volt, neki köszönhető, hogy november 4-ig nem folyt vér Vas megyében. Letartóztatták, Ukrajnába hurcolták, a rákoskeresztúri börtönben kínozták, majd az ÁVH be akarta szervezni. Nem tört meg, más utat választott: 1957. február 28-án a szombathelyi vasútállomáson halt mártírhalált, a vonat elé vetette magát. 52 évet élt. Sírjánál családtagjai, az 56-os Szövetség Vas megyei szervezetének képviselői, a kormányhivatal, a megyei és a városi önkormányzat vezetői helyeztek el koszorút.

 


A Március 15. téren katonai tiszteletadás mellett, a Himnusz hangjaira felvonták a nemzeti lobogót, majd az ünneplők az 56-osok terére vonultak, ahol a 12 hős nemzetőr emléktáblájánál folytatódott a megemlékezés. Lechner Ferenc, az 56-os Szövetség országos elnökségének tagja ünnepi beszédében úgy fogalmazott: a forradalom több, mint lázongás.


- Céljai világosak, a nemzet egységesen küzd a szabadságért, ellenfele mindig egy erős, elnyomó hatalom. 56-ban, a dicsőséges forradalom időszakában újra lehetőség adódott megízlelni a szabadság zamatát, a hazugságok fojtogató légköréből való kitörési szándék összekovácsolta a magyarokat. Ez volt a legtisztább demokrácia, amit a nép kiáradó örömmel élt meg - hangoztatta Lechner Ferenc.

 


Csaknem húsz intézmény, önkormányzat, párt és társadalmi szervezet képviselői hajtottak fejet és helyeztek el koszorút az emléktáblánál.


A megemlékezés ünnepi közgyűléssel zárult a Városházán. Az AGORA munkatársai által szerkesztett emlékműsorban közreműködtek a Weöres Sándor Színház színművészei - Szabó Róbert Endre és Jámbor Nándor -, Kiss Márton és Buti Zsanett zongoraművészek, valamint Sebestyén Péter csellóművész.


Ünnepi beszédében dr. Nemény András polgármester nemcsak az 56-os forradalom hőseiről, hanem a szombathelyi önkormányzat megalakulásnak 30. évfordulójáról is megemlékezett.


- Harminc évünk egy közösen szőtt szőnyeg, sok ezer döntés-öltéssel, szürke, hétköznapi sorokkal, színpompás ünnepi díszítéssel, néha a gyász feketéjével, a születés aranyával. Sokszínű kép, mégis szép, nekünk szombathelyieknek bizonyosan, hiszen ez a mi szőttesünk, a mi életünk. A mai szövőmestereknek talán valamivel könnyebb a dolga, hiszen tudjuk, mi az a minőség, ami jól állja az idő próbáját. De milyenek lehettek az első öltések, mit érezhetett a fiatal polgármester és csapata, amikor ott találták magukat az események középpontjában, ott, ahol épp a szabadság írta a történelmet. Ahol mindent lehet, ott a legnehezebb utat találni, mert minden döntés, minden választott út egyben az összes többiről való lemondás. Mi utódok olyan alapot kaptunk, amihez azóta is jó visszanyúlni - fogalmazott. - Ez az év különösen sok erőt igényel mindannyiunktól, a koronavírus-járvány egészségügyi, szociális és gazdasági krízist hozott magával. A ma önkormányzatának a segítség a kulcsszava. Tesszük, amit tudunk, városvezetés és ellenzék egyaránt, mert erre kötelez a múltunk. Túl fogjuk élni a járványt, és vissza fogjuk szerezni a normális életünket. Hiszem, hogy amikor véget ér, Szombathely egy még erősebb, egymásra figyelő közösség lesz. Az önkormányzat a saját életünk irányítása a saját szabályaink szerint. Vigyázzunk rá, hogy mindig megtaláljuk benne a forradalmárok céljait, a rendszerváltók reményeit és az elmúlt harminc év tapasztalatait.

 

 

Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
legfrissebbek
A Thököly utcai aluljárót és környékét takarították
A Thököly Imre utcai gyalogos aluljárót és annak környékét takarította ma a Szova NZrt., számolt be Horváth Soma alpolgármester Facebook-posztjában.
Zelenszkij lett az év embere a Time-nál
15 évvel azután, hogy a Time magazin Vlagyimir Putyint választotta meg az Év emberének, 2022-ben Volodmir Zelenszkijt és Ukrajna lelkét nevezte meg az év emberének - írja a Nyugat.
Rosszul lett és fának ütközött a sofőr Gencsapátiban
A Gyöngyösfalu felé tartó gépkocsi vezetője haladás közben rosszul lett és hozzátartozója elmondása alapján az eszméletét is elvesztette. A kocsiban két gyerek is ült, szabályosan bekötve, ők sérülés nélkül megúszták a balesetet.
Ketten megsérültek, amikor furgon elé hajtott egy személyautó Sárvárnál
Egy személyautó vezetője az Állj, elsőbbségadás kötelező! tábla ellenére hajtott rá Sárvár felől a 88-as főútra, egy menetirány szerint balról érkező furgon elé. Személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt csütörtökön hajnalban a 88-as főút és a Szombathelyi utca kereszteződésében.
Novák Katalin Irakba látogat
Novák Katalin személyében első alkalommal látogat magyar köztársasági elnök Irakba - közölte a Sándor-palota csütörtökön az MTI-vel.