km/óra
  2024.06.20., csütörtök  •  Rafael napja
Okoszebra a Hunyadi úton

Okoszebra a Hunyadi úton

Újabb okoszebrát adtak át városunkban: ezúttal a Rotary Klub támogatásával sikerült biztonságosabbá tenni a Hunyadi út egyik gyalogosátjáróját. A rendezvényen elhangzott: Aktív Rotary közösségként sikeresen pályáztak a Rotary District Grant keretére, és a város közalapítványa is támogatását nyújtotta a projekt megvalósításához.

Bokányi Adrienn (Éljen Szombathely!), az okosváros fejlesztésért is felelős tanácsnok elmondta: immár az ötödik okos gyalogátkelőhelyet sikerül megvalósítani Szombathelyen. A bizottsági elnök hangsúlyozta: az eddigi tapasztalatok alapján lényegesen biztonságosabbak az okoszebrák, mind a gyalogosoknak, mind pedig az autósoknak. Reményei szerint a jövőben, részben cégek támogatásával, sikerül további fejlesztéseket is megvalósítani.

- A Szombathelyi Rotary Klub 30 éve alakult Szombathelyen. Jelenleg mintegy 25 fős Közösségünk a szabadidejének egy jelentős részét, „pro bono” segítségét, és anyagi támogatását ajánlja fel, hogy a közösségnek értéket tudjon teremteni. Ebben nagy szerepe van a bennünket támogató cégeknek is – mondta Varga Dániel, a Szombathelyi Rotary Klub 2022/2023 évi elnöke a csütörtökön délelőtti rendezvényen.

Elhangzott: az OkosZebra projekt Varga Balázs tagtársuk javaslatára indult el 2 évvel ezelőtt. Lakézi Gábor volt városi főépítész, aki szintén az egyesület tagja, egyeztetett a várossal és hamar kiderült, hogy nyitottak a projekt megvalósítására. Így állt össze a közel két millió forintos költségvetésű projekt finanszírozási oldala.

Kelemen Krisztián (Éljen Szombathely!) önkormányzati képviselő elmondta: A SafeXOne sikere abban rejlik, hogy téves riasztás nélkül, pontosan mutatja a gyalogosok átkelési szándékát a járművezetők számára. Szürkületben és éjjel bekapcsol a kiegészítő védelmi funkció, amivel közvetlenül a gyalogosok mozgását teszik láthatóvá, miközben az úttesten haladnak át. Fontos, hogy a gyalogos az oszlopokat ne megkerülve, hanem pontosan a zebrán haladjon át.

- A behuzázás több, mint kettő millió forintba került, 2 év teljeskörű garanciát és 10 év alkatrész-ellátást biztosít a kivitelező cég. Köszönöm a Rotary Club és a Szombathelyért Közalapítvány balesetmegelőző beruházását, Szombathely egyik legforgalmasabb, 2x2 sávos útszakaszán, megteremtve ezzel a biztonságos gyalogos közlekedést a szombathelyiek és a joskar-olaiak számára – mondta a Joskar Ola városrész képviselője.


Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Bloomsday 2024: az itt és most ünnepe
30. alkalommal ünnepli Szombathely városa, hogy James Joyce Ulyssesének főhősét, Leopold Bloomot szombathelyi származásúként írta bele a világirodalomba. Az idei, háromnapossá bővült ír–magyar fesztivál, a Bloomsday első napján már nyilvánvalóvá vált, hogy városunk minden idők legszínesebb kortárs művészeti fesztiválja vette kezdetét, melyen a magaskultúra és könnyedebb szórakozás egyaránt képviselteti magát.
Sorsolás: gazdára talált nyereményjátékunk fődíja, a FIAT kabrió
Közjegyző jelenlétében kedden délelőtt megtörtént a májusban indult nyereményjátékunk sorsolása és gazdára talált a FIAT 500-as kabrió.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.