km/óra
  2022.11.28., hétfő  •  Stefánia napja
Okoszebra a Hunyadi úton

Okoszebra a Hunyadi úton

Újabb okoszebrát adtak át városunkban: ezúttal a Rotary Klub támogatásával sikerült biztonságosabbá tenni a Hunyadi út egyik gyalogosátjáróját. A rendezvényen elhangzott: Aktív Rotary közösségként sikeresen pályáztak a Rotary District Grant keretére, és a város közalapítványa is támogatását nyújtotta a projekt megvalósításához.

Bokányi Adrienn (Éljen Szombathely!), az okosváros fejlesztésért is felelős tanácsnok elmondta: immár az ötödik okos gyalogátkelőhelyet sikerül megvalósítani Szombathelyen. A bizottsági elnök hangsúlyozta: az eddigi tapasztalatok alapján lényegesen biztonságosabbak az okoszebrák, mind a gyalogosoknak, mind pedig az autósoknak. Reményei szerint a jövőben, részben cégek támogatásával, sikerül további fejlesztéseket is megvalósítani.

- A Szombathelyi Rotary Klub 30 éve alakult Szombathelyen. Jelenleg mintegy 25 fős Közösségünk a szabadidejének egy jelentős részét, „pro bono” segítségét, és anyagi támogatását ajánlja fel, hogy a közösségnek értéket tudjon teremteni. Ebben nagy szerepe van a bennünket támogató cégeknek is – mondta Varga Dániel, a Szombathelyi Rotary Klub 2022/2023 évi elnöke a csütörtökön délelőtti rendezvényen.

Elhangzott: az OkosZebra projekt Varga Balázs tagtársuk javaslatára indult el 2 évvel ezelőtt. Lakézi Gábor volt városi főépítész, aki szintén az egyesület tagja, egyeztetett a várossal és hamar kiderült, hogy nyitottak a projekt megvalósítására. Így állt össze a közel két millió forintos költségvetésű projekt finanszírozási oldala.

Kelemen Krisztián (Éljen Szombathely!) önkormányzati képviselő elmondta: A SafeXOne sikere abban rejlik, hogy téves riasztás nélkül, pontosan mutatja a gyalogosok átkelési szándékát a járművezetők számára. Szürkületben és éjjel bekapcsol a kiegészítő védelmi funkció, amivel közvetlenül a gyalogosok mozgását teszik láthatóvá, miközben az úttesten haladnak át. Fontos, hogy a gyalogos az oszlopokat ne megkerülve, hanem pontosan a zebrán haladjon át.

- A behuzázás több, mint kettő millió forintba került, 2 év teljeskörű garanciát és 10 év alkatrész-ellátást biztosít a kivitelező cég. Köszönöm a Rotary Club és a Szombathelyért Közalapítvány balesetmegelőző beruházását, Szombathely egyik legforgalmasabb, 2x2 sávos útszakaszán, megteremtve ezzel a biztonságos gyalogos közlekedést a szombathelyiek és a joskar-olaiak számára – mondta a Joskar Ola városrész képviselője.


Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Busszal ütközött össze egy személyautó Szombathelyen, teljes útzár a Szelestey utcában
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
Most ezt kell tennünk – Jótékonysági bográcsozás egy tűzoltó gyógyulásáért
Jótékonysági bográcsozást tartottak szombaton azért, hogy támogatást gyűjtsenek a leukémiával küzdő szombathelyi tűzoltónak, Rimányi Márknak és családjának. Kollégái, barátai fogtak össze, hogy adományokkal segítsék a család megélhetését és bajtársuk gyógyulását. A rendezvény teljes sikerrel zárult, milliós nagyságrendű támogatás gyűlt össze a csapatok, a támogatók és az ételeket megvásárlók révén.
A portékák mögött az ember – a Csoki-, gasztro- és kézműves napokra látogatók nemes ügyeket is támogattak
Erdélyi Rolikát, a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítványt és a Mák Dóri – DKM Alapítványt is támogatták azok, akik betértek a hétvégén a csoki-, gasztro- és kézműves vásárba. A Haladás Sportcsarnok VIP-termében 41 standon kínáltak kézműves termékeket  az alkotók az advent, a karácsony ihletésében.
Megyei II. osztály, északi csoport: az Alsóújlak elvette az Uraiújfalu veretlenségét, első ízben nyert a Kemenesalja
A Gérce hat, az Újperint öt gólt szerezve nyert hazai környezetben az őszi szezonzárón, a Gencsapáti pedig a Spari ellen tartotta otthon a három pontot. A Kemenesmagasi a Szeleste ellen aratott egygólos győzelmet, a Bozsok a Bobát múlta felül.
legfrissebbek
Graffitis vandálkodott a Fő téren - az adventi bódékat és a kirakatokat sem kímélte
Szeretnénk megérteni a firkák értelmét és hogy mennyivel több ez annál, mint amikor egy kutya a vizeletével megjelöli a fát? (Azon kívül, hogy tartósabb.) Talán valaki segít elmagyarázni.Festékszóróval érkezett a Fő térre egy ismeretlen. Szombaton reggel fedezték fel, hogy több helyen is otthagyta az aláírását, azaz tagelte a falakat, kirakatokat - írja a 112press.
Gólzáporos Haladás-győzelem
Teljesen megérdemelten nyerte meg a vasárnap délutáni bajnokit a Haladás a Kozármisleny ellen: a zöld-fehérek parádés támadójátékkal rukkoltak elő, és meg sem álltak hat találatig, igaz, közben kaptak négyet... A végeredmény: Haladás-Kozármisleny 6-4
Jótékonysági disznóvágást tartottak
Idén öt, 120-130 kg körüli sertést dolgoztak fel, a korábbi évekhez hasonlóan idén is városi támogatásból - olvasható Szombathely város honlapján.
Meghalt Csapó Gábor olimpiai bajnok vízilabdázó
Hetvenkét éves korában meghalt Csapó Gábor olimpiai világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, aki 272-szer játszott a válogatottban – írja az MTI. Csapót november elején szállították kórházba, és helyezték lélegeztőgépre, gyógyíthatatlan betegségben szenvedett.
Peugeot kanyarodott Chrysler elé– ketten kerültek kórházba
Szombat este két autó ütközött a Vásárcsarnok közelében. Ketten kórházba kerültek - írja a 112press.