km/óra
  2024.06.17., hétfő  •  Laura, Alida napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Novemberi programok – Szombathely: csoki- és kézműves vásár, Geszti-koncert, könyvbemutató

Novemberi programok – Szombathely: csoki- és kézműves vásár, Geszti-koncert, könyvbemutató

A november 18-19-ei hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők: hétvégén ismét megnyitja kapuit a Csoki-, gasztro- és kézműves vásár a Haladás Sportcsarnok VIP-termében. Kepes András könyvbemutatóra várja az érdeklődőket, a gyerekeknek pedig karácsonyi hangulatot teremt a Kicsi Gesztenye Klub. Geszti Péter is ad koncertet. Lesznek ingyenes tárlatvezetések, színház, bábszínház, a zenerajongóknak pedig koncertekkel kedveskednek. A jövő hét is tartogat érdekességeket, sokféle program várja az érdeklődőket.

 

RENDEZVÉNY
KORASZÜLÖTTEK VILÁGNAPJA

November 17., péntek 17.00
EMLÉKMŰ
Szeretettel vár mindenkit a Zseboroszlán Vas Megyei Koraszülöttekért Alapítvány egy lila forgatagba. Köszöntőt mond dr. Grasselly Magdolna, verset mond Horváth Vajk. Zenélnek: Grabarics Gergő és Radnai Máté (Sunday Branch Zenekar). 


CSOKI-, GASZTRO- ÉS KÉZMŰVES VÁSÁR
November 18. és 19., szombat és vasárnap
HALADÁS SPORTKOMPLEXUM
Hétvégén ismét megnyitja kapuit a Csoki-, gasztro- és kézműves vásár a Haladás Sportcsarnok VIP-termében. A garantáltan minőségi portékákat kínáló rendezvény sok újdonsággal és több mint 40 árussal várja a vásárlókat: a belépőkkel idén is jótékony célt – Erdélyi Rolika gyógyulását és a Mák Dóri DKM Alapítványt – támogathatunk. 


ÉHEN GYULA – MEGEMLÉKEZÉS
November 20., hétfő 16.00
ÉHEN GYULA SZOBOR – ALKOTÁS UTCA
Ünnepi beszédet mond dr. Nemény András polgármester. Köszöntő: Kozma Gábor (Éhen Gyula Kör). Ünnepi műsor: Nyitra Utcai Általános Iskola diákjai. 


MOZI
KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ: MESTERJÁTSZMA

November 21., kedd 18.00–20.30
AGORA – SAVARIA FILMSZÍNHÁZ
Vetítés + Beszélgetés. Tóth Barnabás régóta várt filmje olyan váratlan fordulatokkal teli pszichothriller, amilyet a nézők magyar rendezőtől eddig még nem láthattak. A vetítés után a rendező, Tóth Barnabás és állandó munkatársa, Lisztes Linda online bejelentkezik.


CÉRNAGYÁR TURNÉ: SZOMBATHELY

November 24., péntek 18.00
AGORA – SAVARIA FILMSZÍNHÁZ
Kimerészkedik a Cérnagyár a Rottenbiller utcából, és felfedezi a virágzó nyugati vidéket. Isten irgalmazzon nekünk! A színpadon olyan csodás és megismételhetetlen dolgok elevenednek meg (többek között), mint egy JÓLVANEZÍGY különkiadás, valamint egy hosszabb beszélgetés Tekivel, Vidmannel, Duszka Petivel, Radics Petivel, valamint Csokival és Ádámmal. Mindent elhihetünk az interneten? Mikor kezdjünk el gyanakodni? Hogy igazodjon el az ember az online útvesztőben, ha nem szeretné, hogy átverjék? Mi az, amiről nem beszélnek a tartalomgyártók sem? Az álhírektől a belső démonokig minden az asztalra kerül.


20. VERZIÓ FILMFESZTIVÁL
November 24-25., péntek-szombat
AGORA – SAVARIA FILMSZÍNHÁZ
Idén 20. alkalommal kerül megrendezésre a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál. November 24-én és 25-én Szombathelyen a Savaria Filmszínházban lesznek láthatóak a fesztivál kiemelt filmjei. A Verzió Magyarországon minden évben nemzetközi és magyar dokumentumfilmeken keresztül képviseli az emberi méltóságot és közös társadalmi ügyeinket – idén immár 20. alkalommal.
Szombathelyen látható filmek: Habiszti – Csak azért is!, Mindhalálig, Apolonia, Apolonia


SZÍNHÁZ
BOLHA A FÜLBE

November 18., szombat 19.00
WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZ


LÁZÁR ERVIN: A HAZUDÓS EGÉR

November 19., vasárnap 10.00
MESEBOLT BÁBSZÍNHÁZ
Ajánlott korosztály: 4 éves kortól. 


ÓZ, A CSODÁK CSODÁJA
November 21., kedd 19.00 és november 24., péntek 19.00
WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZ


PINTÉR BÉLA ÉS TÁRSULATA: AZ IMÁDKOZÓ
November 22., szerda 19.00
AGORA – MSH 
Az ember jó esetben ismeri azt a szeretetet, ahogy mondjuk az anyukáját szereti, a szerelmét vagy éppenséggel a hazáját, de a szeretet legmagasabb, legmagasztosabb minősége az, amit a gyermekünk iránt érzünk, érezhetünk. Darabunk hősei között van olyan, aki csak áhítozik erre a szeretetre, olyan is, aki részesül az áldásban, és átélheti, azonban némelyikük átéli, és bizony át is hárítja. A darab huszonkilencedik fantázia a huszonegyedik század Magyarországából. 


CANDIDE
November 22., szerda 19.00
WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZ


RAY COONEY: FUNNY MONEY – ROSSZ PÉNZ NEM VÉSZ EL
November 23., csütörtök 19.00 
AGORA – MSH 
Császár András, a középkorú hivatalnok már unja jól megszokott kis életét. Minden megváltozik, amikor a metróban összeütközik egy ismeretlennel, és elcseréli vele az aktatáskáját. Az idegen táskában 5 millió fontnyi értéket talál, ám esze ágában sincs azt visszajuttatni jogos tulajdonosának, inkább új életet készül kezdeni az ölébe hullott busás summából. Hamarosan a táska valódi tulajdonosának – aki egy maffiózó – is hiányozni kezd a tekintélyes összeg, és hajszát indít András és cinkos famíliája után. De a rendőrség is megjelenik, igaz, eleinte nem ezután nyomoznak.


ÉNIS, TEIS
November 24., péntek 19.00
WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZ


KIÁLLÍTÁS
BEAT KONTRA TÁNCDAL

November 18., szombat 18.00
SZOMBATHELYI KÉPTÁR
Ingyenes tárlatvezetés. Tárlatvezető: dr. Vig Károly kurátor.


ILYEN MA EGY LÁNY 
November 23., csütörtök 17.00
SZOMBATHELYI KÉPTÁR
„Ilyen ma egy lány” – Önkép a rendszerváltás előtti női popzenei előadók dalszövegeiben. Szubjektív tárlatvezetés a TeTT/Megtört progresszió című kiállításban Szabó Eszter Ágnes képzőművésszel.


ELŐADÁS
KEPES ANDRÁS: KÉT MACSKA VOLTAM

November 19., vasárnap 19.00
WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZ
Kepes András idén ünnepli 75. születésnapját, kereken 50 éve van a pályán. Ebben a különleges évben jelenik meg új regénye, a Két macska voltam. Kepes András új könyvében a hetvenes években egy apa a családjával egy vidéki tanyára költözik abban a hitben, hogy maga mögött hagyhatja a diktatúrát, ám új élet helyett a saját poklát teremti újra. A Két macska voltam egy lélektani krimiket idéző sorsregény egy olyan korban, amelyben a történelmi és emberi traumák nyomán kiveszőben van a mindennapokból az erkölcs és az emberség.


GABLER DÉNES: A SAVARIAI ISEUM TERRA SIGILLATÁI
November 20., hétfő 16.00
ISEUM SAVARIENSE
Különleges könyvbemutató lesz az Iseumban. A mű szerzője Gabler Dénes régész, egyetemi tanár, nem csak a hazai római koros archaeológia doyenje és a római edényművesség nemzetközi hírű tudósa, de egyike azon keveseknek, akik már az 1955–1963 közötti Szentléleky Tihamér Iseum kutatásában is részt vettek. A mű pedig a szentély feltárásából származó legfontosabb és legszebb terra sigillata leletek katalógusa és elemzése, ami egyben a közelmúltban megkezdett átfogó feldolgozó munka első kézbe vehető és olvasható kötete.
Köszöntőt mond: Csapláros Andrea múzeumigazgató. A tudományos sorozatot bemutatja: Bíró Szilvia PhD. A könyvet és a szerzőt méltatja: Sosztarits Ottó. A könyvben bemutatott eredményekről vetített képes előadást tart: Gabler Dénes DSc. A programon való részvétel ingyenes.


GEOPOLITIKAI HOT SPOT(OK) A TÁGABB MEDITERRÁNEUM TÉRSÉGÉBEN
November 21., kedd 14.30
ELTE SEK C ÉPÜLET
Miletics Péter előadása a Magyar Földrajzi Társaság Nyugat-magyarországi Osztályának szervezésében. 


ÉHEN GYULA ÉS A VÁROS

November 21., kedd 17.00
BERZSENYI DÁNIEL KÖNYVTÁR
Dr. habil. Kalocsai Péter tanszékvezető, egyetemi docens (ELTE Savaria Egyetemi Központ) tart előadást. 


A MÉHEKRŐL ÉS A MÉZEKRŐL
November 23., csütörtök 16.30
JÁSZAI UTCAI KÖZÖSSÉGI TÉR
Előadó: Bárdics János méhész. 


EZT LÁTNI ÉS HALLANI KELL! – HÁRY ÉS ÖRZSE SZERELME
November 23., csütörtök 17.00-18.20
BERZSENYI DÁNIEL KÖNYVTÁR
Horváth Imre komolyzenei előadása. Kodály Zoltán Háry János daljátéka egy romantikus, mesés, ám mégis élethű alkotás, amelyben számos érzés, számos szín, sajátságos hangulat és erély fonódik össze csodálatos módon. A különleges karakterek és személyiségjegyek – a büszkeség, a becsület, a hűség és a nagyot mondás – zenei ábrázolása rendkívül szórakoztató élményt nyújt a hallgatóknak.


KONCERT
November 17., péntek 19.00 
AGORA – MSH 
LEANDER KILLS – KONCERT
Köteles Leander és zenekara végre elhozza az AGORA-ba is legismertebb saját dalait és legizgalmasabb feldolgozásait egy vadonatúj koncertturné keretein belül! November 17-én Szombathelyen indul a vadonatúj Örökzöldek turné. Eddigi közel 15 éves karrierjének legnagyobb saját dalait és legnépszerűbb feldolgozásait fűzi egy műsorba, amely a már meglévő nagy rajongótábornak és a Leanderrel még csak most megismerkedőknek is egyaránt emlékezetes estét garantál.


TÁNCEST MEGGIE-VEL

November 17., péntek 19.30
KISFALUDY SÁNDOR UTCA 1.
Az ISIS Táncklub Szabadidősport Egyesület meghív mindenki a következő táncestükre, ahol Meggie szolgáltatja a zenét.


COPY CON KONCERT 
November 17., péntek 20.00
VÉGÁLLOMÁS KLUB
20.00: Kapunyitás – ráhangoló muzsika a kisteremben, 20.30: Canis Cara, 22.00: Copy Con és a Reggae Express Band


KICSI GESZTENYE KLUB – FEHÉR KARÁCSONY

November 18., szombat 11.00 
AGORA – MSH 
Karácsonyi hangulatban a Kicsi Gesztenye Klub! Csodás ünnepi hangulat, gazdag látványvilág vár a „Fehér karácsony” című előadáson. Az egyfelvonásos ünnepi show-ban találkozhattok kedvenc szereplőtökkel, Lizával, akinek a szerepében a végtelenül bájos, csodás hangú Szilágyi Panni mutatkozik be. A legnagyobb slágerek mellett felcsendülnek az ősszel érkező III. évad legújabb számai, sőt a máskor nem hallható Fehér karácsony című dal is. Természetesen a Télapó is tiszteletét teszi az előadáson.


RÁCZ GERGŐ: MIÉRT NE?
November 18., szombat 18.00
MMIK CAFE
Rácz Gergő állandó zenekarával a 2023-as őszi turnéján több nagyvárosba is elviszi ’Miért ne’ című albumának dalait: a turné Szombathelyi állomása november 18-án az MMIK. A koncerten Orsovai Renivel és Szakács Sziszivel énekli majd el az új dalok mellett az elmúlt években írt legnagyobb slágereit.


CSERGA S.A.W – ÚJRA A FÖLD ALATT
November 18., szombat 18.00
BOHÉM
A zenei kínálat nagy része a nyár folyamán összerakott dalokból áll. Ami most kimarad, az az év végén esedékes műsorba kerül. 


SZOMBATHELYI RETRO FESZTIVÁL
November 18., szombat 18.00
ARENA SAVARIA
Világsztár Szombathelyen: BROOKLYN BOUNCE (Németország)


VABADABA: GESZTI-KONCERTEST VÁCZI ESZTERREL

November 19., vasárnap 19.00
AGORA  – MSH
A Vabadaba egy érzés. Pontosabban sokféle érzés. A szerelem 22 árnyalata, ami 22 dalban szólal meg mostantól. Geszti Péter új koncertestjén egykori Jazz+Az-os partnerével, Váczi Eszterrel kezd újabb zenés kalandba, hogy hol szentimentális, hol ironikus módon szóljon a szerelem csodáiról és viszontagságairól. Szerelmesek, szeretők, magányosok, házasok, újrakezdők, mindenki megkapja a magáét a dalokban. Az est címe a hetvenes évek egyik világslágerét idézi, nem véletlenül. A korszak több ikonikus vintage dala is elhangzik majd, modern hangszerelésben, új magyar szöveggel. Ezek mellett sok ismert Geszti-dal kel új életre a Váczi Eszterrel közös duettekben, számos kellemes meglepetést tartogatva azoknak, akik szeretnek tiszta szívből szeretni és nevetni.


ANNA AND THE BARBIES
November 24., péntek 19.00
VÉGÁLLOMÁS KLUB


EGYÉB
KÉZMŰVES KUCKÓ 

November 18., szombat 9.00–12.00 
AGORA – MSH
Szeptember közepétől májusig szombat délelőttönként újabb és újabb bütykölési lehetőséggel várják az ügyes kezű óvodásokat és iskolásokat, akik a hagyományos és az újabb keletű kézműves technikákkal változatos alapanyagokból készíthetik el saját alkotásaikat – legyen az akár játék, dísz- és ajándéktárgy vagy hasznos használati tárgy. Téma: Kirakós játék készítése. 


ISTENTISZTELET AZ ELHUNYT BAJTÁRSAK EMLÉKÉRE
November 18., szombat 10.00
SZÉKESEGYHÁZ
A Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület 2023. november 18-án 10.00 órai kezdettel megemlékezős istentiszteletet szervez a békében elhunyt bajtársak emlékére a Szombathelyi Sarlós Boldogasszony Székesegyházban: legyen az honvéd, rendőr, határőr, tűzoltó, katasztrófavédelmis, mentős, börtönőr, vám- és pénzügyőr. 


VASKÖR
November 19., vasárnap 8.00–13.00
CSÓNAKÁZÓ-TÓ
Teljes táv: 42 km. Természetesen várnak mindenkit, aki csak rövidebb távot futna, korábbi fordulással. Tervezett útvonal: Szombathely – Nárai – Pornóapáti – Horvátlövő – Vaskeresztes – Felsőcsatár – Narda – Bucsu – Szombathely. A maradék távot a Csónakázó-tó partján kell teljesíteni.

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Eligazol a Haladás futsalcsapatának meghatározó légiósa
A zöld-fehérekkel 3-3 magyar bajnoki címet és Magyar Kupa győzelmet nyert brazil Luiggi Longo külföldön folytatja pályafutását.