km/óra
  2024.03.01., péntek  •  Albin napja
Novemberi közgyűlés: orvosi ügyelet, Haladás, lakbértámogatás és parkolás

Novemberi közgyűlés: orvosi ügyelet, Haladás, lakbértámogatás és parkolás

Szén-monoxid érzékelők beszerzését finanszírozza az önkormányzat, változik a lakbértámogatás feltételrendszere. A mentőszolgálat veszi át december 1-től az orvosi ügyelet működtetését. Többek között ezek a témák szerepelnek a novemberi közgyűlés programjában. A ma 9 órakor kezdődő ülést élőben követhetik folyamatosan frissülő cikkünkben a honlapunkon, a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán.

 

Dr. Nemény András polgármester köszöntötte a képviselőket. Dr. Czeglédy Csaba (független) kért először szót: azt javasolta, hogy az egyházmegyei negyed kialakításáról külön napirendi pontban tárgyaljanak. Dr. Nemény András reagált: januárban vagy februárban visszatérnek a témára, és akkor meghívják majd az egyházmegye képviselőit is. A napirendi pontokat elfogadták a képviselők. 


A két közgyűlés közti eseményekről számolt be polgármester. Dr. Nemény András kiemelte: fontos az itt élők biztonságérzete, itt a szénmonoxid-érzékelők kiosztására gondolt a város vezetője. Sajnos, egy szomorú tragédia történt, ilyen ne legyen többé, erről is szól majd az előterjesztés. A Pálos Károly családsegítőtől érkezett egy levél: a Gagarin úti idősotthonba november 20-án bement egy fiatal hölgy, aki az ott élőknek kifejtette politikai nézetét. Pehi Orsolya, dr. Kecskés László fideszes képviselő utódja volt a hölgy – jegyezte meg a polgármester, aki azt emelte ki: nem ért egyet, hogy valaki egy idősotthonban kampányoljon, ráadásul gyalázkodva. Dr. Nemény András szerint az ilyen akciók kontraproduktívak, határozottan arra kérte a Fidesz frakcióvezetőjét, hogy az ilyen jellegű akcióktól tartózkodjanak. Válasszák szét a segítést és a politikai kampányt – jelezte a polgármester. A gondozónők is felháborodtak, ám Pehi Orsolya a szólásszabadságra hivatkozott. 

 

Mi lesz a Haladással? 


Dr. Czeglédy Csaba a Haladásról beszélt, amely a szombathelyiek identitásának a része. Tartozások vannak a klubnál, szeptember óta nincs fizetés a klubnál. Nem tudják, hogy mekkora a gond. Azt csak remélni tudja, hogy nem akkora a baj, mint amikor Bíró Péter ellopta a csapatot Pápára. Akkor a városvezetés kényszerhelyzetbe került. Most nem biztos, hogy ez a helyzet, hiszen a politikus arról értesült, hogy Homlok Zsolt tulajdonos rendezi a több mint 500 milliós tartozást. Nehéz lesz azonban taggyűlést összehívni, ha az ügyvezető Lisszabonban tartózkodik. Azt javasolta dr. Czeglédy Csaba, hogy a december 14-ei közgyűlésre hívják meg a tulajdonostársakat, és rendezzék végre a helyzetet. A szombathelyi önkormányzat nem hagyhatja, hogy megszűnjön a labdarúgás. Azt javasolta, hogy legalább az NB/III-as klubot meg kellene menteni. A vérző sebre lehet, hogy szorítókötést tesz most Homlok Zsolt, de ez nem végleges megoldás. Nem látunk tisztán, abban bízunk, hogy a szombathelyi NER-lovagnak nem hagyják, hogy elengedje a nagy múltú egyesületet, hangsúlyozta a független képviselő. A Haladás olyan értéke Szombathelynek, amelyet meg kell menteni, sokadik alkalommal – emelte ki a politikus, aki jelezte: ha december 9-én távoznak a focisták, ami borzalmas lenne az egyesületre nézve. Felül kell emelkedni ebben a kérdésben a politikán, zárta a szavait dr. Czeglédy Csaba. 


Dr. Nemény András felhívta Homlok Zsoltot, aki visszahívást ígért, de ez nem történt meg. Dr. László Győző (Éljen Szombathely!) sportért felelős alpolgármester Szántó Erzsébet ügyvezetőt keresi immár egy hónapja, de nem veszi fel az ügyvezető. Az NB/II-es csapat tartozásait nem tudja vállalni az önkormányzat, de nem is látnak tisztán, sajnos. Lyukas hordóba nem öntenek vizet, húzta alá a polgármester. Támogatta a polgármester, hogy legyen a decemberi közgyűlésen külön napirendi pont a Haladásról. Fontos lenne megmenteni a Haladás-brandet, tette hozzá dr. Nemény András. Tóth Kálmán (Éljen Szombathely!) frakcióvezetőt  megkeresték, hogy a felsőcsatári gyermeküdülőt újítsák meg. A politikus úgy fogalmazott, frakciójában biztosan támogatják majd az elképzelést, keresik rá a forrást. Meg kell menteni a gyermeküdülőt, emelte ki Tóth Kálmán, aki azt mondta: bízik abban, hogy a megyével sikeresen tudnak együttműködni. Dr. Nemény András egyetértett azzal, hogy az értékmentés fontos dolog, akár egy gyűjtést is lehetne szervezni – fel is ajánlotta fizetésének egy részét. Cégeket is meg kell keresni, de az önkormányzatnak most erre nincs kerete. A gyűjtéshez csatlakozzanak minél többen, és utánajárnak annak is, hogy vannak-e pályázati lehetőségek a témában. 


Illés Károly (Fidesz) frakcióvezető javaslatára egy perces néma főhajtással emlékeztek Bajomi Nagy György, a színház volt színésze emlékére. A Fidesz-frakció is támogatja a felsőcsatári üdülő felújításának tervét. A Haladással kapcsolatban azt mondta: a HVSE kaphatna több pénzt az önkormányzattól. A focicsapattal kapcsolatban megjegyezte: a Felügyelő Bizottság vitassa meg első körben a helyzetet, ezt követően kell az önkormányzatnak foglalkoznia a témával. Dr. Nemény András szerint rengeteg állami pénz érkezik a szombathelyi focira az államtól, az egyesületet pedig kellőképpen támogatja az önkormányzat. Dr. Czeglédy Csaba szerint átláthatatlan a HVSE pénzügyi helyzete is. Ezt megerősítette a polgármester is: lássanak tisztán elsőként. Koczka Tibor (Pro Savaria) azt mondta: tisztázni kell, hogy van egy egyesület, illetve van egy profi klub, és az utóbbi van nagy bajban. A szombathelyi futballra 40 milliárd forint érkezett az elmúlt évtizedben, ennek tükrében extrán szomorú a történet, jegyezte meg a politikus. Szégyenteljes a klubvezetés hozzáállása a szurkolókhoz és az önkormányzathoz. A Haladás által kiadott közleményt szánalmasnak nevezte, még arra sem voltak képesek, hogy aláírják azt. Koczka Tibor szerint nem szabad egy fillért sem adni, míg nem látnak tisztán. Nagy lehet a baj, mivel a Magyar Nemzet is foglalkozott a témával, így minden bizonnyal kiadták a kilövési engedélyt a tulajdonsora… A Pro Savaria képviselője azt is megjegyezte: az utánpótlásra kell helyezni a hangsúlyt, nem a profi csapatra. Dr. László Győző is reagált a Hali-ügyre: egy hónapja keresi Szántó Erzsébetet, aki nem hívta azóta sem vissza. Séllei Árpád, a másik ügyvezetővel sikerült beszélnie, de nem lett okosabb. A FEB-összehívását kezdeményezik. Szerinte egy ügyvezetőnek kötelessége lenni tartani a kapcsolatot a kisebbségi tulajdonossal, és amikor hívta Szántó Erzsébetet, akkor még nem volt Lisszabonban a futsalosokkal. Tóth Kálmán is hozzászólt: a HVSE-nél is gond van, ennek társadalmi elnöke ugyancsak Homlok Zsolt, akitől több állami beruházást is elvettek a közelmúltban. Ezekből finanszírozta a Haladást, most azonban a saját pénzét kellene betennie, mondta Tóth Kálmán. A magyar futball világára rávilágít a szombathelyi helyzet: oligarchák kapnak klubokat, amelyeket finanszírozniuk kell. A körzetével kapcsolatban megjegyezte: a Szőlős utca felújítása megfelelően halad, mint ahogy a bölcsőde építése is. 


Horváth Gábor (Fidesz) is a Haladásról beszélt. Megkérdezte a jegyzőt, hogy ki a FEB-tagja a városnak, hány ülés volt. Mindössze egy, így nehéz tiszta képet kapni, mondta. Úgy nézett ki, hogy minden rendben, ám nem ez a valós kép. Jelezte: ő tudott beszélni az ügyvezetőkkel a bérekről – valóban nem volt fizetés, senkinek sem a klubnál. Valóban meg kell hívni a tulajdonost és az ügyvezetőket, támogatja, hogy a decemberi közgyűlésben tárgyaljon a témában a közgyűlés. Azt kell eldönteni, mi az, amit fen n tudnak tartani. Aztán a körzetéről beszélt: megkezdődött a kátyúzás Herényben-Kámonban. Szerinte lassan haladnak, gyökeres változásra lenne szükség, mert akadozik a rendszer. A Szent Imre herceg utcát hozta példának, ott szinte kráterek vannak. Megköszönte, hogy megtörtént a lombhúzás a körzetében, de még vannak területek, ahol szükség lenne erre a beavatkozásra. Dr. Nemény András jelezte: általában nem az önkormányzatok működtetik az NB/I-es és NB/II-es profi focicsapatokat. Sok gárdát támogat a város, nem csak a labdarúgás létezik – ez így helyes, mert így van választási lehetősége a szombathelyieknek. A Falco száz százalékos önkormányzati tulajdonban van, ez a zászlóshajó, a kosárcsapat bizonyít évről-évre, pedig nem a sárga-feketéké a legnagyobb költségvetés.    

 

Útfelújítások, kátyúzás, traffiboxok 

 

Dr. László Győző szerint a fő tulajdonosi felelősség nem az önkormányzatot terheli, sajnos, nem is látnak tisztán a gazdasági háttérrel kapcsolatban. A Kámon-Herény városrészről azt mondta: a Rumi Rajki utca és a Szent Imre herceg utca egy szakaszának felújítása megtörtént, a munkát tavasszal folytatják. 


Horváth Soma (Éljen Szombathely!) alpolgármester azt mondta Horváth Gábornak: még dr. Puskás Tivadar fogalmazott úgy, hogy egy képviselőnek dolgoznia kell, nem panaszkodni. A kátyúzás most is zajlik, persze, vannak hibák, de dolgoznak legjobb tudásuk szerint. Korábban sokkal rosszabb volt a helyzet a városgazdálkodás területén. Sajnos, csapadékos idő várható, de a SZOVA munkatársai teszik a dolgukat. Arra kérte Horváth Gábort, hogy ha legközelebb kritizál, akkor tegye hozzá a politikus a megoldási javaslatát. Tóth Kálmán visszautalt Horváth Gábor mondandójára, miszerint a Viktóriát lehet, hogy meg kellene szüntetni. Ezt a frakcióvezető elfogadhatatlannak tartja, egyetértett vele dr. Nemény András is, azaz, ha kell, a női focit kihozzák a Haladás kötelékéből. Horváth Gábor kijelentette: nem azt mondta, hogy szűnjön meg a női szakosztály, hanem azt jelezte, az ügyvezetők döntsenek a kérdésben. Horváth Soma szavaira azt mondta: 150 napos csúszásban reagálnak a jelzéseire kátyú-ügyben. Nem fagyos időben kellene ezt a tevékenységet művelni. Több pénzt kellene erre fordítani, az eszközparkot modernizálni kellene, tette hozzá. Horváth Soma megköszönte Horváth Gábor építő javaslatát, ám hozzátette: ősszel is kátyúztak. Az elmúlt harminc évben elhasználódtak az utak, korábban is több pénzt kellett volna erre fordítani. 


Dr. Takátsné dr. Tenki Mária (Fidesz) a Deák tömbbelső felújítását hozta szóba: a lakók panaszkodtak, hogy leállt a munka egy rész után. A tervek rendelkezésre állnak, jelezte. Az utcában lévő óvodánál táblák kihelyezését javasolta a gyerekek biztonsága érdekében. A belvárosi parkolóknál is kellene kátyúzni. A polgármester tízszer módosította az elmúlt hónapban saját hatáskörben a költségvetést, ezek melyek voltak? - kérdezte a képviselő asszony. Horváth Soma válaszolt a Deákkal kapcsolatos kérdésre: folytatják az útfelújítást. Büszke arra, hogy legalább megkezdődött a munka, lett volna erre lehetősége az előző városvezetésnek is, ám nem tették meg. A mostani ciklusban sokkal többet fordítanak útfelújításokra, mint korábban, emelte ki az alpolgármester. Dr. Nemény András annyit tett hozzá: az elmúlt kilenc évben elmaradt beruházásokat kérnek olykor rajtuk számon. A költségvetés módosításokat szakmai egyeztetések előzik meg, ezek aprólékos, ám sürgős feladatok, amelyeket szívesen elküld majd dr. Takátsné dr. Tenki Máriának. 


Putz Attila (Éljen Szombathely!) ismét előhozta, hogy továbbra sem érkezett meg a dr. Hende Csaba (Fidesz-KDNP) által a tavaly tavaszi választási kampányban a zanatiaknak beígért 35 millió forint a városnak. Gyalogátkelő és a két traffibox létesül a városrészen, erről is Hende Csaba beszélt egy videóban, ráadásul egy civil egyesület vezetőjének kérésére. Putz Attila szerint nem korrekt, hogy ismét átpolitizál egy egyesületet a Fidesz. A traffiboxok kihelyezésének a helyszínéről viszont már nem egyeztetett dr. Hende Csaba, ő viszont megtette.   


Ágh Ernő (Fidesz) szerint jó látni, hogy a városban folytatódik a faültetés, ez pozitívum. A Petőfi telepen is zajlik a kátyúzás, az ott élők örülnek is ennek. A lombhúzást viszont mielőbb el kell kezdeni a peremkerületekben, tette hozzá. Sok útfelújítás történik valóban, de ezek közül több is a központi támogatásnak köszönhetően, emelte ki a politikus. A kormányzati pénzekből maradtak összegek, ebből valósulhatott meg például a Kodály rendbetétele is. Gyalogátkelőket kellene viszont létesíteni a körzetében, emelte ki. A fogadóórán kapott visszajelzést: a Jáki útiak mondták, hogy a körjáratok, amelyek a temetőbe mennek, áthaladnak az úton, ezzel nagy terhelést okoznak a szakaszon. A körjárat útvonalát át kellene gondolni. A Haladással kapcsolatban megjegyezte: szívügye a csapat, minden meccsen kint van, abban hisz, hogy a Halinál hamarosan minden rendben lesz, és nem kell rémhíreket terjeszteni. Azok terjednek, reagált rá a polgármester, aki hozzátette: valóban sikeres az 1000 fa program, örül, hogy ebben egyetértenek. Az útfelújításokról azt mondta: sajnos, növekednek a kormányzati elvonások. Útügyben ő is lobbizott a belügyminiszternél, ennek is köszönhető, hogy pénz érkezett Szombathelyre. Dr. Horváth Attila (Éljen Szombathely!) alpolgármester az útfelújításokról beszélt, pontosított: a kormányzati támogatások nem célzottan érkeztek, ezekhez az önkormányzatnak is hozzá kellett járulnia. Az állam alulfinanszírozza az önkormányzatokat, emelte ki. Aztán Horváth Gáborhoz szólt: van, aki beszél a problémákról, van, aki megoldja – utalt a herényi kátyúzásra az alpolgármester. A Deák tömbbelsőről is beszélt a politikus, aki arra emlékeztette dr. Takátsné dr. Tenki Máriát, hogy már 2016-ben készen voltak a felújítási tervek, ezek azonban nem valósultak meg, pedig akkor még nem volt vírus, infláció és gazdasági megszorítás. Mit csináltak önök 2016 és 2019 között? - kérdezte az alpolgármester. Ágh Ernő szavaira is reagált. Egy zebra létesítése sokba kerül, amikor arról döntöttek, hogy hol lesznek gyalogátkelők, akkor a fideszes képviselők kivonultak az ülésről. Az említett helyen komplex felújításra lenne szükség, amely még többe kerül. Első körben a nagyobb problémákat kell megoldani, mondta dr. Horváth Attila.


Kelem Krisztián (Éljen Szombathely!) bizottsági elnök gratulált Putz Attilának, hogy sikerült kijárnia a zanati traffiboxok létesítését, mint mondta: pontosan tudja, hogy Putz Attila mennyit egyeztetett a témában. A közbiztonsági bizottságban hatékonyan folyik a munka, így Kelemen Krisztián.


Dr. Kecskés László (Fidesz) szerint furcsa, hogy a városvezetés minősíti a képviselők munkáját, itt Horváth Gáborra utalt. Úgy vélte: az ellenzéki képviselőknek jelezniük kell a problémát, amelyet a városvezetés tud megoldani. A körzetéből is hozott konkrét ügyeket: a Kárpáti utcában hiába jelezte, hogy melyek a legfontosabb gondok, ezekben az ügyekben nem történik előrelépés. A kórháznál kellene egy gyalogátkelő, égető a probléma, betegek és orvosok is jelezték a gondot. A Síp utcát is be kellene fejezni mielőbb. A Márton Áron utca felújítása több szakaszon rendkívül kátyús, csapadékos időben balesetveszélyes a helyzet. Pozitívumról is szólt a képviselő: a Dolgozók útján folytatódott a faültetés, ezért köszönetet mondott. Dr. Nemény András azt kérdezte: Pehi Orsolyát dr. Kecskés László küldte az idősotthonba? A képviselő elmondta: a gondosóra-program miatt volt ott Pehi Orsolya, nem ő küldte oda. Elmondása szerint az ott élő idős emberek kérték meg Pehi Orsolyát, hogy mutatkozzon be, aki lehet, hogy túlzásba esett. Ő úgy tudja, csak egy valaki lépett fel agresszíven, a többieknek nem volt gondja. Dr. Kecskés László szerint amúgy sem egyedi az eset, mert ő arról értesült, hogy az ő körzetében Szuhai Viktor járja az okosórával a krözetét. Dr. Nemény András kiemelte: nem egy ott élő, hanem az intézvény vezetője jelezte az eseményt. Politikának nincs helye ott, hangsúlyozta a polgármester.             

 

Nincs helye a politikának az idősotthonokban!


Nincs helye a politikának az idősotthonban. A gondosóra programnak nem erről kellene, hogy szóljon. Dr. Horváth Attila reagált dr. Kecskés László azon mondatára, miszerint a képviselőnek jeleznie kell a problémát, amelyet a városvezetésnek kell megoldani. Nos, ezzel abszolút nem tudott egyetérteni a fideszes városatyával, hangsúlyozta az alpolgármester. A kórháznál lesz majd zebra, 2024-ben biztosan, erre kapott megbízatást a polgármestertől. A pontos időpontot és helyet egyelőre  még nem tudja megmondani. Dr. Kecskés László arra emlékeztette az alpolgármestert, hogy voltak közös, sikeres projektjeik. Mint képviselő, ameddig tudott, elvitte az ügyeket, de a finanszírozásról a városvezetés dönt. 


Szuhai Viktor (Éljen Szombathely!) a Márton Áron utcai felújításáról beszélt, miután az ott élők megkeresték. Az ott lévő kátyúkat bejelentette, és meg is oldották a problémát a szakemberek. A dombra felvezető úton nagy a forgalom, sőt, a teherkocsi-forgalom is, ám az útnak nincs megfelelő alapja, és nem is megfelelően szélen. Találtak azonban megoldást, mondta Szuhai Viktor. Varázspálca nincs nálunk, de minden tőlünk telhetőt megteszünk, vélekedett Szuhai Viktor, majd hozzátette: ő is indul egyéni körzetben, de ettől függetlenül dolgozik bárhol a városban, ahol megkeresik. Dr. Nemény András szerint örömteli hír, hogy Szuhai Viktor is ténykedik a városban, és szerint dr. Kecskés László is örülhet, ha ilyen utódja lesz majd a körzetében. 


Dr. László Győző szerint nem szabad relativizálni Pehi Orsolya esetét, ettől a jelenségtől el kell határolódni. Nincs helye a politikának az idősotthonokban, szögezte le az alpolgármester. Németh Ákos (Éljen Szombathely!) is rácsatlakozott a témára. Pehi Orsolya ugyanis – értesülésük szerint- az akkumulátorgyárak mellett érvelt. Arra emlékeztetett, hogy februárban helyesen döntött a helyhatóság, hogy nemet mondott a környezetszennyező cégek letelepedésére. A képviselő örömmel számolt be a hírről, miszerint befejeződik a Károly Róbert utca felújítása. Ugyancsak pozitívumként említette, hogy a Szent Flórián körúton rendbe teszik a járdákat. A körzetében lévő Jászai Utcai Közösségi Térben ifjúsági klub indul pénteken, ez is örömteli, a közösségi élet újabb platformja lesz. 


Sátory Károly (Fidesz) szerint sok-sok problémát felvetett a körzetében, amelyre nem érkezett megoldás. A Kresz-park és a Víztorony környékét sikerült rendbe tenni, de ez az országgyűlési képviselőnek volt köszönhető. A városvezetésnek lenne a dolga, nem a parlamenti képviselőnek, vélekedett a politikus. Önök nélkül  nem tudjuk megoldani a problémákat, azokat nem, amelyekhez pénz kell, szögezte le Sátory Károly. A Felsőőr utcai játszótér tervezését képviselői keretéből anno megcsináltatta, de a városvezetés játszótér-felújítási programjába nem került be. Az ott élők már néhány paddal is elégedettek lennének. Jelezte: a Körmendi úton, a Perint-hídnál is szükség lenne zebrára, mert balesetveszélyes az a szakasz. A Sorok utca 14-16-nál állandó gondok vannak, ezt az utcában élők jelezték. Problémaként hozta fel a céges teherkocsik parkolását, körzetében ez hatványozottan igaz, főleg a szűk utcákban. Ez ellen kellene tenni, mert megnehezítik a közlekedést. 


Bokányi Adrienn (Éljen Szombathely!) azt mondta: dr. Kecskés Lászlótól nem hallotta az állásfoglalását az akkumulátorgyárak ügyében. Önök egyetértenek Pehi Orsolyával, aki környezetszennyező cégek letelepítése mellett érvelt? - kérdezte a tanácsnok asszony. Később arról szólt, hogy a képviselők közül többen műbalhét kreálnak, a műfelháborodások helyett dolgozni kellene, vélekedett Bokányi Adrienn. Dr. Kecskés László reagált: Szombathelyen nincsenek is meg a feltételei az akkumulátorgyárak építésére, és az sem biztos, hogy egyáltalán beszél erről Pehi Orsolya, aki tehetséges, háromgyermekes családanya, aki lehet, hogy hibázott ebben az esetben. A képviselő azt mondta: ha ők nyernek, érzékenyebbek lesznek az ellenzéki politikusokkal. Dr. László Győző erre azt mondta: köszönik, de ebből nem kérnek, majd arra emlékeztetett, hogy a Fidesz-propaganda éveken keresztül szivárvány-koalíciózta, hazaárulózta őket korábban. Kelemen Krisztián arról számolt be, hogy sikeresen lezajlott a rendezvény a Joskar Ola lakótelepen. Felhívta a figyelmet, hogy az okosóra-program miatt óvakodjanak az idős emberek a „segítőktől”. Dr. Nemény András szerint nem szerencsés, hogy a Fidesz-irodából hívogatják bizonytalan eredetű listák alapján a nyugdíjasokat, mint körzetfelelősök. Ez értelmezhetetlen, aggályos, mondta a polgármester.
Kopcsándi József (Éljen Szombathely!) is furcsának találta a fideszes képviselők panaszáradatát, majd arra emlékeztetett, hogy kilenc évig nem tették megfelelően a dolgukat. Példaként hozta: a Markusovszky hídnak a felújításra már 2016-ben voltak tervek, de nem történt semmi. Akkor pedig lehetőség lett volna akár az útfelújításra és a zebra kialakítására is, vélekedett a politikus. Kopcsándi József szerint az ellenzéki körzetekben is szép számmal végeznek fejlesztéseket. 


Dr. Takátsné dr. Tenki Mária a faültetési programról beszélt, egyeztetett a főkertésszel, hogy hol kell sürgősen beavatkozni. A kórháznál nagyon fontos lenne a gyalogátkelőhely kialakítása, emelte ki ő is. 119 millió forintból befejeződött a körzetében lévő vállalkozói központ energetikai fejlesztése. Horváth Gábor azt mondta: 2020-ban tett útfelújítási javaslatokat, de nem történt semmi. Majd júniusban kinevezték László Győzőt, aki szerint minőségi munka zajlik. Horváth Gábor szerint nem történt ilyen precíz munka, a vízátfolyásról beszélt, ami óriási műszaki hiba. A csatornafedelek sincsenek rendben. A faültetésről is beszélt, a tavasszal elültetettek közül több is tönkrement. Hányat kell újra telepíteni? - kérdezte. 


Illés Károly azt mondta: látja, hogy nem tetszik a balliberális oldalnak az okosóra-program. Legyen belső vizsgálat az ügyben, Pehi Orsolya előre leegyeztetett időpontban ment az idősotthonba. A frakcióvezető szerint Bokányi Adrienn becsmérelte a képviselőtársai munkáját, majd jelezte: ő is kapott sok kritikát épp a tanácsnok asszony munkájával kapcsolatban, eddig ezt ne hozta be a közgyűlés elé, a későiekben viszont megeszi majd. Hétszer annyi útfelújítás történt a fideszes városvezetés idejében, mint most, hangsúlyozta Illés Károly. Dr. Nemény András továbbra is azt mondta: nem biztonságos, ha ismeretlen emberek hívogatják a nyugdíjasokat. Azt javasolta: beszélgessenek el Pehi Orsolyával, mert megtörtént már egy feljegyzés. Valami biztosan nem volt rendben, hiszen a hölgy politikai agitációba kezdett, majd nem akarta elhagyni az intézményt. 


Ágh Ernő egyetértett Sátory Károllyal abban, hogy a Körmendi úton a kis hídnál legyen zebra. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a forgalmas úton a plázától az evangélikus templomig nincs gyalogátkelő.         

 

Bokányi Adrienn az Éhen Gyula térről beszélt: mindenképpen az a város célja, hogy idővel teljesen megújuljon. Melega Miklós (Fidesz) szerint igen is dolgoznak a jobboldali képviselők. Sajnálatosnak tartja, hogy megszüntette a városvezetés a képviselői keretet, abból sok fejlesztésre futotta. A városvezetői pozícióban álszent dolog összehasonlítani a képviselőséget, vélekedett Melega Miklós. Horváth Gábort pozitív példaként hozta, aki saját fizetéséből támogatott egy játszótér-felújítást. Dr. Nemény András azt mondta: ő és az alpolgármesterek rendszeresen felajánlják fizetésük egy részét. Itt aztán megakadt a történet, mert azon vitáztak a várostyák, hogy mikortól volt képviselői keret… A polgármester azt mondta: még Illés Károly javasolta a keret megszüntetését. Dr. Horváth Attila azt mondta: 2010-14 között volt egyéni képviselői keret, utána jött létre egy alap, amelyből az akkori ellenzéki képviselők rendre nem kaptak pénzt. 2015-ben lett 1 millió forint, majd ebből lett 3 milliós tétel. Horváth Soma a buszközlekedéssel kapcsolatos felvetésre reagált: olyat nem tudnak, hogy minden utat elkerüljenek a buszok. Egyeztetett a Blaguss szakembereivel, a cég felé nem jelezték a Jáki úti lakók. Ha lesz megkeresés, menetrend-módosítás, akkor akár lehet ezen egyeztetni. Az alpolgármester jelezte: hozzá pozitívak a visszajelzések, sikernek könyvelhető el, hogy ki lehet jutni közvetlenül a temetőhöz. A fapótlásokról is beszélt az alpolgármester: sokkal többet ültetnek most, mint korábban. A játszótér-fejlesztések is szóba kerültek. Az alpolgármester azt mondta: ha lesz pályázati lehetőség, akkor mindenképpen foglalkoznak a Felsőőr utcai játszótérrel is. Dr. László Győző leszögezte: oktatási, szociális és egészségügyi intézményben nincs helye politikának, ebben egyet kell, hogy értsenek politikai hovatartozás nélkül. A herényi-kámoni útfelújításokról is beszélt: ő kapott júniusban egy feladatot, most már van felújított útszakasz, jót tett a körzetnek, hogy többen foglalkoznak vele. Dr. Nemény András arról szólt, hogy a kórháznál már terveztetik a zebrát, a Körmendi úton lévővel még egyeztetni kell a közlekedési hatóságokkal. 


Dr. Czeglédy Csaba javaslatára a Haladásról lesz külön napirendi pont a decemberi közgyűlésen: erre meghívják az ügyvezetést és a tulajdonosokat is. Ezt elfogadta a testület. A vitát a polgármester lezárta, folytatás délután 3 órától.    

           

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak
legfrissebbek
Közel 30 millió forintot sikkasztott egy vasi cég volt ügyvezetője
A Szombathelyi Járásbíróság 1 rendbeli jelentős értékre, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmény miatt halmazati büntetésül 1 év 4 hónap - végrehajtandó - börtönre, 300.000 forint pénzbüntetésre ítélt egy férfit. Eltiltotta továbbá 3 évre a gazdasági társaságok vezető tisztségviselői tevékenységének ellátásától. Kötelezte a vádlottat a sértett javára 28.824.786 forint kártérítés, valamint az állam javára 577.899 forint bűnügyi költség megfizetésére.
Csak a vármegye- és országbérlet marad a MÁV-nál és a Volánnál, bővülő kedvezmények, új napijegyek március 1-től
Ingyenes utazás a 14 év alatti gyermekeknek, 50%-os, állandó kedvezmény a közalkalmazottaknak, új, 24 órás vármegye- és országbérletek. Egyebek mellett ezek jellemzik a MÁV-VOLÁN-csoport március elsejétől érvényes új tarifarendszerét. A jelenlegi 15 bérletkonstrukció helyett tavasztól mindössze kettő marad, a vármegye- és országbérlet, míg az eddigi kedvezményrendszer jelentősen egyszerűsödik, a mostani 65 helyett mintegy 20 kedvezménytípus marad. Összegyűjtöttük milyen változások lesznek a helyi és helyközi közlekedésben.
Nem szabadulhat a bicskei pedofil igazgató
V. János, a bicskei gyermekotthon egykori igazgatója, akit 2019-ben nyolc év börtönre ítélték jogerősen folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt, szeretett volna feltételesen szabadlábra kerülni, de az ítéletben eljáró büntetés-végrehajtási bíró a férfi meghallgatása után csütörtökön úgy határozott, hogy elutasítja a kérést, értesült a 24.hu.
Változóan felhős-napos, de enyhe idő várható a tavasz első hétvégéjén
Folytatódik a megszokottnál enyhébb időjárás a tavasz első hétvégéjén is: pénteken még több helyen lehet eső, majd csökken a csapadékhajlam, és gyengén felhős, napos idő várható 12-19 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletekkel - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből.
Futsal: nyolcgólos Haladás-döntetlen Nyíregyházán
A hazaiak a 36. percben még két találattal vezettek, ekkor azonban jött Vas Ádám, aki kétszer is beköszönt és kialakította a 4-4-es végeredményt.