km/óra
  2023.12.04., hétfő  •  Borbála, Barbara napja
Vackor karácsonya
Újévi Operettgála
November 24-én Harmadik Szombathelyi RobOlimpia az Agorában

November 24-én Harmadik Szombathelyi RobOlimpia az Agorában

Szombathelyen az AGORA Művelődési és Sportházban 2022. november 24-én megrendezendő Harmadik Szombathelyi RobOlimpiára való jelentkezés határideje lejárt. A versenyre 21 csapat adta be a jelentkezését. A csapatok 2-3 fős létszámból állhatnak, így az összesen 49 fő nevezése érkezett be. A csapatvezetők száma nyolc fő, ami azt jelenti, hogy egy-egy csapatvezető több csapatot is nevezett. Egy csapat több versenyszámban is indulhat. 

A versenynapon három versenyszámra jelentkezhettek az indulók. Időrendben a robot szumo verseny kezdődik először, melyben két korcsoportban mérik össze a robotépítők és programozók az épített és programozott robotjainak teljesítőképességeiket. A Robot szumo junior korcsoportba 11 csapat nevezett, míg a robot szumo senior korcsoportba 3 csapat adta be jelentkezését. A szumo verseny célja, a két robot közül melyik találja meg a másikat, és a szumo dohjó területéről kiszorítania. A robotnak nem távirányítással, hanem önálló – előre programozott – tájékozódással kell a rohamot teljesítenie. A második versenyszám a gyorsasági vonalkövetős robotverseny, melyre 6 csapat nevezett 14 versenyzővel. A cél egy előre megépített és programozott robotnak az előzetesen nem ismert nyomvonalon minél gyorsabban megtenni a versenypályát. Új versenyelemként vezetjük be, egyben a harmadik versenyszámként a Drage Race, gyorsulási versenyszámot, ahol a robotoknak egy 6 méter hosszú és 1 méter széles pályát a lehető leggyorsabban kell megtenniük, figyelve, hogy az oldalfalat nem érinthetik, és a hat méteres versenytáv megtétele után 2 méteren belül álló helyzetbe kell fékezni magukat. 
A csapatok döntően iskolákhoz kapcsolódnak, de vannak önálló klubként működő csapatok is. A csapatokat a következő intézményeket képviselik: CROM, Future Generation Club, Nádasdy-Nestlé, Nádasdy Tamás Technikum és Kollégium, Neumann János Általános Iskola Szombathely, Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola, Vas Megyei SZC Barabás György Műszaki Szakképző Iskola, Zöldliget Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Baptista Általános Iskola és Gimnázium. 
A novemberi verseny fókuszában az energiatakarékosság áll, így a versenyzőknek a robotokban lévő akkumulátorok töltését vagy az elemek cseréjét, a versenykiírásban foglaltaknak megfelelően szabályoztuk. 
A versenyt a Műszaki és Természettudományi Kultúráért Egyesület szervezi, támogatónk az AGORA Savaria Kulturális és Médiaközpont Nonprofit Kft., Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság. 
Minden kedves érdeklődőt nagy szeretettel várunk, egyben megtekinthetik a Robotok napja az AGORÁBAN című rendezvényt is. 
A szervezők nevében:
    Dr. Nemes József
    egyesületi elnök

Harmadik Szombathelyi RobOlimpia
2022. november 24. csütörtök
AGORA-Művelődési és Sportház

Tervezett program 
2022. november 24. csütörtök 
08.00 – 08.30 Csapatok érkezése, regisztráció, csapathelyek elfoglalása 
08.30 – 09.00 Köszöntők. A verseny megnyitása, program ismertetése 
09.00 – 09.20 Standard szumo robotok átvétele, ellenőrzése (méret, súly)
09.20 – 10.20 Standard szumo robotverseny 
10:20 – 10:40 Az első három helyezett csapat felkészülése a vándorkupa elnyerésére. 
10:40 - 11:00 Szumo robotverseny a kupáért. 
11.00 – 11.40 Felkészülés a gyorsasági vonalkövetés versenyre. Gyorsasági vonalkövető 
robotok építése, (szükség szerint) beállítása, tesztelése, közben technikai ellenőrzése. 
11.40 – 12.10 Ebédszünet. (Meleg ebédet nem biztosítunk!) 
12.10 – 12.40 Gyorsasági vonalkövető robotverseny 1. futam
12.40 – 13.00 Tuning időszak 1. 
13.00 – 13.30 Gyorsasági vonalkövető robotverseny 2. futam 
13.30 – 13.50 Tuning időszak 2. 
13.50 – 14.10 Gyorsasági vonalkövető robotverseny 3. futam 
14:10 – 14:30 Felkészülés a gyorsulási - Drag Racing - versenyre. Gyorsulási vonalkövető 
robotok építése, (szükség szerint) 
14:30 – 14.50 Gyorsulási - Drag Racing – verseny. 1. futam 
14:50 – 15:10 Tuning időszak 
15:10 – 15:30 Gyorsulási - Drag Racing – verseny. 2. futam 
15.30 – 16.00 Felkészülés az eredményhirdetésre 
16.00 – 17.00 Eredményhirdetés, Zárás

A szervezők a változtatás jogát fenntartják.

Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Adventi vásár Szombathely 2023: óriáskerék, Mikulás-kunyhó és ragyogó Mikulásbusz
Minden idők leglátványosabb szombathelyi adventi vására lesz az idei – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A már hagyományosnak számító Óriáskerék mellett lesz Mikulás-kunyhó, csillogó-villogó Mikulásbusz, meséket sugárzó LED-fal, és ezer méternyi fényfüzér ragyogja majd be a Fő teret.
Bojár Gábor: Varga Mihály és Nagy Márton is tudják, hogy ez baromság
Ezt mondta az akkumulátorgyárakra építő magyar gazdaságpolitikáról Bojár Gábor, Széchényi- és Gábor Dénes-díjas Graphisoft-alapító, aki vállalkozói tapasztalatait megosztani érkezett a szombathelyi egyetemre, de a beszélgetés közben szóba került az is, hogy mit vett át tőle Steve Jobs, melyik jelenet példaértékű számára az Eldorádóból, és hogy miben különbözött az állam szerepvállalásáról alkotott elképzelésük már 1995-ben is a miniszterelnökkel.
legfrissebbek
2024 tavaszán elkezdődik a Csaba utca felújítása
Jövőre felújítják Szombathely egyik legrosszabb állapotú utcáját, a Csaba utcát. Erről Putz Attila (Éljen Szombathely!), a keleti várorész önkormányzati képviselője adott hírt, amikor azt írta, hogy ma megtörtént az első tervegyeztetés az ügyben.
Szombathely közlekedéssel kapcsolatos kihívásaira kerestek megoldást a városházán
December 4-én, hétfőn délután rendezték meg az EIT Urban Mobility TICER projekt gálarendezvényét a szombathelyi városháza nagytermében.
Maxi-Dubajt álmodott Orbán Viktor Rákosrendezőre
A Burzs Kalifa beruházójával építtetne új milleneumi városközpontot Rákosrendező pályaudvar 130 hektáros, állami tulajdonú, jelenleg rozsdaövezeti besorolású területén a kormány. Ezt Lázár János építési és közlekedési minszter jelentette be.
Még nem véglegesek az új választókerületi határok Szombathelyen
A népesség csökkenése miatt Szombathelyen módosítani kellett a választókerületeket, a jegyző elkészítette az új felosztást. A kihirdetés után 15 napig volt lehetőség a jogorvoslatra, városunkban a a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a Társaság a Szabadságjogokért és a Választási Földrajz segítségével megtámadta a jegyzői határozatot. A törvényszék megsemmisítette a beosztást, mert az nem tartalmazott érdemi indoklást, írja a telex.hu.
Heroint szállított a HA-SKA jelzésű gépen, őrizetbe vették a legendás magyar pilótát
8.1 millió eurót érő heroinnal bukott le Dublinban két magyar férfi múlt pénteken, a helyi nyomozók szerint az idősebb pilóta Európa-szerte hozta-vitte a heroin-, kokain- és kannabisz-szállítmányokat.