km/óra
  2023.02.02., csütörtök  •  Karolina, Aida napja
Nőtt a gyermekek online szexuális kizsákmányolásával kapcsolatos bűncselekmények száma 

Nőtt a gyermekek online szexuális kizsákmányolásával kapcsolatos bűncselekmények száma 

Nőtt azoknak a felvételeknek a száma, amelyet a sértettek önmagukról készítettek

A pandémia alatt nőtt a gyermekek online szexuális kizsákmányolásával kapcsolatos bűncselekmények száma - mondta a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kiberbűnözés elleni főosztályának munkatársa a rendőrség pénteki sajtótájékoztatóján. Kovács Gábor Attila az amerikai nonprofit szervezet, az Eltűnt és Kizsákmányolt Gyermekek Nemzeti Központja (NCMEC) adataira hivatkozva azt mondta: 2019-ről 2020-ra, illetve 2020-ról 2021-re 25-30 százalékkal nőtt az ilyen típusú bűncselekmények száma, és Magyarországon is hasonló arány érzékelhető. A tendenciát a főhadnagy azzal indokolta, hogy a járvány idején mind a sértettek, mind az elkövetők több időt töltöttek az online térben. Azt is érzékelték, hogy nőtt azoknak a felvételeknek a száma, amelyet a sértettek önmagukról készítettek. 

 

Rámutatott, ezeket a bűncselekményeket szenzitív mivoltuk miatt nem szokták nyilvánosságra hozni, annyit azonban elmondott, hogy a felvételeken a gyermekek nemiségét súlyosan szeméremsértő nyíltsággal ábrázolják. Az NCMEC-ről Kovács Gábor Attila azt mondta: az amerikai hírközlési szolgáltatók - a népszerű közösségi oldalak, chatprogramok üzemeltetői, valamint a felhőszolgáltatók - jelzik a szervezetnek, ha a felületükön gyermekek szexuális kizsákmányolására utaló felvételt észlelnek. Az NCMEC kiértékeli a felvételeket és gondoskodik arról, hogy azok az illetékes nyomozóhatóságokhoz kerüljenek. Magyarországra a jelzések közvetetten, az Europol biztonságos csatornáján keresztül érkeznek a KR NNI kiberbűnözés elleni főosztályához, ahol ha szükséges, büntetőeljárást indítanak.   

 

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője ismertette: a gyermekek online szexuális kizsákmányolásával kapcsolatos bűncselekmények felderítésére cselekvési tervet dolgozott ki a rendőrség. A rendőrség célja ezeknek az eseteknek a felderítése, felszámolása és megelőzése, ennek érdekében egy központilag összehangolt országos feladatsorozatot hajtottak végre. Egyrészt szakirányítást és komplett képzést biztosítottak az ilyen ügyek nyomozóinak, másrészt frissítették a bűnmegelőzési programjaikat.  

 

Kovács Gábor Attila hangsúlyozta: a gyermekpornográf felvételeknek nemcsak az átadását és mások számára hozzáférhetővé tételét, de a megszerzését és tartását is büntetni rendeli a törvény és alapesetben 5 évig terjedő szabadságvesztés kapható érte. A cselekvési tervben az NCMEC jelzése alapján 50 ügyet választottak ki, ebből kilenc volt az NNI-nél, 41 helyi nyomozóhatóságoknál. A nyomozásokban érintett munkatársaiknak képzést tartottak, majd a nyáron 58 helyszínen voltak kutatások, lefoglalások; 378 bűnjelet foglaltak le és 14 gyanúsítottat elfogtak. 

 

Deák Sándor, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársa szintén arról beszélt, hogy a gyermekek ellen az online térben elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatos nemzetközi jelzések száma növekszik. Hozzátette: az európai tinédzserek naponta hozzáférnek az internethez, és legtöbbjük mobilinternettel is rendelkezik. Ennek van pozitív hozadéka is, de felveti annak szükségességét, hogy az online kizsákmányolással kapcsolatban ismereteket szerezzenek - mondta. Ismertette: a gyermekek online szexuális kizsákmányolása és a gyermekek internetbiztonsága témában az iskolai prevenciós előadások tananyagait, segédleteit frissítették, a megújult tananyagok birtokában az iskolai bűnmegelőzési tanácsadók és előadók szeptemberben tartottak prevenciós órákat az iskolákban. Ezek során 97 iskolai bűnmegelőzési tanácsadó 817 foglalkozáson 236 oktatási intézményben 20 834 gyermek részére tartott megelőzési előadást, amely széles körű gyakorlati háttérismereti tudást adott a gyermekek számára. Kovács Gábor Attila az MTI kérdésére elmondta, hogy az NCMEC által küldött jelzések sokszor olyan felvételeket tartalmaznak, amelyek évekkel ezelőtt készültek, tehát nem frissek. Arra a kérdésre, hogy a felvételekkel kereskedtek-e a gyanúsítottak, azt mondta: jellemzően egymás közt cserélgetik azokat az elkövetők.

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Évnyitó nyugdíjas összejövetelt tartottak a déli városrészen
A déli várorész nyugdíjas klubja összeállította a következő hónapok eseménynaptárát is, írják közösségi oldalukon.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Életveszélyesen megsérült egy gyalogos Táplánszentkeresztnél - KIA ütötte el a 87-esen
A munkából hazatérő asszonyt a 87-es főút szélén tette ki a dolgozókat szállító taxi. A nő át akart kelni a túloldalra, de egy Szombathely felé tartó KIA elütötte. Életveszélyes sérüléseket szenvedett, írja a 112press.hu.
Késsel lábon szúrta az intézkedő rendőrt egy kamaszfiú
Késsel lábon szúrta a vele szemben intézkedő rendőrt egy 16 éves fiú szerda este egy Fejér vármegyei településen - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.
Az elbocsátások ellen demonstráltak a tanárok Szombathelyen
Ismét demonstráltak a tanárok Szombathelyen: ezúttal a Paragvári Iskola előtt azért emelték fel a szavukat, mert az iskola egyik oktatója, Szecsődi Tímea fenyegető hangvételű levelet kapott a tankerülettől amiatt, hogy részt vett a polgári engedetlenségi akcióban.
legfrissebbek
Hét balesetnél helyszíneltek a rendőrök tegnap a vármegyében
A Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányságra a 2023. február 1-jén 5 óra és 2023. február 2-án 5 óra közötti időben kettő könnyű sérüléssel járó és öt anyagi kárral végződött közúti közlekedési balesetről érkezett bejelentés, olvasható a police.hu-n.
Örömkorcsolyázással köszönt el a jégcsarnok
Elköszönt a Fedett Jégcsarnok a nagyközönségtől - szombaton jégdiscót tartottak, közönségkorcsolyázásra pedig vasárnap délelőtt volt lehetőség a szezonban utoljára. A jégkészítést az elszabadult rezsi díjak miatt állították le. A csarnok a tervek szerint néhány hét múlva görkorcsolyapályaként nyit ki újra, a hokicsapatok is részben műanyagborításon edzenek tovább.
Szabadságvesztésre ítélte Szombathelyen a bíróság az édesapjára késsel támadó vádlottat
A Szombathelyi Törvényszék életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt állapította meg a bűnösségét annak a férfinak, aki 2021 februárjában késsel megsebesítette édesapját, közölte a Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztály.
Devizapiac: erősödött a forint reggel
A szerda esti jegyzésekhez képest erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Koronavírus: 620 az új fertőzöttek száma, a múlt héten elhunyt 19 beteg
A koronavírus ellen beoltottak száma 6 421 498, közülük 6 208 088-an a második, 3 904 558-an a harmadik, 422 103-an pedig már a negyedik oltását is megkapták - közölte a múlt heti összesített adatokat a Koronavírus Sajtóközpont.