km/óra
  2024.07.12., péntek  •  Izabella, Dalma napja
Szijjártó: minden oké az akkumulátorgyárakkal, viszont a szombathelyi önkormányzat hangulatot kelt ellenük. Nemény: hiába hozna a Fidesz ilyent a városba, itt nincs szükség ilyen üzemre

Szijjártó: minden oké az akkumulátorgyárakkal, viszont a szombathelyi önkormányzat hangulatot kelt ellenük. Nemény: hiába hozna a Fidesz ilyent a városba, itt nincs szükség ilyen üzemre

A külgazdasági és külügyminiszter egy interjúban azt mondta, a szombathelyi önkormányzat hecckampányt folytat az az elektromos autóipari beruházásokkal, az akkumulátorgyártásnak semmifajta negatív környezeti vagy egészségi hatása nincsen. Dr. Nemény András közleményben reagált minderre: szerinte ha jövőre a Fidesz nyeri az önkormányzati választást, akkor nagy valószínűséggel egy ilyen üzemet hoz a városba.

Szíjjártó Péter szerint "politikai hecckampányt indított a szombathelyi önkormányzat ellenzéki tábora az elektromos autóipari beruházásokkal szemben" - a tárcavezető erről a vaol.hu-nak adott interjújában beszélt. A tárcavezető ugyanitt az is mondta, "az üzletemberek, a vállalatvezetők pontosan tudják, hogy az elektromos akkumulátorgyártásnak semmifajta negatív környezeti vagy egészségi hatása nincsen. "

Az interjú teljes szövege itt olvasható, a vonatkozó rész így hangzik:

- Az ipari parknál elsősorban az önkormányzat felelőssége az, hogy milyen körülményeket teremt a beruházóknak. Mi az idei esztendőben 14 nagyberuházáshoz ajánlottuk ki a szombathelyi ipari parkot, azonban az nem segített a beruházók bizalmának felépítésében, hogy egy politikai hecckampányt indított a szombathelyi önkormányzat ellenzéki tábora az elektromos autóipari beruházásokkal szemben. Ez egy olyan hecckampány, ami mindenfajta alapot nélkülöz. És joggal tartanak tőle más iparágak szereplői is, hogy holnap esetleg az ő iparágukkal szemben ül fel egy hecckampánynak a szombathelyi önkormányzat, mert az üzletemberek, a vállalatvezetők pontosan tudják, hogy az elektromos akkumulátorgyártásnak semmifajta negatív környezeti vagy egészségi hatása nincsen. Ezért aztán a szombathelyi önkormányzatnak ez a határozata arra enged következtetni, hogy ők bármilyen politikai hullámra bármilyen politikai hangulatkeltés esetén felülnek, és adott esetben bármelyik iparág vállalatainak nekimennek. Sajnos valóban van egy bizalomvesztés a beruházói közösség részéről.

A miniszter szavaira dr. Nemény András polgármester közleményben reagált:

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter október 17-én a Vas Népe online felültén az akkumulátorgyárak Szombathelyre telepítése mellett tette le voksát, ezzel egyértelművé vált, hogy amennyiben a júniusi önkormányzati választást a Fidesz-KDNP nyeri, úgy nagy valószínűséggel Szombathelyen akkumulátorgyárat fognak építeni.
A tárca vezetője így nyilatkozott a napilapnak: „Mi az idei esztendőben 14 nagyberuházáshoz ajánlottuk ki a szombathelyi ipari parkot, azonban az nem segített a beruházók bizalmának felépítésében, hogy egy politikai hecckampányt indított a szombathelyi önkormányzat ellenzéki tábora az elektromos autóipari beruházásokkal szemben"

Az Éljen Szombathely! frakció és a városvezetés továbbra is kitart amellett, hogy nincs szükség Szombathelyen akkumulátorgyárra, mert:

- fontos számunkra a vizeink védelme,
- fontos, hogy a szombathelyi lakosságot semmilyen veszélyes környezeti terhelés ne érje,
- Szombathelynek nincs szüksége arra, hogy az akkumulátorgyár építéséhez és üzemeltetéséhez kapcsolódóan több ezer külföldi munkavállaló települjön városunkba.

Városvezetésünk büszke arra, hogy a világjárvány és a háború okozta gazdasági nehézségek ellenére ebben az önkormányzati ciklusban indult el és folyamatosan fejlődik az az északi iparterület. A helyi vállalatok, köztük a Schaeffler Savaria Kft., a Dominó Trans Kft. és a Galambos Trans Kft. is ezen a területen valósítják meg cégeik bővítését.

A városnak a kormányzati Nemzeti Befektetési Ügynökséggel (HIPA) folyamatos és zavartalan a szakmai kapcsolata. A Szombathelyre érkező delegációkat minden esetben fogadjuk, meghallgatjuk az elképzeléseiket, tájékoztatjuk Őket a lehetőségekről, elégedettségüket a HIPA képviselőinek válaszai bizonyítják legjobban:

- "Szeretném tájékoztatni Önöket, hogy a vállalat visszajelzése alapján a magyarországi helyszínek közül Szombathelyt tartja a legkedvezőbbnek, külön kiemelték az Önkormányzat segítő munkáját."

- "Köszönjük a látogatás előkészítését és a remek programot!"

- "Szeretnénk megköszönni a segítséget és a professzionális együttműködést az Önkormányzat részéről."

Elkötelezettek vagyunk abban, hogy Szombathely érdekében tovább fejlesszük az általunk feltárt iparterületet, de egyúttal abban is határozott az álláspontunk, hogy mindez nem járhat Szombathely jelenének és jövőjének megkárosításával. Magunkra nézve kötelezőnek érezzük Éhen Gyula azon mondását, hogy:

„Mindent Szombathelyért, Szombathelyt semmiért!”

Továbbra is tesszük, amit tudunk.

Éljen Szombathely!

(Fotó: Németh Richárd)

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Jövő hétvégén ismét Szombathely utcáira viszik a művészetet
Tovább dübörög az Érezd Szombathelyt! programsorozat: július 13-án jön az Utcaművészeti nap, melynek keretében zenészek, képzőművészek, táncosok, kézművesek lepik el Szombathely belvárosát. De ezen kívül is sok izgalmas program vár ránk még júliusban, ennek részleteiről tartottak sajtótájékoztatót pénteken délelőtt a szervezők.