km/óra
  2024.04.22., hétfő  •  Csilla, Noémi napja
Nézőfarsang a Megyeháza udvarán

Nézőfarsang a Megyeháza udvarán

Az idei karneválszínházi produkció tanulságos (tragi)komédia arról, hogy még sincs lehetetlen. Mindig, minden kiegyenlítődik. Csak ne adjuk föl a reményt: a kiskirályok előbb-utóbb eltűnnek a történelem süllyesztőjében.

 

Fábián Péter (1990) Junior Príma-díjas művész. Ő jegyzi íróként és rendezőként is a Weöres Sándor Színház idei karneválteátrumi produkcióját a Megyeháza udvarán. Látszólag bolondos, habókos előadás kerekedett, ám olykor a néző arcára fagy a mosoly. A „történelem kies tengerén” zajló események fel-felvillantásakor részint önmagunkra ismerünk, részint korunk – a mi XXI. századunk – visszásságaival szembesülünk. Mindezeket nem szájbarágósan-didaktikusan, hanem csavarosan-furmányosan adagolják. Nem mellékesen Vas megye, illetve Szombathely históriájába ágyazva, valódi lényekkel-tényekkel spékelve, picurkát népmeseszerűen.


Ki is a gyengébbik nem az ember(iség) földi portyázásában? Mi volt előbb, a tyúk (az asszony), vagy a kakas (a háziúr)? Hogy a csudába is lehetett az évezredekig, hogy a nőnek (némbernek) a sparherd mellett a helye, azaz kussolni kényszerült, a férfi („ember”) pedig kénye-kedve szerint grasszálhatott, öntömjénezhette magát? Mindenekelőtt e témakör kerül terítékre.


A múlt évezred utolsó századának a hatvanas éveiben játszódik – a kerettörténet – az Asszonyfarsang című előadásban, amikor kis híján árvíz sodorja el Szombathelyt. Már úszik majd’ minden, így a levéltár is, ám az illetékes elvtárs, mintha mi se történne, nem vesz róla tudomást. Más valóságot hazudik. Rendszerhű, a hatalmat tömjénező csinnadrattát, pontosabban karneváli előadást rendel. Hogy leginkább a katasztrófa, az összeomlás elhárítására kellene összpontosítania? Menteni a még menthetőt? Ugyan már!


Ám egyszer csak „megérkezik” az isteni beavatkozás. (Akárcsak az ókori görög drámákban.) A csoda. Áldozati kancsó koppan a sokaság fején, s egyetlen pillanat alatt: kitisztul a kép. Mindenki a tudatára ébred. Valós képe születik világról, hazáról, városról. Múltról. Jelenről. Jövőről. Kreatív, nyitott. Kész összefogni. Együtt, csapatban akár a világot is megváltani. A közösség túljár a basáskodó(k) eszén. A gonosz odakerül, ahová való: a krokodilok foga közé, onnan irány a bendőjük!


Brillíroznak a színészek. Több alakba-szerepbe bújnak, jellemeseket, jellemteleneket formálnak meg. S mégis minden laza, könnyed. Fantasztikus Nagy Cili; mágikus istennő, öntudatos nőegyleti elnök, máskor meg proli. Átváltozásai magától értetődőek. Páratlan Nagy-Bakonyi Boglárka; ő is több hölgyalakot mutat meg. Mindannyiszor hiszünk neki is. Akárcsak a szintén csudaklassz Herman Flórának, aki hasonlóképpen  „sokszereplős”. Történetesen 1947-et írunk, amikor fiatal viszáki leányként összeakad a nagy fővárosban a híres szobrászművésszel, aki róla mintázza meg a Gellért-hegyi Szabadság-szobor főalakját. A naivitás, a tisztaság, az őszinte hit, a reménység süt a lányból: végre szabad, önfeledt, s boldog lehet. Aztán amikor már nincs rá szükség, a „mester” dobja, mintha csak rongyot hajítana a szemetesbe. Az alkotó Rákosival parolázik: behódolt a diktátornak, mint annyian mások is az „elitből”. A leány hoppon marad. Ez azért is katartikus, mert közben a közönség eszébe juthat, ugyanígy járt: 1989/1990 tájékán még – joggal – bizakodott. Mára csalódott. Kiábrándult. Megkeseredett.


A sziporkázó Sipos László Márk ifjú levéltárosként azt is megmutatja, vannak helyzetek, amikor be kell inteni a hatalomnak. Energiabomba. A levéltár szélütötte portásaként remekel Domokos Zsolt – „varázslóként” elementáris. Rávezet arra is, hogy első blikkre ne higgyünk a szemünknek! Olyan értékek lakozhatnak embertársainkban, amilyenekről fogalmuk sincs mindaddig, amíg nem adódik krízishelyzet. Akkor válik el az epe a májtól. Balogh János szobrászként telitalálat, menyecskeként egyenesen haláli. Príma Kelemen Zoltán; (Kukik) elvtársától irtózunk. Penge-alakítás! A most is elsőrendű Orosz Róbert víztől iszonyodó vízvezeték-szerelője is (enyhén szólva) parodisztikus. Ám amikor össze kell tudni kacsintani a többiekkel, hogy a jól megérdemelt helyére – a pokol bugyraiba – száműzzék a hatalmaskodót, akkor e „kisember” is naggyá válik. Empatikusak a zenészek: Keller-Dénes Emőke, Keller Dániel, Szabó Róbert Endre nélkül nem lenne teljes az élmény.  


Lét-tükrünk az Asszonyfarsang. A siker arra is utal, hogy muníciót kap a publikum. És talán hinni mer abban is (Vörösmarty után, szabadon), hogy lesz még egyszer ünnep, nép-farsang a világon!

 

Az egyik néző kicsit nosztalgiázott, emlegette a 2008-as WSSZ-indulást, a kivételes 9700 című beköszönő előadást. Utóbb nyugtázta: ez az Asszonyfarsang semmiben nem marad el tőle. Meglehet: igaza van.

 

Szenkovits Péter
Fotó: Weöres Sándor Színház/ Mészáros Zsolt
 

címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Áprilisi nyárra téli zimankó: kifehéredett a Kőszegi-hegység csúcsa
Kifehéredett az Írottkő kedden délelőtt: az Astromet Facebook-oldal élő videóban jelentkezett be a Kőszegi-hegységből, jég- és hódara, illetve hó hullott a nulla fok körüli hőmérsékleten.
Több száz motor várható a vasárnapi motoros felvonuláson Szombathelyen
Hagyományosan felvonulással indítják a szezont a vasi motorosok. Mutatjuk a tervezett útvonalat, ahol április 21-én, vasárnap várható a látványos konvoj felbukkanása, írja a 112press.hu.
Mutatjuk, mikor és hol folytatódnak az útfelújítások Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április harmadik hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani hétvégén és a jövő héten.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.