km/óra
  2023.12.11., hétfő  •  Árpád napja
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Németh Ákos: Szombathely jövőjéért

Németh Ákos: Szombathely jövőjéért

Elsőre talán mindenki felkapja a fejét, amikor meghallja az Éljen Szombathely! és az LMP politikusának titulusát: fenntartható fejlődésért és klímapolitikáért felelős városi tanácsnok. Lapunk a leghatékonyabb módon próbálta meg jobban megérteni, mivel is foglalkozik a városvezető: megkérdeztük tőle, hogy sikerült az első éve az új pozícióban.

 

Sokak szerint az egész járvány és az ahhoz kapcsolódó leállás egy utolsó lehetőség  civilizációnk számára, hogy a pazarló életmódunkat visszafogjuk a Föld védelmében. Mit gondol erről?

 

Nem vagyok optimista ezügyben. Láttuk, hogy az év eleji hullám után gyakorlatilag pillanatok alatt visszarendeződött az eredeti környezetromboló állapot, ami elég elkeserítő. Úgy érzem, hogy nem igazán értette meg az emberiség ezt a pofont. Lehet, ha most újabbakat kap, majd talán, de én szkeptikus vagyok ezzel kapcsolatban. Olyan mély változásokra lenne szükség az életvitelünk terén, amelyek hosszú idővel és túl sok munkával járnak.

 

Nem túl biztató ezt hallani Szombathely fenntartható fejlődéséért és klímapolitikáért felelős tanácsnokától… Itt helyben sikerült előrelépni ez alatt a nem egyszerű 2020-as év alatt?

 

A pandémia ellenére is sok mindent meg tudunk valósítani az elképzeléseinkből. A hozzám tartozó területek kifejezetten olyanok, amelyeket az alapoktól kellett felépítenünk az Éljen Szombathely!-lyel. Sok tárgyalás és előkészítő munka van mögöttem, szerencsére nem eredménytelenül: csatlakoztunk a Klímabarát Települések Szövetségéhez, egyedüli magyar vidéki településként a 100 Intelligens Város Kihíváshoz, illetve az európai Polgármesterek Szövetségében is aktivizáltuk az együttműködésünket.

 

A jó kapcsolati háló elengedhetetlen ahhoz, hogy sikerrel tudjunk Európai Uniós forrásokat lehívni. Mellette legalább ennyire fontos a zöldügyi pályázatoknál, hogy megfelelő szakmai anyaggal tudjunk versenybe szállni. Ezért dolgoztuk ki Szombathely Fenntartható Energia- és Klímaakciótervét (angolul: SECAP) is.

 

Tehát folyamatban van az ominózus közvetlen brüsszeli források lehívása?

 

A legjobbkor kérdezi! Szombathely bekerült a Horizont 2020 program elbírálásának utolsó körébe. A projekt keretében a levegőminőség javítására és kutatására nyerhet a városunk közvetlenül az uniótól 250 ezer eurót (közel 90 millió forintot). Még ne siessünk előre, de nagyon pozitív, hogy a 39 pályázóból ott vagyunk a legjobb nyolc között, akik közül három nyertest választanak ki hamarosan.

 

Fenntarthatóbb és zöldebb lett Szombathely?

 

Már azért is, mert sikerült asztalhoz ültettük a Falco Zrt. képviselőit, akikkel kompromisszumra jutottunk a környezettudatosabb termelés ügyében, így biztosított a gyár zökkenőmentes működése, de a keleti városrész élhetősége is. Ezen kívül teljesítettük az Éljen Szombathely! frakció egyik legfontosabb ígéretének a nulladik lépését is: elkezdtük az ezer fa telepítésére vonatkozó részletek kidolgozását, a lakossági igények felmérését. Ugyanúgy említésre méltó, hogy tavasszal a hulladékgazdálkodás fejlődött új, modern gépparkkal, nemrég pedig a városi tömegközlekedésben tudtunk szolgálatba állítani hét új járművet.

 

Legalább ennyire jelentős, hogy a képviselőtársaim segítségével a városvezetés fel tudott lépni a Parkerdőben kritikus illegális szemétlerakás ellen, sőt a Vigyázzunk Együtt Szombathelyre! és a Fogadj Örökbe Egy Parkot! programokon keresztül az összes közterület rendben tartásáért is. Nagy örömömre a KISZ Lakótelepért Egyesülettel közösen örökbe fogadtuk a Károly Róbert utca 17-es szám mögötti játszóteret a képviselői körzetemben.

 

Ennek a rendnek a másik aspektusa a júniusi indítványomra elfogadott településrendezési szerződésekre érvénybe léptetett szabályzatunk, ami kordában fogja tartani a lakópark-beruházókat. Hasonlóan fontos, évtizedes hiányt pótló dokumentum lesz a város környezetbarát közlekedési koncepciója, aminek jelenleg is zajlik a kidolgozása. A jövő évben – remélhetőleg a koronavírust minél előbb magunk mögött hagyva – legalább ekkora lendülettel folytatjuk majd Szombathely stabil és fenntartható jövőjének megformálását.

 

Cs.A.

 

Címlapkép: Nagy Jácint / Savaria Fórum

Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.
Elindult Rudolf, a Mikulás-busz Szombathelyen
Az idei év nagy meglepetése, a feldíszített busz december 5-én, napnyugta után gördült ki először a kocsiszínből, és egészen december 26-ig közlekedik majd naponta a szombathelyi utakon. Na de nem ám mindig ugyanazon a vonalon, hanem gyakorlatilag bárhol és bármikor felbukkanhat, így a karácsony előtti időszakban minden buszozó utazhat majd Rudolffal.