km/óra
  2022.12.08., csütörtök  •  Mária napja
Az Európai Diáksport Napja: programok a Zrínyiben is

Az Európai Diáksport Napja: programok a Zrínyiben is

A magyar hagyományokból a #BEACTIVE Európai Sporthét legnagyobb létszámú eseményévé fejlődő diáksport napon ma ismét megmozdulnak a kontinens iskolái. Hazánkban közel 1.400, Európa-szerte pedig közel 10 ezer iskolában szerveztek élménysport programokat a gyerekeknek. Az idei fókusztéma: a zöld környezetünk védelme mentén pedig számos környezetvédelemmel kapcsolatos aktivitásban is részt vehetnek a gyerekek.Szombathelyen a Zrínyi iskolában tartották a rendezvényt.

A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) 17 éve indította útjára a Magyar Diáksport Napját, amelyet immár 7 éve nemzetközi színtéren is megszervez Európai Diáksport Napja (European School Sport Day® – ESSD) elnevezéssel. A kontinens határain is túlnyúló esemény nagyszerűsége az egyszerűségben rejlik, hiszen minden iskola a saját lehetőségeihez igazodva szervezheti meg a programot, kötöttségek nélkül. Az egyetlen ajánlott programelem mindig az adott évnek megfelelő távolság, vagyis idén 2022 méter lefutása. Ezen kívül arra biztatjuk az iskolákat, hogy minél színesebb, változatosabb mozgásprogramokat valósítsanak meg annak érdekében, hogy minden gyermek megtalálja a számára kedves mozgásformát. Az idei ESSD-re Magyarországon közel 1400 iskola regisztrált be, 300 ezer tanulóval. Az európai visszajelzések szerint pedig 38 országban 2 millió iskolás részvételével zajlanak sportprogramok a jeles napon.


Az MDSZ Budapesten a Kőrösi Csoma Sándor Kéttannyelvű Átalános Iskolában szervezett ESSD programot, amelyen az olimpiai ezüstérmes úszó Cseh László és fitnesz világbajnok Béres Alexandra vettek részt mint példaképek. Ezen túl például Szombathelyen a Zrínyi Ilona Általános Iskolában Pars Krisztiánnal, Miskolcon a Diósgyőri Nagy Lajos Király Általános Iskolában pedig Deák Bárdos Mihállyal találkozhattak ma a gyerekek.


A Zrínyiben a tornabemutató után Csillag Tündével közös bemelegítésen vettek részt a gyerekek, utána Pars Krisztiánnal való beszélgetést hallhattak, majd sportprogramok következtek. 

Irány a zöld!

Ezzel a szlogennel hirdettük meg az idei jeles nap fókusztémáját: a természeti környezetünk tisztaságát, amely a sportolásra is több vonzó lehetőséget kínál. A téma kapcsán egész Európában a környezetvédelem köré szerveznek mozgásprogramokat a gyerekeknek. Ennek mentén a Magyar Diáksport Szövetség már szeptember elején elindította a Hulladékvadász játékot a Jövő Öko Nemzedéke (JÖN) Alapítvánnyal az ESSD-re regisztrált iskolák között.  „A nyereményjáték során arra invitáltuk az iskolákat, hogy a gyerekekkel 2022. szeptember 1-30. között kiránduljanak a településük természeti környezetében, és amennyiben illegális szemétlelő helyet találnak, akkor a Hulladékvadász applikáción vagy webes felületén keresztül jelentsék azt be.” – mondta el Balogh Gábor, az MDSZ elnöke. „Örömmel láttuk, hogy a felhívás elérte a célját, hiszen minden országrészből bekapcsolódtak az iskolák a vadászatba, és több mint 120 illegális szemétkupacot fedeztek fel a hónap során. Ezúton is köszönjük minden résztvevőnek, hogy ezzel segítette a természetben található illegális hulladékok felszámolását!” – emelte ki az MDSZ elnöke.


Borítókép: a Zrínyi Iskola tanulói a rendezvényen Fotó: Lutor Katalin

Még több kép a rendzevényről Német Ákos képviselő weboldalán.

 

 

Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
legfrissebbek
Új személyvonatok a GYSEV-nél: javul a közlekedés Szombathely és Celldömölk között
Az esti órákban Győr és Sopron, míg reggel Szombathely és Celldömölk között javulnak a vonatos eljutási lehetőségek - most vasárnaptól három új személyvonatot is közlekedtet a GYSEV Zrt. Az új járatok a december 11-étől életbe lépő, 2022–2023-as menetrend alapján közlekednek, közölte a vasúttársaság.
A hét végén kiadós eső várható, ami vasárnap havazásba fordul
Több hullámban kiadós eső várható a hét végén, ami vasárnap hajnaltól havas esőbe, havazásba vált. A hét utolsó napján az északnyugati, északi szelet a Dunántúlon és északkeleten erős, olykor viharos lökések kísérik és napközben az ország nagyobb részén fokozatosan csökken a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.
Több mint tizenkilencezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel a múlt héten
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint 19 600-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz a múlt héten - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön a honlapján.
Egy 19 éves szombathelyi fiatal rúgta le az autó tükrét
A gyors és hatékony munkának köszönhetően a szombathelyi rendőrök beazonosították azt a 19 éves helyi fiatalt, aki 2022. december 4-én hajnalban, a Dózsa György utca egyik parkolóhelyén leállított gépkocsi tükrét lerúgta, olvasható a police.hu-n.
Adventi meglepetés a szombathelyi Blaguss járatokon
Az AGORA Savaria Nonprofit Kft. és a Blaguss Agora Hungary Kft. az adventi időszakban versekkel ajándékozza meg a Blaguss helyi járatos buszain utazó közönséget december 26-ig, olvasható a közleményükben.