km/óra
  2024.06.20., csütörtök  •  Rafael napja
Nemény András: több tízmilliárd forint EU-s forrás érkezhet Szombathelyre

Nemény András: több tízmilliárd forint EU-s forrás érkezhet Szombathelyre

A polgármesterjelölt a napokban Brüsszelben járt, hogy városunk jövőjének érdekében tárgyalásokat folytasson az Európai Bizottság biztosaival. A péntek délutáni sajtótájékoztatón azt mondta: igazi, érdemi megbeszéléseket tudott folytatni.

"A magyar EU-pénzeket már teljes egészében lekötötte a kormány 2023-ig, arra tehát nem lehet számítani. De ahogy a programbemutatómban is elhangzott, a helyi költségvetés átcsoportosításával és a közvetlen brüsszeli pályázatokkal a tervek finanszírozhatóak. Nem elég tehát kitűzni a célt, hanem az is fontos, hogy honnét és hogyan finanszírozzuk. Ezért voltam a minap Brüsszelben, hogy Szombathely jövőjéről és a közvetlen EU-s forrásokról tárgyaljak" - kezdte péntek délutáni sajtótájékoztatóját Nemény András.

Az Éljen Szombathely! polgármesterjelöltje elmondta: az egészségügyért, a környezetvédelemért, az energiaügyekért felelős uniós biztosokkal és az Európai Bizottság első alelnökével találkozott az Európai Bizottság épületében egy nap alatt, ami azért is különleges, mert egy nap egy miniszterrel van lehetőség megbeszélésre, most mégis egymásnak adták a kilincset a biztosok, ugyanis érdekelte őket Magyarország sorsa.

Nemény azzal folytatta: a jövőre nézve több mint biztatást kaptunk, és Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke azt ígérte: változtatni fognak a régi szabályokon, és több forrást biztosítananak a fenntarthatóság jegyében a helyi döntéshozatalnak.

A polgármesterjelölt konkrét szombathelyi fejlesztésekről is beszámolt: ösztöndíj-programot indítanának a kezdő, fiatal orvosoknak, ami növelné az itt tartásukat, emellett nővérszállót is létrehoznának a városban. Kazáncsereprogramot is hirdetnének, és a bérlakásépítésre is talált megfelelő EU-s forrást. Újságírói kérdésre elmondta: mindezek összköltsége több tízmilliárd forint, amihez megfelelő pályázataik vannak és komoly partnerségi ajánlatot is kaptak.

Nemány András brüsszeli útjáról bővebben a Savaria Fórum szombati számában olvashatnak!

 

Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Bloomsday 2024: az itt és most ünnepe
30. alkalommal ünnepli Szombathely városa, hogy James Joyce Ulyssesének főhősét, Leopold Bloomot szombathelyi származásúként írta bele a világirodalomba. Az idei, háromnapossá bővült ír–magyar fesztivál, a Bloomsday első napján már nyilvánvalóvá vált, hogy városunk minden idők legszínesebb kortárs művészeti fesztiválja vette kezdetét, melyen a magaskultúra és könnyedebb szórakozás egyaránt képviselteti magát.
Sorsolás: gazdára talált nyereményjátékunk fődíja, a FIAT kabrió
Közjegyző jelenlétében kedden délelőtt megtörtént a májusban indult nyereményjátékunk sorsolása és gazdára talált a FIAT 500-as kabrió.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.