km/óra
  2020.12.01., kedd  •  Elza napja
Nemény András: több tízmilliárd forint EU-s forrás érkezhet Szombathelyre

Nemény András: több tízmilliárd forint EU-s forrás érkezhet Szombathelyre

A polgármesterjelölt a napokban Brüsszelben járt, hogy városunk jövőjének érdekében tárgyalásokat folytasson az Európai Bizottság biztosaival. A péntek délutáni sajtótájékoztatón azt mondta: igazi, érdemi megbeszéléseket tudott folytatni.

"A magyar EU-pénzeket már teljes egészében lekötötte a kormány 2023-ig, arra tehát nem lehet számítani. De ahogy a programbemutatómban is elhangzott, a helyi költségvetés átcsoportosításával és a közvetlen brüsszeli pályázatokkal a tervek finanszírozhatóak. Nem elég tehát kitűzni a célt, hanem az is fontos, hogy honnét és hogyan finanszírozzuk. Ezért voltam a minap Brüsszelben, hogy Szombathely jövőjéről és a közvetlen EU-s forrásokról tárgyaljak" - kezdte péntek délutáni sajtótájékoztatóját Nemény András.

Az Éljen Szombathely! polgármesterjelöltje elmondta: az egészségügyért, a környezetvédelemért, az energiaügyekért felelős uniós biztosokkal és az Európai Bizottság első alelnökével találkozott az Európai Bizottság épületében egy nap alatt, ami azért is különleges, mert egy nap egy miniszterrel van lehetőség megbeszélésre, most mégis egymásnak adták a kilincset a biztosok, ugyanis érdekelte őket Magyarország sorsa.

Nemény azzal folytatta: a jövőre nézve több mint biztatást kaptunk, és Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke azt ígérte: változtatni fognak a régi szabályokon, és több forrást biztosítananak a fenntarthatóság jegyében a helyi döntéshozatalnak.

A polgármesterjelölt konkrét szombathelyi fejlesztésekről is beszámolt: ösztöndíj-programot indítanának a kezdő, fiatal orvosoknak, ami növelné az itt tartásukat, emellett nővérszállót is létrehoznának a városban. Kazáncsereprogramot is hirdetnének, és a bérlakásépítésre is talált megfelelő EU-s forrást. Újságírói kérdésre elmondta: mindezek összköltsége több tízmilliárd forint, amihez megfelelő pályázataik vannak és komoly partnerségi ajánlatot is kaptak.

Nemány András brüsszeli útjáról bővebben a Savaria Fórum szombati számában olvashatnak!

 

kapcsolódó cikkek
Nemény András: minden szombathelyi polgármestere leszek!
Nemény András: minden szombathelyi polgármestere leszek!
Nagyszabású eseményen mutatta be az Éljen Szombathely! szövetség polgármesterjelöltje választási programjukat a Savaria Mozi nagytermében. Nemény András azért kér bizalmat a választóktól, hogy a holnap városa a jelen valósága legyen.
kapcsolódó cikkek
Nemény András: minden szombathelyi polgármestere leszek!
Nemény András: minden szombathelyi polgármestere leszek!
Nagyszabású eseményen mutatta be az Éljen Szombathely! szövetség polgármesterjelöltje választási programjukat a Savaria Mozi nagytermében. Nemény András azért kér bizalmat a választóktól, hogy a holnap városa a jelen valósága legyen.
Savaria Fórum 29. évfolyam 44. szám - 2020.11.27.
Savaria Fórum 29. évfolyam 44. szám - 2020.11.27.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Kurz: Ausztria a nyugati tartományokban kezdi a tömeges tesztelést
Sebastian Kurz osztrák kancellár bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt meghirdetett tömeges tesztelést a nyugati tartományokban, Vorarlbergben, Tirolban és Salzburgban kezdik meg december elején.
Péntektől változtak a kapcsolattartási szabályok Ausztriában
November 27-től változtak a személyes kapcsolattartás szabályai a kijárási korlátozás idején. Az új rendelet értelmében a közeli hozzátartozók közé csak a szülők, gyermekek és testvérek tartoznak majd, a nagyszülők viszont vigyázhatnak kiskorú unokáikra. Péntektől a háztartások egyszerre csak egy vendéget fogadhatnak, olvasható az orf.at-n.
Ausztriában a tömeges tesztelés december 5-én kezdődik
Elkészültek a koronavírus-tömegteszt tervek Ausztriában. December elején a tanárok, majd a rendőrök tesztelését végzik el, ezt követi önkéntes alapon a lakosság tesztelése. A tesztek mindenki számára ingyenesen elérhetőek lesznek, olvasható az orf.at-n.
Rendőrautók vettek körbe egy Volvót Szombathely határában – több embert előállítottak a járműből
Kőszeg felé tartott a 86-os és 87-es főút közös szakaszán, Szombathely határában egy Volvo személyautó, amikor hirtelen több rendőrautó kényszerítette megállásra a sofőrt.
Szerdán több szombathelyi utcában is áramszünet várható
Az E.On üzemszüneti értesítője szerint 2020. december 2, án, szerdán reggel 7.30-tól délután 13.30-ig az alábbi területeken lesz áramszünet a hálózat fejlesztése miatt:
legfrissebbek
Termelői gasztrokaluz vezet át minket az országon
TOP 100 termelő címmel gyűjti össze a legmagasabb minőségű magyarországi alapanyagok előállítóit és beszerzési forrásait a Magyar Konyha legújabb gasztrokalauza. A 136 oldalas, térképpel ellátott kiadvány a magazin most megjelent ünnepi számával együtt érhető el.
Milliós bírság vár a Barcára Messi emlékezése miatt
A FIFA szabályzata szerint 3000 eurós büntetést fog kapni a Barcelona, amiért Lionel Messi Diego Maradona mezével emlékezett a múlt héten elhunyt argentin legendára.
Jövő decemberben lesz a téli Universiade
Jövő decemberben rendezik meg az eredetileg januárra tervezett, de már korábban elhalasztott téli Universiadét, amelyet 2021-ben még ezen a néven bonyolítanak le.
Évtizedek óta nem volt ilyen tiszta az európai levegő
Az Európai Unió üvegházhatásúgáz-kibocsátása az elmúlt három évtizedben mért legalacsonyabb szintre csökkent 2019-ben, a kibocsátások 24 százalékkal csökkentek az 1990-es szinthez képest - derült ki az Európai Bizottság hétfőn közzétett éves uniós éghajlat-politikai eredményjelentéséből.
Meg akarta ölni Szombathelyen a volt barátnőjét, 13 évet kapott
A Szombathelyi Törvényszék a vádlottat 1 rendbeli előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, 1 rendbeli hamis vád bűntette, 1 rendbeli hamis tanúzásra felhívás bűntette, 2 rendbeli zaklatás vétsége, 1 rendbeli folytatólagosan, személy elleni erőszakos cselekménnyel fenyegetve elkövetett zaklatás vétsége és 1 rendbeli személyes adattal visszaélés vétsége miatt halmazati büntetésül 13 év fegyházra, 5 év Vas megye területéről való kitiltásra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte, áll az ügyészség közleményében.