km/óra
  2024.02.22., csütörtök  •  Gerzson napja
Drámai adatok: 2019 decemberében 145, 2020-ban 359 ember veszítette életét Szombathelyen

Drámai adatok: 2019 decemberében 145, 2020-ban 359 ember veszítette életét Szombathelyen

Dr. Nemény András polgármester a város közösségi oldalán közzétett videóban számolt be a legfrissebb helyi koronavírus információkról. Kiderült, hogy a decemberi halálozási adatok elkeserítően rosszak.

 

A polgármester mindjárt a bevezetőjében utalt arra, hogy összeült a Védekezési Tanács, áttekintették a mostani helyzetet, s mint az adatokból kiderül, másutt is csökkent a fertőzöttek száma. Ellenben a halálesetek száma nem csökkent, jelenleg stagnál, talán enyhe visszaesést mutat. A polgármester úgy fogalmazott, hogy az általuk látott számok nagyon rosszak, ha a tavalyi decemberi számokat (2020), összevetjük a tavalyelőttivel (2019), akkor több mint kétszerese a halálozások száma. 2019 decemberében 145 ember veszítette életét Szombathelyen, míg 2020-ban 359. A polgármester felhívta arra a figyelmet, hogy továbbra is oda kell figyelni, minden szabályt (maszkhasználat, távolságtartás) be kell tartani. 


Dr. Nemény András az oltások menetéről is beszélt. Mint mondta, a Markusovszky kórházba is megérkeztek a vakcinák, jelenleg napi 300 embert tudnak oltani. Először a kórházi dolgozókat oltják be, nemcsak az orvosokat, hanem a nővéreket és a takarító személyzetet is. Ezt követően megtörténik az alapellátásban dolgozók oltása, ez ma már el is kezdődött. Az oltási terv alapján következnek a szociális dolgozók. A polgármester azt ígérte, amit az önkormányzat részéről tudnak, megtesznek, előkészítik a terepet. Hozzátette, újdonságként érte őket is, hogy egy ampullában öt adag van, tehát egyszerre öt embernek kell megjelennie, hogy minden egyes adagot fel tudjanak használni. Azt kérte mindenkitől, hogy regisztráljanak, noha a lakossági oltás később lesz. Ezt ő maga már megtette. Kitért arra is, hogy egyelőre nem tudni például azt, hogy a krónikus betegek, akiknek az oltása a 60 év felettieket követné, hogyan kapnak értesítést arról, hogy ők ebbe a csoportba tartoznak. Amint lesz erről információ, azonnal megosztják a kommunikációs felületeiken. 


Hozzáfűzte azt is, hogy kaptak egy felajánlást a háziorvosok részéről: amennyiben az oltásba nekik is be kell kapcsolódniuk, akkor ott is lehet majd oltópontokat telepíteni. 


A polgármester elmondta még, hogy nagyon nehéz hónapok várnak még ránk, hiszen megörököltük ezt a helyzetet az előző évből, de hiszi, ha betartjuk a szabályokat és beoltatjuk magunkat, akkor pár hónapon belül visszakaphatjuk a régi életünket. 

 

 

Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
tematikus oldalak