km/óra
  2023.06.07., szerda  •  Róbert napja
Dacia
Drámai adatok: 2019 decemberében 145, 2020-ban 359 ember veszítette életét Szombathelyen

Drámai adatok: 2019 decemberében 145, 2020-ban 359 ember veszítette életét Szombathelyen

Dr. Nemény András polgármester a város közösségi oldalán közzétett videóban számolt be a legfrissebb helyi koronavírus információkról. Kiderült, hogy a decemberi halálozási adatok elkeserítően rosszak.

 

A polgármester mindjárt a bevezetőjében utalt arra, hogy összeült a Védekezési Tanács, áttekintették a mostani helyzetet, s mint az adatokból kiderül, másutt is csökkent a fertőzöttek száma. Ellenben a halálesetek száma nem csökkent, jelenleg stagnál, talán enyhe visszaesést mutat. A polgármester úgy fogalmazott, hogy az általuk látott számok nagyon rosszak, ha a tavalyi decemberi számokat (2020), összevetjük a tavalyelőttivel (2019), akkor több mint kétszerese a halálozások száma. 2019 decemberében 145 ember veszítette életét Szombathelyen, míg 2020-ban 359. A polgármester felhívta arra a figyelmet, hogy továbbra is oda kell figyelni, minden szabályt (maszkhasználat, távolságtartás) be kell tartani. 


Dr. Nemény András az oltások menetéről is beszélt. Mint mondta, a Markusovszky kórházba is megérkeztek a vakcinák, jelenleg napi 300 embert tudnak oltani. Először a kórházi dolgozókat oltják be, nemcsak az orvosokat, hanem a nővéreket és a takarító személyzetet is. Ezt követően megtörténik az alapellátásban dolgozók oltása, ez ma már el is kezdődött. Az oltási terv alapján következnek a szociális dolgozók. A polgármester azt ígérte, amit az önkormányzat részéről tudnak, megtesznek, előkészítik a terepet. Hozzátette, újdonságként érte őket is, hogy egy ampullában öt adag van, tehát egyszerre öt embernek kell megjelennie, hogy minden egyes adagot fel tudjanak használni. Azt kérte mindenkitől, hogy regisztráljanak, noha a lakossági oltás később lesz. Ezt ő maga már megtette. Kitért arra is, hogy egyelőre nem tudni például azt, hogy a krónikus betegek, akiknek az oltása a 60 év felettieket követné, hogyan kapnak értesítést arról, hogy ők ebbe a csoportba tartoznak. Amint lesz erről információ, azonnal megosztják a kommunikációs felületeiken. 


Hozzáfűzte azt is, hogy kaptak egy felajánlást a háziorvosok részéről: amennyiben az oltásba nekik is be kell kapcsolódniuk, akkor ott is lehet majd oltópontokat telepíteni. 


A polgármester elmondta még, hogy nagyon nehéz hónapok várnak még ránk, hiszen megörököltük ezt a helyzetet az előző évből, de hiszi, ha betartjuk a szabályokat és beoltatjuk magunkat, akkor pár hónapon belül visszakaphatjuk a régi életünket. 

 

 

Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Dr. Perger Gyula atya visszatér Szombathelyre
A székesegyház plébánosa lesz. Több személyi változás is történt.
Civil összefogásból valósul meg a belvárosi levendulás
A Szombathelyi Belvárosért Egyesület június 2-án és 3-án levendulatelepítést végez a Mártírok terén. A civil kezdeményezés magánadakozásokból gyűjtötte össze a szükséges összeget ahhoz, hogy a Fő tértől alig pár méterre lévő tér megszépüljön, és újabb turistalátványosságot kínáljon a városba érkezőknek.
Elkészült a Belvárosi Levendulás
Megszépült a Mártírok tere: a Szombathelyi Belvárosért Egyesületnek köszönhetően a korábban inkább balkáni állapotokat mutató teret szombattól 700 tő levendula díszíti.
Megyei II. osztály, déli csoport: nyolcig jutott a Nádasd, ötöt rúgott a Telekes
A Vasszécseny kilenc emberrel is végigküzdötte a Rum elleni mérkőzést, a Rábatótfalu és Csákánydoroszló idegenben tudott nyerni. Az Őriszentpéter és a Szentpéterfa összecsapása is döntetlennel zárult.
Helyi sikerek a XIII. Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud és Népek Tánca-Népek Zenéje vetélkedőn
Május 12-14. között rendezték meg idén az Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud és Népek Tánca-Népek Zenéje vetélkedőt Hajdúszoboszlón. A nagy hagyománnyal bíró, 13. alkalommal megrendezett megmérettetésen két helyi csoport, a Gyöngyöshermán Szentkirályi Polgári kör Népdal és nótaköre, valamint a Szombathelyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat ĐURĐICE vegyes kórusa és senior táncsoportja is kiemelkedő eredményt ért el.
legfrissebbek
A kalapácsvető Halász Bence ötödik lett Bydgoszczban
A kalapácsvető Halász Bence az ötödik helyen végzett a Nemzetközi Atlétikai Szövetség második számú, WA Continental Tour Gold nevű versenysorozatának lengyelországi állomásán, Bydgoszczban.
Hatalmas eső zúdult rövid idő alatt Acsádra
Ma sem kímélte az időjárás megyénket, több helyen kiadós záporok, zivatarok alakultak ki. Olyan mennyiségű csapadék hullott rövid idő alatt Acsádra, hogy a víz lett az úr. Salköveskútra is sok csapadék zúdult.
Földrengés volt Románia nyugati részén, a magyar határ közelében
Közepes, 5,3-as erősségű földrengés volt kedden este Románia nyugati részén, a magyar határ melletti Arad megyében – közölte kedden este a román Országos Földtani Intézet (INFP).
Asztalos bizonyítványt hamisíttatott magának egy sárvári férfi
A Sárvári Járási Ügyészség felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat egy férfival szemben, közölte a Vas Vármegyei Főügyészség.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.