km/óra
  2024.07.12., péntek  •  Izabella, Dalma napja
Drámai adatok: 2019 decemberében 145, 2020-ban 359 ember veszítette életét Szombathelyen

Drámai adatok: 2019 decemberében 145, 2020-ban 359 ember veszítette életét Szombathelyen

Dr. Nemény András polgármester a város közösségi oldalán közzétett videóban számolt be a legfrissebb helyi koronavírus információkról. Kiderült, hogy a decemberi halálozási adatok elkeserítően rosszak.

 

A polgármester mindjárt a bevezetőjében utalt arra, hogy összeült a Védekezési Tanács, áttekintették a mostani helyzetet, s mint az adatokból kiderül, másutt is csökkent a fertőzöttek száma. Ellenben a halálesetek száma nem csökkent, jelenleg stagnál, talán enyhe visszaesést mutat. A polgármester úgy fogalmazott, hogy az általuk látott számok nagyon rosszak, ha a tavalyi decemberi számokat (2020), összevetjük a tavalyelőttivel (2019), akkor több mint kétszerese a halálozások száma. 2019 decemberében 145 ember veszítette életét Szombathelyen, míg 2020-ban 359. A polgármester felhívta arra a figyelmet, hogy továbbra is oda kell figyelni, minden szabályt (maszkhasználat, távolságtartás) be kell tartani. 


Dr. Nemény András az oltások menetéről is beszélt. Mint mondta, a Markusovszky kórházba is megérkeztek a vakcinák, jelenleg napi 300 embert tudnak oltani. Először a kórházi dolgozókat oltják be, nemcsak az orvosokat, hanem a nővéreket és a takarító személyzetet is. Ezt követően megtörténik az alapellátásban dolgozók oltása, ez ma már el is kezdődött. Az oltási terv alapján következnek a szociális dolgozók. A polgármester azt ígérte, amit az önkormányzat részéről tudnak, megtesznek, előkészítik a terepet. Hozzátette, újdonságként érte őket is, hogy egy ampullában öt adag van, tehát egyszerre öt embernek kell megjelennie, hogy minden egyes adagot fel tudjanak használni. Azt kérte mindenkitől, hogy regisztráljanak, noha a lakossági oltás később lesz. Ezt ő maga már megtette. Kitért arra is, hogy egyelőre nem tudni például azt, hogy a krónikus betegek, akiknek az oltása a 60 év felettieket követné, hogyan kapnak értesítést arról, hogy ők ebbe a csoportba tartoznak. Amint lesz erről információ, azonnal megosztják a kommunikációs felületeiken. 


Hozzáfűzte azt is, hogy kaptak egy felajánlást a háziorvosok részéről: amennyiben az oltásba nekik is be kell kapcsolódniuk, akkor ott is lehet majd oltópontokat telepíteni. 


A polgármester elmondta még, hogy nagyon nehéz hónapok várnak még ránk, hiszen megörököltük ezt a helyzetet az előző évből, de hiszi, ha betartjuk a szabályokat és beoltatjuk magunkat, akkor pár hónapon belül visszakaphatjuk a régi életünket. 

 

 

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Jövő hétvégén ismét Szombathely utcáira viszik a művészetet
Tovább dübörög az Érezd Szombathelyt! programsorozat: július 13-án jön az Utcaművészeti nap, melynek keretében zenészek, képzőművészek, táncosok, kézművesek lepik el Szombathely belvárosát. De ezen kívül is sok izgalmas program vár ránk még júliusban, ennek részleteiről tartottak sajtótájékoztatót pénteken délelőtt a szervezők.