km/óra
  2021.09.17., péntek  •  Zsófia napja
Drámai adatok: 2019 decemberében 145, 2020-ban 359 ember veszítette életét Szombathelyen

Drámai adatok: 2019 decemberében 145, 2020-ban 359 ember veszítette életét Szombathelyen

Dr. Nemény András polgármester a város közösségi oldalán közzétett videóban számolt be a legfrissebb helyi koronavírus információkról. Kiderült, hogy a decemberi halálozási adatok elkeserítően rosszak.

 

A polgármester mindjárt a bevezetőjében utalt arra, hogy összeült a Védekezési Tanács, áttekintették a mostani helyzetet, s mint az adatokból kiderül, másutt is csökkent a fertőzöttek száma. Ellenben a halálesetek száma nem csökkent, jelenleg stagnál, talán enyhe visszaesést mutat. A polgármester úgy fogalmazott, hogy az általuk látott számok nagyon rosszak, ha a tavalyi decemberi számokat (2020), összevetjük a tavalyelőttivel (2019), akkor több mint kétszerese a halálozások száma. 2019 decemberében 145 ember veszítette életét Szombathelyen, míg 2020-ban 359. A polgármester felhívta arra a figyelmet, hogy továbbra is oda kell figyelni, minden szabályt (maszkhasználat, távolságtartás) be kell tartani. 


Dr. Nemény András az oltások menetéről is beszélt. Mint mondta, a Markusovszky kórházba is megérkeztek a vakcinák, jelenleg napi 300 embert tudnak oltani. Először a kórházi dolgozókat oltják be, nemcsak az orvosokat, hanem a nővéreket és a takarító személyzetet is. Ezt követően megtörténik az alapellátásban dolgozók oltása, ez ma már el is kezdődött. Az oltási terv alapján következnek a szociális dolgozók. A polgármester azt ígérte, amit az önkormányzat részéről tudnak, megtesznek, előkészítik a terepet. Hozzátette, újdonságként érte őket is, hogy egy ampullában öt adag van, tehát egyszerre öt embernek kell megjelennie, hogy minden egyes adagot fel tudjanak használni. Azt kérte mindenkitől, hogy regisztráljanak, noha a lakossági oltás később lesz. Ezt ő maga már megtette. Kitért arra is, hogy egyelőre nem tudni például azt, hogy a krónikus betegek, akiknek az oltása a 60 év felettieket követné, hogyan kapnak értesítést arról, hogy ők ebbe a csoportba tartoznak. Amint lesz erről információ, azonnal megosztják a kommunikációs felületeiken. 


Hozzáfűzte azt is, hogy kaptak egy felajánlást a háziorvosok részéről: amennyiben az oltásba nekik is be kell kapcsolódniuk, akkor ott is lehet majd oltópontokat telepíteni. 


A polgármester elmondta még, hogy nagyon nehéz hónapok várnak még ránk, hiszen megörököltük ezt a helyzetet az előző évből, de hiszi, ha betartjuk a szabályokat és beoltatjuk magunkat, akkor pár hónapon belül visszakaphatjuk a régi életünket. 

 

 

Savaria Fórum 30. évfolyam 32. szám - 2021.09.10.
Savaria Fórum 30. évfolyam 32. szám - 2021.09.10.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lecsapnak az oladi autórongálókra
A rendőrség, a közterület-felügyelet és a polgárőrök már a kezükbe vették az oladi városrészen elterjedt autórongálások ügyének megoldását.
Új intézkedéseket vezetnek be szeptember közepétől Ausztriában
Szeptember 15-től a be nem oltottak számára lépcsőzetes terv léphet érvénybe. Az emelkedő fertőzési adatokra a válasz a védőoltás és nem a zárlat kell, hogy legyen – mondta ma Sebastian Kurz kancellár, amikor bemutatta a következő hónapokra vonatkozó CoV-intézkedéseket, olvasható az orf.at-n.
M86: más nyomvonalat javasoltak
Az M86-os gyorsforgalmi Szombathely és Körmend közötti szakaszának tervezésére 2019-ben írt ki közbeszerzési pályázatot a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. A nyertes konzorcium tanulmánytervében három változat szerepelt a nyomvonalra és Körmend felé a becsatlakozásra. A befutó terv nem minden településnek nyerte el a tetszését. Egy olyan változat mellett döntöttek, ami a meglévő M86-ost a Vép–Szombathely közötti szakaszon egy új, különszintű csomópont kialakításával viszi el déli irányba Szombathely és Táplánszentkereszt között.
Megyei I. osztály: háromgólos hátrányból állt fel a Sárvár a forduló rangadóján
A Celldömölk továbbra is tartja jó formáját, a Körmend pedig első győzelmét szerezte az idei kiírásban. A Bük a Szentgotthárd ellen tudott nyerni, míg a Répcelak Jánosházáról hozta el a három pontot. A Kőszeg és a Lukácsháza megosztozott a pontokon.
Akik a korukat is legyőzték: nyugdíjas sportnapot tartottak Szombathelyen
Darts, medicinlabda, golf, kapura rúgás – játékos sportvetélkedőt tartottak a szombathelyi Sportligetben a Vas megyei idősklubok tagjai. Vépről, Szentgotthárdról és Kőszegről is érkeztek résztvevők a nyolc pályán zajló vetélkedőre.
legfrissebbek
Jóváhagyták Magyarország uniós támogatási térképét
Az Európai Bizottság az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályok alapján jóváhagyta Magyarország 2022 és 2027 közötti időszakra vonatkozó regionális támogatási térképét, amely meghatározza a regionális állami beruházási támogatásra jogosult, leghátrányosabb helyzetben lévő magyar régiókat, valamint a támogatható régiókra vonatkozó maximális támogatási intenzitásokat.
Fontos egészségpolitikai döntést hozott az Európai Parlament
Az Európai Parlament (EP) elfogadta az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) hatáskörének kiterjesztésére irányuló javaslatot, az uniós betegségmegelőzési és járványügyi rendszer megerősítésére – közölte az uniós parlament csütörtökön.
Csütörtök este lecsap a hidegfront
Csütörtök este hidegfront érkezik, hatására csapadékosabb és kissé hűvösebb lesz a hétvége: vasárnap néhol már csak 5 fokot mérhetnek hajnalban, és helyenként a 20 Celsius-fokot sem éri el majd a csúcshőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzéséből.
Talpra állt a magyar turizmus
A vendégéjszakák 74 százalékát belföldiek töltötték el.
EU: kinyitnák a kapukat a diplomás bevándorlók előtt
Az új szabályok könnyítik a bevándorlást és a családegyesítést is a magasan képzett unión kívüli dolgozók számára. A döntés életbe lépéséhez még az Európai Unió Tanácsának áldása is szükséges.