km/óra
  2021.09.26., vasárnap  •  Jusztina napja
Nemény András: javulnak a fertőzöttségi adatok, készül a költségvetés

Nemény András: javulnak a fertőzöttségi adatok, készül a költségvetés

Javulnak a fertőzöttségi adatok, kedvezményt kapnak a vendéglátó vállalkozások, készül a költségvetés - Szombathely aktuális egészségügyi és gazdasági helyzetéről adott tájékoztatást dr. Nemény András polgármester a város közösségi oldalán délután.

 

Az elmúlt hónapban jelentősen csökkent az aktív fertőzöttek száma - kezdte beszámolóját a polgármester: Szombathelyen pénteken 65 pozitív esetet regisztráltak, 2-en haltak meg, és 70-en voltak karanténban. Az oltások is folyamatosak. Végeztek valamennyi szociális dolgozó és bentlakó gondozott oltásával Szombathelyen. Ezután a 60 év feletti krónikus betegek és a 89 év felettiek következnek a sorban, majd a rend- és honvédelmi dolgozók, az állami tisztviselők, a közigazgatásban tevékenykedők és a 18 és 59 év közötti fokozott kockázati csoportba tartozók kapnak védőoltást. 


Dr. Nemény András a nap legfontosabb hírének nevezte, hogy elkezdett működni az Egészségügyi Alapellátó Központ. Köszönetet mondott a földrengés sújtotta horvátországi Sziszaknak küldött adományokért, és további segítségre buzdította a szombathelyieket. A város gazdasági helyzetéről szólva elmondta: nemrég vendéglátósokkal egyeztetett. Nekik az idei közterület-használati díj elengedésével, a járvány után pedig közös programszervezéssel és marketinggel igyekeznek segíteni. Február 15-éig elkészül a költségvetés tervezete is, amellyel kapcsolatban egyelőre sok a bizonytalanság - tette hozzá. A járvány és az iparűzésiadó-bevétel csökkenése mellett a kormányzati elvonások nehezítik a gazdálkodást. Ez utóbbira - más városokkal ellentétben - Szombathely nem kapott kompenzációt, ezért levélben fordult a pénzügyminiszterhez, valamint a Megyei Jogú Városok Szövetsége elnökéhez.  


Dr. Nemény András megemlítette, hogy a város egyik legnagyobb adófizető cége azt tervezi, hogy külföldi cégen keresztül számláz, ha a Pénzügyminisztérium ezt jóváhagyja, ez is jelentős bevételkiesést eredményezhet.  


A polgármester pozitív hírrel zárta beszámolóját: a Söpte és Szombathely közötti megállapodás jó úton halad, hamarosan megtörténhet a terület átadása, amelyre már van is érdeklődő - mondta.

 

 

Savaria Fórum 30. évfolyam 34. szám - 2021.09.24.
Savaria Fórum 30. évfolyam 34. szám - 2021.09.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Gól a Lövölde térről a mennyei megyeiben: kezdőrúgásból talált be a bucsui játékos
A második félidő elején elvégzett kezdőrúgásból talált be a hazai kapuba Podani Gábor, a vendégek játékosa a Balogunyom-Bucsu (4-2) megyei III. osztályú meccsen.
Orbán nem akar kötelező oltást
Lesz negyedik hullám, nem fog megállni a határoknál – jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában.
A kisgyermekeket oltaná a Pfizer
Hatásos és biztonságos a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett vakcina az 5 és 11 év közötti gyermekeknél – közölte hétfőn a Pfizer. Az amerikai gyógyszergyártó benyújtotta kérvényét a vakcina használatához erre a korosztályra.
A legdurvább hullámmal számol a román egészségügy
Csak remélik, hogy a negyedik hullám alatt nem nő napi 15 ezer főlé a fertőzésszám.
Újraindult az ellenzéki előválasztás
A szombati leállás után hétfőn reggel 7-kor újraindult az előválasztás. Bár az online előregisztráció nem működött még reggel, 10 órára helyreállt a rendszer. Az eredeti tervek szerint az előválasztás első fordulóját két nappal, vagyis szeptember 28-án 20 óráig meghosszabbítják a leállás miatt.
legfrissebbek
Megduplázzák a francia vakcinaadományokat
A francia elnök azt ígérte, hogy a program keretében 120 millió adag koronavírus elleni vakcinát adományoz, a dupláját a korábban tervezettnek – adta hírül az MTI.
Közút: jövő héten lesz a nagy környezetvédelmi autóvizsgálat
Huszonötödik alkalommal ellenőrzik közúti mérésekkel a gépkocsik környezetvédelmi állapotát hétfőtől péntekig Budapesten és három vidéki nagyvárosban - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).
Az AstraZeneca atyja szerint tavaszra náthává enyhül a Covid
Az Oxford/AstraZeneca-oltás vezető fejlesztői szerint a mostani koronavírus-járványt okozó Sars-CoV-2 típusú vírus hatása hamarosan a náthát is okozó szezonális koronavírusfajtákéhoz lesz hasonló, írta az MTI.
Előválasztás: 89 ezren voksoltak szombaton
Vasárnapig összesen 436 702-en szavaztak az ellenzék jelöltjeire.
Trónfosztás: Uszik legyőzte Joshuát a londoni ökölvívógálán
A nehézsúly világbajnoki címe volt a tét.