km/óra
  2023.06.07., szerda  •  Róbert napja
Dacia
Nemény András: javulnak a fertőzöttségi adatok, készül a költségvetés

Nemény András: javulnak a fertőzöttségi adatok, készül a költségvetés

Javulnak a fertőzöttségi adatok, kedvezményt kapnak a vendéglátó vállalkozások, készül a költségvetés - Szombathely aktuális egészségügyi és gazdasági helyzetéről adott tájékoztatást dr. Nemény András polgármester a város közösségi oldalán délután.

 

Az elmúlt hónapban jelentősen csökkent az aktív fertőzöttek száma - kezdte beszámolóját a polgármester: Szombathelyen pénteken 65 pozitív esetet regisztráltak, 2-en haltak meg, és 70-en voltak karanténban. Az oltások is folyamatosak. Végeztek valamennyi szociális dolgozó és bentlakó gondozott oltásával Szombathelyen. Ezután a 60 év feletti krónikus betegek és a 89 év felettiek következnek a sorban, majd a rend- és honvédelmi dolgozók, az állami tisztviselők, a közigazgatásban tevékenykedők és a 18 és 59 év közötti fokozott kockázati csoportba tartozók kapnak védőoltást. 


Dr. Nemény András a nap legfontosabb hírének nevezte, hogy elkezdett működni az Egészségügyi Alapellátó Központ. Köszönetet mondott a földrengés sújtotta horvátországi Sziszaknak küldött adományokért, és további segítségre buzdította a szombathelyieket. A város gazdasági helyzetéről szólva elmondta: nemrég vendéglátósokkal egyeztetett. Nekik az idei közterület-használati díj elengedésével, a járvány után pedig közös programszervezéssel és marketinggel igyekeznek segíteni. Február 15-éig elkészül a költségvetés tervezete is, amellyel kapcsolatban egyelőre sok a bizonytalanság - tette hozzá. A járvány és az iparűzésiadó-bevétel csökkenése mellett a kormányzati elvonások nehezítik a gazdálkodást. Ez utóbbira - más városokkal ellentétben - Szombathely nem kapott kompenzációt, ezért levélben fordult a pénzügyminiszterhez, valamint a Megyei Jogú Városok Szövetsége elnökéhez.  


Dr. Nemény András megemlítette, hogy a város egyik legnagyobb adófizető cége azt tervezi, hogy külföldi cégen keresztül számláz, ha a Pénzügyminisztérium ezt jóváhagyja, ez is jelentős bevételkiesést eredményezhet.  


A polgármester pozitív hírrel zárta beszámolóját: a Söpte és Szombathely közötti megállapodás jó úton halad, hamarosan megtörténhet a terület átadása, amelyre már van is érdeklődő - mondta.

 

 

Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Dr. Perger Gyula atya visszatér Szombathelyre
A székesegyház plébánosa lesz. Több személyi változás is történt.
Civil összefogásból valósul meg a belvárosi levendulás
A Szombathelyi Belvárosért Egyesület június 2-án és 3-án levendulatelepítést végez a Mártírok terén. A civil kezdeményezés magánadakozásokból gyűjtötte össze a szükséges összeget ahhoz, hogy a Fő tértől alig pár méterre lévő tér megszépüljön, és újabb turistalátványosságot kínáljon a városba érkezőknek.
Elkészült a Belvárosi Levendulás
Megszépült a Mártírok tere: a Szombathelyi Belvárosért Egyesületnek köszönhetően a korábban inkább balkáni állapotokat mutató teret szombattól 700 tő levendula díszíti.
Megyei II. osztály, déli csoport: nyolcig jutott a Nádasd, ötöt rúgott a Telekes
A Vasszécseny kilenc emberrel is végigküzdötte a Rum elleni mérkőzést, a Rábatótfalu és Csákánydoroszló idegenben tudott nyerni. Az Őriszentpéter és a Szentpéterfa összecsapása is döntetlennel zárult.
Helyi sikerek a XIII. Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud és Népek Tánca-Népek Zenéje vetélkedőn
Május 12-14. között rendezték meg idén az Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud és Népek Tánca-Népek Zenéje vetélkedőt Hajdúszoboszlón. A nagy hagyománnyal bíró, 13. alkalommal megrendezett megmérettetésen két helyi csoport, a Gyöngyöshermán Szentkirályi Polgári kör Népdal és nótaköre, valamint a Szombathelyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat ĐURĐICE vegyes kórusa és senior táncsoportja is kiemelkedő eredményt ért el.
legfrissebbek
A kalapácsvető Halász Bence ötödik lett Bydgoszczban
A kalapácsvető Halász Bence az ötödik helyen végzett a Nemzetközi Atlétikai Szövetség második számú, WA Continental Tour Gold nevű versenysorozatának lengyelországi állomásán, Bydgoszczban.
Hatalmas eső zúdult rövid idő alatt Acsádra
Ma sem kímélte az időjárás megyénket, több helyen kiadós záporok, zivatarok alakultak ki. Olyan mennyiségű csapadék hullott rövid idő alatt Acsádra, hogy a víz lett az úr. Salköveskútra is sok csapadék zúdult.
Földrengés volt Románia nyugati részén, a magyar határ közelében
Közepes, 5,3-as erősségű földrengés volt kedden este Románia nyugati részén, a magyar határ melletti Arad megyében – közölte kedden este a román Országos Földtani Intézet (INFP).
Asztalos bizonyítványt hamisíttatott magának egy sárvári férfi
A Sárvári Járási Ügyészség felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat egy férfival szemben, közölte a Vas Vármegyei Főügyészség.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.