km/óra
  2024.06.19., szerda  •  Gyárfás napja
Nem igaz itt már semmi: Móricz Zsigmond műve a  Weöres Sándor Színházban

Nem igaz itt már semmi: Móricz Zsigmond műve a Weöres Sándor Színházban

„Az emberiség ma úgy fáj, mint egy lázas betegség”, írta Móricz Zsigmond (1879-1942). Erről (is) szól a Kivilágos kivirradtig (1924) című regénye. A mű teátrumi változatát bizonyára emiatt mutatta be a Weöres Sándor Színház.   

„A szép, ósdi, pattogó tűzifával fűtött ház mindenféle jót ígért még az este: együvé tartozást, védelmet, boldogságot. S neki (mármint Kádár István legátusnak: református teológiai/főiskolai hallgatónak; szp) látnia, hallania kellett mindent. A pusztító zabálást, a mocskos beszédeket az élet legszentebb ügyeiről, a félig agyonvert bérest. S hogy őket (a dzsentriket: elszegényedő, talajt vesztett nemeseket és kompániájukat) mindez nem érdekli. Nem igaz hát semmi. Nem igaz a részvét, nem igaz a jó meleg, nem a biztonság. Akik itt mulatni, felejteni akarnak; nemcsak gazdálkodni – élni sem tudnak. Szeretni sem.” (Márványi Judit irodalomtörténész; 1927-2018)  

Móricz Zsigmond egykori látlelete tragikusan igaz e XXI. századunkban. Mennyi mindent ígértek-ígérnek nekünk, miközben félrevezettek-manipulálnak bennünket (megint)! Történetesen – milliárdokba kerülő kommunikációs manőversorozattal – boldogulást, boldogságot hazudtak/kamuznak. Rétegeket lehetetlenítenek el, a pedagógusoktól az orvosokig. A rászorulókat leradírozzák, a hajléktalanoktól a megváltozott munkaképességűekig. Száműzik a szolidaritás meg a szabadság fogalmát. Befeketítik a sokszínűséget. Kirekesztenek. Móricz Zsigmond látlelete örök érvényű(?). Meglehet mindezt a megvétózás szándékával vitte színre a WSSZ a Forte Társulattal közösen, Horváth Csaba rendezésében. S hogy fejbe kólintsanak bennünket: nem mehet ez így tovább e földön!

A szándék becsülendő. A megvalósulást méltatni viszont bajos. Nem kizárható persze: e sorok írójának a készülékében van a hiba. Igencsak elbizonytalanít a „fizikai színház eszközei” – amiként a színlapon olvasható – fogalma. Próbáltam a mozgásrendszer jelentéseit értelmezni, a bravúrosan kivitelezett mutatványok üzeneteit megérezni/megérteni, de csak hébe-hóba vettem az adást. Többnyire, nagy bánatomra, kudarcot vallottam. Móricz zseniális regényének ma is húsunkba vágó mondandójának csupán részecskéi értek el hozzám. Tény: a szereplők elképesztő artista/akrobata összteljesítményt nyújtanak. Aggódhatunk is rendesen a testi épségükért. Még akkor is, ha egy ízig-vérig színész – ez valamennyi közreműködőre érvényes – nem ismer lehetetlent.  

„Bent a muzsika szólt, s amint a legátus bepillantott, mintha őrült cirkuszt látott volna: komikus és groteszk volt, ahogy az embernek nevezett állatkák összeölelkezve forogtak, nyüzsögtek a hegedű cincogására…” (Móricz Zsigmond Kivilágos kivirradtig)      

 

Szenkovits Péter 

Fotó:Mészáros Zsolt/Sadness
    

Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
Isten hozta az újszülötteket!
Legfrissebb anyakönyvi híreink.
Bloomsday 2024: az itt és most ünnepe
30. alkalommal ünnepli Szombathely városa, hogy James Joyce Ulyssesének főhősét, Leopold Bloomot szombathelyi származásúként írta bele a világirodalomba. Az idei, háromnapossá bővült ír–magyar fesztivál, a Bloomsday első napján már nyilvánvalóvá vált, hogy városunk minden idők legszínesebb kortárs művészeti fesztiválja vette kezdetét, melyen a magaskultúra és könnyedebb szórakozás egyaránt képviselteti magát.
legfrissebbek
A zebrára lökte az Audit a pick-up, de szerencsére nem a gyalogosra
Szombathelyen a Gagarin úti körforgalomnál történt a baleset szerdán, az okozó Toyota sofőrje előző este Eb-meccset nézve sörözött, és nem gondolta, hogy reggel ezt még kimutathatja a szonda.
Választott a vármegye is, változatlan erőviszonyok
A június 9-én megtartott választások után a Vas vármegyei közgyűlésben a Fidesz-KDNP megőrizte kétharmados többségét, amiben közrejátszhatott, hogy a Tisza Párt az utolsó pillanatban mégsem indított jelölteket. A 13 vármegyei városban sem változtak jelentősen az erőviszonyok, mindössze két települést irányíthat új polgármester. A testületekben viszont egyre több a független, vagy civil szervezet delegálta képviselő, és kevesebb a fideszes politikus. Választások utáni megyei visszatekintő körképünk.
Szerdától megkezdte a vízosztást a GYSEV Zrt. is
Olimpiai sétát tartanak a szombathelyi olimpikonok emléktábláinál
A közelgő párizsi olimpiára hangolódva 2024. június 23-án, vasárnap délután, Olimpia Napján sétára hív minden sportbarátot a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület.
Hamarosan indul a Lamantin improvizációs tábor
1985 és 1989 között évente rendeztek improvizációs táborokat Szombathelyen Nesztor Iván vezetésével. A Lamantin Jazz Fesztivál ideje alatt – Márkus Tibor ötlete alapján és művészeti vezetésével – a régi hagyományt újjáélesztve immár 20. alkalommal szervezik meg az egyhetes, országos Lamantin Improvizációs tábort.