km/óra
  2023.09.21., csütörtök  •  Máté, Mirella napja
Nem igaz itt már semmi: Móricz Zsigmond műve a  Weöres Sándor Színházban

Nem igaz itt már semmi: Móricz Zsigmond műve a Weöres Sándor Színházban

„Az emberiség ma úgy fáj, mint egy lázas betegség”, írta Móricz Zsigmond (1879-1942). Erről (is) szól a Kivilágos kivirradtig (1924) című regénye. A mű teátrumi változatát bizonyára emiatt mutatta be a Weöres Sándor Színház.   

„A szép, ósdi, pattogó tűzifával fűtött ház mindenféle jót ígért még az este: együvé tartozást, védelmet, boldogságot. S neki (mármint Kádár István legátusnak: református teológiai/főiskolai hallgatónak; szp) látnia, hallania kellett mindent. A pusztító zabálást, a mocskos beszédeket az élet legszentebb ügyeiről, a félig agyonvert bérest. S hogy őket (a dzsentriket: elszegényedő, talajt vesztett nemeseket és kompániájukat) mindez nem érdekli. Nem igaz hát semmi. Nem igaz a részvét, nem igaz a jó meleg, nem a biztonság. Akik itt mulatni, felejteni akarnak; nemcsak gazdálkodni – élni sem tudnak. Szeretni sem.” (Márványi Judit irodalomtörténész; 1927-2018)  

Móricz Zsigmond egykori látlelete tragikusan igaz e XXI. századunkban. Mennyi mindent ígértek-ígérnek nekünk, miközben félrevezettek-manipulálnak bennünket (megint)! Történetesen – milliárdokba kerülő kommunikációs manőversorozattal – boldogulást, boldogságot hazudtak/kamuznak. Rétegeket lehetetlenítenek el, a pedagógusoktól az orvosokig. A rászorulókat leradírozzák, a hajléktalanoktól a megváltozott munkaképességűekig. Száműzik a szolidaritás meg a szabadság fogalmát. Befeketítik a sokszínűséget. Kirekesztenek. Móricz Zsigmond látlelete örök érvényű(?). Meglehet mindezt a megvétózás szándékával vitte színre a WSSZ a Forte Társulattal közösen, Horváth Csaba rendezésében. S hogy fejbe kólintsanak bennünket: nem mehet ez így tovább e földön!

A szándék becsülendő. A megvalósulást méltatni viszont bajos. Nem kizárható persze: e sorok írójának a készülékében van a hiba. Igencsak elbizonytalanít a „fizikai színház eszközei” – amiként a színlapon olvasható – fogalma. Próbáltam a mozgásrendszer jelentéseit értelmezni, a bravúrosan kivitelezett mutatványok üzeneteit megérezni/megérteni, de csak hébe-hóba vettem az adást. Többnyire, nagy bánatomra, kudarcot vallottam. Móricz zseniális regényének ma is húsunkba vágó mondandójának csupán részecskéi értek el hozzám. Tény: a szereplők elképesztő artista/akrobata összteljesítményt nyújtanak. Aggódhatunk is rendesen a testi épségükért. Még akkor is, ha egy ízig-vérig színész – ez valamennyi közreműködőre érvényes – nem ismer lehetetlent.  

„Bent a muzsika szólt, s amint a legátus bepillantott, mintha őrült cirkuszt látott volna: komikus és groteszk volt, ahogy az embernek nevezett állatkák összeölelkezve forogtak, nyüzsögtek a hegedű cincogására…” (Móricz Zsigmond Kivilágos kivirradtig)      

 

Szenkovits Péter 

Fotó:Mészáros Zsolt/Sadness
    

Savaria Fórum 32. évfolyam 32. szám - 2023.09.15.
Savaria Fórum 32. évfolyam 32. szám - 2023.09.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Így juthat el hétfőtől InterCityvel Budapestre
A MÁV közzétette a Biatorbágy-Szárliget vasúti fővonal felújítása miatt hétfőtől (09.18.) október 26-ig érvényes vágányzári menetrendet. Spoiler: vonat, busz Kelenföldig. Ez a három hónaposra tervezett vágányzár első üteme.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Zsoldos Báró Zoltán: Én zenéből vagyok
Ha Szombathely és blues, akkor Zsoldos Zoltán, közismert (a fehér garbóról ráragadt) nevén: Báró. Ha Báró, akkor egy zseniális zenész szinte transzállapotban a színpadon, lázba hozva közönségét. Papíron nyugdíjas hegedű- és gitártanár, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, a Capella Savaria egykori tagja. Most, 75. születésnapjára Bartók termi koncerttel készül barátaival. Az egykori Kőszegi utcai srácot otthonában, a Kőszegi-hegység lábánál látogattuk meg.
Vármegyei I. osztály: gólgazdag mérkőzésen nyerte a dobogósok csatáját Vasváron a Haladás, a Szarvaskend és a Rábapaty is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Szentgotthárd egyaránt egygólos hazai sikernek örülhetett a pontvadászat 5. fordulójában.
Ma indul a városi nagytakarítás!
Még 2020 júniusában fogadta el egyhangúlag Szombathely MJV képviselő-testülete a "Vigyázzunk együtt Szombathelyre!" szemléletformáló programot, mely 2023-ban is folytatódik. Szombathely MJV Önkormányzatának szervezésében a tavalyi év sikeres lebonyolításának folytatásaként idén ismét városi nagytakarítást tartanak a Vigyázzunk együtt Szombathelyre! program keretein belül.
legfrissebbek
Az élelmiszer-mentési akció több száz családnak nyújt segítséget Szombathelyen
A Magyar Élelmiszerbank Egyesületnek és partnereinek köszönhetően évről évre egyre többen jutnak hozzá a kereskedelmi szektorban feleslegessé vált ételekhez. Városunkban több segélyszervezet is együttműködik az élelmiszerbankkal. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász munkatársai a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálatnál, a Hársfa Háznál és a Szikla Szociális Központban több száz családnak nyújtanak segítséget - heti rendszerességgel.
Közel 300 millió forintból korszerűsödött a Markusovszky kórházban a járóbeteg-ellátás
291,37 millió forint összegű vissza nem térítendő európai uniós támogatásnak köszönhetően korszerű, orvostechnikai műszerek beszerzése történt meg a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban, melyek eredményeként tovább emelkedik a járóbeteg-ellátás színvonala, olvasható a lapunkhoz is eljuttatott sajtóközleményben.
Bemutatták dr. Czetter Ibolya könyvét
Leaszfaltozták a Hadnagy utcai járdát
A Szent Jobb országjárása: könyvbemutató volt a Smidt Múzeumban