km/óra
  2024.02.26., hétfő  •  Géza, Vanda napja
Negyedszerre lepték el robotok a szombathelyi sportházat

Negyedszerre lepték el robotok a szombathelyi sportházat

Immár negyedik alkalommal hirdette meg a Műszaki és Természettudományi Kultúráért Egyesület a Szombathelyi RobOlimpia csapatversenyt, elsősorban Vas megyei tanulók részére.

A versenyre november 30-án, csütörtökön került sor, ezúttal is az AGORA Művelődési és Sportházban. Idén Csepregről, Győrvárról, Sárvárról, Szombathelyről, Sopronból és Velencéről érkeztek általános és középiskolás diákok, összesen 20 csapat 45 fővel állt az asztalokhoz, hogy robotjaikkal a legpontosabban, leggyorsabban hajtsák végre a feladatokat.

A diákok ezúttal négy versenyszámban mérték össze tudásukat: volt LEGO robot szumóverseny, gyorsasági vonalkövető robotverseny, gyorsulási, azaz Drag Racing robotverseny, illetve RoboRope kötélhúzó verseny.

A szumóbajnokságon egy csapatot 2-3 fő alkothat, akár több iskolából is. A csapatok saját számítógépüket és LEGO Mindstorms alap- és kiegészítő készletüket használhatják. A csapatok összeépített szumórobottal is érkezhetnek, de ezt a versenybírók ellenőrzik. A lényeg, hogy a robot maximális mérete 300x300x300 mm és tömege maximum 1000 gr lehet.

A versenyzők már lázasan készülnek.

A gyorsasági vonalkövető versenyen a csapatok saját számítógépüket és tetszőleges alkatrészekből - így lehet LEGO készletből is – épített robotokat használhatják, lehetőség van arra is, hogy már megépített robottal érkezzenek, a robotokon egy darab könnyen elérhető mechanikus működtetésű vészleállító nyomógomb kötelező tartozék.

A gyorsulási versenyt két kategóriában hirdették meg: LEGO és nem LEGO alkatrészekből összeállított robot „hardver” szerin . A csapatok saját számítógépüket és tetszőleges alkatrészekből épített - így lehet LEGO készletből épített - robotokat használhatják, illetve itt is van arra lehetőség, hogy már megépített robottal érkezzenek. A versenypálya tervezett hossza 10 méter, a robotok maximális mérete 300x300x500 mm, rajtuk egy darab mechanikus működtetésű vészleállító nyomógomb kötelező tartozék.

A kötélhúzó versenyen való részvételhez egy robotra van szükség. A robot egyik végén egy darab maximum 20 mm külső átmérőjű szerkezetnek kell lennie, melyre karabinerrel rácsatlakoztatható a kötél. A csatlakozónak 50-70 mm magasságban kell lenni a talajtól. A kötél több zászlójelzéssel van ellátva (egyik középen piros és két másik, a középtől egyenlő távolságban fehér), a padlón szintén piros színnel van jelölve a kötél középpontja. A bíró jelzése szerint a robotok elkezdenek húzni, ellenkező irányba, nyerni úgy lehet, hogy a kötél egyik oldalán lévő fehér jelzést áthúzza a földön lévő piros jel felett. Ez univerzális kategória, bármilyen hardver elem beépítése lehetséges és megengedett a robot távirányítása is. A robotok maximum 1000 gr tömegű lehet és egy darab mechanikus működtetésű vészleállító nyomógomb kötelező tartozék rajtuk.

A bírók már készen állnak

A versenyeket bírók felügyelik. Schubert József a főbíró, munkáját Horváth Máté, dr. Gál László, Simon Zoltán és Iszak Martin segíti, Kártyás László pedig videó rögzíti a versenyszámokat.

A megnyitón részt vett Bokányi Adrienn tanácsnok és Putz Attila városi képviselő is. Bokány Adrienn köszöntőbeszédében elmondta, már hagyományként említhetjük a RobOlimpiát Szombathelyen, hiszen évente kétszer is megrendezik. Ő is több megnyitón részt vett már, a versenyeket viszont sajnos sosem tudta megnézni, mivel általában csütörtöki napon rendezik meg az eseményt, amikor a városi közgyűlést is tartják, nekik pedig képviselőként ott van kötelezettségük, de reméli, egyszer sikerül végignéznie a versenyeket is.

„Több olyan külföldi rendezvényen is voltam az elmúlt két hétben, ahol egyértelműen azt láttam, hogy a digitalizáció, az automatizáció a jövő. Láttam rengeteg jó gyakorlatot Brüsszelben, ahol azt is kijelentették, hogy a városok fejlesztésében is a digitalizáció a legfontosabb. Ezen a héten pedig Temesváron voltam egy digitális-innovációs központokkal kapcsolatos projekttalálkozón, ahol megmutatták, hogy más városokban hogyan zajlik például az adminisztratív feladatok vagy a városüzemeltetési folyamatok digitalizációja. Úgyhogy kedves fiatalok, nagyon jó helyen vagytok és nagyon jó témával foglalkoztok. Ez egy olyan eszköz a kezetekben, amit lehet jól és rosszul is használni. Ha jól használjuk, akkor ezek a fejlesztések segíteni fogják, egyszerűbbé teszik az életünket még az olyan félelmek ellenére is, hogy a robotok átveszik az emberek munkáját. Arra kérlek titeket, hogy ezt tartsátok szem előtt, foglalkozzatok ezzel a területtel továbbtanulás szintjén is, mert a hobbitok lesz a munkátok, azzal tudtok foglalkozni, amit igazán szerettek” – mondta a tanácsnok, zárásként pedig köszönetet mondott a felkészítőtanároknak és sok sikert kívánt a diákoknak.

Bokányi Adrienn tanácsnok, Putz Attila képviselő és Horváth Zoltán, az AGORA Savaria Kulturális és Médiaközpont Nonprofit Kft. ügyvezetője

CzB

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak