km/óra
  2024.07.12., péntek  •  Izabella, Dalma napja
Negyedszerre lepték el robotok a szombathelyi sportházat

Negyedszerre lepték el robotok a szombathelyi sportházat

Immár negyedik alkalommal hirdette meg a Műszaki és Természettudományi Kultúráért Egyesület a Szombathelyi RobOlimpia csapatversenyt, elsősorban Vas megyei tanulók részére.

A versenyre november 30-án, csütörtökön került sor, ezúttal is az AGORA Művelődési és Sportházban. Idén Csepregről, Győrvárról, Sárvárról, Szombathelyről, Sopronból és Velencéről érkeztek általános és középiskolás diákok, összesen 20 csapat 45 fővel állt az asztalokhoz, hogy robotjaikkal a legpontosabban, leggyorsabban hajtsák végre a feladatokat.

A diákok ezúttal négy versenyszámban mérték össze tudásukat: volt LEGO robot szumóverseny, gyorsasági vonalkövető robotverseny, gyorsulási, azaz Drag Racing robotverseny, illetve RoboRope kötélhúzó verseny.

A szumóbajnokságon egy csapatot 2-3 fő alkothat, akár több iskolából is. A csapatok saját számítógépüket és LEGO Mindstorms alap- és kiegészítő készletüket használhatják. A csapatok összeépített szumórobottal is érkezhetnek, de ezt a versenybírók ellenőrzik. A lényeg, hogy a robot maximális mérete 300x300x300 mm és tömege maximum 1000 gr lehet.

A versenyzők már lázasan készülnek.

A gyorsasági vonalkövető versenyen a csapatok saját számítógépüket és tetszőleges alkatrészekből - így lehet LEGO készletből is – épített robotokat használhatják, lehetőség van arra is, hogy már megépített robottal érkezzenek, a robotokon egy darab könnyen elérhető mechanikus működtetésű vészleállító nyomógomb kötelező tartozék.

A gyorsulási versenyt két kategóriában hirdették meg: LEGO és nem LEGO alkatrészekből összeállított robot „hardver” szerin . A csapatok saját számítógépüket és tetszőleges alkatrészekből épített - így lehet LEGO készletből épített - robotokat használhatják, illetve itt is van arra lehetőség, hogy már megépített robottal érkezzenek. A versenypálya tervezett hossza 10 méter, a robotok maximális mérete 300x300x500 mm, rajtuk egy darab mechanikus működtetésű vészleállító nyomógomb kötelező tartozék.

A kötélhúzó versenyen való részvételhez egy robotra van szükség. A robot egyik végén egy darab maximum 20 mm külső átmérőjű szerkezetnek kell lennie, melyre karabinerrel rácsatlakoztatható a kötél. A csatlakozónak 50-70 mm magasságban kell lenni a talajtól. A kötél több zászlójelzéssel van ellátva (egyik középen piros és két másik, a középtől egyenlő távolságban fehér), a padlón szintén piros színnel van jelölve a kötél középpontja. A bíró jelzése szerint a robotok elkezdenek húzni, ellenkező irányba, nyerni úgy lehet, hogy a kötél egyik oldalán lévő fehér jelzést áthúzza a földön lévő piros jel felett. Ez univerzális kategória, bármilyen hardver elem beépítése lehetséges és megengedett a robot távirányítása is. A robotok maximum 1000 gr tömegű lehet és egy darab mechanikus működtetésű vészleállító nyomógomb kötelező tartozék rajtuk.

A bírók már készen állnak

A versenyeket bírók felügyelik. Schubert József a főbíró, munkáját Horváth Máté, dr. Gál László, Simon Zoltán és Iszak Martin segíti, Kártyás László pedig videó rögzíti a versenyszámokat.

A megnyitón részt vett Bokányi Adrienn tanácsnok és Putz Attila városi képviselő is. Bokány Adrienn köszöntőbeszédében elmondta, már hagyományként említhetjük a RobOlimpiát Szombathelyen, hiszen évente kétszer is megrendezik. Ő is több megnyitón részt vett már, a versenyeket viszont sajnos sosem tudta megnézni, mivel általában csütörtöki napon rendezik meg az eseményt, amikor a városi közgyűlést is tartják, nekik pedig képviselőként ott van kötelezettségük, de reméli, egyszer sikerül végignéznie a versenyeket is.

„Több olyan külföldi rendezvényen is voltam az elmúlt két hétben, ahol egyértelműen azt láttam, hogy a digitalizáció, az automatizáció a jövő. Láttam rengeteg jó gyakorlatot Brüsszelben, ahol azt is kijelentették, hogy a városok fejlesztésében is a digitalizáció a legfontosabb. Ezen a héten pedig Temesváron voltam egy digitális-innovációs központokkal kapcsolatos projekttalálkozón, ahol megmutatták, hogy más városokban hogyan zajlik például az adminisztratív feladatok vagy a városüzemeltetési folyamatok digitalizációja. Úgyhogy kedves fiatalok, nagyon jó helyen vagytok és nagyon jó témával foglalkoztok. Ez egy olyan eszköz a kezetekben, amit lehet jól és rosszul is használni. Ha jól használjuk, akkor ezek a fejlesztések segíteni fogják, egyszerűbbé teszik az életünket még az olyan félelmek ellenére is, hogy a robotok átveszik az emberek munkáját. Arra kérlek titeket, hogy ezt tartsátok szem előtt, foglalkozzatok ezzel a területtel továbbtanulás szintjén is, mert a hobbitok lesz a munkátok, azzal tudtok foglalkozni, amit igazán szerettek” – mondta a tanácsnok, zárásként pedig köszönetet mondott a felkészítőtanároknak és sok sikert kívánt a diákoknak.

Bokányi Adrienn tanácsnok, Putz Attila képviselő és Horváth Zoltán, az AGORA Savaria Kulturális és Médiaközpont Nonprofit Kft. ügyvezetője

CzB

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Jövő hétvégén ismét Szombathely utcáira viszik a művészetet
Tovább dübörög az Érezd Szombathelyt! programsorozat: július 13-án jön az Utcaművészeti nap, melynek keretében zenészek, képzőművészek, táncosok, kézművesek lepik el Szombathely belvárosát. De ezen kívül is sok izgalmas program vár ránk még júliusban, ennek részleteiről tartottak sajtótájékoztatót pénteken délelőtt a szervezők.
legfrissebbek
Zártkapus Konferencia Liga mérkőzés volt a Király Sportlétesítményben
Július 11-én az UEFA Európa Konferencia Liga első selejtező körében a belorusz FC Torpedo Belaz Király Gábor komplexumában fogadta a moldáv FC Milsami Orheit. 
Készüljön: nagy dugók várhatók ezen a szombathelyi bevezető úton
A GYSEV Zrt. a lakosság türelmét kéri, mert július 15-től a hónap végéig ismét karbantartási munkát végez a Zanati úti aluljáró feletti vasúti hídon, ezért két héten át a Zanati úti aluljáró közúti forgalmát két belső sávra fogják szűkíteni.
Kánikula: szünetelnek az őrségi túrák
Az Őrségi Nemzeti Park a nagy hőségre tekintettel határozatlan időre felfüggeszti garantált túráit, tájékoztatott a szervezet Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Osztálya.
NVB: Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást
Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást, jelentette be a szavazatok újraszámlálása után Sasvári Róbert, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke a testület pénteki ülésén.
Ausztria, Olaszország és Magyaroszág nyugdíjas szervezetei találkoztak Szombathelyen
Ausztriából, Olaszországból és több magyar vármegyéből is érkeztek nyugdíjas szervezeti vezetők az első alkalommal megrendezett Nemzetközi Regionális Idősügyi Fórumra, Szombathelyre. Az eseményen elhangzott: országhatárokon belül és kívül ugyanazok a problémák, ezekre igyekeztek megoldást találni a résztvevők.