km/óra
  2022.05.23., hétfő  •  Dezső napja
Csonka volt a tavalyi év a Savaria moziban, kevesebben ültek be filmet nézni

Csonka volt a tavalyi év a Savaria moziban, kevesebben ültek be filmet nézni

Csonka év volt a tavalyi a Savaria mozi számára, a korábbiakhoz képest negyedannyi látogatót fogadtak. Csak májusban tudtak újranyitni, és eleinte a filmellátás is akadozott. Nagyon várják már a járvány végét, de addig is elindulnak a művészmozi programok, több kiállítás és koncert is lesz majd.

 

Május 6-án nyithatott újra a Savaria mozi tavaly, és egészen júliusig akadozott a filmellátás. A mozilátogatást eleinte védettségi igazolványhoz kötötték. Később enyhültek a szabályok, most már csak a maszk viselése kötelező. Az október jó látogatószámot hozott, a november már csak 43 százalékos volt, és a december is felemásra sikeredett.


Mayer Rudolf, az AGORA mozgókép szakági vezetője az SZTV érdeklődésére elmondta, hogy 26 ezer nézőjük volt 2021-ben, de ez messze elmarad, a negyede annak, ami 2019-ben volt. Akkor ugyanis elérték a 80 ezer látogatót. Ha elmúlik a járvány, szeretnének visszatérni a 80 ezer nézőhöz.


A Marvel-produkciók voltak a legnézettebbek, de jól szerepeltek a magyar alkotások is. Most épp Deák Kristóf filmje, Az unoka fut, Jordán Tamás főszereplésével. Ha elmúlik a járvány, biztosan visszatérnek az emberek a moziba – tette hozzá Mayer Rudolf. Attól sem tartanak, hogy a streaming szolgáltatók komoly konkurenciát jelentenének. Az év során várhatóan a nagy produkciók és az animációs-családi filmek lesznek az év során a legnépszerűbbek, nagyon várják például az új Batman-filmet. Hamarosan indulnak a művészmozi programok is.


Mayer Rudolf kiemelte még, hogy az egyik art programuk a Házasság hete lesz, az Örökbeadást szeretnék vetíteni, ez egy új, Európa-díjas film, Pasolini rendezte. Ezen kívül A művészet templomait szeretnék mihamarabb elindítani, és Gróf István tolmácsolásában a zenei sorozatukat is mielőbb újrakezdenék.


Mivel sokan a járvány miatt nem mertek moziba menni, bizonyos filmeket újra műsorra tűznek. Több magyar film érkezése is várható, aminek csúszott a bemutatója. A mozi aulája kiállításoknak, koncerteknek ad majd helyet - ahogy a járványhelyzet enyhül, egyre több programot kínál majd a filmszínház.
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: magabiztosan nyert és bajnok lett a Sárvár
Hat találkozóból négyen gólképtelenek maradtak a hazai csapatok, a Sárváron kívül a Haladás-Zanat tudta otthon tartani mindhárom bajnoki pontot.
Hét bemutatót tervez az évadban a Weöres Sándor Színház
Sirály, Koldusopera, Bolha a fülbe. Hét bemutatóval és további három bérleten kívüli produkcióval jelentkezik a 2022/23-as évadban a Weöres Sándor Színház. Megemlékeznek névadójuk születésének 110. évfordulójáról, lesz karneválszínház nagy nevekkel, és változik a társulat összetétele - erről is szó esett a következő évadot beharangozó sajtótájékoztatón, ahol a választható bérlettípusokat is ismertették.
Megyei II. osztály, északi csoport: potyogtak a gólok a 26. fordulóban
A Mersevát tízszer, a Csepreg hétszer, míg az Uraiújfalu hatszor vette be ellenfele kapuját, de a Gencsapáti is gólzáporos mérkőzésen győzte le a Kemenesalját. A Gérce, valamint a Sé is otthon tartotta a három pontot, a Bozsok pedig a Söpte ellen nyert rangadót.
Csaknem 400 fiatal táncolt együtt a Fő téren (képgaléria)
Csaknem 400 fiatal táncolta el Johann Strauss Denevér című operettjéből a négytételes francia négyest ma a Fő téren. Két év kihagyás után ismét megrendezte az AGORA a Quadrille Európai Táncfesztivált, melynek kizárólagos hazai helyszíne Szombathely.
Megyei II. osztály déli csoport: a Csákánydoroszló nyolcig, a Körmend és a Telekes hétig jutott, a Tanakajdé az egyetlen hazai győzelem
Az Őriszentpéter a Gyöngyöshermán-Szentkirállyal, míg a Szentpéterfa a Rábatótfaluval osztozott meg a pontokon.
legfrissebbek
Meteorológiai szolgálat: az ország nagyobb részén továbbra sem enyhül az aszály
A csapadék egyenlőtlen eloszlása miatt az országban többfelé száraz a talaj, országos, áztató eső pedig továbbra sem érkezik, így az ország nagyobb részén nem enyhül az aszály - írta hétfői bejegyzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Mintegy kilenc tonna ólomakkumulátort értékesített
A Sárvári Járásbíróság előkészítő ülésen hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt 1 év, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélt egy büntetlen előéletű férfit. A vádlottal szemben 1.911.244 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el.
Első alkalommal rendezett a város Takács József emlékére versenyt
Május 21-én tartották a Takács József Tenisz Emlékversenyt a Késmárk utcai teniszpályán, melyen Szombathely Megyei Jogú Városa képviseletében dr. László Győző, sportért is felelős alpolgármester vett részt és köszöntötte a résztvevőket. A torna első alkalommal, de hagyományteremtő céllal került megrendezésre Szombathely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, Sport és Ifjúsági Iroda szervezésében, olvasható a város honlapján.
Árokba sodródott egy autó Szentgotthárdon
Több helyen nem lesz melegvíz szerdán Szombathelyen
A felhasználói rendszer karbantartása miatt május 25-én, szerdán 8-tól 18 óráig Szombathely egyes részein a használati melegvíz-szolgáltatás szünetelni fog, olvahsató a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. közleményében.