km/óra
  2022.09.26., hétfő  •  Jusztina napja
Csonka volt a tavalyi év a Savaria moziban, kevesebben ültek be filmet nézni

Csonka volt a tavalyi év a Savaria moziban, kevesebben ültek be filmet nézni

Csonka év volt a tavalyi a Savaria mozi számára, a korábbiakhoz képest negyedannyi látogatót fogadtak. Csak májusban tudtak újranyitni, és eleinte a filmellátás is akadozott. Nagyon várják már a járvány végét, de addig is elindulnak a művészmozi programok, több kiállítás és koncert is lesz majd.

 

Május 6-án nyithatott újra a Savaria mozi tavaly, és egészen júliusig akadozott a filmellátás. A mozilátogatást eleinte védettségi igazolványhoz kötötték. Később enyhültek a szabályok, most már csak a maszk viselése kötelező. Az október jó látogatószámot hozott, a november már csak 43 százalékos volt, és a december is felemásra sikeredett.


Mayer Rudolf, az AGORA mozgókép szakági vezetője az SZTV érdeklődésére elmondta, hogy 26 ezer nézőjük volt 2021-ben, de ez messze elmarad, a negyede annak, ami 2019-ben volt. Akkor ugyanis elérték a 80 ezer látogatót. Ha elmúlik a járvány, szeretnének visszatérni a 80 ezer nézőhöz.


A Marvel-produkciók voltak a legnézettebbek, de jól szerepeltek a magyar alkotások is. Most épp Deák Kristóf filmje, Az unoka fut, Jordán Tamás főszereplésével. Ha elmúlik a járvány, biztosan visszatérnek az emberek a moziba – tette hozzá Mayer Rudolf. Attól sem tartanak, hogy a streaming szolgáltatók komoly konkurenciát jelentenének. Az év során várhatóan a nagy produkciók és az animációs-családi filmek lesznek az év során a legnépszerűbbek, nagyon várják például az új Batman-filmet. Hamarosan indulnak a művészmozi programok is.


Mayer Rudolf kiemelte még, hogy az egyik art programuk a Házasság hete lesz, az Örökbeadást szeretnék vetíteni, ez egy új, Európa-díjas film, Pasolini rendezte. Ezen kívül A művészet templomait szeretnék mihamarabb elindítani, és Gróf István tolmácsolásában a zenei sorozatukat is mielőbb újrakezdenék.


Mivel sokan a járvány miatt nem mertek moziba menni, bizonyos filmeket újra műsorra tűznek. Több magyar film érkezése is várható, aminek csúszott a bemutatója. A mozi aulája kiállításoknak, koncerteknek ad majd helyet - ahogy a járványhelyzet enyhül, egyre több programot kínál majd a filmszínház.
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 34.szám - 2022.09.23.
Savaria Fórum 31. évfolyam 34.szám - 2022.09.23.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Hatalmas élőlánccal tiltakozott a pedagógusok helyzete ellen az ország egyik legjobb gimnáziuma
Tanárok, diákok, szülők és öregdiákok is részt vettek a demonstráción, amit az ország egyik legjobb iskolájaként számon tartott Fazekas Mihály Gimnázium tantestületének nagyjából 50 tagja hirdetett meg az iskola épülete elé, hogy a tanárok és iskolák egyre nehezebb egzisztenciális és szakmai helyzete ellen tiltakozzon - Írja a 444.
Anyakönyvi Hírek
Köszöntjük a szombathelyi újszülötteket!
A héten itt nyír füvet a Szompark
A Joskar-Olán és a KISZ-lakótelepen fognak a héten dolgozni a Szompark munkatársai.
Országos könyvtári napok a Berzsenyi Könyvtárban
Október 3-a és 9-e között izgalmas programsorozattal kapcsolódik a Berzsenyi Dániel Megyei Könyvtár az országos könyvtári napokhoz. Mutatjuk a programokat!
Gázágyúk miatt panaszkodnak a lakók
Ingerült bejegyzések jelentek meg a Déli városrész – A mi otthonunk Facebook-csoportban. A lakók arról panaszkodnak, hogy szabálytalan időközönként, valahol a távolban vadriasztó gázágyúk keltenek elviselhetetlen zajt. Hol hajnalban, máskor az esti, éjszakai órákban durrogtatnak a kukoricaföldek közelében. A gazdák és a vadásztársaságok legálisan telepítik a gázágyúkat, hogy távol tartsák a terméstől a vadakat. Jó hír, hogy már csak egy-két hétig kell hallgatni a zajt, amíg le nem aratják a kukoricát és a napraforgót.