km/óra
  2024.05.25., szombat  •  Orbán napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
...ne játsszak, hanem létezzek: beszélgetés Törőcsik Mariról a Berzsenyi könyvtárban

"...ne játsszak, hanem létezzek": beszélgetés Törőcsik Mariról a Berzsenyi könyvtárban

A Berzsenyi Dániel Könyvtár Zeneműtári Találkozások sorozatában április 13-án kollégánkkal, Szenkovits Péter újságíróval beszélget Zoványi Ibolya könyvtáros Törőcsik Mari művészetéről.

A Berzsenyi Dániel Könyvtárban április 13-án 17.00-kor Szenkovits Péter újságíróval Zoványi Ibolya könyvtáros beszélget Törőcsik Mari művészetéről.

Törőcsik Mari igazi legenda volt már életében is, akit 1956-ban ismert meg a nagyközönség a Körhinta című filmben és ettől kezdve hatvan éven át megszakítás nélkül játszott - filmekben, színpadon egyaránt. A háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari-díjas színésznő lenyűgöző életútjának fontosabb pillanatait igyekszünk felidézni - ezzel tisztelegve az immár két éve elhunyt művésznő előtt.

Felsorolni is nehéz lenne, mennyi szerepben próbálta ki magát, hisz amellett, hogy népszerű színésznő, de a győri Kisfaludy Színház művészeti vezetője, a Művész Színház igazgatója, a Magyar Színészkamara elnöke, a Színház- és Filmművészeti Főiskola docense is volt egy időben.

A bejátszásokkal színesített beszélgetésen szó lesz filmjeinek nemzetközi sikereiről, a Cannes-i filmfesztiválon elnyert legjobb színésznőnek járó díjáról, emlékezetes színpadi szerepeiről, Pilinszky Jánoshoz fűződő barátságáról, s arról, mit tartott a legfontosabbnak az életben. Felelevenítjük, hogyan keveredett a Maár Gyula - Törőcsik Mari művészházaspár a Vas megyei Velembe, s hogyan váltak az évtizedek során velemiekké. 

Az eseményt a Facebookon itt éri el.

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak