km/óra
  2024.02.25., vasárnap  •  Mátyás napja
Nemcsak a múlt pillanatait, hanem a múzeumpark szépségét is megőrzik

Nemcsak a múlt pillanatait, hanem a múzeumpark szépségét is megőrzik

A Savaria Múzeum intézményeinek látnivalói is megjelennek majd a Múzeumok Éjszakájának országos online programsorozatában, s mostantól a múzeumparkot a Gyöngyös-patak hídjánál is lezárják - többek között erről is beszélt a mai sajtótájékoztatón Horváth Soma alpolgármester és Csapláros Andrea múzeumigazgató.

 

A rendezvény közösségi oldalain több kisfilm, érdekes poszt és játék várja a látogatókat. Emellett a Savaria Múzeum saját oldalán június 27-én este hattól 11 óráig az érdeklődők a korábbi kiállítások anyagát láthatják, és játékos kihívásokat találhatnak majd, lesz például szabadulószoba a Vasi Skanzenben. Alkosd újra, értelmezd újra - erre is biztatnak a múzeum munkatársai: várják az ötletes megoldásokat Paizs László Fekete tojások ruhacsipesszel című művéhez kötődően. 


Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója így fogalmazott: “Az a pillanat, amikor a tojásokat és a csipeszeket beledobták egy közegbe, az mintha megfagyott volna, a pillanatot megőrizve. Tehát a történelmi pillanatnak a megjelenítése, az átlátszó anyagon keresztül hogyan lehet másképpen szemlélni azt a világot, amibe beletekintünk, annak a pillanatnak a lefényképezése. Nagyon sokféleképpen lehet ezt magyarázni.”


A sajtótájékoztatón bejelentették azt is: mostantól a múzeumparkot a Gyöngyös-patak hídjánál is lezárják - a nyári időszakban este 9 órától reggel nyolcig. Elkészült az új kapu, a park rendbentartásáról pedig a FÉHE egy közfoglalkoztatott munkatársa gondoskodik. 


Horváth Soma alpolgármester elmondta, hogy nagyon sok rongálás történt ebben a parkban az elmúlt években. Szerinte ez egy szükséges lépés volt, csak így tudnak közösen vigyázni a parkra. A hídhoz került egy nagyobb kapu, valamint a hidat is felújították, a munkálatokat A SZOVA végezte el.


Július 11-én piknikre várják a vendégeket a múzeumparkba. Tudománynépszerűsítő előadások, gyermekfoglalkoztatók és zenei programok színesítik a napot. Elhangzott az is: a múzeum intézményeit havonta egy hétvégi napon ingyenesen lehet látogatni. A fiatalabb korosztálynak pedig a tanulást segítő érdekes videókat tesznek közzé az Instagramon és a TikTokon. 

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak