km/óra
  2021.10.22., péntek  •  Előd napja
Nemcsak a múlt pillanatait, hanem a múzeumpark szépségét is megőrzik

Nemcsak a múlt pillanatait, hanem a múzeumpark szépségét is megőrzik

A Savaria Múzeum intézményeinek látnivalói is megjelennek majd a Múzeumok Éjszakájának országos online programsorozatában, s mostantól a múzeumparkot a Gyöngyös-patak hídjánál is lezárják - többek között erről is beszélt a mai sajtótájékoztatón Horváth Soma alpolgármester és Csapláros Andrea múzeumigazgató.

 

A rendezvény közösségi oldalain több kisfilm, érdekes poszt és játék várja a látogatókat. Emellett a Savaria Múzeum saját oldalán június 27-én este hattól 11 óráig az érdeklődők a korábbi kiállítások anyagát láthatják, és játékos kihívásokat találhatnak majd, lesz például szabadulószoba a Vasi Skanzenben. Alkosd újra, értelmezd újra - erre is biztatnak a múzeum munkatársai: várják az ötletes megoldásokat Paizs László Fekete tojások ruhacsipesszel című művéhez kötődően. 


Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója így fogalmazott: “Az a pillanat, amikor a tojásokat és a csipeszeket beledobták egy közegbe, az mintha megfagyott volna, a pillanatot megőrizve. Tehát a történelmi pillanatnak a megjelenítése, az átlátszó anyagon keresztül hogyan lehet másképpen szemlélni azt a világot, amibe beletekintünk, annak a pillanatnak a lefényképezése. Nagyon sokféleképpen lehet ezt magyarázni.”


A sajtótájékoztatón bejelentették azt is: mostantól a múzeumparkot a Gyöngyös-patak hídjánál is lezárják - a nyári időszakban este 9 órától reggel nyolcig. Elkészült az új kapu, a park rendbentartásáról pedig a FÉHE egy közfoglalkoztatott munkatársa gondoskodik. 


Horváth Soma alpolgármester elmondta, hogy nagyon sok rongálás történt ebben a parkban az elmúlt években. Szerinte ez egy szükséges lépés volt, csak így tudnak közösen vigyázni a parkra. A hídhoz került egy nagyobb kapu, valamint a hidat is felújították, a munkálatokat A SZOVA végezte el.


Július 11-én piknikre várják a vendégeket a múzeumparkba. Tudománynépszerűsítő előadások, gyermekfoglalkoztatók és zenei programok színesítik a napot. Elhangzott az is: a múzeum intézményeit havonta egy hétvégi napon ingyenesen lehet látogatni. A fiatalabb korosztálynak pedig a tanulást segítő érdekes videókat tesznek közzé az Instagramon és a TikTokon. 

 

Fotó: Nagy Jácint

kapcsolódó cikkek
Ismét megnyitják kapuikat a szombathelyi múzeumok
Ismét megnyitják kapuikat a szombathelyi múzeumok
A Vasi Skanzen után a többi szombathelyi múzeum is megnyitja kapuit a látogatók előtt.
kapcsolódó cikkek
Ismét megnyitják kapuikat a szombathelyi múzeumok
Ismét megnyitják kapuikat a szombathelyi múzeumok
A Vasi Skanzen után a többi szombathelyi múzeum is megnyitja kapuit a látogatók előtt.
Savaria Fórum 30. évfolyam 37. szám - 2021.10.15.
Savaria Fórum 30. évfolyam 37. szám - 2021.10.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: A Vép nyerte forduló rangadóját, helycsere történt az élen
Tovább menetel a Haladás VSE-Zanati SE, az újoncot csupán három pont választja el a dobogós helyektől. A Kőszeg tíz emberrel dolgozta le kétgólos hátrányát, a Jánosháza pedig az utolsó percekben csikarta ki a győzelmet Szentgotthárdon. A Sárvár és a Király is magabiztosan nyert, amivel utóbbi a tabella élére ugrott. A Bük és az Egyházasrádóc összecsapása gól nélküli döntetlent hozott.
Márki-Zay Péter: „Még Dobrev Klárának is rám kell szavaznia, hogyha kormányzati pozíciót szeretne jövőre”
A miniszterelnök-jelölt sajtótájékoztatót tartott Szombathelyen.
Ruha nélkül vezetett a kamion elé hajtó sofőr, halottat találtak a férfi lakóhelyén
Egyelőre nem tudni, van-e összefüggés egy délelőtt felfedezett Veszprém megyei haláleset és a reggeli, nemeskeresztúri halálos közlekedési baleset között, de az eset furcsaságai miatt valószínűsíthető, hogy nem véletlen egybeesésről van szó.
Szeptemberi közgyűlés: ingatlanügyek és orvosi ügyelet
Módosítják az idei költségvetést, döntenek az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok aktuális ügyeiről, és több rendeletet módosítanak a képviselők a ma 9 órakor kezdődő közgyűlésen. 15 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ülésen tárgyalnak.
Dübörög az előválasztás második fordulója
Hétfőn majdnem 85 ezren, kedden 97 ezren tették le a voksukat Dobrev Klárára vagy Márki-Zay Péterre.
legfrissebbek
Alec Baldwin halálos balesetet okozott
A színész a forgatásán lelőtte az operatőrét egy biztosítottnak hitt kellékfegyverrel.
Tapssal búcsúztatták Angela Merkelt
Az Európai Unió tagállamainak vezetői állva tapsolva búcsúztatták pénteken brüsszeli csúcstalálkozójukon a 16 év kormányzás után visszavonuló Angela Merkel német kancellárt.
Plusz pénz jár az oltás mellett kampányoló orvosoknak
Legalább heti két órát kell a vakcina mellett kampányolni a jutalomért.
Hivatalosan is megnyílt a város szíve
1,6 milliárd uniós, valamint 508 millió városi forrásból újult meg a szombathelyi Vásárcsarnok. A korszerű épületegyüttesben 200 őstermelő, kistermelő és kereskedő kínálja portékáját. A felújított piac ünnepélyes megnyitóját ma tartották.
Kitüntetéseket adtak át a megyeházán a nemzeti ünnep alkalmából
Megemlékezést tartott a Vas Megyei Önkormányzat az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából a Megyeházán ma délelőtt. Kitüntetéseket is átadtak: 15-en részesültek elismerésben a megye érdekében végzett, kimagasló színvonalú tevékenységükért.