km/óra
  2024.05.25., szombat  •  Orbán napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Művészet és természet: rendhagyó kiállítás nyílt a Dolgozók útján Szombathelyen

Művészet és természet: rendhagyó kiállítás nyílt a Dolgozók útján Szombathelyen

Különleges projekt nyitóeseményét tartották Szombathelyen a FALCO Zrt. szervezésében. A szombathelyi Dolgozók útján, az oladi körforgalomtól a séi bevezető útig magyar és osztrák művészek újrahasznosított alkotásait állították ki.

Környezetünk megmentése érdekében egyre hangosabb a megoldást keresők hangja, legyen szó energiatakarékosságról vagy újrahasznosításról, ahogyan a negatív jóslatok is egyre riasztóbbak a globális felmelegedés veszélyéről vagy a szemétfelhalmozás következményeiről. A művészek mindig is kellő kritikával kezelték a társadalom aktuális helyzetét, így nem közömbösek ezen témák iránt sem –, sőt olykor még inkább felszínre hozzák a legkényesebb kérdéseket saját felelősségünkkel kapcsolatban.

A 20. század második felében a természethez fűződő viszony megváltozott, és új szerepet kapott az alkotás tekintetében: már nemcsak témaként szolgált, hanem eszköz lett. A növények, kövek és más természetes anyagok sokszor a szabadtéri installációk alapjait jelentették, az ehhez kapcsolódó irányzat pedig a land art elnevezést kapta

– olvasható abban a meghívóban, ami kedd délutánra szólt egy szokatlan helyszínre, már ami egy kiállítás színterét illeti.

A szombathelyi Dolgozók útján nyílt ugyanis egy különleges kiállítás Művészet + természet címmel, a FALCO Zrt., Szombathely Megyei Jogú Városa, a Soproni Egyetem és a KRONOSPAN Foundation együttműködésével. A helyszín pedig nem véletlen, itt ültetett ugyanis tavaly 57 darab fát a FALCO az önkormányzat 1000 fa programja keretében és ezek köré a fák köré „épültek” a magyar és osztrák művészek alkotásai.

A közös projekt célja, hogy a FALCO Zrt. fahulladék feldolgozási folyamatai, azaz a recycling során keletkező hulladék anyagok felhasználásával olyan művészeti alkotások szülessenek, amelyek rámutatnak a hulladék értékére, a fenntarthatóság, a körforgásos gazdaság lényegére, valamint arra, hogy a művészet milyen módon tudja ezeket a törekvéseket szemléletformálásként támogatni.

A kiállítás művészeti vezetője, kurátora Elisabeth Ledersberger-Lehoczky magyar születésű, osztrák állampolgárságú szobrász. Nyitóbeszédében elmondta, 10 művész 55 fából készült alkotását láthatjuk, a helyszínnek pedig az a különlegessége, hogy itt még egész biztos nem volt művészet. Na meg az, mint minden szabadtéri műnek: nem mesterséges fénnyel vannak megvilágítva, hanem a napsütés, az árnyékolás, a nap forgása mindig más jelenséget látunk.

„A másik fontos oldala a köztéri művészetnek az, hogy az emberek, akik itt elmennek autóval, biciklivel, vagy gyalog, be tudják fogadni, de ha nem akarják, akkor egyszerűen elmennek mellette. Ez egy szabad találkozás a művészet és a város lakosai között” – mondta Elisabeth.

„A mai napon egy rendhagyó tárlatot nyitunk meg, amelynek különlegessége, hogy a műalkotások nem hagyományos anyagból, hanem a FALCO tevékenysége során keletkező természetes anyagokból és hulladékokból készültek. Ezzel szeretnénk felhívni a figyelmet az újrahasznosítás lehetőségére, és megmutatni, hogy az elvileg érdektelen anyagból gyönyörű és kreatív művészeti alkotásokat lehet készíteni” – kezdte Kovács Tamás, a FALCO PR menedzsere.

Hozzátette, szeretnék azt is demonstrálni, hogy az anyagmegmaradás törvénye létezik és a körforgásos gazdaság modellje is most bemutatkozik itt. Zárásként pedig elmondta, bíznak benne, hogy a Művészet + természet kiállítás inspirálóan hat majd az emberekre, és ráébreszti őket a hulladékban rejlő értékekre.

Dr. Nemény András polgármester rögtön egy kérdéssel kezdett: mi az, ami összeköti a művészetet és a természetet? Szerinte magától adódik a válasz: az ember. Az az ember, aki érzi a felelősségét, aki érzékeny a társadalmi és a természeti problémák iránt, aki tudja és érti, hogy ez a kettő összefügg, és azt is érti, hogy neki ebben dolga van.

„Mert nem csak az aktivistáknak van dolga a természet védelmében, hanem minden embernek. Különösen azoknak az embereknek, akik hatással vannak más emberek életére képességük, tehetségük által, akiknek a szavára sokkal jobban odafigyelnek. Aki érti, az pontosan tudja, hogy egy ilyen kiállítás valójában egy lehetőség. Lehetőség arra, hogy átadja az érzékenységet, hogy felhívja a figyelmet” – hangsúlyozta a polgármester.

Szerinte ez a lehetőség most pont arról szól, hogy lássunk. Hisz abban, hogy ha jól látunk, akkor máshogy akarunk élni, látjuk a cselekedeteink következményét és esetleg azt is meglátjuk, hogy a természet valójában önmagában művészet.

„Csak itt a művész az Isten vagy a teremtő erő és ebben a teremtésben az ember szerepét is meg kell találni. Eldőlt már réges-rég, hogy a természet nem ismer határokat. És milyen nagyszerű dolog, hogy a művészet is ugyanilyen természetű: nem ismer határokat, osztrák és magyar művészek pont ugyanúgy látják korunk legfontosabb kérdéseit. Én hiszem, hogy ennek a kiállításnak a célja az, hogy felnyissuk a szemeket, hogy ébredjünk öntudatra, hogy értsük, hogy fogadjuk el, hogy teljesítsük be a saját szerepünket a természet körforgásában” – mondta.

Majd azzal folytatta, hogy Szombathely számára is nagyon fontos a művészet és a természet, igyekeznek támogatni, ahogy csak lehetőségük adódik, például kiállításokkal vagy az 1000 fa programmal, melybe a lakosságot is bevonják.

„Amikor a művészet és a természet egyszerre, egy helyen lép fel, akkor az 1 + 1 valójában 3, ebben az esetben a harmadik szám a jövő. Szeretném megköszönni, hogy ennek a jövőnek mi is a részese lehetünk Szombathelyen, és hogyha kapunk rá lehetőséget, akkor mindig eljövünk, részt veszünk és támogatni is fogjuk” – zárta mondandóját dr. Nemény András.

A kiállításon résztvevő alkotóművészek: Csendes Csaba, Magyarország; Stefan Haring, Ausztria;  Angelica Kugler-Bampi, Ausztria; Elisabeth Ledersberger-Lehoczky, Ausztria/Magyarország; S. Horváth Ildikó, Magyarország; Ortlieb Szilvia, Ausztria/Magyarország; Pintér Zsuzsanna, Magyarország; Rhea Uher, Bayern; Armin Ruckerbauer, Ausztria; Karl Schwarzl, Ausztria.

A most bemutatott projekt egy 2024 márciusától november végéig terjedő program része, ezek a projektek egymáshoz kapcsolódnak és egy mindenki számára látható értékteremtéssel zárulnak majd. A Dolgozók útján felállított figyelemfelkeltő alkotások a tervek szerint májusban átkerülnek a múzeumparkba, így szorosan tud kapcsolódni a városi programokhoz, kiemelten a Bloomsdayhez.

A projekt következő állomása pedig a Kámoni Arborétumban második alkalommal megvalósítandó művészeti biennále, az április 20-án megnyíló Természet és Művészet Kiállítás, valamint az azt követő programsorozat, ahol a művészek és a természet harmonikusan egymásra találhatnak.

CzB

Fotó: Nagy Jácint

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak