km/óra
  2022.12.02., péntek  •  Melinda, Vivien napja
„A Haladás legolcsóbb edzője voltam” - múltidézés a 80 esztendős Haladás-ikonnal, Török Péterrel

„A Haladás legolcsóbb edzője voltam” - múltidézés a 80 esztendős Haladás-ikonnal, Török Péterrel

Török Péter neve összeforrt az elmúlt fél évszázadban a Haladással. Szinte minden beosztásban dolgozott az egyesületnél – a sportvezetővel emlékezetes meccsekről, az átkosban történt osztrák kalandokról, és természetesen az indiai Nehru-kupáról is beszélgettünk. Török Péter október 8-án ünnepelte 80. születésnapját.

 

Török Péter 1966-ban kezdte labdarúgó-pályafutását a Haladás VSE-nél, 1968–1972-ig az ifjúsági csapat edzője volt, majd 1972–1978 között pályaedző, 1978–1981-ig a klub ügyvezető elnöke, 1981 és 1985 között pedig vezetőedző. A Haladás NB I-es edzői körül a második legtöbbet ült a kispadon. A Haladással – magyar olimpiai válogatott néven – megnyerte az Indiában megrendezett Nehru Kupát. Később a válogatott másodedzője lett, de dolgozott az MLSZ főtitkáraként is. Külföldön is trénerkedett Komora Imre oldalán, majd egy norvég kiscsapatnál vezette a szakmai munkát.


– A hetvenes évek végén, a nyolcvanas évek elején egészen furcsa, ma már szinte elképzelhetetlen feladatok hárultak egy ügyvezető elnökre. Leginkább a pénzszerzésre kellett koncentrálnunk, no és lavíroznunk kellett a megyei és a városi pártvezetők között, hogy a Haladás megfelelő támogatást tudjon szerezni. Érdekes világ volt… A nyolcvanas évek elején például állandó kilépőt kaptam Ausztriába. Én, kis naiv, azt gondoltam, hogy ezt, mint sportvezető kell használnom, de az ok prózaibb volt. Minden pénteken át kellett mennem Rohoncra, hogy vegyek egy üveg Camparit, amit itthon ekkor még csak Budapesten lehetett kapni, és ezt eljuttatnom bizonyos vezetőknek. Akiktől, miután ezt elfogyasztották, megpróbáltunk összeköttetéseket kérni, hogy hova mehetünk támogatásért… Bizarr világ volt, ma már szinte elképzelhetetlen, hogy miként működött akkoriban a sportfinanszírozás – elevenítette fel a sportvezetői élményeit Török Péter, aki később a kispadon is aktív szereplője volt a magyar futballvalóságnak. 


– 1981-ben egy kis túlzással tulajdonképpen azért lettem a Haladás vezetőedzője, mert más nem vállalta… Pedig elképesztő pénzeket ígértünk trénereknek, személyesen tárgyaltam Albert Flórival, de a hatszámjegyű havi fizetés sem volt elegendő. De leültem Verebes Józsival is – mindkét szakemberrel jól elbeszélgettünk, de udvariasan visszautasították az ajánlatomat. Így az egyesületnél abban maradtunk, hogy a korábbi elnöki béremért dolgozzak immár vezetőedzőként. Nos, ez úgy nagyjából a fele volt az elődöm fizetésének. Biztos, hogy én voltam a Haladás legolcsóbb edzője. De elvállaltam, és nem bántam meg. Rengeteg felejthetetlen meccset játszottunk ebben az időszakban, a csapatot szinte csak szombathelyi, vagy vasi kötődésű srácok alkották. Verebes Józsi volt az ETO trénere, aki ugye nem sokkal korábban majdnem kikacagott, hogy ő aztán mozdíthatatlan Győrből, a Rába olyan fizetést ad neki. Na, ezt az erős győri csapatot 5-1-gyel küldtük haza. És edzősködésem alatt jutottunk ki Indiába, ahol hivatalosan a magyar olimpiai válogatott néven szerepeltünk. Nagy sztori volt ez is, ’83 tavaszán Szepesi Gyuri hívott fel, hogy menjünk már ki a Halival. És visszafutottam a Kondics utcába az edzésre, megkérdeztem a srácokat, hogy ki járt már Indiában. Mivel senki nem tette fel a kezét, akkor mondtam, hogy lassan csomagolhatnak. Tisztában voltunk a képességeinkkel, éppen ezért nálam első az állóképesség volt mindig. No, de az indiai klímával azért így is meggyűlt a bajunk… De megnyertük a kupát, amelyre nagyon büszkék voltunk. És így, ennyi év távlatából még arra is, hogy 1979-ben életre hívtuk a Haladás Öregfiúk egyesületet, amely azóta is folyamatosan működik. Játékosok és edzők jönnek-mennek, de a Haladás örök érvényű marad – zárta szavait Török Péter.

 

KI
Fotó: Nagy Jácint
 

címkék
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
A Bolyai nyerte a Gólyaavatót
A szombathelyi Városi Diákönkormányzat (VDÖK) kedden rendezte meg a városi Gólyaavatót: az Agora Művelődési és Sportházban kilenc iskola diákjai vetélkedtek egymással. A jó hangulatú programot Horváth Soma (Éljen Szombathely!) alpolgármester nyitotta meg. A versenyen végül a Bolyai csapata végzett az első helyen.
Európa tetején a felnőttek között - interjú Szmolek Emánuel Kick-box versenyzővel
Szmolek Emánuel junior Európa-bajnokként, junior világbajnokként, valamint felnőtt világbajnokként utazhatott Törökországba a Felnőtt és Master Class Kick-box Európa-bajnokságra. A Controll SE kiválósága fantasztikusan versenyzett a kontinensviadalon, mindkét szabályrendszerben a döntőbe jutott és light-contact kategóriában arany, míg a kick-light mezőnyében ezüstérmet szerzett.
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
legfrissebbek
Több mint hetven iskola, majdnem hétszáz tanár tiltakozik a tanárkirúgások ellen
Pénteken délben megközelítőleg ezren, diákok és szülők vegyesen gyülekeztek a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium előtt, hogy így tiltakozzanak az iskola tanárainak kirúgása ellen.
Kevesebb paradicsom termett Magyarországon és globálisan is
Az unió első számú termelője Olaszország, ahol 10 százalékkal csökkenhet a termés.
Vádat emeltek egy öltözőkre szakosodott tolvaj ellen
Az ügynek 25 sértettje van, akik többnyire iskolás gyerekek.
Fizetős lesz a szombathelyi Hunyadi úti Lidl parkolója
Egy óra várakozás után 1500, két óra után 2500 forintot fizettet az áruház, de ezzel az összeggel már egész napra itt maradhat az autó.
22 évvel ezelőtti emberölés gyanúsítottjait fogták el - Diszkóban megvert fiatal került a sínekre
Az esetet 2000-ben balesetként kezelték és az ügyet lezárták. 22 évvel később azonban hangos dörömbölésre ébredt két olyan férfi, akiket azzal gyanúsítanak, hogy egy diszkó biztonsági őreként megverték és megölték a síneken megtalált fiatalt.