km/óra
  2021.01.16., szombat  •  Gusztáv napja
„A Haladás legolcsóbb edzője voltam” - múltidézés a 80 esztendős Haladás-ikonnal, Török Péterrel

„A Haladás legolcsóbb edzője voltam” - múltidézés a 80 esztendős Haladás-ikonnal, Török Péterrel

Török Péter neve összeforrt az elmúlt fél évszázadban a Haladással. Szinte minden beosztásban dolgozott az egyesületnél – a sportvezetővel emlékezetes meccsekről, az átkosban történt osztrák kalandokról, és természetesen az indiai Nehru-kupáról is beszélgettünk. Török Péter október 8-án ünnepelte 80. születésnapját.

 

Török Péter 1966-ban kezdte labdarúgó-pályafutását a Haladás VSE-nél, 1968–1972-ig az ifjúsági csapat edzője volt, majd 1972–1978 között pályaedző, 1978–1981-ig a klub ügyvezető elnöke, 1981 és 1985 között pedig vezetőedző. A Haladás NB I-es edzői körül a második legtöbbet ült a kispadon. A Haladással – magyar olimpiai válogatott néven – megnyerte az Indiában megrendezett Nehru Kupát. Később a válogatott másodedzője lett, de dolgozott az MLSZ főtitkáraként is. Külföldön is trénerkedett Komora Imre oldalán, majd egy norvég kiscsapatnál vezette a szakmai munkát.


– A hetvenes évek végén, a nyolcvanas évek elején egészen furcsa, ma már szinte elképzelhetetlen feladatok hárultak egy ügyvezető elnökre. Leginkább a pénzszerzésre kellett koncentrálnunk, no és lavíroznunk kellett a megyei és a városi pártvezetők között, hogy a Haladás megfelelő támogatást tudjon szerezni. Érdekes világ volt… A nyolcvanas évek elején például állandó kilépőt kaptam Ausztriába. Én, kis naiv, azt gondoltam, hogy ezt, mint sportvezető kell használnom, de az ok prózaibb volt. Minden pénteken át kellett mennem Rohoncra, hogy vegyek egy üveg Camparit, amit itthon ekkor még csak Budapesten lehetett kapni, és ezt eljuttatnom bizonyos vezetőknek. Akiktől, miután ezt elfogyasztották, megpróbáltunk összeköttetéseket kérni, hogy hova mehetünk támogatásért… Bizarr világ volt, ma már szinte elképzelhetetlen, hogy miként működött akkoriban a sportfinanszírozás – elevenítette fel a sportvezetői élményeit Török Péter, aki később a kispadon is aktív szereplője volt a magyar futballvalóságnak. 


– 1981-ben egy kis túlzással tulajdonképpen azért lettem a Haladás vezetőedzője, mert más nem vállalta… Pedig elképesztő pénzeket ígértünk trénereknek, személyesen tárgyaltam Albert Flórival, de a hatszámjegyű havi fizetés sem volt elegendő. De leültem Verebes Józsival is – mindkét szakemberrel jól elbeszélgettünk, de udvariasan visszautasították az ajánlatomat. Így az egyesületnél abban maradtunk, hogy a korábbi elnöki béremért dolgozzak immár vezetőedzőként. Nos, ez úgy nagyjából a fele volt az elődöm fizetésének. Biztos, hogy én voltam a Haladás legolcsóbb edzője. De elvállaltam, és nem bántam meg. Rengeteg felejthetetlen meccset játszottunk ebben az időszakban, a csapatot szinte csak szombathelyi, vagy vasi kötődésű srácok alkották. Verebes Józsi volt az ETO trénere, aki ugye nem sokkal korábban majdnem kikacagott, hogy ő aztán mozdíthatatlan Győrből, a Rába olyan fizetést ad neki. Na, ezt az erős győri csapatot 5-1-gyel küldtük haza. És edzősködésem alatt jutottunk ki Indiába, ahol hivatalosan a magyar olimpiai válogatott néven szerepeltünk. Nagy sztori volt ez is, ’83 tavaszán Szepesi Gyuri hívott fel, hogy menjünk már ki a Halival. És visszafutottam a Kondics utcába az edzésre, megkérdeztem a srácokat, hogy ki járt már Indiában. Mivel senki nem tette fel a kezét, akkor mondtam, hogy lassan csomagolhatnak. Tisztában voltunk a képességeinkkel, éppen ezért nálam első az állóképesség volt mindig. No, de az indiai klímával azért így is meggyűlt a bajunk… De megnyertük a kupát, amelyre nagyon büszkék voltunk. És így, ennyi év távlatából még arra is, hogy 1979-ben életre hívtuk a Haladás Öregfiúk egyesületet, amely azóta is folyamatosan működik. Játékosok és edzők jönnek-mennek, de a Haladás örök érvényű marad – zárta szavait Török Péter.

 

KI
Fotó: Nagy Jácint
 

címkék
Savaria Fórum 29. évfolyam 47. szám - 2020.12.19.
Savaria Fórum 29. évfolyam 47. szám - 2020.12.19.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Péntektől csak online regisztráció után lehet belépni Ausztriába – az ingázókra nem vonatkozik az új szabály
Nehezebb lesz Ausztriába utazni péntek 0 órától: aki belép az országba, annak előtte online regisztrálnia kell - az ingázó munkavállalók ezúttal is kivételek a rendelkezés alól.
Már a lét a tét: kinyitotta kávézóját a linzi vendéglátós, így tiltakozott a lezárás ellen - akár 30 ezer eurós bírságot is kaphat
Kétségbeesett tiltakozó akcióra szánta el magát egy linzi kávézó tulajdonosa: a legnagyobb zárlat közepette hétfő délután kinyitotta az egységét. A lépéssel arra akarta felhívni a figyelmet, hogy a vállalkozása a túlélésért küzd.
Csődhullám várható Ausztriában?
Csökkent tavaly a vállalati csődök száma Ausztriában a válság következményeinek kivédésére nyújtott állami támogatásoknak köszönhetően, az idén azonban legkésőbb az év második felében már csődhullám jelentkezésére számít az AKV (Alpenländische Kreditorenverband), a hitelező pénzintézetek szakmai képviseleti szervezete.
Méteres hó hullott Ausztria nyugati részén: lezárt utak, áramkimaradás, lavinaveszély
Kedd óta havazik Ausztria nyugati részén: Tirolban és Vorarlbergben rendkívüli lavinaveszélyre figyelmeztetnek a nagy mennyiségű friss hó miatt.
Kétméteres hó temette maga alá Tirol keleti részét: rekordok dőltek meg a hétvégi havazásban
Az elmúlt évek egyik legdurvább télkezdetét élték meg az Alpok déli részén, írja a wetteronline.de portál. A hétvégén Tirol egyes részein több mint két méter hó esett.
legfrissebbek
Húszéves a Wikipédia
Megalakulásának 20. évfordulóját ünnepli pénteken a mindenki által szabadon szerkeszthető online világenciklopédia, a Wikipédia, a világ hetedik leglátogatottabb honlapja.
Bizalmatlansági indítványt adtak be a szlovén kormány ellen
Bizalmatlansági indítványt terjesztettek be a parlamentben a Janez Jansa vezette jobbközép koalíciós szlovén kormány ellen baloldali ellenzéki pártok, mert szerintük a kabinet nem képes megbirkózni a koronavírus-járvánnyal.
Évente 900 millió műanyagtöredéket szűrnek ki a Földközi-tengerből a tengeri füvek
Évente csaknem 900 millió műanyagtöredéket szűrhetnek ki a Földközi-tengerből a sekélyvízi tengeri füvekből képződő "labdácskák" - derült ki egy új tanulmányból, amelyet a Scientific Reports című folyóirat publikált.
Harmadára csökkent tavaly a Horvátországba látogató magyarok száma
A korábbi évhez képest mintegy harmadára csökkent a magyar vendégek száma Horvátországban 2020-ban, a vendégéjszakák számában ugyanakkor kisebb mértékű volt a mérséklődés - tájékoztatta a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviseletének igazgatója pénteken az MTI-t.
Rooney visszavonult és vezetőedzőként folytatja
Befejezte pályafutását és legutóbbi klubja, a Derby County labdarúgócsapatának vezetőedzője lett Wayne Rooney.