km/óra
  2024.07.12., péntek  •  Izabella, Dalma napja
Mi tesz a családunkkal az online világ? – Játékfüggőség, online bántalmazá és a közösségi média a Savaria Moziban

Mi tesz a családunkkal az online világ? – Játékfüggőség, online bántalmazá és a közösségi média a Savaria Moziban

Szombathelyen folytatódott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Momentán Társulat Mobil a családom? című interaktív előadássorozata.

Iskolásokkal, tanárokkal és szülőkkel telt meg csütörtökön délután a Savaria Mozi nagyterme, Szombathelyre hozta ugyanis országos kampányát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A Momentán Társulattal közösen megálmodott Mobil a családom? című interaktív előadássorozat célja, hogy segítse a szülőket és a gyerekeket az online életvitel és a családi élet közötti egyensúly megteremtésében.

Molnár Levente, Káli Kata, Tóth Mátyás és Lisztes Linda egy négytagú család olyan mindennapi élethelyzeteit viszi színpadra, mint a túlzott mobilhasználat, a videójáték-függőség vagy a gyermekeket érintő online zaklatás, így bemutatva, hogy az egymásra figyelés, a valóság megélése és a folyamatos tanulás elengedhetetlen az online jelenlét térhódítása mellett is. A játékmester Kiskovács Attila, a jeleneteket pedig az NMHH szakértői, Balatoni Monika drámapedagógus és dr. Rab Árpád jövőkutató vitatják meg és tanácsokat is adnak, hogy így segítsék a családokat abban, hogy helyes válaszokat adjanak a felmerülő kérdésekre, problémákra.

„Nem tudom, gondolkoztatok-e már azon, hogy mi lenne, ha egyik napról a másikra nem lennének okos eszközök, nem lenne internet, Instagram, számítógép? Szóval semmi, ami fontos. Ugye ezek nagyon buta kérdések, mert eléggé lehetetlen, hogy ez megtörténjen, de ugye volt olyan világ, amikor ezek nem voltak. Ülnek itt jó néhányan, akik akkor voltak gyerekek és tanúsíthatják, hogy így is lehetett élni. De mi már nem tudunk ezek nélkül élni, az NMHH pedig azért van, mert szeretné megérteni, hogyan működik, hogyan alakítja az életünket az internet, a közösségi média, az online világ. Ez a program – vagy nevezhetjük játéknak is – pedig arról szól, hogy mi történik a családjainkban. Apu, anyu, a testvéreitek, hogyan élik meg ezt az új helyzetet, hogy mit csinálunk az okoseszközeinkkel, hogyan vitatkozunk róluk, tudunk-e beszélgetni erről a témáról vagy már elfelejtettük?” – mondta nyitóbeszédében dr. Kis Norbert programvezető, aki egyébként szombathelyi, így külön öröm számára, hogy elhozhatta ide is az előadást.

A program interaktív, megvannak a történetek kiindulópontjai, de a társulat a közönség ötleteire hagyatkozik és ezek szerint játsszák el a jeleneteket. Az első téma az online játék volt, ezzel kapcsolatban kérdezték a közönséget és bizony érdekesebbnél érdekesebb ötletekkel álltak elő a diákok, ezekből az az alapszituáció állt össze, hogy a fiú 1 hete szinte folyamatosan játszik, nagyon keveset alszik. Egy szokásos káoszos reggelen pedig, amikor a nővére a felsőjét keresi, apukája a kocsikulcsát, anyukája pedig próbálja kézben tartani a dolgokat, azzal áll elő, hogy ő bizony nem akar iskolába menni. A szülők persze először aggódni kezdenek, hogy beteg, de mondja, hogy nem beteg, csak nem akar.

Itt egy pillanatra megállítja a játékmester a jelenetet, hogy megkérdezze a közönségtől, vajon a szülők tudják-e, hogy fiuk egész éjjel játszott. A válasz pedig egyöntetűen az volt, hogy nem. A szülőknek kezd gyanús lenni, hogy már hatodik napja fáradt, aztán apuka a kezébe veszi a tabletet és meglátja, hogy valaki hajnalig játszott rajta és kezdődik is a veszekedés, először bemutatva jó néhány rossz szülői reakciót (pszichológushoz vinni a gyereket, engedékenynek lenni, szobafogságra ítélni, pénzt csinálni a függőségből), majd a közönséggel és a szakértőkkel együtt összeraktak egy jó reakciót is: meghallgatták egymást és kompromisszumot kötöttek.

„Fontos, hogy párbeszéd legyen a családban az internetezés közös szabályairól” – hangsúlyozta Rab Árpád.

A következő téma a cyberbullying volt, amikor pedig a játékmester megkérdezte, hogy a közönségből hányan tapasztaltak már ilyet, sok kéz a magasba lendült. A felvázolt történet a következő: a tinilányt folyamatosan kihasználja és gyalázza pasija, ezt pedig elviseli, nem szól róla senkinek, mert a barátnői sem állnak ki mellette és attól fél, hogy ki fogja közösíteni az egész osztály. A sértő üzeneteket meglátják a szülők és először itt is rossz példákat mutatnak be: az apuka például meg akarja verni a pasit, az anyuka pedig arra biztatja, hogy kezdjen el hazudni.

Balatoni Monika a témával kapcsolatban elmondta, a gyerekek nehezen nyílnak meg a szüleiknek egy olyan kiszolgáltatott helyzetben, amikor bántják őket: „Fontos, hogy ilyenkor tudják, nincsenek egyedül: ott van számukra a szülő, a pedagógus, a barátaik. Nekünk pedig biztosítanunk kell őket arról, hogy számíthatnak a megértésünkre és a segítségünkre. Lényeges, hogy szülőként legyünk részesei a gyermekeink digitális életének” – fogalmazott az NMHH szakértője.

Így végül itt is a megértés, a kommunikáció és a közös megoldáskeresés, egymás segítése lett a végkifejlet –, egy kis franciakrémessel megspékelve.

Az utolsó jelenet pedig egy közösen töltött estét vázolt fel, amikor hiába volt együtt a család, mindenki a saját kis online világába volt merülve. Hogy ki, mivel volt elfoglalva, azt a közönség szavazta meg: anyuka facebookozott, apuka meccset nézett, a tinilány instagramozott, a fiú meg persze játszott. Eredetileg viszont azért voltak együtt, hogy megbeszéljék és megszervezzék a családi nyaralást. És bár ez elég nehezen ment, mivel először nem igazán figyeltek oda egymásra és nem tudtak közös nevezőre jutni, emiatt állandóan veszekedtek, vitatkoztak. De végül csak sikerült kompromisszumokat kötni és pikk-pakk elintéztek mindent online.

„Kérdezzétek szüleiteket online élményeikről és osszátok meg velük saját tapasztalataitokat is. Csináljatok a családban néhány közös játékszabályt a mobilhasználatra. Használjátok otthon az NMHH 10 jótanácsát, legyen ez egy kihívás” – tanácsolta végül a gyerekeknek Kis Norbert programvezető.

A tíz tanács pedig a következő:

  1. Figyeljetek a szeretteitekre!
  2. Bízzatok egymásban!
  3. Játsszon együtt a család!
  4. Éljetek a jogaitokkal!
  5. Uraljátok a digitális világot!
  6. Ápoljátok digitális környezeteteket!
  7. Mutassatok jó példát egymásnak!
  8. Lássátok egymást az interneten is!
  9. Mindennap tanuljatok valami újat!
  10. Lépjetek át a valóságba együtt!

Az országjárásnak Szeged volt az első, Szombathely pedig a második állomása. Jövő tavasszal pedig Pécsre, Debrecenbe és Sopronba is elviszik az interaktív előadást.

 

CzB

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Jövő hétvégén ismét Szombathely utcáira viszik a művészetet
Tovább dübörög az Érezd Szombathelyt! programsorozat: július 13-án jön az Utcaművészeti nap, melynek keretében zenészek, képzőművészek, táncosok, kézművesek lepik el Szombathely belvárosát. De ezen kívül is sok izgalmas program vár ránk még júliusban, ennek részleteiről tartottak sajtótájékoztatót pénteken délelőtt a szervezők.