km/óra
  2022.06.28., kedd  •  Levente, Irén napja
Mintegy kilenc tonna ólomakkumulátort értékesített

Mintegy kilenc tonna ólomakkumulátort értékesített

A Sárvári Járásbíróság előkészítő ülésen hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt 1 év, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélt egy büntetlen előéletű férfit. A vádlottal szemben 1.911.244 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el.

 

A tényállás szerint a vádlott 2018. április 4. napja és 2020. december 21. napja közötti időszakban 43 alkalommal, összesen 9243 kg mennyiségű – nem a saját háztartásában képződött, hanem részben belföldről beszerzett, részben pedig külföldről, Ausztriából beszerzett és az ország területére átszállított – ólomakkumulátort értékesített különböző telephelyeken. A vádlott a bűncselekmény elkövetése révén 1.911.244 forint vagyoni haszonra tett szert. 


A hulladékról szóló törvény, valamint a hulladékjegyzékről szóló rendelet szerint az ólomakkumulátor veszélyes hulladéknak minősül.


A vádlott által gyűjtött, szállított és hasznosított ólomakkumulátorok veszélyes anyag tartalmuk miatt alkalmasak az emberi élet, testi épség, egészség, a föld, a víz, a levegő vagy azok összetevői, illetve élő szervezet egyedének veszélyeztetésére. 


A vádlott az ólomakkumulátorokkal hulladékgazdálkodási tevékenységet végzett. A vádlott a veszélyes – és nem háztartási hulladéknak minősülő – hulladékok hasznosításához (kezeléséhez), és szállításához, mint hulladékgazdálkodási tevékenységekhez, nem rendelkezett környezetvédelmi hatósági engedéllyel.


Az ítélet jogerős.

Savaria Fórum 31. évfolyam 24.szám - 2022.06.24.
Savaria Fórum 31. évfolyam 24.szám - 2022.06.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Országos versenyt nyert Andor Sára
Megnyerte az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyt történelemből Andor Sára, az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 11. osztályos tanulója csaknem maximális pontszámmal. Az öt fordulóból álló maratoni vetélkedés komoly kihívást jelentett a diákoknak: pályamunkájukat történészekből álló bizottság előtt kellett megvédeniük.
Majomhimlő: az EMA megkezdte az Imvanex oltóanyag vizsgálatát
Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megkezdte a dániai székhelyű Bavarian Nordic biotechnológiai vállalat Imvanex nevű, himlő elleni oltóanyagának folyamatos felülvizsgálatát annak érdekében, hogy a vakcina használatát kiterjessze az emberek majomhimlő betegséggel szembeni védelmére is - jelentette be az uniós ügynökség kedden.
DK: hetente 5-700 benzinkútról hiányozhat az üzemanyag
Hetente akár 5-700 benzinkútról is hiányozhat az üzemanyag, holott a piacon nincsenek jelentős ellátásbeli problémák - mondta a Népszavára hivatkozva a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke.
Meggondolta magát a Renault sofőrje, Opel furgont borított a manőverrel a 74-es főúton
A Vasvár felől Zalaegerszeg irányába tartó személyautó vezetője balra indexelt a győrvári elágazónál és be is hajtott a kanyarodósávba. Közben azonban meggondolta magát és gyorsan visszasorolt volna a főútra, de már mellette volt egy Opel furgon.
A szombathelyi börtönből verte át a sértettet, aki megadta neki a bankkártya adatait
A Körmendi Járásbíróság kisebb kárt okozó csalás vétsége miatt 6 hónap végrehajtandó börtönre ítélte a különös visszaeső vádlottat, kötelezte továbbá a magánfél részére kártérítés megfizetésére, áll a Szombathelyi Törvényszék közleményében.