km/óra
  2024.05.29., szerda  •  Magdolna napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Minden egész eltörött - Kleist vígjátéka a WSSZ-ben

Minden egész eltörött - Kleist vígjátéka a WSSZ-ben

Hazugságszolgáltatás: erről szól Heinrich von Kleist (1777-1811) vígjátéka, Az eltört korsó, amit a WSSZ-ben vittek színre. Bővebben: a hatalmon lévők elferdítik a tényeket, átverik a polgárokat. Ismerős? 

Dióhéjban: „Bűnös emberek felett csak feddhetetlen ember ítélkezhet – tanítja Kleist. Ebben a drámájában erkölcstelen bírót állít pellengérre, aki nem átall ítéletet hozni még olyan esetben sem, amikor a bűnt ő maga követte el”, summáz Bereczky Erzsébet színikritikus. 
Hogy aztán erről kinek mi minden jut az eszébe a Weöres Sándor Színház Márkus Emília Termében? Jó kérdés. Tárnoki Márk (1991) rendező és csapata mindenekelőtt színvallásra sarkall bennünket. Legelébb magunk előtt.

Tágabb értelemben pedig: mi is zajlik itt és most a világban? Ne kerteljünk: az orrunknál fogva vezetnek bennünket (is) pökhendi hatalmasságok. Kényük-kedvük szerint ejtenek át bennünket. Zsarnokok hivatkoznak törvényekre, melyeket ők maguk kreáltak olyanná, hogy azok csak őket szolgálják. Védjék. Elbújhassanak mögéjük. A jámbor (együgyű?) alattvalókat propaganda-, igazságtalan-ügyi és rendőrminiszteri felügyelet alá helyezik. Kussoljon mindenki. Legföljebb ajnározni szabad. Elherdálják a közvagyont. A többség meg majd’ beledöglik. Nincs mese: le kell buktatni, el kell kergetni őket, sugallja a Kleist-előadás. 


Az eltört korsóról, persze, hogy belénk villan Ady Endre /is/: „Minden Egész eltörött” (Kocsi-út az éjszakában; 1909). Parádés szerepformálások teszik érvényessé a helyzetjelentést. Bíróként Mészáros Máté (vendégművészként) valósághűen gusztustalan. Ökölbe szorul tőle a nézői tenyér. Kalapemelés! Feljebbvalója, a törvényszéki tanácsos az igazság bajnokaként tetszeleg. Aztán kiderül: még dörzsöltebb, még aljasabb, mint a bíró. Vérprofi gengszter. Balogh János csalafinta alakítása végén arcunkra fagy a mosoly. Nagy-Bakonyi Boglárka elementáris Éva szerepében. Megemeli az előadást; utólag értelmet ad a korábbi látszólagos lagymatagságnak is. Sipos László Márk kétszínű, karrierista írnoka briliáns „munka”! Sok helyről ismerős. Nagy Cili, Hajdu Péter István, Csonka Szilvia, Róbert Gábor színesíti az ember(iség)-palettát. 


Az istenadta nép akár föl is lélegezhetne, miután kiderül, hogy a bíró egy bitang, aki hanyatt-homlok menekül. Jóllehet a főnöke kihirdeti a megnyugtatónak tűnő ítéletet, ám nem marad kétség a felől: a nemzet(köz)i helyzet – a korrumpálhatóság – fokozódik.  
Az előadás egészének eszenciája (sűrítménye), esszenciája (veleje): az intézményesített hazugságszolgáltatás mielőbb likvidálandó. Európai eleganciával.    

 

Szenkovits Péter

Fotó: wssz.hu       

 

   
 

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Vágányzár a Szombathely – Celldömölk, valamint Szombathely – Csorna vonalszakaszon
A Szombathely - Csorna állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a vágányzárban érintett vonatok mentrendje az alábbiak szerint módosul:  
“Jancsó, nekem te vagy a Haladás…” - érzelmes posztban búcsúzik a zöld-fehér példakép
Jancsó András rúgott bombagólt az NB I-ben a Gerával, Bödével, Dibusszal felálló Fradinak az Üllőin, de pályafutása legmeghatározóbb pillanatai mégis idén történtek, és mindkettő a pályán kívül. Hosszú posztban reagál a Szombathelyi Haladás 28 éves, megkérdőjelezhetetlenül lokálpatrióta labdarúgója a csapattal történtekre.
Kedden két fontos szombathelyi vasúti átjárónál sem működnek majd a jelzőlámpák
Biztosítóberendezés fenntartási munkálatokat végez május 28-án kedden két forgalmas szombathelyi vasúti átjárónál is a GYSEV.
Ha jövő héten IC-vel készült Budapestre, ennek nem fog örülni
Vonatok helyett pótlóbuszok járnak hétfőtől Szombathely és Csorna között, pályakarbantartási munkák miatt.
Vármegyei I. osztály: lezárult a bajnokság, a Királyé lett az ezüstérem a Haladás mögött, a harmadik helyet a Vép szerezte meg
A Sárvár a hatalmas vihar, jégeső miatt találkozója nagy részét műfüvön játszotta és 0-0-ra végzett a Csákánydoroszlóval, de a Söpte és Szentgotthárd is megosztozott a pontokon. A Haladás gólzáporos mérkőzésen hozta el a három pontot Táplánból, míg a Körmend, a Vasvár és a Szarvaskend egyaránt három gólt szerezve nyert hazai környezetben.
legfrissebbek
Rendőrautónak hajtott Mercedesével, majd elmenekült az ittas sofőr
Szabálytalanul közlekedett az autójával a városban a sofőr, ezért állították meg a rendőrök azt a külföldi rendszámú Mercedest, amely pár pillanattal később nekihajtott az egyik rendőrautónak, majd elrobogott a helyszínről - írja a 112press.
Taggyűlést tartott a Szombathelyi Haladás Kft.
Az Illés Sport Alapítványt Halmai Gábor kuratóriumi elnök képviselte - adta hírül szerdán honlapján az Illés Akadémia.
Májusban is összeülnek a képviselők
Kilenc napirendi pontot nyilvánosan, további kettőt zárt ajtók mögött tárgyalnak a képviselők a májusi közgyűlésen. Beszámoló hangzik el az idei út- és járdafelújítási programról, és első alkalommal módosítják az idei költségvetést. A csütörtökön 9 órakor kezdődő ülést élőben követhetik folyamatosan frissülő cikkünkben, a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán.
Szociális témákban ütköztette véleményét három képviselőjelölt a Szombathelyi Televízió stúdiójában
Pénzbeli támogatások, önkormányzati bérlakás rendszer, hajléktalan- és idősellátás - szociális témákban ütköztette véleményét három képviselőjelölt a Szombathelyi Televízió stúdiójában hétfőn. A vitát dr. Czeglédy Csaba, a Szociális és Lakás Bizottság elnöke, független képviselőjelölt kezdeményezte, mellette Danka Lajos, a Mi Hazánk polgármester- és képviselőjelöltje, valamint dr. László Győző alpolgármester, az Éljen Szombathely képviselőjelöltje foglalt helyet.
Benke és Krivacsevics távozik a Falcótól
Távozik a magyar bajnok Falco-Vulcano Energia KC Szombathely férfi kosárlabdacsapatától a válogatott Benke Szilárd és Krivacsevics Márkó.