km/óra
  2023.09.21., csütörtök  •  Máté, Mirella napja
Minden egész eltörött - Kleist vígjátéka a WSSZ-ben

Minden egész eltörött - Kleist vígjátéka a WSSZ-ben

Hazugságszolgáltatás: erről szól Heinrich von Kleist (1777-1811) vígjátéka, Az eltört korsó, amit a WSSZ-ben vittek színre. Bővebben: a hatalmon lévők elferdítik a tényeket, átverik a polgárokat. Ismerős? 

Dióhéjban: „Bűnös emberek felett csak feddhetetlen ember ítélkezhet – tanítja Kleist. Ebben a drámájában erkölcstelen bírót állít pellengérre, aki nem átall ítéletet hozni még olyan esetben sem, amikor a bűnt ő maga követte el”, summáz Bereczky Erzsébet színikritikus. 
Hogy aztán erről kinek mi minden jut az eszébe a Weöres Sándor Színház Márkus Emília Termében? Jó kérdés. Tárnoki Márk (1991) rendező és csapata mindenekelőtt színvallásra sarkall bennünket. Legelébb magunk előtt.

Tágabb értelemben pedig: mi is zajlik itt és most a világban? Ne kerteljünk: az orrunknál fogva vezetnek bennünket (is) pökhendi hatalmasságok. Kényük-kedvük szerint ejtenek át bennünket. Zsarnokok hivatkoznak törvényekre, melyeket ők maguk kreáltak olyanná, hogy azok csak őket szolgálják. Védjék. Elbújhassanak mögéjük. A jámbor (együgyű?) alattvalókat propaganda-, igazságtalan-ügyi és rendőrminiszteri felügyelet alá helyezik. Kussoljon mindenki. Legföljebb ajnározni szabad. Elherdálják a közvagyont. A többség meg majd’ beledöglik. Nincs mese: le kell buktatni, el kell kergetni őket, sugallja a Kleist-előadás. 


Az eltört korsóról, persze, hogy belénk villan Ady Endre /is/: „Minden Egész eltörött” (Kocsi-út az éjszakában; 1909). Parádés szerepformálások teszik érvényessé a helyzetjelentést. Bíróként Mészáros Máté (vendégművészként) valósághűen gusztustalan. Ökölbe szorul tőle a nézői tenyér. Kalapemelés! Feljebbvalója, a törvényszéki tanácsos az igazság bajnokaként tetszeleg. Aztán kiderül: még dörzsöltebb, még aljasabb, mint a bíró. Vérprofi gengszter. Balogh János csalafinta alakítása végén arcunkra fagy a mosoly. Nagy-Bakonyi Boglárka elementáris Éva szerepében. Megemeli az előadást; utólag értelmet ad a korábbi látszólagos lagymatagságnak is. Sipos László Márk kétszínű, karrierista írnoka briliáns „munka”! Sok helyről ismerős. Nagy Cili, Hajdu Péter István, Csonka Szilvia, Róbert Gábor színesíti az ember(iség)-palettát. 


Az istenadta nép akár föl is lélegezhetne, miután kiderül, hogy a bíró egy bitang, aki hanyatt-homlok menekül. Jóllehet a főnöke kihirdeti a megnyugtatónak tűnő ítéletet, ám nem marad kétség a felől: a nemzet(köz)i helyzet – a korrumpálhatóság – fokozódik.  
Az előadás egészének eszenciája (sűrítménye), esszenciája (veleje): az intézményesített hazugságszolgáltatás mielőbb likvidálandó. Európai eleganciával.    

 

Szenkovits Péter

Fotó: wssz.hu       

 

   
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 32. szám - 2023.09.15.
Savaria Fórum 32. évfolyam 32. szám - 2023.09.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Így juthat el hétfőtől InterCityvel Budapestre
A MÁV közzétette a Biatorbágy-Szárliget vasúti fővonal felújítása miatt hétfőtől (09.18.) október 26-ig érvényes vágányzári menetrendet. Spoiler: vonat, busz Kelenföldig. Ez a három hónaposra tervezett vágányzár első üteme.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Zsoldos Báró Zoltán: Én zenéből vagyok
Ha Szombathely és blues, akkor Zsoldos Zoltán, közismert (a fehér garbóról ráragadt) nevén: Báró. Ha Báró, akkor egy zseniális zenész szinte transzállapotban a színpadon, lázba hozva közönségét. Papíron nyugdíjas hegedű- és gitártanár, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, a Capella Savaria egykori tagja. Most, 75. születésnapjára Bartók termi koncerttel készül barátaival. Az egykori Kőszegi utcai srácot otthonában, a Kőszegi-hegység lábánál látogattuk meg.
Vármegyei I. osztály: gólgazdag mérkőzésen nyerte a dobogósok csatáját Vasváron a Haladás, a Szarvaskend és a Rábapaty is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Szentgotthárd egyaránt egygólos hazai sikernek örülhetett a pontvadászat 5. fordulójában.
Ma indul a városi nagytakarítás!
Még 2020 júniusában fogadta el egyhangúlag Szombathely MJV képviselő-testülete a "Vigyázzunk együtt Szombathelyre!" szemléletformáló programot, mely 2023-ban is folytatódik. Szombathely MJV Önkormányzatának szervezésében a tavalyi év sikeres lebonyolításának folytatásaként idén ismét városi nagytakarítást tartanak a Vigyázzunk együtt Szombathelyre! program keretein belül.
legfrissebbek
Az élelmiszer-mentési akció több száz családnak nyújt segítséget Szombathelyen
A Magyar Élelmiszerbank Egyesületnek és partnereinek köszönhetően évről évre egyre többen jutnak hozzá a kereskedelmi szektorban feleslegessé vált ételekhez. Városunkban több segélyszervezet is együttműködik az élelmiszerbankkal. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász munkatársai a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálatnál, a Hársfa Háznál és a Szikla Szociális Központban több száz családnak nyújtanak segítséget - heti rendszerességgel.
Közel 300 millió forintból korszerűsödött a Markusovszky kórházban a járóbeteg-ellátás
291,37 millió forint összegű vissza nem térítendő európai uniós támogatásnak köszönhetően korszerű, orvostechnikai műszerek beszerzése történt meg a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban, melyek eredményeként tovább emelkedik a járóbeteg-ellátás színvonala, olvasható a lapunkhoz is eljuttatott sajtóközleményben.
Bemutatták dr. Czetter Ibolya könyvét
Leaszfaltozták a Hadnagy utcai járdát
A Szent Jobb országjárása: könyvbemutató volt a Smidt Múzeumban