km/óra
  2023.09.23., szombat  •  Tekla napja
Milliárdokból újulhat meg Kőszeg városa

Milliárdokból újulhat meg Kőszeg városa

2,8 milliárd forintot kap útfelújításokra, parkolóépítésre, 800 millió forintot pedig új temető építésére Kőszeg – erről a napokban jelent meg a kormányhatározat. Megújul a város egyik ikonikus épülete, a Bálház is, amely a jövőben ismét kulturális, turisztikai célokat szolgálhat.

 

Nemrég készült el a Bajcsy-Zsilinszky Endre utca. Az 50 milliós beruházás költségeinek 60 %-át a Belügyminisztérium pályázati támogatásából fizették. Hamarosan pedig indulhat a Dózsa György utca felújítása is. Erre már tavaly 100 milliót nyert a város, így a közműrekonstrukció még az idén elkezdődik. 


Básthy Béla, Kőszeg polgármestere elmondta, nagyon örülnek, hogy 2,8 milliárd forintot vehet majd igénybe a város az útjainak, parkolóinak a felújításához, valamint az ehhez csatlakozó csapadékvíz-elvezető rendszerekhez. Ennek nagyon nagy volt az időszerűsége, hiszen Kőszeg évek óta szenved attól, hogy a saját bevételeiből nem tudja megtartani, felújítani, karbantartani a saját útjait.


A Felső körút Kőszeg egyik legrosszabb állapotú útja. A központi támogatásnak köszönhetően ez biztosan megújul a közeljövőben, ahogy többek között a Hegyalja utca, az Űrhajósok utcája és a Balog iskola parkolója is. A listára azok az utcák kerülnek fel, ahol a legégetőbb a probléma. A város a közműszolgáltatókkal is egyeztet, hogy a tervezett fejlesztéseiket ezekre a helyekre irányítsák. Megújul Kőszeg egykori közösségi épülete, a Bálház is. A Jurisics-vár Művelődési Központtal együtt kulturális és turisztikai célokat szolgál majd a Bálház, amely rendezvénytermeivel jó kiegészítője lehet a szálláshelyeknek. Ezzel újabb alternatívát kínálva a szombathelyiek számára is.


Nemrég jelentették be, hogy az egyházi épületek felújítására 6 milliárd forintos támogatást kap Kőszeg, ebből renoválják a temető erősen leromlott állapotú kápolnáját is. Most 800 millió érkezik egy új temető létrehozására, amelyre szintén nagy szüksége van a városnak.

 

Fotó: Kőszeg város Facebook-oldala
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Így juthat el hétfőtől InterCityvel Budapestre
A MÁV közzétette a Biatorbágy-Szárliget vasúti fővonal felújítása miatt hétfőtől (09.18.) október 26-ig érvényes vágányzári menetrendet. Spoiler: vonat, busz Kelenföldig. Ez a három hónaposra tervezett vágányzár első üteme.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Zsoldos Báró Zoltán: Én zenéből vagyok
Ha Szombathely és blues, akkor Zsoldos Zoltán, közismert (a fehér garbóról ráragadt) nevén: Báró. Ha Báró, akkor egy zseniális zenész szinte transzállapotban a színpadon, lázba hozva közönségét. Papíron nyugdíjas hegedű- és gitártanár, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, a Capella Savaria egykori tagja. Most, 75. születésnapjára Bartók termi koncerttel készül barátaival. Az egykori Kőszegi utcai srácot otthonában, a Kőszegi-hegység lábánál látogattuk meg.
Vármegyei I. osztály: gólgazdag mérkőzésen nyerte a dobogósok csatáját Vasváron a Haladás, a Szarvaskend és a Rábapaty is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Szentgotthárd egyaránt egygólos hazai sikernek örülhetett a pontvadászat 5. fordulójában.
Sírós-nevetős születésnap: 15 éves a Fekete István Állatvédő Egyesület
Egész napos kutyabulival ünnepelte a Fekete István Állatvédő Egyesület 15. születésnapját: a Történelmi Témaparkban tartott szombati esemény minden programja az egyesület támogatását szolgálta – hiszen az állatmenhely hétköznapjai nem mindig vidámak.
legfrissebbek
XIV. Horváth Zoltán Emléktorna: magabiztos, húszpontos győzelemmel jutott döntőbe a Falco
A házigazda szombathelyiek 101-81-re verték a horvát Zabok gárdáját, a fináléban pedig az Eisenstadtot legyőző Sencur együttesével találkoznak.
Koncert lesz a református templomban
A Reformáció ünnepe alkalmából már huszadik éve rendeznek jótékonysági koncertet október végén. Idén a Szekeres Tamás - 25 év az Omegában című, klasszikus elemekkel ötvözött, nagyrészt Omega-dalokból álló koncertnek ad otthont a Szombathelyi Református Templom – hangzott el az október 28-ai eseményt beharangozó sajtótájékoztatón csütörtökön.
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Speciális Nézőpont - Fogyatékkal élő alkotók filmjeit vetítették a könyvtárban
Hetedik alkalommal rendezte meg a Speciális Nézőpont című esélyegyenlőségi filmes találkozót a Speciális Mozgókép Egyesület és a Berzsenyi Dániel Könyvtár.
Folytatná sorozatát az SZKKA
A PC Trade Szeged NKE érkezik szombaton a Rohonci úti sportcsarnokba. A találkozó esélyese a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia (SZKKA) alakulata, amely eddig mindhárom bajnokiját megnyerte.