km/óra
  2023.03.28., kedd  •  Gedeon, Johanna napja
Milliárdokból újulhat meg Kőszeg városa

Milliárdokból újulhat meg Kőszeg városa

2,8 milliárd forintot kap útfelújításokra, parkolóépítésre, 800 millió forintot pedig új temető építésére Kőszeg – erről a napokban jelent meg a kormányhatározat. Megújul a város egyik ikonikus épülete, a Bálház is, amely a jövőben ismét kulturális, turisztikai célokat szolgálhat.

 

Nemrég készült el a Bajcsy-Zsilinszky Endre utca. Az 50 milliós beruházás költségeinek 60 %-át a Belügyminisztérium pályázati támogatásából fizették. Hamarosan pedig indulhat a Dózsa György utca felújítása is. Erre már tavaly 100 milliót nyert a város, így a közműrekonstrukció még az idén elkezdődik. 


Básthy Béla, Kőszeg polgármestere elmondta, nagyon örülnek, hogy 2,8 milliárd forintot vehet majd igénybe a város az útjainak, parkolóinak a felújításához, valamint az ehhez csatlakozó csapadékvíz-elvezető rendszerekhez. Ennek nagyon nagy volt az időszerűsége, hiszen Kőszeg évek óta szenved attól, hogy a saját bevételeiből nem tudja megtartani, felújítani, karbantartani a saját útjait.


A Felső körút Kőszeg egyik legrosszabb állapotú útja. A központi támogatásnak köszönhetően ez biztosan megújul a közeljövőben, ahogy többek között a Hegyalja utca, az Űrhajósok utcája és a Balog iskola parkolója is. A listára azok az utcák kerülnek fel, ahol a legégetőbb a probléma. A város a közműszolgáltatókkal is egyeztet, hogy a tervezett fejlesztéseiket ezekre a helyekre irányítsák. Megújul Kőszeg egykori közösségi épülete, a Bálház is. A Jurisics-vár Művelődési Központtal együtt kulturális és turisztikai célokat szolgál majd a Bálház, amely rendezvénytermeivel jó kiegészítője lehet a szálláshelyeknek. Ezzel újabb alternatívát kínálva a szombathelyiek számára is.


Nemrég jelentették be, hogy az egyházi épületek felújítására 6 milliárd forintos támogatást kap Kőszeg, ebből renoválják a temető erősen leromlott állapotú kápolnáját is. Most 800 millió érkezik egy új temető létrehozására, amelyre szintén nagy szüksége van a városnak.

 

Fotó: Kőszeg város Facebook-oldala
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
Megyei II. osztály, déli csoport: a Csákánydoroszló nyerte a tavaszi nyitány rangadóját, hatig jutott a Gyöngyöshermán-Szentkirály
A Felsőcsatár hazai győzelemmel kezdett, az Egyházasrádóc és az Őriszentpéter viszont idegenből távozott pontokkal. A Tanakajd a Körmenddel, a Szentpéterfa a Telekessel játszott döntetlent.
legfrissebbek
Tizenhat helyszínen kérték a tűzoltók segítségét a viharos szél miatt
A viharos erejű szél adott munkát a Vas vármegyei tűzoltóknak is a hétfői napon. Összesen tizenhat kárhelyszínen kérték a segítségüket: volt, ahol kidőlt fák, leszakadt faágak akadályozták a forgalmat, de meglazult cserepek, hulló vakolat is jelentett veszélyt a járókelőkre, foglalta össze a viharkárokat a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.
Elkezdődött a nagy tavaszi utcatakarítás Szombathelyen
A KRESZ-park és környéke komplex megtisztításával kezdődött a 2023-as tavaszi utcatakarítási program Szombathelyen, olvasható a Szompark Facebook-oldalán.
Ráhúzta egy biciklisre a kormányt Szombathelyen a sofőr, felfüggesztett börtönt kapott
A Szombathelyi Járásbíróság közúti veszélyeztetés bűntette miatt 1 év, végrehajtásban 3 évre felfüggesztett szabadságvesztésre, valamint 180 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a vádlottat. Emellett a bíróság elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét, a pártfogó felügyelet céljának elősegítése érdekében pedig külön magatartási szabályként előírta, hogy a vádlott köteles alávetnie magát rendkívüli PAV vizsgálatnak, olvasható a Vas Vármegyei Főügyészség közleményében.
Megdőlt az országos és fővárosi szélrekord hétfőn
Megdőlt az országos és a fővárosi szélrekord is hétfőn - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján kedden.
Gyönyörű muzsikával köszöntötték a tavaszt
A múlt csütörtökön a Jászai Utcai Közösségi Tér fellépői köszöntötték a tavaszt, írja az intézmény Facebook-oldala.