km/óra
  2023.04.01., szombat  •  Hugó napja
Mi mennyivel drágul a dohányboltokban?

Mi mennyivel drágul a dohányboltokban?

Megosztotta a dohányosokat az elmúlt napokban a jövedékiadó-változás kérdése, ám az Index érdeklődésére a NAV egyértelművé tette: 2023. február 1-jével azok a hevített termékek kerültek a jövedéki adó hatálya alá, amelyek nem tartalmaznak dohányt. A mostani módosítás elsősorban olyan növény- vagy gyümölcsalapú termékeket érint, amelyeket eddig kiskereskedelmi láncok polcairól vagy webáruházakból lehetett beszerezni - írja az Index.

Számos ellentmondás látott napvilágot a dohánytermékek jövedékiadó-változásáról szóló sajtóhírek megjelenése után. A Világgazdaság a cigarettahelyettesítő alternatív termékek esetén februártól szálanként 35 forintos jövedékiadó-fizetési kötelezettségről írt, ezáltal dobozonként – 20 szállal számolva – 700 forintos drágulást bocsátott előre, az Index azonban iparági forrásból úgy tudja, a hevített dohánytermékek eddig is a jövedéki adótörvény hatálya alá tartoztak, azaz esetükben a korábbi gyakorlatnak megfelelően továbbra is a 35 forint/szál adóteher (jövedéki adó) az irány. Ez tehát nem változik, lapunk úgy értesült, hogy a dohányt nem tartalmazó hevítőrudak adóterhe emelkedik februártól, ezeken valóban nem volt jövedéki adó eddig.

Annak érdekében, hogy eloszlassuk a kételyeket, iparági értesüléseinkkel megkerestük a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV), elvégre potenciálisan több mint 2 millió embert érinthet a kérdés, ennyien dohányoznak ugyanis Magyarországon, miközben globálisan mintegy 1,3 milliárdan. Érdeklődésünkre a NAV sajtóosztályán közölték:

2023. FEBRUÁR 1-JÉVEL AZOK A HEVÍTETT TERMÉKEK KERÜLTEK A JÖVEDÉKI ADÓ HATÁLYA ALÁ, AMELYEK NEM TARTALMAZNAK DOHÁNYT.
Az adóhatóságnál részletekbe menően kifejtették: jövedéki termékkörbe – azon belül az új dohánytermék-kategóriába – más keretszabályok mentén eddig is beletartoztak a hevítéses technológiát alkalmazó, dohányt tartalmazó termékek. - a teljes cikk az Indexen olvasható.

Fotó: Pixabay

Savaria Fórum 32. évfolyam 11. szám - 2023.03.31.
Savaria Fórum 32. évfolyam 11. szám - 2023.03.31.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Ez egy családias történet – látogatás a Johanneumban Szabó Miklós intézményvezetőnél
Lendületes, energikus léptekkel jön elénk a Johanneum folyosóján Szabó Miklós, a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ intézményvezetője. Az általa vezetett szociális intézmény a társadalom perifériáján lévő csoportokat látja el: az idősek, fogyatékkal élők, pszichiátriai betegek és hajléktalanok ügye ma is takarásban van, és ezen a terepen eleve nehéz klasszikus sikertörténeteket generálni. Szabó Miklós viszont motivált vezető, eredményekkel a háta mögött, s tervekkel a jövőre nézve.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Megyei I. osztály: két idegenbeli, valamint egy hazai győzelmet hozott a vasárnapi nap
A Vép a Söpte ellen tartotta otthon a pontokat, a Körmend Táplánból, a Csepreg pedig Szarvaskendről távozott győzelemmel.
Halmosi Zoltán Vas Megyei Kupa: A Haladás VSE, a Király SE és a Rábapaty már biztosan elődöntős
A legjobb négy mezőnyében még egy hely kiadó.
legfrissebbek
Terítékre kerültek a halvédelmi, a rendészeti és a vízügyi kérdések
Halőri Szakmai Napot szervezett a megyei horgász szövetség Vaskeresztesen, melyre hivatásos és társadalmi halőröket, a társhatóságok képviselőit, egyesületi vezetőket vártak. A találkozón kilenc előadás hangzott el, célja az ismeretbővítés mellett a szakmai kapcsolatok erősítése volt.
Délvirág díszíti a Szily János utcát
Nyitány: itthon kezd a Crushers
A HFL-ben, a magyar amerikaifutball-bajnokság első osztályában kezdi meg idei szereplését a Szombathely Crushers: a csapat most szombaton délután három órától az Újpest Bulldogs csapatát fogadja a Városligeti (SZSE) pályán.
Szombattól várhatók a legforgalmasabb napok az üzletekben
Óvatosabbak a vevők, nem hozták annyira előre a húsvéti bevásárlásokat, mint korábban, így szombattól különösen forgalmas napok várhatók az üzletekben - mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára az MTI-nek.
Villámok, viharos szél és jégeső is jöhet