km/óra
  2024.06.19., szerda  •  Gyárfás napja
Mi mennyivel drágul a dohányboltokban?

Mi mennyivel drágul a dohányboltokban?

Megosztotta a dohányosokat az elmúlt napokban a jövedékiadó-változás kérdése, ám az Index érdeklődésére a NAV egyértelművé tette: 2023. február 1-jével azok a hevített termékek kerültek a jövedéki adó hatálya alá, amelyek nem tartalmaznak dohányt. A mostani módosítás elsősorban olyan növény- vagy gyümölcsalapú termékeket érint, amelyeket eddig kiskereskedelmi láncok polcairól vagy webáruházakból lehetett beszerezni - írja az Index.

Számos ellentmondás látott napvilágot a dohánytermékek jövedékiadó-változásáról szóló sajtóhírek megjelenése után. A Világgazdaság a cigarettahelyettesítő alternatív termékek esetén februártól szálanként 35 forintos jövedékiadó-fizetési kötelezettségről írt, ezáltal dobozonként – 20 szállal számolva – 700 forintos drágulást bocsátott előre, az Index azonban iparági forrásból úgy tudja, a hevített dohánytermékek eddig is a jövedéki adótörvény hatálya alá tartoztak, azaz esetükben a korábbi gyakorlatnak megfelelően továbbra is a 35 forint/szál adóteher (jövedéki adó) az irány. Ez tehát nem változik, lapunk úgy értesült, hogy a dohányt nem tartalmazó hevítőrudak adóterhe emelkedik februártól, ezeken valóban nem volt jövedéki adó eddig.

Annak érdekében, hogy eloszlassuk a kételyeket, iparági értesüléseinkkel megkerestük a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV), elvégre potenciálisan több mint 2 millió embert érinthet a kérdés, ennyien dohányoznak ugyanis Magyarországon, miközben globálisan mintegy 1,3 milliárdan. Érdeklődésünkre a NAV sajtóosztályán közölték:

2023. FEBRUÁR 1-JÉVEL AZOK A HEVÍTETT TERMÉKEK KERÜLTEK A JÖVEDÉKI ADÓ HATÁLYA ALÁ, AMELYEK NEM TARTALMAZNAK DOHÁNYT.
Az adóhatóságnál részletekbe menően kifejtették: jövedéki termékkörbe – azon belül az új dohánytermék-kategóriába – más keretszabályok mentén eddig is beletartoztak a hevítéses technológiát alkalmazó, dohányt tartalmazó termékek. - a teljes cikk az Indexen olvasható.

Fotó: Pixabay

Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
Isten hozta az újszülötteket!
Legfrissebb anyakönyvi híreink.
Bloomsday 2024: az itt és most ünnepe
30. alkalommal ünnepli Szombathely városa, hogy James Joyce Ulyssesének főhősét, Leopold Bloomot szombathelyi származásúként írta bele a világirodalomba. Az idei, háromnapossá bővült ír–magyar fesztivál, a Bloomsday első napján már nyilvánvalóvá vált, hogy városunk minden idők legszínesebb kortárs művészeti fesztiválja vette kezdetét, melyen a magaskultúra és könnyedebb szórakozás egyaránt képviselteti magát.
legfrissebbek
A zebrára lökte az Audit a pick-up, de szerencsére nem a gyalogosra
Szombathelyen a Gagarin úti körforgalomnál történt a baleset szerdán, az okozó Toyota sofőrje előző este Eb-meccset nézve sörözött, és nem gondolta, hogy reggel ezt még kimutathatja a szonda.
Választott a vármegye is, változatlan erőviszonyok
A június 9-én megtartott választások után a Vas vármegyei közgyűlésben a Fidesz-KDNP megőrizte kétharmados többségét, amiben közrejátszhatott, hogy a Tisza Párt az utolsó pillanatban mégsem indított jelölteket. A 13 vármegyei városban sem változtak jelentősen az erőviszonyok, mindössze két települést irányíthat új polgármester. A testületekben viszont egyre több a független, vagy civil szervezet delegálta képviselő, és kevesebb a fideszes politikus. Választások utáni megyei visszatekintő körképünk.
Szerdától megkezdte a vízosztást a GYSEV Zrt. is
Olimpiai sétát tartanak a szombathelyi olimpikonok emléktábláinál
A közelgő párizsi olimpiára hangolódva 2024. június 23-án, vasárnap délután, Olimpia Napján sétára hív minden sportbarátot a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület.
Hamarosan indul a Lamantin improvizációs tábor
1985 és 1989 között évente rendeztek improvizációs táborokat Szombathelyen Nesztor Iván vezetésével. A Lamantin Jazz Fesztivál ideje alatt – Márkus Tibor ötlete alapján és művészeti vezetésével – a régi hagyományt újjáélesztve immár 20. alkalommal szervezik meg az egyhetes, országos Lamantin Improvizációs tábort.