km/óra
  2023.12.09., szombat  •  Natália napja
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Mi mennyivel drágul a dohányboltokban?

Mi mennyivel drágul a dohányboltokban?

Megosztotta a dohányosokat az elmúlt napokban a jövedékiadó-változás kérdése, ám az Index érdeklődésére a NAV egyértelművé tette: 2023. február 1-jével azok a hevített termékek kerültek a jövedéki adó hatálya alá, amelyek nem tartalmaznak dohányt. A mostani módosítás elsősorban olyan növény- vagy gyümölcsalapú termékeket érint, amelyeket eddig kiskereskedelmi láncok polcairól vagy webáruházakból lehetett beszerezni - írja az Index.

Számos ellentmondás látott napvilágot a dohánytermékek jövedékiadó-változásáról szóló sajtóhírek megjelenése után. A Világgazdaság a cigarettahelyettesítő alternatív termékek esetén februártól szálanként 35 forintos jövedékiadó-fizetési kötelezettségről írt, ezáltal dobozonként – 20 szállal számolva – 700 forintos drágulást bocsátott előre, az Index azonban iparági forrásból úgy tudja, a hevített dohánytermékek eddig is a jövedéki adótörvény hatálya alá tartoztak, azaz esetükben a korábbi gyakorlatnak megfelelően továbbra is a 35 forint/szál adóteher (jövedéki adó) az irány. Ez tehát nem változik, lapunk úgy értesült, hogy a dohányt nem tartalmazó hevítőrudak adóterhe emelkedik februártól, ezeken valóban nem volt jövedéki adó eddig.

Annak érdekében, hogy eloszlassuk a kételyeket, iparági értesüléseinkkel megkerestük a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV), elvégre potenciálisan több mint 2 millió embert érinthet a kérdés, ennyien dohányoznak ugyanis Magyarországon, miközben globálisan mintegy 1,3 milliárdan. Érdeklődésünkre a NAV sajtóosztályán közölték:

2023. FEBRUÁR 1-JÉVEL AZOK A HEVÍTETT TERMÉKEK KERÜLTEK A JÖVEDÉKI ADÓ HATÁLYA ALÁ, AMELYEK NEM TARTALMAZNAK DOHÁNYT.
Az adóhatóságnál részletekbe menően kifejtették: jövedéki termékkörbe – azon belül az új dohánytermék-kategóriába – más keretszabályok mentén eddig is beletartoztak a hevítéses technológiát alkalmazó, dohányt tartalmazó termékek. - a teljes cikk az Indexen olvasható.

Fotó: Pixabay

Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.