km/óra
  2024.07.13., szombat  •  Jenő napja
Mészáros Máté: iható bor vagyok, lehet már kortyolgatni

Mészáros Máté: iható bor vagyok, lehet már kortyolgatni

Mészáros Máté (1975) vendégművészként a főszereplője Az eltört korsó című, a mai viszonyainkat is kipellengérező remek vígjátéknak a Weöres Sándor Színházban. A mozikban most látható Nyugati nyaralás című filmben szintén ő az egyik főszereplő.

 

Vallja, a jó színház zsigeri élményt nyújt, leizzaszt, megnevettet, gyomron vág. Tanúsíthatjuk, hogy Az eltört korsó ezt teszi velünk. „Büszke is vagyok erre az előadásra. Jólesett már a próbafolyamat is. Jó volt, hogy közben – hosszú idő után újra – nem voltak közben előadásaim. Délelőtt és délután is tudtunk próbálni. Utána lehetett beszélgetni a darabról. Csak ezzel foglalkoztunk. A szó jó értelmében: sűrű időszak volt. Tárnoki Márk rendező igen jól viszonyult hozzánk. Nyilván voltak nehézségek is, hiszen semmi nem egyszerű, de élmény volt. Jól éreztem magam.”


Jászai Mari-díjas, Ajtay Andor-emlékdíjas. Fő- és epizódszerepért is elismerték már a színikritikusok. Székesfehérváron gyerekeskedett. A középiskolát pécsi, két tannyelvű gimnáziumban végezte. A budapesti Új Színházban kezdte a pályát. Harmadszorra vették fel a Színház- és Filmművészeti Egyetemre (SZFE). Máté Gábor és Horvai István osztályába járt.


„Csak szuperlatívuszokban tudok róluk beszélni. De a többi tanáromról is: Iglódi Isvánról (1944-2009; Kossuth-díjas színész, rendező), Gálffy Lászlóról, Bagó Gizella hangképző tanárnőről. Sokat kaptam tőlük. Szerencsésnek mondhatom magam. Jó osztályban, jó dolgok történtek velem. Alapvetően ott tanultam meg azt, amit színészetnek hívunk. Persze ezt a gyakorlatban kell csinálni. Egerbe kerültem, ahol tényleg elmélyülhetett ez a tudás. De számomra az egyetem volt a meghatározó minden szinten. Technikai, emberi, szakmai értelemben. Szerettem oda járni. Máté Gáborral azóta is tartjuk a kapcsolatot, ez nagy élmény, sokat jelent számomra.”


S miként élte meg a színművészeti egyetem 2020-as bekebelezését a regnáló hatalom által? Erre ekként reagál: „Bonyolultan. Érzékeltem azt, hogy mennyi mindenen lehetne és kellene változtatni. Természetesen nem jó látni azt, hogy egész másfelé változtatják; nem arrafelé, ami felé szerintem kéne. Tény, hogy sem a támadások, sem annak a kimondott irányai nem oda mutattak, ahová a változásoknak menniük kellett volna. Egyszerűen azt éreztem, hogy csak helycserés támadás történik. Valakik el akarják foglalni az egyetemet. Már mindegy milyen, de inkább ők legyenek ott.”


A színész olyan, mint a bor, fogalmazott egyszer. S vajon ma milyen – maradva a hasonlatánál – szőlőnedűnek jellemezné önmagát? Erre nevetve felel: „Olyan iható bor vagyok, hogy engem lehet már kortyolgatni. De még biztosan tudok érni, javulni. Persze, ehhez szükségesek további történések; bizonyos szerepeket muszáj eljátszani ahhoz, hogy az ember javuljon a pályáján.”


S hogy miként éli meg a szomszédunkban dúló háborút? Ezen így morfondírozik: „Nem pontosan értem, miért is van, miközben azt sem tudom, mit lehetne tenni? Enyhén szólva nem lenne jó, ha világháború lenne, és persze az sem jó, hogy a harcok ennyire elhúzódnak. Tanácstalan vagyok. De remény, az mindig van. Szerintem ennél rosszabb helyzetek is voltak a világtörténelemben. Lehet, hogy éppen a színház ad reményt. Igen: el kell járni színházba!”  


Mészáros Máté olyan színművész, aki nemcsak szavakban tartja fontosnak az aurát, de sugározza is azt. Tényleg nem akármilyen az atmoszférája. „Fontos, hogyha valaki bejön a színpadra, hozzon be magával levegőt. Bármit. Ez kicsit szakmaiság, kicsit meg az emberrel veleszületett dolog. Ez utóbbi a tehetség, amiről, persze, senki nem tehet. Hogy egyszerűen bejössz, és figyelni kell rád. Vagy nem. De azért valamennyire lehet javítani ezen, lehet ezt fejleszteni. Ha nekem tényleg van tehetségem, akkor, hála Istennek, van. De erre sose akarok büszke lenni, vagy sose gondoltam, hogy ezzel kérkednem kellene. Arra kell büszkének lenni, hogy az ember – szorgalommal – milyen tudást szerzett a talentuma mellé. Mert az azt jelenti, hogy kiaknázta a tehetségét.”

 

A szeptemberben bemutatott Nyugati nyugalom című filmvígjáték egyik főszereplője. „Eddig már nyolcvanezren látták, ami azért elég szép szám magyar viszonylatban. Én soha nem tudok teljes elánnal rajongani azért, amit csinálok, de azt gondolom, nem kell szégyenkeznünk, mert elég jó kis filmet készítettünk, Pokorny Liástól, Szőke Abigélestől, Lévai Balázsostól, Tiszeker Danistól együtt. Boldog vagyok, hogy ez megtörtént velem!”  
  


Szenkovits Péter
Fotó: Mészáros Zsolt/Weöres Sándor Színház
 

címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Felborult egy személyautó Celldömölk és Mesteri között - mentőhelikopter érkezett
Celldömölk és Mesteri között történt a baleset. Az érintett útszakaszon forgalomkorlátozásra kell számítani.
legfrissebbek
Pár fokkal mérséklődik a meleg a hétvégén
Szombaton a napos idő mellett a délutáni óráktól elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok, erre eleinte keleten, majd a Dunántúlon és északon lesz a legnagyobb esély.
Baleset miatt egy sávon halad a forgalom az M1-es autópályán Hegyeshalomnál
Egy nyerges vontató és egy kisbusz ütközött össze szombaton reggel az M1-es autópályán, Hegyeshalom közelében a Budapest felé vezető oldalon a 166-os és a 167-es kilométerszelvény között.
Az albán tengerpart lehet a magyarok új Balatonja (képgalériával)
A sokáig lesajnált balkáni országban szárnyal a turizmus, egyre több magyar szót hallani az Adriai- és a Jón-tenger strandjain, miközben a gazdaság is pörög: mindenütt építkeznek, az éves infláció 2023-ban mindössze 4% volt, a helyi fizetőeszköz, a LEK pedig egy év alatt 14 százalékot erősödött az euróhoz képest. Mi tudnak az albánok, amit mi nem?
A Körösladányi MEDOSZ Sportkörben lett többségi tulajdonos az Illés Akadémia
Aki eddig tudta követni, hogy mi történt a Haladással, annak egy újabb fejtörő: a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján - ahogyan leváltották a település fideszes vezetését - az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe.
Kulturális megszállás alatt a belváros: szombaton tartják az Utcaművészeti Fesztivált Szombathelyen
A négy éve útjára indított Utcaművészeti Fesztivál idén július 13-án, szombaton várja egész napon át az érdeklődőket az interaktív művészeti élményt nyújtó programokra.