km/óra
  2024.02.21., szerda  •  Eleonóra napja
Menekült a rendőrök elől a drogos sofőr

Menekült a rendőrök elől a drogos sofőr

A Sárvári Járásbíróság bódult állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt 70 nap elzárásra és 3 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélt egy büntetett előéletű férfit, közölte a Szombathelyi Törvényszék.

 

A vádlott 2021. április 16. napján délután, Sárvár lakott területi szakaszán, más tulajdonát képező, BMW 320D típusú személygépkocsit úgy vezette, hogy vérében amfetamin, metamfetamin, valamint delta-9-THC volt, azaz a vezetési képességre hátrányosan ható szer által befolyásolt, bódult állapotban vett részt a közúti forgalomban. 


A vádlottat a rendőrjárőr – megkülönböztető fény-és hangjelzést használva – ellenőrzés alá akarta vonni, a vádlott azonban a rendőri utasítás ellenére továbbhajtott a Vágóhíd utcába, majd a Pleszkáts-köz és a Kiss János altábornagy utca kereszteződésében balra kívánt kanyarodni, azonban elveszítette uralmát a járműve felett, s a Kiss János altábornagy utca 12. számú lakóháza előtt az útárokba hajtott a járművel.


Az amfetamin, a metamfetamin, a kannabisz pszichotróp anyagnak minősül. 


A vádlott a cselekményével megszegte a KRESZ 4. § (1) bekezdésének a) és c) pontjában írtakat, miszerint járművet az vezethet, aki a jármű vezetésére jogszabályban meghatározott, érvényes engedéllyel rendelkezik, és a jármű vezetésétől eltiltva nincs, s aki a vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt nem áll. 


A vádlott megszegte a KRESZ 26. § (4) bekezdésében írtakat is, miszerint a jármű sebességét a megengedett sebességhatárokon belül úgy kell megválasztani, hogy a vezető a járművét meg tudja állítani az általa belátott távolságon belül és minden olyan akadály előtt, amelyre az adott körülmények között számítania kell. A vádlott a balesetet megelőzően megszegte a KRESZ 6. § (2) bekezdésének a/ab) pontjában írtakat, miszerint a jármű vezetőjének a megkülönböztető fényjelzést használó gépkocsiból adott jelzésre a megállásra vonatkozó utasításnak megfelelő módon kell eljárnia.


Az ítélet jogerős.
 

Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
„Ami szép, ami jó, és amit el kell viselni” – interjú Rimányiné Kiss Anikó táncpedagógussal
Múlt hónapban töltötte be 90. életévét Rimányiné Kiss Anikó táncpedagógus. A legendás Savaria Táncegyüttes alapítójával, aki sosem bánta meg, hogy a színpad helyett a tanítást választotta, otthonában beszélgettünk.
Lemondott Novák Katalin, utoljára szólt államfőként
Tisztelt és számomra oly kedves magyar emberek határon innen és túl! Most Önökhöz szólok. Nem a politikusokhoz, a politikacsinálókhoz, hanem azokhoz, akiknek a szolgálatára két évvel ezelőtt felesküdtem.
Elhunyt a Virológiai Nemzeti Laboratórium fiatal vezetője
Tragikus hirtelenséggel, 46 éves korában meghalt Jakab Ferenc virológus, egyetemi tanár, a Pécsi Tudományegyetem innovációs rektorhelyettese, a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője.
Kegyelmi botrány: Novák és Varga lemondásától Magyar Péter Partizán-interjújáig - repedezik a NER?
Csak kapkodták a fejüket, valósággal beleszédültek a hírfogyasztók az elmúlt napok hazai közéleti történéseibe, szombaton lemondott a köztársasági elnök, Novák Katalin, és a volt igazságügy miniszter, Varga Judit, akinek exférje, Magyar Péter olyan interjút adott vasárnap este a Partizánnak, hogy Rogán Antalnak és propaganda-felelős stábjának biztosan túlóráznia kellett. Összefoglaltuk, hogy mi történt hétfő estig a kegyelmi botrányban.
legfrissebbek
Három kocsi karambolozott a 87-es főúton Tanakajd és Táplánszentkereszt között (Videóval)
Félpályán haladhat a forgalom a 87-es főúton Tanakajd és Táplánszentkereszt között. Két embert szállítottak kórházba, számol be a hírről a 112press.hu Facebook-oldala.
A kánai menyegző a SZEDIK-ben
A Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ (SZEDIK) és a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Értünk? Értünk! - Tanuljunk együtt, egymástól, egy-másért! elnevezésű programja újabb állomásához ért: ezúttal a kánai menyegző történetébe csöppentek a negyedikes diákok és az intézmény fogyatékkal élő lakói.
Az eddigi legnagyobb főnyeremény halmozódott fel a magyarországi ötöslottón
A ötöslottón ezen a héten 6,45 milliárd forint a megnyerhető főnyeremény összege, amely a játék 67 éves történetének eddigi legnagyobb nyereményösszege - tájékoztatta a Szerencsejáték Zrt. szerdán az MTI-t.
Megtisztítják a patakmedreket
A december 23-i áradás nagyon sok hordalékot hagyott a Perint és az Arany-patak városi szakaszain, így a Derkovits-városrészen is.Sokan fordultak hozzám az elmúlt hetekben azzal a kéréssel, hogy a hordalék, a szemét legyen eltakarítva, írja Facebook-oldalán dr. Czeglédy Csaba (független), a körzet képviselője.
Cserélik a kandelábereket a lakótelepen
Folyamatosan cseréli az E.on alvállalkozója a közvilágítás kandelábereit a Joskar-Ola lakótelepen. Sőt, nemcsak cserélik, hanem a korábban balesetveszély miatt kivágott oszlopokat is most pótolják, írja közösségi oldalán Kelemen Krisztián (Éljen Szombathely!), a körzet képviselője.