km/óra
  2022.12.08., csütörtök  •  Mária napja
Kitüntetéseket adtak át a nemzeti ünnep alkalmából a megyeházán

Kitüntetéseket adtak át a nemzeti ünnep alkalmából a megyeházán

Szűk körben, fokozott biztonsági intézkedések mellett megrendezett ünnepségen adták át csütörtökön délelőtt a Megyeházán a Vas Megye Közgyűlése által október 23-a alkalmából adományozott díjakat.

 

1956. október 23-a örökké élni fog a szabad emberek és nemzetek emlékezetében. E nap a bátorságé, az öntudaté és a győzelemé volt. A történelem kezdete óta nincs még egy nap, mely világosabban mutatja az ember csillapíthatatlan vágyát a szabadság iránt – bármily kicsi is a siker esélye, s bármily nagy is az áldozat, amit követel. Ezzel a John F. Kennedy-idézettel emlékezett az 56-os eseményekre Majthényi László, a megyei közgyűlés elnöke.


A megye egészségügyének fejlődését szolgáló példaértékű szakmai életpályája elismeréséül Gróf Batthyány Lajos Életmű-díj kitüntetésben részesült professzor Engert Zoltán Vendel, a Markusovszky-kórház stratégiai igazgatója, osztályvezető főorvosa. Elmondta, 2001 óta van Szombathelyen, s egy nagy törés volt az életében, éppen azért mert el kellett költöznnie és ott kellett hagynia a barátait, ismerőseit. De nagy kihívás is volt, hiszen egy önálló osztályt kezdett vezetni, ahol új célokat határoztak meg. Hozzátette, szerencsére a munkatársai is magukévá tették ezeket a célokat, ezért küzdöttek és meg is lett az eredménye. 


A közgyűlés közigazgatási feladatainak ellátását szolgáló kimagasló munkássága elismeréséül Széll Kálmán-díjat adományozott Harangozó Bertalan kormánymegbízottnak.


„Végtelenül nagy megtiszteltetés, hogy a közgyűlés ilyen nagy formátumú, Vas megyei, rátóti születésű, a Magyar Királyság pénzügyminiszteri és miniszterelnöki tisztségét betöltő államférfiről elnevezett díjban részesített és érdemesnek találták az én 1990-ben megkezdett közéleti pályafutásomat” – fogalmazott a kormánymegbízott. 


Kimagasló tudományos és kutatómunkájáért, valamint kiváló oktatói munkásságáért Pungor Ernő-díjat kapott Miszlivetz Ferenc szociológus, történész, egyetemi tanár, MTA doktora, iASK főigazgatója.


„Az én kitüntetésem nagyon nagy mértékben köszönhető egy közösségnek, egy kutató közösségnek, a páromnak Jody Jensennek. Több évtizedes munka, amelynek az utolsó évtizede, ahogy az el is hangzott, a KRAFT-ról szól, ami a városokat és a városok közötti régiókat próbálja meg közösen dinamizálni, fejleszteni. A belső értékek alapján, és itt Kőszeg és Szombathely döntő szerepet játszhat” – fűzte hozzá. 


A megyei közgyűlés Berzsenyi Dániel-díjat adományozott Gál József nyugalmazott pedagógus, helytörténésznek, Jurisics Miklós-díjat kapott Tiborcz János, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, Batthyány-Strattmann László-díjjal ismerték el Oláh Jánosné, a Mozgássérültek Vas Megyei Egyesületének elnökének tevékenységét. Békássy Ferenc-díjat kapott Rétfalvi Balázs, a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár gyűjteményvezetője, Fazakas Péter-díjat vehetett át Szabóné Fülöp Ida vezető építész-tervező, Lóránt Gyula-díjban részesült Koltai Árpád, a Kőszegi Sportegyesület Tenisz Szakosztályának vezetője, a közgyűlés Markusovszky Lajos-díjat adományozott Király Istvánnak, a Központi Radiológiai Osztály vezetőjének, s Vas Megyei Érték-díjjal ismerte el a Vaskeresztesi Német Hagyományőrző Csoportnak. Vas Megye Közgyűlés Elnökének-emlékérme kitüntetésben részesült Farkas Tibor Józsefné, a Szombathelyi Tankerületi Központ szakmai vezetője, Hermánné Bedics Rita, a Vas Megyei Egyesített Szociális Intézmény vezetője, Szabó Imréné, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház műtősasszisztense.

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
legfrissebbek
Decemberi közgyűlés: változó menetrend, pluszkiadások a nehéz gazdasági helyzetben
Elkezdődhet a szentkirályi bölcsőde tervezése, változik a Blaguss menetrendje Herényben, tovább működik az elekromos rollerkölcsönző-hálózat. Többek között ezek a témák szerepelnek a decemberi közgyűlés napirendjén. Novemberben nem tartott rendes ülést a szombathelyi képviselő-testület, ma két hónap aktuális ügyeit vitatják meg. 19 napirendi pontot nyilvánosan, hármat zárt ülésen tárgyal a közgyűlés. A közgyűlést ezúttal is élőben követhetik a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán, valamint honlapunkon is.
A Thököly utcai aluljárót és környékét takarították
A Thököly Imre utcai gyalogos aluljárót és annak környékét takarította ma a Szova NZrt., számolt be Horváth Soma alpolgármester Facebook-posztjában.
Zelenszkij lett az év embere a Time-nál
15 évvel azután, hogy a Time magazin Vlagyimir Putyint választotta meg az Év emberének, 2022-ben Volodmir Zelenszkijt és Ukrajna lelkét nevezte meg az év emberének - írja a Nyugat.
Rosszul lett és fának ütközött a sofőr Gencsapátiban
A Gyöngyösfalu felé tartó gépkocsi vezetője haladás közben rosszul lett és hozzátartozója elmondása alapján az eszméletét is elvesztette. A kocsiban két gyerek is ült, szabályosan bekötve, ők sérülés nélkül megúszták a balesetet.
Ketten megsérültek, amikor furgon elé hajtott egy személyautó Sárvárnál
Egy személyautó vezetője az Állj, elsőbbségadás kötelező! tábla ellenére hajtott rá Sárvár felől a 88-as főútra, egy menetirány szerint balról érkező furgon elé. Személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt csütörtökön hajnalban a 88-as főút és a Szombathelyi utca kereszteződésében.