km/óra
  2024.06.20., csütörtök  •  Rafael napja
Kitüntetéseket adtak át a nemzeti ünnep alkalmából a megyeházán

Kitüntetéseket adtak át a nemzeti ünnep alkalmából a megyeházán

Szűk körben, fokozott biztonsági intézkedések mellett megrendezett ünnepségen adták át csütörtökön délelőtt a Megyeházán a Vas Megye Közgyűlése által október 23-a alkalmából adományozott díjakat.

 

1956. október 23-a örökké élni fog a szabad emberek és nemzetek emlékezetében. E nap a bátorságé, az öntudaté és a győzelemé volt. A történelem kezdete óta nincs még egy nap, mely világosabban mutatja az ember csillapíthatatlan vágyát a szabadság iránt – bármily kicsi is a siker esélye, s bármily nagy is az áldozat, amit követel. Ezzel a John F. Kennedy-idézettel emlékezett az 56-os eseményekre Majthényi László, a megyei közgyűlés elnöke.


A megye egészségügyének fejlődését szolgáló példaértékű szakmai életpályája elismeréséül Gróf Batthyány Lajos Életmű-díj kitüntetésben részesült professzor Engert Zoltán Vendel, a Markusovszky-kórház stratégiai igazgatója, osztályvezető főorvosa. Elmondta, 2001 óta van Szombathelyen, s egy nagy törés volt az életében, éppen azért mert el kellett költöznnie és ott kellett hagynia a barátait, ismerőseit. De nagy kihívás is volt, hiszen egy önálló osztályt kezdett vezetni, ahol új célokat határoztak meg. Hozzátette, szerencsére a munkatársai is magukévá tették ezeket a célokat, ezért küzdöttek és meg is lett az eredménye. 


A közgyűlés közigazgatási feladatainak ellátását szolgáló kimagasló munkássága elismeréséül Széll Kálmán-díjat adományozott Harangozó Bertalan kormánymegbízottnak.


„Végtelenül nagy megtiszteltetés, hogy a közgyűlés ilyen nagy formátumú, Vas megyei, rátóti születésű, a Magyar Királyság pénzügyminiszteri és miniszterelnöki tisztségét betöltő államférfiről elnevezett díjban részesített és érdemesnek találták az én 1990-ben megkezdett közéleti pályafutásomat” – fogalmazott a kormánymegbízott. 


Kimagasló tudományos és kutatómunkájáért, valamint kiváló oktatói munkásságáért Pungor Ernő-díjat kapott Miszlivetz Ferenc szociológus, történész, egyetemi tanár, MTA doktora, iASK főigazgatója.


„Az én kitüntetésem nagyon nagy mértékben köszönhető egy közösségnek, egy kutató közösségnek, a páromnak Jody Jensennek. Több évtizedes munka, amelynek az utolsó évtizede, ahogy az el is hangzott, a KRAFT-ról szól, ami a városokat és a városok közötti régiókat próbálja meg közösen dinamizálni, fejleszteni. A belső értékek alapján, és itt Kőszeg és Szombathely döntő szerepet játszhat” – fűzte hozzá. 


A megyei közgyűlés Berzsenyi Dániel-díjat adományozott Gál József nyugalmazott pedagógus, helytörténésznek, Jurisics Miklós-díjat kapott Tiborcz János, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, Batthyány-Strattmann László-díjjal ismerték el Oláh Jánosné, a Mozgássérültek Vas Megyei Egyesületének elnökének tevékenységét. Békássy Ferenc-díjat kapott Rétfalvi Balázs, a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár gyűjteményvezetője, Fazakas Péter-díjat vehetett át Szabóné Fülöp Ida vezető építész-tervező, Lóránt Gyula-díjban részesült Koltai Árpád, a Kőszegi Sportegyesület Tenisz Szakosztályának vezetője, a közgyűlés Markusovszky Lajos-díjat adományozott Király Istvánnak, a Központi Radiológiai Osztály vezetőjének, s Vas Megyei Érték-díjjal ismerte el a Vaskeresztesi Német Hagyományőrző Csoportnak. Vas Megye Közgyűlés Elnökének-emlékérme kitüntetésben részesült Farkas Tibor Józsefné, a Szombathelyi Tankerületi Központ szakmai vezetője, Hermánné Bedics Rita, a Vas Megyei Egyesített Szociális Intézmény vezetője, Szabó Imréné, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház műtősasszisztense.

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Bloomsday 2024: az itt és most ünnepe
30. alkalommal ünnepli Szombathely városa, hogy James Joyce Ulyssesének főhősét, Leopold Bloomot szombathelyi származásúként írta bele a világirodalomba. Az idei, háromnapossá bővült ír–magyar fesztivál, a Bloomsday első napján már nyilvánvalóvá vált, hogy városunk minden idők legszínesebb kortárs művészeti fesztiválja vette kezdetét, melyen a magaskultúra és könnyedebb szórakozás egyaránt képviselteti magát.
Sorsolás: gazdára talált nyereményjátékunk fődíja, a FIAT kabrió
Közjegyző jelenlétében kedden délelőtt megtörtént a májusban indult nyereményjátékunk sorsolása és gazdára talált a FIAT 500-as kabrió.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.