km/óra
  2024.04.18., csütörtök  •  Andrea, Ilma napja
Megújul a szombathelyi Végállomás Klub

Megújul a szombathelyi Végállomás Klub

Ínséges időket élnek a szórakozóhelyek és a fesztiválok. Ám az ország egyik legöregebb klubja most mégis mindent belead és szintet ugrik. Olyan felhozatallal ünneplik a 30. születésnapot, amire még sosem volt példa.

Idén ünnepli 30. születésnapját a szombathelyi Végállomás Klub, ami nemcsak helyi berkekben, hanem országos szinten is szép kornak számít, nincsenek ugyanis könnyű helyzetben a szórakozóhelyek.

Ezért is gondolta a L.É.T. Szombathelyért Egyesület, hogy a különleges eseményt összeköti egy sajtóbeszélgetéssel, Hufnagel Szabolccsal (L.É.T Szombathelyért Egyesület elnöke, Végállomás Klub vezetője), Horváth Imrével (Végállomás Klub szervezője, L.É.T Szombathelyért Egyesület alelnöke), Hegedűs Lászlóval (Alterába Fesztivál szervezője) és Prieger Szabolccsal (zenész, szervező), akik a születésnapon és a tervezett programokon kívül szót ejtettek többek között a könnyűzene és a klubok helyzetéről, illetve a tehetségkutatásról is.

Elsőként Prieger Szabolcs vette kezébe a mikrofont. Mint mondta, örül, hogy egy olyan csapat tagja lehet, mint a L.É.T Szombathelyért Egyesület, akik rengeteg jó programot szerveznek Szombathelyen – legyen szó a most 30 éves Végállomásról, a Bohémról vagy az Egyszál Fesztről.

„Nap mint nap nagyon sokat tesznek azért, hogy működjenek ezek a helyek, és nagyon nem könnyű ma Magyarországon klubokat működtetni és a cél persze, hogy sok minden változzon. Elég csak a Végállóra gondolni, hiszen talán nincs is olyan klub ma Magyarországon, ami 30 évet kihúzott volna” – mondta.

Prieger Szabolcs

Hufnagel Szabolcs elmondta, az egyesület lassan 10 éve működik és az volt a céljuk, hogy megpróbálják felpörgetni a szombathelyi könnyűzenei életet, hogy lehetőséget adjanak a helyi tehetségnek arra, hogy megmutathassák magukat, akár önálló koncert keretében, akár egy nagyobb fellépő előtt, illetve hogy lehetőséget adjanak színpadi próbákra, videoklip felvételekre, minden olyan dologra, ami nagyon nehezen menne a fiatal zenekaroknak.

„Egyre kevesebb a vidéki rock klub, akik a Végállomással együtt indultak 30 éve, azok közül, ha jól tudom, vidéken már egy sem létezik. Úgyhogy nem könnyű, viszont van mögöttünk egy fantasztikus csapat, rengeteg segítő, akik azért dolgoznak, hogy ezt a klubot és a szombathelyi könnyűzenei életet életben tartsák, és a fiatal zenekarok ne veszítsék el a lelkesedésüket” – árulta el.

És ha már fiatal zenekarok: az egyesület egyik missziója a tehetségkutatás. Most is elhoztak két fiatal tehetséget, Tóth Bíborka és Doma Bence adott minikoncertet a beszélgetés előtt. Szeretnék, ha kitörnének a próbatermekből a vasi zenekarok, ezért idén két fontos tehetségkutató is lesz a megyében.

Tóth Bíborka és Doma Bence

Az egyik április 21-én, a régen Öröm a zene, most viszont már Átjáró néven futó verseny, amire februártól lehet jelentkezni. A másik pedig az Alterába helyett lesz, idén ugyanis úgy döntöttek a szervezők, hogy nem tartják meg a fesztivált. Erre is februártól lehet jelentkezni eredetileg, de már most jelezték többen is, hogy szeretnének versenybe szállni.

„Hatalmas baj van. Elmentek az árak, és alapvetően nemcsak a zenekarok árai, hanem a szolgáltatások is. Például 15 évvel ezelőtt 11 millióba került a háromnapos Alterába olyan zenekarokkal, mint a Tankcsapda vagy a Quimby. Most az infrastruktúra nem jön ki három napra 11 millióból, és nyilván nem emelhetünk akkorát a belépőn, hogy ne mínuszban legyünk. A Covid óta nagyon nehéz fenntartani egy ilyen fesztivált, főleg egy olyan kisvárosban, mint Körmend. Így is csoda, hogy eddig fenntartottuk, de mivel nem tudjuk tovább, úgy gondoltuk, hogy egy tehetségmutatót szeretnénk megvalósítani. Az utóbbi esztendőkben pont az anyagi jellege miatt el kellett engednünk a fiatal tehetségek patronálását, mivel egy-másfél millió forintba került az, hogy ők ott fel tudjanak lépni, és ezt már nem engedhettük meg magunknak” – árulta el Hegedűs László.

Úgy vélik, egységben az erő, ezért szorosabbra fűzik az együttműködést a kollégákkal, szakmabeliekkel. Folyamatosan egyeztetnek más klubokkal, fesztiválszervezőkkel arról, hogy mit is tehetnének azért, hogy javuljon a helyzet. Terveznek workshopokat, beszélgetéseket arról, hogy mi a baj és próbálják együtt megfejteni, áthidalni a gondokat.

„Reméljük, hogy sikerrel járunk, és ha fesztivál nem is lesz, de tudjuk a fiatalokat segíteni. Nyilván nem mondtunk le a fesztiválról, csak kicsit kivárunk. 17 kis fesztivállal beszéltem, abból 12 csődöt mondott tavaly. Mi próbáljuk húzni, halasztani amíg bírjuk” – tette hozzá.

Hufnagel Szabolcs, Horváth Imre, Hegedűs László és Prieger Szabolcs

Az ínséges időszak ellenére az ország egyik legöregebb klubja most mégis mindent belead és szintet ugrik. Olyan felhozatallal ünneplik a 30. születésnapot, amire még sosem volt példa. Fellép például Pajor Tamás, Bongor, Dénes, Sisi, Lil Frakk, az Intim Torna Illegál, az Elefánt, az Esti Kornél, a Platon Karatev és az Európa Kiadó is, illetve jön a Punk Maraton is, amit kisebb-nagyobb megszakításokkal már 23 éve rendeznek meg.

Szeretnének egy kicsit megújulni, igazodni a 2024-es igényekhez és egy kicsit kitörni a rock és metál klub státuszból. És bár nem akarunk előre inni a medve bőrére, de úgy tűnik, sikerülni is fog. Tavaszra egy olyan programot állítottak össze, amit már nem csak a rockerek vagy a metálosok fognak szeretni, hanem az egyéb zenei stílusok rajongói is örömmel fogadnak.

Idén pedig tényleg igazi maraton lesz: régi álmuk válik valóra és egy igazi fesztivált rendeznek, ami nonstop 3 napig tart. Tehát nem zárnak be, nem lesz vége a bulinak, péntek délutántól vasárnap délig folyamatosan szólni a zenék és lesznek filmvetítések, beszélgetések is, a nagy teremben pedig még sátrazni is lehet, mint egy klasszikus fesztiválon.

Újra lesz Egyszál Feszt is, melynek keretében legendás magyar frontemberek eljönnek egy szál gitárral és játszanak egy-egy órát. Mindkét nap három-három fő fellépő lesz, előttük és közöttük pedig helyi tehetségek játszanak. A fellépők listája még nem teljes, de biztosan itt lesz Leskovics Gábor (Pál Utcai Fiúk), Frenk, Szűcs Krisztián (HS7), Ganxta Zolee és Németh Juci, na meg már folynak az egyeztetések Likó Marcival (Vad Fruttik) is.

CzB

Fotó: Pataki Gergő

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Spártaiaktól pezsgett Szombathely – Íme a Spartan Race eredményei!
Szombaton Szombathelyre érkezett a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata, a Spartan Race. Reggel 8 és este 6 óra között több ezer magyar és nemzetközi versenyző száll harcba öt kategóriában, és már rögtön az elsőnél van miért büszkének lennünk: a szombathelyi Kívés Bendegúz dobogóra állhatott.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Áprilisi nyárra téli zimankó: kifehéredett a Kőszegi-hegység csúcsa
Kifehéredett az Írottkő kedden délelőtt: az Astromet Facebook-oldal élő videóban jelentkezett be a Kőszegi-hegységből, jég- és hódara, illetve hó hullott a nulla fok körüli hőmérsékleten.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.
legfrissebbek
Fesztivál a színházban: Határvonalak (Képgalériával)
A sokszínűség jegyében rendezi meg immár második alkalommal a Weöres Sándor Színház a Határvonalak Színházi Fesztivált május 30-tól június 2-ig (csütörtöktől vasárnapig).
Falco: Meghosszabbította szerződését Kovács Benedek
Ma 12.21-kor a FALCO-VULCANO ENERGIA KC SZOMBATHELY hivatalos Facebook-oldalán jelentették be a hírt, miszerint Kovács Benedek a 2024/25-ös szezonban is sárga-feketében lép pályára.
Gyalogátkelőhelyen ütött el egy férfit egy Suzuki Szombathelyen
Ellentmondásos a szemtanúk nyilatkozata arról, hogy honnan érkezett a gyalogos. Van, aki szerint csak egy lépést tett meg a kijelölt gyalogátkelőhelyen, míg mások szerint az úttest túloldaláról indult és már majdnem átért, írja a 112press.hu.
Jó iramú, szép gólokat hozó mérkőzésen szenvedett vereséget a Haladás Viktória a Szeged ellen
A szombathelyi zöld-fehérek 3-2-re maradtak alul alföldi riválisukkal szemben.
Paragvári: Első helyezés, irány az országos döntő
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szervezésében került sor az idei Madarak és Fák Napja országos természetismereti verseny területi fordulójára, melynek ismét a Szombathelyi Erdészet Zrt. adott otthont. Nagy örömünkre iskolánk 6.a osztályos csapata nyerte meg a területi fordulót, s jutott tovább a május 11-én, Gödöllőn megrendezésre kerülő országos döntőbe, írja az iskola Facebook-oldala.