km/óra
  2024.02.24., szombat  •  Szőkőnap napja
Megölte a gyermekeit, bíróság elé állt a burgenlandi anya

Megölte a gyermekeit, bíróság elé állt a burgenlandi anya

Hétfőn állt bíróság elé az az anya, aki a vád szerint júliusban Absdorfban (osztrák mezőváros Alsó-Ausztria Tullni járásában) vízbe fojtotta két gyermekét. Az esküdtszék úgy döntött, hogy a nőt törvényszéki terápiás központba kell utalni.

 

Az ügyészség kérte a nő igazságügyi terápiás központban való elhelyezését. A szakértői jelentés szerint az áldozat mentális zavarban szenved, és a jövőben hasonló bűncselekmények elkövetése is valószínűsíthető. Astrid Wagner védőügyvéd szerint védence állítólag téveszmék hatása alatt cselekedett.

 

A burgenlandi nő - a vád szerint - a medencében ölte meg a hétéves és a héthónapos lányát még július 24-én. Ezután felhívta a férjét, bevallotta a bűncselekményt, és bejelentette, hogy öngyilkosságot követ el autójával. A nő ezt követően egy fának hajtott, ám az ütközésben nem vesztette életét, csak megsérült. Ma már "meglehetősen homályosan" emlékszik az esetre - mondta a 37 éves nő. Arra a kérdésre, hogyan képzeli el a jövőjét, azt mondta, hogy végig akarja csinálni a programot, majd új életet építeni magának.


A nő pszichotikus depresszióban, szorongásos zavarban és kényszerbetegségben szenved. "Eddig nem történt jelentős előrelépés a terápia során" - mondta Peter Hofmann szakértő tanú. A 37 éves nőnek hosszú távon súlyos rendellenessége van. Nagyon valószínű, hogy belátható időn belül hasonló bűncselekményeket fog elkövetni.

 

A 37 éves nő nagyon aggódott a lányaiért, és úgy érezte, kudarcot vallott anyaként. Nappali klinikán kezelték, de nem vette be a gyógyszerei egy részét. "A rendszer mindent megtett, amit csak tudott, hogy segítsen neki" - mondta a szakértő tanú. A nő a bűncselekmény napján már nem volt képes szabad akaratának kinyilvánítására, és nem volt beszámítható. Egy hosszú betegségfolyamat "rövid idő alatt eszkalálódott".


Az esküdtszék döntése minden esetben egyhangú volt. Az elnöklő bíró hivatkozott a szakértői jelentésre, amely szerint a terápia jelenleg csak zárt intézetben lehetséges. Az ítélet jogerős.
 

 

Forrás: ORF
Illusztráció: pixabay.com

Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
tematikus oldalak