km/óra
  2024.06.20., csütörtök  •  Rafael napja
Megint felpörög a múzeumi élet Szombathelyen

Megint felpörög a múzeumi élet Szombathelyen

A Képtárban Gonda György Terem nyílik, augusztusban ünneplik a jubiláló Skanzent, újabb tárlatok nyílnak, és korszerűsítésre is sor kerül: a szombathelyi múzeumok nyári programjairól tartottak szerdán sajtótájékoztatót a Képtárban.

Augusztustól igazán fel fog pörögni a múzeumi élet Szombathelyen - mondta el Horváth Soma alpolgármester, elsőként kiemelve a Skanzen 50. születésnapjának augusztus 20-i megünneplését, mely nem egyszerű ünnep lesz csupán, hiszen egyúttal a "tudomány malmát" is megnyitják a közönség előtt: a Magyar Géniusz Program segítségével felújított Szima-malomban egy háromszintes új kiállítóteret alakítottak ki – egy új múzeum jön létre a múzeumban, fogalmazott az alpolgármester. A felújítás 80 millió forintos – az utóbbi idők legnagyobb helyi múzeumi - beruházás eredménye.

Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója hozzátette, a Magyar Géniusz Programnak köszönhetően megújult Szima-malom felső szintjén látványraktár fogadja majd a látogatókat, az 1. szint múzeumpedagógiai foglalkozások tere lesz, a fél- és az alsó szint a Vasi Skanzen néhai megálmodójának, Bárdosi Jánosnak a gyűjteményét mutatja be: Bárdosi 7725 műtárggyal és több mint 20 000 felvétellel bíró néprajzi gyűjteménye a halászatot és a gyógynövényeket, népi gyógymódokat helyezi a fókuszba. Augusztus 20-án délutántól estig tartó programmal ünneplik meg – az országban másodikként megnyílt – múzeumfalu 50. születésnapját. 

Horváth Soma örömmel jelentette be, hogy a Képtárban állandó kiállításnak teret adó termet neveznek el a 100 éve született Dr. Gonda Györgyről, aki igazi kultúrmissziós volt városunk történelmében: az ő nevéhez fűződik többek között a Képtár, a Sportház, a Bartók Terem, az MMIK, de az ő lobbitevékenységének köszönhető az is, hogy a Savaria Szimfonikus Zenekart 1974-től hivatásos zenekarként jegyezik. "Azt gondoltam, hogy legyen itt nálunk, itt a végeken is otthona a művészeteknek, a szépségnek, ahol és amiből felnő majd egy kulturált generáció" – vallotta Gonda György, akit 2000-ben Szombathely Kultúrájáért életműdíjban részesített az akkori városvezetés. A Gonda György Terem, illetve állandó tárlata augusztus 23-án nyílik meg a közönség előtt, az eseményen megidézik – ezt már Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója árulta el – a Képtár 1985-ös megnyitóját is.

A Savaria Történelmi Karnevál programjain belül A TeTT-sorozat újabb, egyben utolsó kiállítása nyílik meg Isis a Római Birodalomban és a modern kori Magyarországon címmel augusztus 24-én az Iseum Savariensében: Szentléleky Tihamér, a Savaria Múzeum egykori igazgatója, majd a Vas megyei múzeumok főigazgatója, a modern Savaria-kutatás megindítójának személye köré épülve – a tárlat 2025-ig lesz megtekinthető.

Mint korábban megírtuk, a szombathelyi közgyűlés egyhangú döntése volt Geszler Mária keramikusművész alkotásait bemutató állandó kiállítás létrehozása: szeptember 22-én nyílik az ún. előkiállítás, 2024-ben pedig már a teljes gyűjtemény bemutatásra kerül a Képtárban.

Horváth Soma alpolgármester végül az önkormányzati és EU-s forrásból finanszírozott korszerűsítésre tért rá: a Képtár joggal kritizált vizesblokkja újul meg a napokban, méltóvá válva a XXI. századi kiállítóterekhez.

 

Korábbi cikkünkben olvashatták, hogy a Vasi Skanzen 50. születésnapját ünnepli: az augusztus 20-i eseményt megelőzően a múzeumfaluhoz kapcsolódó személyes történeteket, fotókat várnak a lakosságtól. Azóta sok-sok dokumentum, történet és felvétel érkezett a falumúzeum történetéről a városlakóktól: továbbra is várják a küldeményeket, melyeket majd a múzeum közzétesz felületein!

 

Fotó:Bonyhádi Zoltán

Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Bloomsday 2024: az itt és most ünnepe
30. alkalommal ünnepli Szombathely városa, hogy James Joyce Ulyssesének főhősét, Leopold Bloomot szombathelyi származásúként írta bele a világirodalomba. Az idei, háromnapossá bővült ír–magyar fesztivál, a Bloomsday első napján már nyilvánvalóvá vált, hogy városunk minden idők legszínesebb kortárs művészeti fesztiválja vette kezdetét, melyen a magaskultúra és könnyedebb szórakozás egyaránt képviselteti magát.
Sorsolás: gazdára talált nyereményjátékunk fődíja, a FIAT kabrió
Közjegyző jelenlétében kedden délelőtt megtörtént a májusban indult nyereményjátékunk sorsolása és gazdára talált a FIAT 500-as kabrió.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.