km/óra
  2024.05.30., csütörtök  •  Janka, Zsanett napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Meghalt idősebb Koman Vladimir

Meghalt idősebb Koman Vladimir

Ma hajnalban, 59 éves korában elhunyt idősebb Koman Vladimir, Voli bácsi, ahogy megyeszerte mindenki ismerte.

Idősebb Koman Vladimir a kárpátaljai Nagybereznán (ukrán neve: Velikij Bereznij, járási székhely) látta meg a napvilágot, 14 esztendős korában a Dinamo Kijev labdarúgó-akadémiájára került, később három évig futballozott is a kijevi felnőttcsapatban (edzője volt többek között Valerij Lobanovszkij), de a szovjet élvonalban csak keveset szerepelt, inkább a tartalékbajnokságban játszott. Volt korosztályos válogatott is.

Sérülések miatt elkerült Kijevből, futballozott Ungváron, a legutolsó szovjet-ukrajnai csapata a Bukovina Csernovci volt, a Kárpátok túlodalán fekő bukovinai Csernovic város együttese. 1991 februárjában jött Magyarországra, az egyik játékostársát hozta el Szombathelyre, az akkor NB II-es Sabaria-Tipóhoz, ám a szakmai stábnak nem a társa, hanem az ő játéka tetszett meg, és a Sabaria végül Komant szerződtette. 

Az ukrajnai támadó két és fél szezont húzott le a Sabariában, Mihalecz István, majd Fedor Sándor volt az edzője. A csapat az 1991–92-es szezonban érte el a legjobb helyezését, a Csepel, a BKV Előre, a Dorog és a Dunaferr mögött az 5. helyen zárt, három ponttal lemaradva a már osztályozós pozícióban végző BKV-tól (amely aztán a Diósgyőri FC elleni párharcot elveszítve nem jutott fel az NB I-be). 

A következő kiírásban a 8. helyen végzett a Sabaria-Tipo, amelynek kapuját a Kaposvári Rákóczi és a Haladás korábbi legendás kapusa, Hegedűs Péter is védte, és Koman csapattársa volt többek között Kovács Sándor, Vidóczi József, Farkas Péter, Neudl Tamás – valamennyien szerepeltek később az NB I-ben. A Futball '93 évkönyv adatai szerint az 1992–93-as szezonban Koman 27 bajnokin 7 gólt szerzett.

Pályafutása végén Ausztriában játszott. 

Edzőként a Lurkó UFC, az Illés Akadémia, a Sopron és a HVSE utánpótlásban dolgozott évtizedekig. Edzősködött az NB III-ban szereplő Vasszécsenyben, dolgozott Bükön és Celldömölkön megyei I. osztályban, az elmúlt 5 évben a Király SE utánpótlásában számítottak rá.  

Felesége, 36-szoros válogatott fia, lánya, unokái, sporttársai, tanítványai, kollégái gyászolják.  

Fotó: Király SE

 


 

címkék
Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
“Jancsó, nekem te vagy a Haladás…” - érzelmes posztban búcsúzik a zöld-fehér példakép
Jancsó András rúgott bombagólt az NB I-ben a Gerával, Bödével, Dibusszal felálló Fradinak az Üllőin, de pályafutása legmeghatározóbb pillanatai mégis idén történtek, és mindkettő a pályán kívül. Hosszú posztban reagál a Szombathelyi Haladás 28 éves, megkérdőjelezhetetlenül lokálpatrióta labdarúgója a csapattal történtekre.
Kedden két fontos szombathelyi vasúti átjárónál sem működnek majd a jelzőlámpák
Biztosítóberendezés fenntartási munkálatokat végez május 28-án kedden két forgalmas szombathelyi vasúti átjárónál is a GYSEV.
Ha jövő héten IC-vel készült Budapestre, ennek nem fog örülni
Vonatok helyett pótlóbuszok járnak hétfőtől Szombathely és Csorna között, pályakarbantartási munkák miatt.
Vármegyei I. osztály: lezárult a bajnokság, a Királyé lett az ezüstérem a Haladás mögött, a harmadik helyet a Vép szerezte meg
A Sárvár a hatalmas vihar, jégeső miatt találkozója nagy részét műfüvön játszotta és 0-0-ra végzett a Csákánydoroszlóval, de a Söpte és Szentgotthárd is megosztozott a pontokon. A Haladás gólzáporos mérkőzésen hozta el a három pontot Táplánból, míg a Körmend, a Vasvár és a Szarvaskend egyaránt három gólt szerezve nyert hazai környezetben.
Programajánló – Szombathely: Food & Music Weekend, gyereknap és magyar hősök napja
A május 25-26-ai hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők. A jövő hét is tartogat érdekességeket.