km/óra
  2024.02.25., vasárnap  •  Mátyás napja
Maxi-Dubajt álmodott Orbán Viktor Rákosrendezőre

Maxi-Dubajt álmodott Orbán Viktor Rákosrendezőre

A Burzs Kalifa beruházójával építtetne új milleneumi városközpontot Rákosrendező pályaudvar 130 hektáros, állami tulajdonú, jelenleg rozsdaövezeti besorolású területén a kormány. Ezt Lázár János építési és közlekedési minszter jelentette be.

"150 évvel Budapest egyesítése után a kormány arról döntött, hogy egy új milleneumi városközpontot hoz létre Pesten, a Rákosrendező állami tulajdonú, de ki nem használt területén, ezzel meghosszabbítva az Andrássy utat", mondta Lázár János építési és közlekedési miniszter hétfői sajtótájékoztatóján, tudósít a telex.hu. A kormányfő viszont kikötötte, hogy középszerű projekt nem épülhet, így, ahogy Lázár János fogalmazott, nem mini-, hanem maxi-Dubajt fejlesztene a kormány a területen. Igaz, azt is hozzátette, hogy olyan fejlesztést akar a kormány, ami határozottan magyar, nem valaminek a másolata. 

A kormány első lépésként 20 milliárd forintot szán a terület tisztítására, majd állami és magánbefektetők bevonásával fejlesztenék, ami lakásokat, irodákat, kulturális létesítményeket, valamint egy nagy közparkot is magában fogalal. Lázár János szerint az állam 1 milliárd eurót, magánberuházóktól pedig legalább 5 milliárd eurót várnak el a beruházásra. Az állam feladata az infrastruktúra kiépítése lesz Első körben a terület állapotfelmérésére és szennyezésmentesítésére kerülhet sor, ennek összegét mintegy 20 milliárd forintra becsülte Lázár János.

"A kormány várakozása szerint a megállapodás 2024 második felében, államközi szerződés keretében jöhet létre, a projekt az évtized végére be is fejeződhet", mondta a miniszter az MTI szerint.
    
"Célunk, hogy a Budapest legyen a legerősebb szellemi, gazdasági politikai erőközpont a régióban" - hangoztatta Lázár János.

Lázár János építési és közlekedési miniszter beszél a Rákosrendező pályaudvar területére tervezett, 130 hektáros új "millenniumi városközpontról" tartott sajtótájékoztatón az Építési és Közlekedési Minisztériumban 2023. december 4-én. A miniszter elmondta, hogy a világ legfontosabb ingatlanfejlesztőivel zajlanak a tárgyalások, a külföldi befektetők mintegy 5 milliárd euró értékű fejlesztést terveznek a jelenleg állami tulajdonban lévő területen. Az állam vállalta, hogy mintegy 1 milliárd euró értékben hajt végre infrastrukturális beruházásokat Fotó: MTI/Soós Lajos
 

Lázár János után Karácsony Gergely is sajtótájékoztatót tartott. "Azzal kapcsolatban nincsen vitám Lázár Jánossal, hogy Rákosrendező Budapest egyik aranytartaléka", mondta a főpolgármester, aki nagyon örül, hogy „a kormány rászánta magát, hogy Budapestet ne csak büntesse, fejlessze is”. Abban is egyetért Lázár Jánossal, hogy a budapestiek véleménye nélkül ide nem épülhet semmi. Ők olyan beépítést támogatnának, amiben megjelennek a lakóövezeti funkciók. Budapesten kevés a lakás, a rozsdaövezeteket használni kell. Karácsonyék számításai szerint nagyjából 110 ezer lakás építhető Rákosrendezőn, és egy új parkot is ki lehet itt alakítani, számolt be a 24.hu Karácsony reakciójáról. 

címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak