km/óra
  2024.04.18., csütörtök  •  Andrea, Ilma napja
MÁV: a hároméves bérállapodás évekre előre biztosít bérnövekedést

MÁV: a hároméves bérállapodás évekre előre biztosít bérnövekedést

A hároméves bérmegállapodás évekre előre biztosít valódi bérnövekedést a munkatársaknak, miközben megteremti azt a kiszámíthatóságot, amely a vállalatcsoport átalakításához, modernizációjához szükséges - közölte MÁV kedden az MTI-vel miután létrejött a bérmegállapodás a vasutas és a HÉV-szakszervezetekkel a MÁV-Volán csoportnál.

A közleményben felidézik, hogy a bérmegállapodás szerint  három év alatt összességében átlagosan legalább 28,4 százalékos alapbéremelést garantálnak az érintett munkavállalóknak. A kilenc reprezentatív érdekképviseletből kettő, Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) és a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SzAKSz) nem fogadta el a munkáltatói ajánlatot, így a volánbuszos munkavállalók csak abban az esetben kaphatnak 2024. január 1-jétől béremelést, ha az érdekképviseletek január 31-ig aláírják a megállapodást - írja a MÁV közleményben.

Kifejtették, hogy a megállapodás az első évben, 2024-ben a 600 ezer forintos alapbérrészig 17 százalékos, de legalább 70 ezer forintos béremelést és továbbá jogi garanciát biztosít a további évek reálbérnövekedésére, 2025-re és 2026-ra. A tájékoztatás szerint a béremelés annak a hónapnak az első napjától érvényes, amelyben a megállapodást a szakszervezetek aláírták.

Az új munkáltatói ajánlat a Volánbusz-munkavállalóknak különösen kedvező, hiszen a vasárnap és hétfőn sztrájkoló Volán autóbuszsofőrök esetében például már idén 20 százalékot meghaladó mértékű alapbéremelést biztosítanának - hívták fel a figyelmet.

Pafféri Zoltán, a MÁV vezérigazgatója a társaság közleményében úgy fogalmazott, a megállapodás bátran nevezhető történelminek, hiszen jelentős változások kezdetét jelenti.

A MÁV tájékoztatása szerint a hároméves bérmegállapodás preambulumában a szakszervezetek kifejezik elkötelezettségüket a MÁV-Volán-csoport újraszervezésének, korszerűsítésének támogatásában, és megerősítik a folyamatban való részvételüket.

A Vasutasok Szakszervezete (VSZ) MTI-nek küldött keddi közleményében Meleg János, a szakszervezet elnöke kifejtette, a körülményekhez képest a lehető legjobb bérmegállapodás született 2024-2026-ra a MÁV-Volán-csoportnál.

A szakszervezet részletezi, hogy az egyezség alapján idén januártól 600 ezer forintos alapbér határig 17 százalékkal - de legalább 70 ezer forinttal -, 600 ezer forintos alapbér felett egységesen 102 ezer forinttal kapnak többet a vasutasok, ugyanakkor 2025-ben legalább 6,7, míg 2026-ban legalább 4,7 százalékkal nőnek az alapbérek.

A megállapodásba foglalt 2025-ös és 2026-os béremelési mértéket a jelenleg ismert előrejelzések alapozzák meg - jelezte a VSZ elnöke a szakszervezet közleményében.

Meleg János jónak, és egyedülálló eredménynek tartja azt a kitételt, miszerint ha 2025-ben és 2026-ban az infláció az előrejelzettnél mégis magasabb lesz, akkor az adott év végén a munkáltató köteles a különbözetnek megfelelő alanyi jogú béremelést végrehajtani az egész évre.

A megállapodás értelmében a munkavállalók továbbra is hozzájutnak a SZÉP-kártya-kerethez és az év végi lojalitási összeghez. Ezek mellett változatlanul jár mindenkinek az önkéntes egészségpénztári tagdíj-kiegészítés, az önkéntes nyugdíjpénztári tagdíjtámogatás, valamint a szolgálati idő elismeréseként számolt kifizetés  - ismertette Meleg János.

A VSZ elnöke hozzátette, a munkáltató vállalta, hogy a MÁV-Volán-csoport most kezdődő átszervezési folyamatában nem mondja fel 2026. december 31-ig a vállalatcsoport cégeinek kollektív szerződéseit.

(Fotó: Nagy Jácint/archív)

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Spártaiaktól pezsgett Szombathely – Íme a Spartan Race eredményei!
Szombaton Szombathelyre érkezett a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata, a Spartan Race. Reggel 8 és este 6 óra között több ezer magyar és nemzetközi versenyző száll harcba öt kategóriában, és már rögtön az elsőnél van miért büszkének lennünk: a szombathelyi Kívés Bendegúz dobogóra állhatott.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Áprilisi nyárra téli zimankó: kifehéredett a Kőszegi-hegység csúcsa
Kifehéredett az Írottkő kedden délelőtt: az Astromet Facebook-oldal élő videóban jelentkezett be a Kőszegi-hegységből, jég- és hódara, illetve hó hullott a nulla fok körüli hőmérsékleten.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.