km/óra
  2024.02.25., vasárnap  •  Mátyás napja
Mától új menetrend szerint közlekednek a buszok Szombathelyen

Mától új menetrend szerint közlekednek a buszok Szombathelyen

Visszatér az 5-ös busz, hétvégén is közlekednek a körjáratok, és sűrűbben jár a 6-os busz - augusztus 1-jén életbe lép az új helyijáratos buszmenetrend Szombathelyen. Kidolgozása során a Blaguss figyelembe vette az utasok igényeit, javaslatait, korrigálták a menetidőket szinte az összes viszonylaton.

 

Január 1-je óta a Blaguss üzemelteti a helyi járatokat a városban, új buszokkal. Már a kezdetektől felmerült a menetrend-változtatás igénye. A szolgáltató az elmúlt fél évben felülvizsgálta a járatokat, és figyelembe véve az utasoktól beérkezett javaslatokat, augusztus elsejétől bevezeti az új menetrendet.


Tóth Gergely, a Blaguss Agora Sopron kirendeltségvezetője az SZTV érdeklődésére elmondta, hogy az egyik legfontosabb változás az 5-ös busz újbóli bevezetése, kicsit más útvonalon ugyan, mint korábban, de augusztus 1-től ismét közlekedik a Minerva lakópark és a Derkovits-, illetve az oladi városrész között a 30Y busszal összehangoltan.


Létrejön egy új, átszállásmentes vonal a városon keresztül. Tóth Gergely hozzátette, hogy módosul a 7-es és a 8-as vonal, ezeket összekötik, és a sikeres 12-es, 21-es észak-dél irányú kapcsolatot adó vonalhoz hasonlóan létrehoznak még egy városrészeket összekötő átszállásmentes kapcsolatot biztosító busz útvonalat. Ezzel a Sarlai-telepet és a zanati városrészt kötik össze. 


A 6-os járat sűrűbben jár majd.


Óhidi-Légmán Erik, a Blaguss Agora forgalmi vezetője a 6-os vonalat emelte ki, a Minerva és Újperint között közlekedő járatot. Hétvégén eddig 90 és 120 percenként közlekedett járat, most órás sűrítések lesznek, a hétköznapokban változás nincsen. A parkerdei lakóparkot érinti, hogy a 27-es, 26-os járatokat összevonták. 


A Parkerdő lakóparki járat hétvégén is betér az ottani utcákba, és egy reggeli buszt is indítanak, amivel iskolába, munkába lehet menni. A 23-as járat eddig a Petőfi-telepről az Ady térig közlekedett, 1-jétől már a vasútállomásig halad. Változik a körjáratok menetrendje is: a 2A, 2C, 29A és 29C jelű busz hétfőtől vasárnapig közlekedik majd óránként. Így jobban kiszolgálják a Derkovits-lakótelepet, és hétvégén is betérnek a Joskar-Ola lakótelepre.


Óhidi-Légmán Erik elmondta még, hogy van egy új járat is, a 24-es, ez a Minerva és a Derkovits-lakótelep és az oladi városrész között fog közlekedni, ez utasigény volt, és a SUMP tanulmány is tartalmazza, ez egyelőre tesztüzemben, csúcsidőben közlekedik.


Az új menetrenddel már több mint egy hónapja ismerkedhetnek az utasok a Blaguss internetes felületein, de nyomtatott formában is hozzáférhető. Ebben vonalhálózati térkép és az összes autóbuszvonal menetrendje olvasható. A megállóhelyekre új tájékoztatók kerülnek ki.


Az online útvonaltervező is tartalmazza az új menetrendet. Mobilon és számítógépen is elérhető a szombathely.utas.hu címen. A felületen rá lehet keresni bármely megállóhelyre, útvonalra, viszonylatjelzésre, a program megmutatja azt is, épp merre közlekednek a buszok. Könnyedén lehet vele utazást tervezni, akár átszállásos vonalon is. Csupán be kell írni, honnan, hová indulnánk, és mikor.


Azért augusztus elsején lép életbe az új buszmenetrend, hogy az iskolakezdésre már megszokják az utasok.

 

 

Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
tematikus oldalak