km/óra
  2022.11.28., hétfő  •  Stefánia napja
Maszkviselés és tesztelés az osztrák iskolákban

Maszkviselés és tesztelés az osztrák iskolákban

Másfél héttel a tanévkezdés előtt Heinz Faßmann (ÖVP) oktatási miniszter és Wolfgang Mückstein (Zöldek) egészségügyi miniszter sajtótájékoztatón ismertették szerdán a tanintézményeket érintő aktuális járványügyi előírásokat. A miniszterek szerint el kell kerülni a bezárásokat, így a jövőben háromlépcsős rizikóbesorolás szerint döntenek az intézkedésekről, olvasható az orf.at-n.

 


Mint írják, az eredetileg két hétre tervezett „biztonsági fázist" három hétre hosszabbítják meg. Az első három hétben minden tanárnak és diáknak maszkot kell viselnie az osztálytermeken kívül. A diákokat hetente háromszor tesztelik az iskolákban. A beoltott pedagógusoknak egy héten háromszor antigén-tesztet, a nem beoltott pedagógusoknak egy héten egyszer PCR-tesztet kell elvégeztetniük. Bécsben szeptember 1-től csökken a covid-tesztek érvényességének intervalluma, de ez az iskolai tesztekre nem vonatkozik.


A cikk ismerteti, hogy a háromhetes biztonsági fázist követően három különböző biztonsági fokozat szerint osztják be a járványhelyzetet:

 

  • Ha száz fő alatt van a 7 napra eső fertőzöttek száma, akkor nem kötelező a tesztelés a diákoknak. Ez esetben nincs maszkviselési kötelezettség és csak a nem beoltott pedagógusoknak kell heti egy PCR-tesztet felmutatniuk. 
  • Ha 100 és 199 között mozog a 7 napra eső fertőzöttek száma, akkor a közepes biztonsági fokozat lép életbe. Ilyenkor heti két antigén-tesztet és egy PCR-teszt kell bemutatnia a diákoknak. A nem beoltott pedagógusokat pedig heti egy PCR-tesztre kötelezik. 
  • Ha 199 fő fölé emelkedik a 7 napra eső fertőzöttek száma akkor már a magas kockázati besorolás szerint kell cselekedni. Ilyenkor már az osztálytermekben is maszkot kell viselni a diákoknak és a tanároknak egyaránt. Magas kockázati besorolás esetén iskolai rendezvények megtartása sem engedett.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Busszal ütközött össze egy személyautó Szombathelyen, teljes útzár a Szelestey utcában
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
Most ezt kell tennünk – Jótékonysági bográcsozás egy tűzoltó gyógyulásáért
Jótékonysági bográcsozást tartottak szombaton azért, hogy támogatást gyűjtsenek a leukémiával küzdő szombathelyi tűzoltónak, Rimányi Márknak és családjának. Kollégái, barátai fogtak össze, hogy adományokkal segítsék a család megélhetését és bajtársuk gyógyulását. A rendezvény teljes sikerrel zárult, milliós nagyságrendű támogatás gyűlt össze a csapatok, a támogatók és az ételeket megvásárlók révén.
Megyei II. osztály, északi csoport: az Alsóújlak elvette az Uraiújfalu veretlenségét, első ízben nyert a Kemenesalja
A Gérce hat, az Újperint öt gólt szerezve nyert hazai környezetben az őszi szezonzárón, a Gencsapáti pedig a Spari ellen tartotta otthon a három pontot. A Kemenesmagasi a Szeleste ellen aratott egygólos győzelmet, a Bozsok a Bobát múlta felül.
A portékák mögött az ember – a Csoki-, gasztro- és kézműves napokra látogatók nemes ügyeket is támogattak
Erdélyi Rolikát, a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítványt és a Mák Dóri – DKM Alapítványt is támogatták azok, akik betértek a hétvégén a csoki-, gasztro- és kézműves vásárba. A Haladás Sportcsarnok VIP-termében 41 standon kínáltak kézműves termékeket  az alkotók az advent, a karácsony ihletésében.
legfrissebbek
Több mint 15 ezren látták a Sisi kiállítást
Rendkívüli sikerrel zárult a Sisi - Királyné feketén fehéren című kiállítás a Savaria Múzeumban. Márciusban rendezték be a dísztermet Erzsébet személyes tárgyaival, naplóbejegyzéseivel, ruháinak rekonstrukcióival, több mint 70 eredeti műtárgyat lehetett megtekinteni. A kiállításban pénteken délután tartottak záró tárlatvezetést.
Decembertől zárva lesz a Víztorony
Megállt a kereszteződésben, majd megütötte a másik autóban ülő férfit Bükön
Meteorológiai szolgálat: közelítjük a 100 Celsius-fokos különbséget
Megközelíti a 100 Celsius-fokot a hőmérséklet-különbség Argentína és Oroszország között - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán.
Három baleset egy nap alatt a vasi utakon
A Vas Megyei Rendőr-főkapitányságra a 2022. november 27-én 5 óra és 2022. november 28-án 5 óra közötti időben egy könnyű sérüléssel járó közúti közlekedési balesetről érkezett bejelentés. Munkatársaik kettő, anyagi kárral végződött közlekedési baleset helyszínén is intézkedtek, olvasható a police.hu-n.