km/óra
  2021.09.21., kedd  •  Máté, Mirella napja
Máskép(p): az alkotásban az alkotó egyénisége is tükröződik

Máskép(p): az alkotásban az alkotó egyénisége is tükröződik

A Berzsenyi Dániel Könyvtárban május 18-án kiállítás nyílt a Máskép(p) 2020 helytörténeti film- és fotópályázatra beérkezett fényképekből, olvasható az intézmény közleményében.

 

Mint írják, a Berzsenyi Dániel Könyvtár – együttműködve a H+ Média és Kulturális Egyesülettel és a Szombathelyi Szépítő Egyesülettel – 2020-ban is meghirdette Máskép(p) elnevezésű helytörténeti fotó- és filmpályázatát. A 2016-ban elindított pályázatot kétévente írják ki, amelyen általános és középiskolás, valamint felsőoktatásban tanuló diákok indulhatnak.


Első alkalommal, 2016-ban Szombathelyt bemutató mozgóképeket, fényképeket vártak, míg 2018-ban a pályázat kibővült: egész Vas megyéből érkeztek filmes, fotós alkotások. A diákok feladata az volt, hogy bemutassák közvetlen környezetüket, felhívják a figyelmet a változásokra, ezzel kapcsolatban esetlegesen negatív vagy pozitív véleményt fogalmazzanak meg. Elvárás volt az is, hogy a megszületett film vagy fotó tükrözze az alkotó egyéniségét.


A pályázatra 86 db alkotás érkezett. Fotó kategóriában 18 alkotótól 68 képet kaptak, míg filmes kategóriában 12 tanuló és 2 alkotóközösség pályázott 18 filmmel.


A vírushelyzet miatt a díjkiosztóra nem a hagyományos módon került sor, hanem online formában. 2021. február 9-én a Berzsenyi Dániel Könyvtár YouTube-csatornáján dr. Baráthné Molnár Mónika könyvtárigazgató köszöntője, bevezetője és a zsűritagok néhány szavas értékelése után hirdették ki a nyerteseket. A filmes alkotások az interneten hozzáférhetők.


A beérkezett fotókból május 18-án nyílt kiállítás az intézmény földszinti előadótermében. A díjazott alkotásokon túl valamennyi alkotótól válogattak pályaművet, amelyeket az érdeklődők június 5-ig tekinthetnek meg a könyvtár nyitvatartási idejében. A könyvtár közönségforgalmi tereit a védettségi igazolvánnyal rendelkezők (és a felügyeletük alatt lévő kiskorú használók) látogathatják.


 

Savaria Fórum 30. évfolyam 33. szám - 2021.09.17.
Savaria Fórum 30. évfolyam 33. szám - 2021.09.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lecsapnak az oladi autórongálókra
A rendőrség, a közterület-felügyelet és a polgárőrök már a kezükbe vették az oladi városrészen elterjedt autórongálások ügyének megoldását.
Dr. Vincze Magdolna szombathelyi gyermekorvos szerint: "Ritka, hogy ilyen sokan betegednek meg"
Jellemzően 4-8 gyerek hiányzik most az óvodás csoportokból és az iskolai osztályokból felsőlégúti megbetegedések miatt Szombathelyen.
Január elsejéig hosszabbítanák meg a veszélyhelyzetet
A kormány a delta-mutáns terjedése miatt tesz a hosszabbításra javaslatot a parlamentnek.
122 osztály került karanténba Bécsben a tanév első hetében
A 2021/22-es tanév első hetében 270 tanuló és 39 pedagógus koronavírus-tesztje lett pozitív Bécs iskoláiban. Így 122 intézményben került legalább egy osztály karanténba. Christoph Wiederkehr oktatási tanáncsnok szerint minden a várakozások szerint alakul, olvasható az orf.at-n.
Ausztriában emelkedik a koronavírus-fertőzés miatt kórházban ápoltak száma
Ausztriában a napi új koronavírusos megbetegedések számának emelkedése - késleltetve ugyan, de - magával hozta a kórházban ápoltak és az intenzív kezelésre szorulók számának növekedését is - derül ki az egészségügyi hatóságok legfrissebb, hétfőn nyilvánosságra hozott adataiból.
legfrissebbek
NKK: növekszik a szennyvíz koronavírus-koncentrációja
Lassan, de továbbra is növekszik a szennyvíz koronavírus-koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a legfrissebb adatokat ismertetve hétfőn a honlapján.
Gól a Lövölde térről a mennyei megyeiben: kezdőrúgásból talált be a bucsui játékos
A második félidő elején elvégzett kezdőrúgásból talált be a hazai kapuba Podani Gábor, a vendégek játékosa a Balogunyom-Bucsu (4-2) megyei III. osztályú meccsen.
Futsal: remek mérkőzésen vette el a DEAC veretlenségét a Haladás
A rendkívül kiélezett, sok fordulatot hozó találkozón a szombathelyiek hátrányból tudtak fordítani, a győztes találatot Henrique szerezte.
Elegük lett a montenegrói vendéglátósoknak
Tiltakoznak a montenegrói cégtulajdonosok, mert a kormány bevezette, hogy a vendéglátóhelyek mellett a plázákba lépéskor is oltási igazolást kell felmutatni – adta hírül az MTI.
Húsz fok alatt marad a keddi hőmérséklet
A közepesen és erősen felhős időszakok között rövidebb napos időszakok lesznek a jellemzőek.