km/óra
  2022.05.27., péntek  •  Hella napja
Máskép(p): az alkotásban az alkotó egyénisége is tükröződik

Máskép(p): az alkotásban az alkotó egyénisége is tükröződik

A Berzsenyi Dániel Könyvtárban május 18-án kiállítás nyílt a Máskép(p) 2020 helytörténeti film- és fotópályázatra beérkezett fényképekből, olvasható az intézmény közleményében.

 

Mint írják, a Berzsenyi Dániel Könyvtár – együttműködve a H+ Média és Kulturális Egyesülettel és a Szombathelyi Szépítő Egyesülettel – 2020-ban is meghirdette Máskép(p) elnevezésű helytörténeti fotó- és filmpályázatát. A 2016-ban elindított pályázatot kétévente írják ki, amelyen általános és középiskolás, valamint felsőoktatásban tanuló diákok indulhatnak.


Első alkalommal, 2016-ban Szombathelyt bemutató mozgóképeket, fényképeket vártak, míg 2018-ban a pályázat kibővült: egész Vas megyéből érkeztek filmes, fotós alkotások. A diákok feladata az volt, hogy bemutassák közvetlen környezetüket, felhívják a figyelmet a változásokra, ezzel kapcsolatban esetlegesen negatív vagy pozitív véleményt fogalmazzanak meg. Elvárás volt az is, hogy a megszületett film vagy fotó tükrözze az alkotó egyéniségét.


A pályázatra 86 db alkotás érkezett. Fotó kategóriában 18 alkotótól 68 képet kaptak, míg filmes kategóriában 12 tanuló és 2 alkotóközösség pályázott 18 filmmel.


A vírushelyzet miatt a díjkiosztóra nem a hagyományos módon került sor, hanem online formában. 2021. február 9-én a Berzsenyi Dániel Könyvtár YouTube-csatornáján dr. Baráthné Molnár Mónika könyvtárigazgató köszöntője, bevezetője és a zsűritagok néhány szavas értékelése után hirdették ki a nyerteseket. A filmes alkotások az interneten hozzáférhetők.


A beérkezett fotókból május 18-án nyílt kiállítás az intézmény földszinti előadótermében. A díjazott alkotásokon túl valamennyi alkotótól válogattak pályaművet, amelyeket az érdeklődők június 5-ig tekinthetnek meg a könyvtár nyitvatartási idejében. A könyvtár közönségforgalmi tereit a védettségi igazolvánnyal rendelkezők (és a felügyeletük alatt lévő kiskorú használók) látogathatják.


 

Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: magabiztosan nyert és bajnok lett a Sárvár
Hat találkozóból négyen gólképtelenek maradtak a hazai csapatok, a Sárváron kívül a Haladás-Zanat tudta otthon tartani mindhárom bajnoki pontot.
Csaknem 400 fiatal táncolt együtt a Fő téren (képgaléria)
Csaknem 400 fiatal táncolta el Johann Strauss Denevér című operettjéből a négytételes francia négyest ma a Fő téren. Két év kihagyás után ismét megrendezte az AGORA a Quadrille Európai Táncfesztivált, melynek kizárólagos hazai helyszíne Szombathely.
Ne hívj rendőrt, sokat ittam! – kérte a BMW sérült sofőrje, majd elmenekült a helyszínről
Nagy csattanásra ébredtek több háznál az acsádi Béke utcában és többen azonnal kiszaladtak az utcába megnézni, hogy mi történt. Addigra egy vérző fejű ember szállt ki a betonáteresznek ütközött roncsból.
A nagy halászléharc – Szegedi kontra bajai
A hal ősi ókeresztény szimbólum. Krisztus és a megtért ember jelképe, ünnepnapokon pedig Jézus csodatetteit és a belé vetett hitet jelenti. Szenteste számos országban kerül hal az asztalra a legkülönbözőbb formában, nálunk a halászlé vált hagyománnyá. Hogy a bajai vagy a szegedi a jobb, ízlés dolga, lényeg, hogy jól elkészítve mindkettő finom.
Megyei I. osztály: mindkét vasárnapi mérkőzésen döntetlen született
A Vép pontvesztésével biztossá vált a Celldömölk harmadik helye, a Bük nehéz helyzetből mentett pontot a Táplán otthonában.
legfrissebbek
Már 6,2 millióan használnak okostelefont Magyarországon
A válaszadók nagyjából kétharmada szintén maximum 10 alkalmazást használt nagyobb gyakorisággal.
Egy apa ölhette meg lányait Aszódon
A 46 éves férfi - nagy valószínűséggel május 20-áról 21-ére virradóra - álmukban megölte lányait, majd a Heves megyei Adács közelében egy mozdony elé lépve öngyilkosságot kísérelt meg.
 Mintegy tízezren érkeztek Ukrajnából csütörtökön 
A beléptetettek közül a rendőrség 305 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.
Hamis pozitív Covid-teszttel akarta elkerülni a börtönt egy tolvaj
A hamis teszt beszerzésében a férfi egy 28 éves ismerősének segítségét kérte, akinek édesanyja egy konténeres szűrőponton dolgozott. Az első mintavételkor, tavaly decemberben százezer forintot adott át a 48 éves nőnek.
Ötkilónyi heroint akart Magyarországra csempészni egy német férfi
A dupla falú kofferben a férfi tizenhárom, fóliába tekert csomagban heroint rejtett el.