km/óra
  2024.06.15., szombat  •  Jolán, Vid napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Martinus Orgonafesztivál a Székesegyházban

Martinus Orgonafesztivál a Székesegyházban

Június 23-án veszi kezdetét a Martinus Orgonafesztivál Szombathelyen: a július 28-ig tartó programsorozatban hat orgonahangversenyt hallgathatnak meg az érdeklődők kiváló művészek előadásában a Sarlós Boldogasszony Székesegyházban.

 Martinus Orgonafesztivál a Martinus Exclusive koncertek részeként 6 évvel ezelőtt 2017. szeptemberében indult, dr. Perger Gyula a Szily János Egyházmegyei Látogatóközpont igazgatója és Lakner-Bognár András a Székesegyház karnagyának és orgonaművészének vezetésével, a Szombathelyi Székesegyházért Alapítvány a szervezésben és lebonyolításban.

Az orgonafesztivál eddigi több mint 50 hangversenyén számos országosan és világszerte elismert művész szólaltatta meg az orgonát, átlagosan 250-300 látogató előtt. Ez a látogatószám országos viszonylatban is rendkívül magasnak mondható, annál is inkább, mivel az orgonazene tulajdonképpen csupán egy kisebb réteg érdeklődésére tart számot.

A szombathelyi Székesegyház különleges hangulata, monumentalitása; orgonájának hangja - mely Nyugat Magyarországon a legnagyobb hangszer- mind hozzájárulnak egy olyan művészeti élményhez, amely a fesztivált határon túl is ismertté tette. A hangversenyeken számos olyan orgonamű is felhangzott, amelyek a régióban még sohasem, továbbá több ősbemutatót is hallhatott már a közönség. 

A fesztivál 2023. június 23-tól július 28-ig tart, a részletes dátumok a következők: 

2023. június 23.,Péntek 20:00
Ines Schüttengruber, a melki Bencés Apátság orgonistájának hangversenye

2023. június 30.,Péntek 20:00
Kosóczki Tamás orgonaművész hangversenye

2023. július 7.,Péntek 20:00
Wolfgang Capek, a bécsi Zeneakadémia Professzora

2023. július 14.,Péntek 20:00
Virágh András Gábor, a budapesti Szent István Bazilika orgonistája

2023. július 21.,Péntek 20:00
Willem Harold Boog (Hollandia) orgonaművész hangversenye

2023. július 28.,Péntek 20:00
Lakner-Bognár András orgonaművész hangversenye

 

Fotó: Nagy Jácint

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
legfrissebbek
Gothard csillagok: a versenyeken sikerrel szerepelt tanulókat jutalmazták
Megyei és országos tanulmányi versenyeken sikerrel szerepelt tanulókat jutalmaztak idén is a Gothard Jenő Általános Iskolában. A büszke szülők és tanárok megtöltötték a Savaria mozi nagytermét a “Gothard Csillagok” gálán, ahol az iskola minden hatodik diákját emléklappal köszöntötték.
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
Baleset történt a 87-es főúton
A szombathelyi tűzoltók végzik a műszaki mentést, írják a vasi katasztrófavédők.
Isten éltesse, Rost Andrea!
Ma 62 esztendős. 1962. június 15-én, Budapesten született Rost Andrea Kossuth-, Prima Primissima és Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes (szoprán), érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a 2024-es budapesti olimpia és paralimpia nagykövete. Nemzetközi pályáját Riccardo Muti indította el, aki 1994-ben meghívta a milánói Scalába, írja a Paprikablog Facebook-oldala.
Foci Eb 2024: Szijjártó Péter: minden eddiginél nagyobb konzuli jelenlétet lesz Kölnben a magyar válogatott meccse idején
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter minden eddiginél nagyobb konzuli jelenlétet rendelt el a németországi Európa-bajnokságon részt vevő magyar labdarúgó-válogatott mérkőzésének helyet adó Kölnben.