km/óra
  2023.06.02., péntek  •  Kármen, Anita napja
Sárga Zebra
Márk Gergely kertészmérnök tiszteletére rendeztek konferenciát Szombathelyen

Márk Gergely kertészmérnök tiszteletére rendeztek konferenciát Szombathelyen

Megnyílt a Márk Gergely Centenáriumi Év. A 100 éve született legnevesebb magyar rózsanemesítő 710 fajtát hozott létre, amiket az acsádi Márk Rosariumban  gyűjtöttek össze és szaporítanak. A génmegőrzés jelentőségét, valamint a rózsák szépségét hangsúlyozták a Kámoni Arborétumban megtartott egész napos konferencián.

Kisebb és nagyobb, változatos színű, álló- és futórózsák illatoznak a Béke utcai parasztház hatalmas udvarán Acsádon. 13 ezer négyzetméteren hozták létre a gyűjteményes kertet, ahol több mint kétezer tő rózsa virul. Igazi botanikai kuriózum, hogy 710 különböző fajta van együtt, egy helyen. A gyűjtemény része a Vas Vármegyei Értéktárnak, de a Tápiószelei Nemzeti Biodiverzitás és Génmegőrzési Központ is regisztrálta a Márk-rózsa Barátok Egyesülete által gondozott rózsaállományt. Száz éves lenne Márk Gergely kertészmérnök, rózsanemesítő, a centenáriumi programokat az Agrárminisztérium támogatásával szervezik. A nyitórendezvényt a Kámoni Arborétumban tartották.

 “Ez a pályázat tette lehetővé. hogy ezt a kertet be tudtuk keríteni, ezt a gyűjteményes kertet, és most már a vadak ellen is védve vagyunk, és akkor lekezdődhet másik, további háromszáz fajta betelepítése, áttelepítése a kertbe, még nem a látogatható részen vannak, tehát így nagyon szépen kiegészül ez az unikális gyűjtemény.”- mondta el Pócs Margit, a Márk Rózsabarátok Egyesület elnöke.

A megnyitón a rózsák évszázados történelmi jelenlétéről beszélt a vármegyei közgyűlés elnöke: “A polgári, paraszti portákon is mindig ott volt a rózsa, nem olyan mennyiségben, mint a főuraknak a kertjeiben, de mindig ott voltak a rózsák, ott voltak a futórózsák, és én azt hiszem, hogy a kertészkedésnek, és a virágokkal való foglalkozásnak az egyik legszebb ága rózsáknak a szaporítása, rózsáknak a gondozása.”- emelte ki  Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke.

A legjelesebb magyar rózsanemesítőről V. Németh Zsolt államtitkár is megemlékezett Márk Gergelyről: “Jó szeme is volt a rózsákhoz, mellé pedig szaktudása, elhivatottsága, kitartása, szeretete is. Mivel jó szemmel és jó szívvel keresett, ezért talált is. Nem egyetlen rózsában találta meg azt, amit mindannyian keresünk, hanem magában a rózsakultuszban. Ezt ő így fogalmazta meg: életem szerelme a rózsa, törekvéseim értelmét abban látom, hogy rózsáim szebbé tegyék a világot az emberek örömére.”

 Az acsádi rózsakertben hamarosan más Kárpát-medencei nemesítők munkásságát is megismerhetik az érdeklődők. Pócs Margit elnöktől megtudtuk, hogy május végén és június elején kerül sor majd a Rózsa-napokra, ez - mint ahogy a tavalyi is - egy többnapos rendezvénysorozat lesz, mivel akkor van a fővirágzás, és akkor a legcsodálatosabb a kert.”
Az egyesület várja önkéntesek jelentkezését a rózsakert gondozásához, egy-egy ágyást örökbe is lehet fogadni.

 

Fotó: SZTV

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 19. szám - 2023.05.26.
Savaria Fórum 32. évfolyam 19. szám - 2023.05.26.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: drámai végjáték után bajnok a Haladás, a Király SE az ezüstérmes, a harmadik helyet a Répcelak szerezte meg
A Szarvaskend és a Rábapaty is idegenbeli sikerrel zárta a szezont, a Vasvár, a Celldömölk, valamint a Szentgotthárd pedig hazai környezetben diadalmaskodott.
Relax az arborétumban: ÖkoPlusz Fesztivál másodszor
Második alkalommal rendezték meg a Kámoni Arborétum Látogatóközpontjában és a Kámoni Fiókkönyvtárban az ÖkoPlusz Fesztivált: a pénteken kezdődő fesztivál kiemelt napján, szombaton látogattunk ki az arborétumba – a környezettudatosság, a testi-lelki egészség köré épülő programok tartalmas kikapcsolódást nyújtottak a növénykert harmonikus környezetében.
Megyei II. osztály, északi csoport: bajnok lett az Újperint, döntetlennel zárult a Lukácsháza-Gencsapáti rangadó, zsinórban harmadszor nyert a Kemenesalja
A Szeleste a mérkőzést keretbe foglalva győzte le a Bozsokot, de az Uraiújfalu, a Sé, valamint a Spari is hazai környezetben gyűjtötte be a három bajnoki pontot.
Kosárlabda: az aranycsata ötödik mérkőzésén is hazai győzelem született, zsinórban negyedszer bajnok a Falco!
A szombathelyiek végig koncentráltan, magabiztosan, magas színvonalon kosárlabdázva 84-68-ra verték az Albát, így 2008, 2019, 2021 és 2022 után újabb bajnoki címet ünnepelhetnek.
Nem látta a szemből érkező Volvót a Suzuki vezetője
Pillanatnyi figyelmetlenség vezetett balesethez Szombathelyen. Az okozó nem tudja megmagyarázni magának sem, hogy mi történt az ütközés előtti másodpercben - írja a 112press.
legfrissebbek
Három autó ütközött össze Szombathely és Ják között
Egy balra kanyarodni szándékozó jármű vezetője erősen fékezett, emiatt a mögötte érkezőknek is bele kellett taposnia a fékbe. Először a sorban harmadik autónak koccant egy jármű, amibe ezután belehajtott egy másik - írja a 112press.
Gyerekeket kényszerített szexuális cselekményekre egy 43 éves férfi
"Intézetis" kisfiúkat csalt otthonába, majd pizzával, cigarettával, játékokkal és pénzzel honorálta szexuális igényeinek kielégítését a gyanú szerint a 43 éves férfi, akit a Pest vármegyei rendőrök fogtak el az Érdi Rendőrkapitányság munkatársainak segítségével.
Civil összefogásból valósul meg a belvárosi levendulás
A Szombathelyi Belvárosért Egyesület június 2-án és 3-án levendulatelepítést végez a Mártírok terén. A civil kezdeményezés magánadakozásokból gyűjtötte össze a szükséges összeget ahhoz, hogy a Fő tértől alig pár méterre lévő tér megszépüljön, és újabb turistalátványosságot kínáljon a városba érkezőknek.
Szexet ajánlott egy apácának és egy kiskorúnak Budaörsön
Vádat emelt a Budaörsi Járási Ügyészség egy férfi ellen, aki tavaly májusban szexet ajánlott egy apácának, novemberben pedig egy kiskorút próbált rávenni közösülésre Budaörsön - tudatta a Pest Vármegyei Főügyészség pénteken az MTI-vel.
Továbbra is gőzerővel dolgozik az út menti területek kaszálásán a Magyar Közút, fokozott figyelmet kérnek
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. idén a szokásosnál is nagyobb energiát fektet az út menti növényzet kaszálási munkálataira az Építési és Közlekedési Minisztérium támogatásának köszönhetően.