km/óra
  2024.06.17., hétfő  •  Laura, Alida napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Márk Gergely kertészmérnök tiszteletére rendeztek konferenciát Szombathelyen

Márk Gergely kertészmérnök tiszteletére rendeztek konferenciát Szombathelyen

Megnyílt a Márk Gergely Centenáriumi Év. A 100 éve született legnevesebb magyar rózsanemesítő 710 fajtát hozott létre, amiket az acsádi Márk Rosariumban  gyűjtöttek össze és szaporítanak. A génmegőrzés jelentőségét, valamint a rózsák szépségét hangsúlyozták a Kámoni Arborétumban megtartott egész napos konferencián.

Kisebb és nagyobb, változatos színű, álló- és futórózsák illatoznak a Béke utcai parasztház hatalmas udvarán Acsádon. 13 ezer négyzetméteren hozták létre a gyűjteményes kertet, ahol több mint kétezer tő rózsa virul. Igazi botanikai kuriózum, hogy 710 különböző fajta van együtt, egy helyen. A gyűjtemény része a Vas Vármegyei Értéktárnak, de a Tápiószelei Nemzeti Biodiverzitás és Génmegőrzési Központ is regisztrálta a Márk-rózsa Barátok Egyesülete által gondozott rózsaállományt. Száz éves lenne Márk Gergely kertészmérnök, rózsanemesítő, a centenáriumi programokat az Agrárminisztérium támogatásával szervezik. A nyitórendezvényt a Kámoni Arborétumban tartották.

 “Ez a pályázat tette lehetővé. hogy ezt a kertet be tudtuk keríteni, ezt a gyűjteményes kertet, és most már a vadak ellen is védve vagyunk, és akkor lekezdődhet másik, további háromszáz fajta betelepítése, áttelepítése a kertbe, még nem a látogatható részen vannak, tehát így nagyon szépen kiegészül ez az unikális gyűjtemény.”- mondta el Pócs Margit, a Márk Rózsabarátok Egyesület elnöke.

A megnyitón a rózsák évszázados történelmi jelenlétéről beszélt a vármegyei közgyűlés elnöke: “A polgári, paraszti portákon is mindig ott volt a rózsa, nem olyan mennyiségben, mint a főuraknak a kertjeiben, de mindig ott voltak a rózsák, ott voltak a futórózsák, és én azt hiszem, hogy a kertészkedésnek, és a virágokkal való foglalkozásnak az egyik legszebb ága rózsáknak a szaporítása, rózsáknak a gondozása.”- emelte ki  Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke.

A legjelesebb magyar rózsanemesítőről V. Németh Zsolt államtitkár is megemlékezett Márk Gergelyről: “Jó szeme is volt a rózsákhoz, mellé pedig szaktudása, elhivatottsága, kitartása, szeretete is. Mivel jó szemmel és jó szívvel keresett, ezért talált is. Nem egyetlen rózsában találta meg azt, amit mindannyian keresünk, hanem magában a rózsakultuszban. Ezt ő így fogalmazta meg: életem szerelme a rózsa, törekvéseim értelmét abban látom, hogy rózsáim szebbé tegyék a világot az emberek örömére.”

 Az acsádi rózsakertben hamarosan más Kárpát-medencei nemesítők munkásságát is megismerhetik az érdeklődők. Pócs Margit elnöktől megtudtuk, hogy május végén és június elején kerül sor majd a Rózsa-napokra, ez - mint ahogy a tavalyi is - egy többnapos rendezvénysorozat lesz, mivel akkor van a fővirágzás, és akkor a legcsodálatosabb a kert.”
Az egyesület várja önkéntesek jelentkezését a rózsakert gondozásához, egy-egy ágyást örökbe is lehet fogadni.

 

Fotó: SZTV

címkék
Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Eligazol a Haladás futsalcsapatának meghatározó légiósa
A zöld-fehérekkel 3-3 magyar bajnoki címet és Magyar Kupa győzelmet nyert brazil Luiggi Longo külföldön folytatja pályafutását.