km/óra
  2024.04.23., kedd  •  Béla napja
Márciusi közgyűlés: speciális diéta, nyári tábor és Crushers

Márciusi közgyűlés: speciális diéta, nyári tábor és Crushers

Bevezetik a speciális diétára szoruló gyerekek támogatását, idén is lesz nyári tábor Fonyódon, megállapodás születik az amerikaifutball csapattal a Városligeti Sporttelep működtetéséről. A márciusi közgyűlésen 9 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ajtók mögött tárgyalnak. A testületi ülést élőben követhetik honlapunkon a folyamatosan frissülő cikkünkben, a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán.

 

Dr. Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester nyitotta meg a közgyűlést. Egy perces néma főhajtással emlékeztem meg Szombathely díszpolgáráról, prof. dr. Cholnoky Péterről, a védőnők és gyermekgyógyászok több generációjának példaképéről, aki a héten hunyt el. Illés Károly (Fidesz) frakcióvezető kért szót: javaslatára Földesi Jánosné Rózsának, a szombathelyi Paragvári Iskola tanárának, a Boglya Népzenei Együttes vezetőjének emlékére is néma főhajtással emlékeztek meg a képviselők. A kiküldött napirendi pontokat elfogadta a testület. 


Dr. Nemény András foglalta össze a legutóbbi közgyűlés óta eltelt legfontosabb történéseket. Elmondta: az ország politikai, morális válságban van, ennek ellenére abban bízik, hogy a szombathelyi közgyűlésben ettől felül tudnak emelkedni. Reményei szerint a városi ügyek kerülnek fókuszba. 

 

Terítéken az óvodapedagógusok bére 


Illés Károly egyetértett a polgármesterrel abban, hogy a közgyűlés hangneme legyen vállalható, jelezte: a frakciója ehhez tartja magát. Viszont szóba hozta, hogy az óvodapedagógusok bére nem emelkedett megfelelő mértékben Szombathelyen, erről a múlt héten tartott sajtótájékoztatót. Az államtitkárral most vitázik dr. László Győző (Éljen Szombathely!) alpolgármester, akinek a stílusát sérelmezte a fideszes frakcióvezető. Úgy vélte: nem üzengetni kell, hanem együttműködni a kormányzattal, ezért is lenne fontos a változás a városvezetésben. Dr. Nemény András szerint ellenzékből is lehet eredményt elérni, itt a közelmúltban átvett klímabarát díjat emelte ki, amelyet a kormányzattól vehetett át a szombathelyi polgármester. A konkrét esettel kapcsolatban azt mondta: az életpályamodell is példaértékű, az államtitkárnak pedig jelezték: a 32%-os béremelésre nem érkezett fedezet, ezt jelezték pusztán az illetékesnek. Dr. Nemény András szerint a helyi Fidesz nem a megoldást kereste, hanem politikai témát kreált belőle a kampányban. „Nem mi csináltunk politikát az ügyből” – hangsúlyozta a polgármester, majd arra kérte Illés Károlyt, hogy tételesen cáfolja meg a szavait: Hol tartottunk vissza pénzt az óvodapedagógusoktól? – kérdezte dr. Nemény András. 


Dr. László Győző, oktatásért is felelős alpolgármester kért szót: azért kellett határozottan reagálnia a témára, mert épp Illés Károly szólította fel a városvezetést arra, hogy ne tartsák vissza az óvodapedagógusok pénzét. Mivel ilyen nem történt, ezt hazugságnak titulálta dr. László Győző. Az államtitkár levele durva hangvételű volt az alpolgármester szerint. Újabb kalkulációt készített ezt követően az önkormányzat, ezt vissza is küldték Maruzsa Zoltánnak, akit korábbi megnyilvánulásai miatt nem feltétlenül tart szavatartó embernek dr. László Győző. Dr. Károlyi Ákos jegyző is szót kapott a témában: hosszasan, adatokra hivatkozva részletezte, hogy az állami támogatást teljes mértékben a célra fordította az önkormányzat. 


Dr. Czeglédy Csaba (független) kért szót: a Fidesz sajtójában megjelent államtitkári levél felettébb aggasztó tényeket tartalmazott. Ő nyomban hívta a jegyzőt, aki megnyugtatta, hogy nem történt pénzvisszatartás. Ezt az információ leellenőrizte több óvónőnél, akik megnyugtató választ adtak. Ha nincs június 9-én választás, akkor nem született volna meg ez a levél, vélekedett a politikus, aki úgy gondolta: az államtitkár hivatali visszaéléssel gyanúsította meg kvázi a hivatal munkatársait. Később a gyermekvédelemről beszélt dr. Czeglédy Csaba: a velük foglalkozó szakemberek bérét kellene rendezni, példaként a családsegítők munkatársait hozta. Az ő anyagi megbecsülésük roppant fontos, ha a kormányzatnak nem is fontos, a helyhatóságnak helyben kell ezt rendezni 2025-től, mondta, hozzátéve azt, reményei szerint marad dr. Nemény András a polgármester, ő pedig foglalkozhat tovább a szociális kérdésekkel az önkormányzatmál. A polgármester jelezte: ha marad a jelenlegi felállás októbertől is, mindent megtesznek azért, hogy tudjanak bért emelni a szektorban. 


Illés Károly szerint ő könnyű helyzetben van, ugyanis a sajtótájékoztatón elhangzottak alapját egy államtitkári levél adta. Most a jegyzőtől kaptak korrekt tájékoztatás. Ha az egész ügynek az lesz a vége, hogy a helyi óvodapedagógusok megkapják a beígért béremelést, akkor már megérte az egész. Tóth Kálmán (Éljen Szombathely!) frakcióvezető szerint Illés Károly egy „nettó hazugságra” épülő levélre alapozta meg a sajtótájékoztatóját. A fideszes politikus rágalmazta a városvezetést, ez egy újabb politikai akció volt, ami ismét kudarcba fulladt. Tóth Kálmán szerint a Fidesznek programot kellene készítenie, egy víziót, amivel legalább lehetne vitatkozni. Hogyan csinálnák másképp az útfelújítást? – tette fel a kérdést a politikus, aki kiemelte: ma kezdődik meg több utcában is a felújítás. A frakcióvezető arról beszélt: a lakossági visszajelzések alapján az elmúlt években pozitív változás történt, az élet sok területén.     

 

Útfelújítás és zebrák

 

Ágh Ernő (Fidesz) arról beszélt, hogy a bombázás évfordulóján, március 4-én koszorúztak közösen, ugyanakkor a koszorúk eltűntek egy hét múlva. Március 15-én szép volt a városi megemlékezés, és a kísérőrendezvények is. A politikus szerint nekik bizony van programjuk, az útfelújítást támogatják, de hozzátette: „még-még-még, ennyi nem elég.” Elmondta: sok fogadóórát tart, rengeteg visszajelzést kap. Ilyen például, hogy a Körmendi úton, a cipőgyárnál kellene egy zebrát kialakítani, mert a jelenlegi helyzet balesetveszélyes. Pozitív dologról is beszámolt a képviselő: a KISZ lakótelepen megkezdődött a takarítás, a parkolók felfestése. A Szalézi téren a kertészeti pótlások történnek meg. A templom lépcsőjének felújítása a célegyenesbe került – köszönetet mondott a városnak, hogy ebben a beruházásban részt vett. 
Dr. Nemény András szerint szomorú, hogy eltűntek a koszorúk, de máshol kint vannak, ez nem jelmező a városra. A Körmendi úti zebra kérdésére azt mondta: a hatóságok szerint lehet építeni, komoly költsége van, de ha lesz rá forrás, megépítik azt. 


Koczka Tibor (Pro Savaria) visszatért az első témára: akkor Maruzsa Zoltán hazudott, summázta a véleményét a városatya. A politikus szerint Illés Károly blődséget állított a sajtótájékoztatón. Szerinte a fideszes képviselőnek első körben a városvezetéssel kellett volna egyeztetnie. Országos politikát hozott szóba Koczka Tibor: Orbán Viktor Makó szocialista polgármesterét dicsérte Virágvasárnap. Aztán Szent II. János Pál pápát idézte: Ne féljetek – itt arra utalt, hogy a helyi kulturális intézményeket központosítaná az állam. Később az SZKKA működéséről beszélt: Pődör Zoltán olykor egyesületi elnökként, olykor gazdasági cégvezetőként jelentkezik, ez problémákat okoz. Dr. Nemény András egyetértett azzal, hogy Pődör Zoltán hibákat vétett a csarnoképítés pályázati fedezetének lehívása kapcsán, ezt jelezték is nyomban. A város kiáll a kézilabda mellett, szurkol a felnőtt csapatnak, és az utánpótlást is kiemelten kezelik. Arról beszélt a polgármester: nem szerencsés, ha egy egyesület nagyon átpolitizáltan működik. Továbbra is várja, hogy találkozhasson egy szurkolói, szülő ankéton az SZKKA szimpatizánsaival. 


Sátory Károly (Fidesz) aláhúzta: korábban éjfélig vitatkoztak a testületben, hogy mire költsék a kormányzattól kapott pénzt. Most erre nincs lehetőség – tette hozzá. A körzetében a Szigligeti-Körmendi utca sarkán lévő ház rossz állapotban van, ezzel mi lesz, kérdezte. Örömmel fogadta a hírt, hogy a Körmendi úton épülhet zebra. A Géfin 5-nél egy tükröt kellene kihelyezni, hogy biztonságosabban lehessen kikanyarodni a parkolóból, jelezte Sátory Károly. 


Dr. Kecskés László (Fidesz) a Homok utca kiszélesítésének örül, a Kárpátiban viszont nem épültek meg a forgalomlassító elemek. Rosszul éli meg, hogy ne épült járda sem az utcába. A Markusovszkyba tervezett zebra ügye milyen stádiumban van? Erről kért pontos tájékoztatást a képviselő. Dr. Horváth Attila (Éljen Szombathely!) elmondta: 7 millió forintért kell járdát építeni, majd 2,5 millió forintért közvilágítást kialakítani a Körmendi úti zebraépítés előtt. A kórháznál megkezdődhet a tervezés. 


Dr. Kecskés Zoltán azt jelezte dr. Horváth Attilának, hogy a közútkezelőnek lenne dolga a Dolgozók útján zebrát építeni. Ezzel egyetértett az alpolgármester, de a közútnak nincs pénze, a helyzet viszont orvoslásra vár, mielőbb. 

 

Szombathely nem maradhat a Haladás nélkül

 

Dr. Czeglédy Csaba szerint felerősödik a választáshoz közeledve az az álságos kommunikáció, miszerint, ha fideszes városvezetés lenne, akkor jobb lenne Szombathelynek. Dr. Hende Csaba kampányígéretét hozta fel: évente 43 milliárd forintnak kellene érkeznie a vasi megyeszékhelyre. Egy forint sem jött, hangoztatta a politikus. Aztán a Szombathelyi Haladást hozta szóba: a több, mint százéves egyesületnél aggasztó a pénzügyi helyzet, március 31-én eldőlhet a klub sorsa. Ha nincs liszensz, akkor annyi a felnőtt labdarúgásnak Szombathelyen, mondta. Javasolta, hogy ha bekövetkezne ez a tragikus forgatókönyv, akkor az áprilisi közgyűlésen tárgyaljanak részletesen a témáról. Tájékoztatást kért emellett dr. Horváth Attilától a taggyűlésen elhangzottakról. Szombathely nem maradhat a Haladás nélkül, zárta szavait. Dr. Nemény András egyetértett vele. 


Dr. Horváth Attila, költségvetésért felelős alpolgármesterként elmondta: a klub szerint, ha a város teljesíti a vállalását, akkor rendben lesz a dolog. Szerdán kapták ezt az információt, csütörtökön már utalt is a város, mondta. Március 31-ig nem lehet adó- és köztartozása a klubnak, ez egy bemondás, a beszállítói tartozást viszont április végéig lehet halasztani. A klubtól nem keresik a városvezetést, a 40 millió forintot pedig elutalták már.

 

Csapadékvízelvezetés és kátyúzás

 

Horváth Gábor (Fidesz) lakossági megkeresésekről beszélt. A Lime-rollerek parkolóit hozta szóba: a Maros utcában és a Vadász vendéglő mellett a rollereket keresztbe teszik a járdán, szerinte a gyűjtőpontokat máshova kellene áttenni. A rollerkultúra nem megfelelő, vélekedett. Csapadékvíz elvezetési problémákat is sorolt, ez ügyben szakemberekkel tárgyalt a képviselő, a Hóvirág-Tulipán utcák kereszteződését emelte ki. A Minerva Lakóparkban aláírásgyűjtést kezdeményezett, ennek eredményéről tájékoztatja majd a városvezetést. A sebesség- és súlykorlátozó táblákat nem tartják be sokan, mondta. A Metro-körforgalom növényzete nem rendezett, átláthatatlan. A Vadásznál lévő szintén nincs jó állapotban, azt is rendbe kellene tenni. Jövő hónapban lesz a virágút, meg kellene kezdeni a padkázást, kátyúzást. Dr. Nemény András hozzátette: figyelnek a képviselő kérésére. A kátyúk egyszerre jönnek elő, az új utaknál viszont nem lesz ilyen probléma. Dr. Nemény András örült, hogy képviselőtársa ezúttal visszafogottan fogalmazta meg véleményét. 


Dr. Czeglédy Csaba a Haladásra tért vissza: a végrehajtás jelenleg is folyamatban van a klubot működtető gazdasági társaság ellen, mind a mai napig. Ünnepek jönnek, ma kellene rendzeni a tartozást. Azt javasolta: szurkolók bevonásával jöjjön létre egy stáb, amely foglalkozik ezzel a sokakat érintő kérdéssel. Ha szükséges, akkor lesz napirendi pont áprilisban, jelezte dr. Nemény András, aki támogatta a bizottság létrehozását is. 


Dr. Horváth Attila egyetértett dr. Czeglédy Csabával, hogy a mai napon végrehajtás látszik. Ha tegnap ezt rendezték, akkor ennek levétele még nem látszik. Az, hogy biztosan nincs liszensz, azt nem mondhatjuk ki, mondta az alpolgármester. Dr. Nemény András azt mondta: dr. Czeglédy Csaba joggal fél, de bízzunk a jobb folytatásban. Nem rajtunk múlik a csapat sorsa, hogy egyéltalán játékban vagyunk, zárta szavait a polgármester. 

 

Még mindig várják Hende Csaba 35 millió forintos támogatását a zanatiak

 

Putz Attila (Éljen Szombathely!) sajnálattal közölte: 2022 februárjában Hende Csaba 35 millió forintos támogatást ígért a zanatiaknak, de az összeg nem érkezett meg. A körzetében történtek fejlesztések, mondta. Riválisa nem korrektül kampányol, erre több példát is hozott a képviselő. A fogadóórán azzal keresték meg a lakók, hogy a piacnál álljon meg a 8-as busz, erre az idős embereknek lenne szüksége. A problémát jelezte a Blagussnak illetékesének is. Az Éhen Gyula lakótelepen kutyafuttatót terveznek a lakók, ezt a kérdést is támogatja a politikus. Szemétszedési akción vett részt a képviselő a Gyöngyös parton, itt nincs szemetes, ezt a problémát orvosolni kell. 


Melega Miklós (Fidesz) Tóth Kálmán szavaira reagált: majd a kampányban megismerhetik a Fidesz programját. Felhozta az Éljen Szombathely! 2019-es programját, utalva arra, hogy mennyi minden nem valósult meg. Nem akarta szétszedni ezt a képviselő, de azért szemezgetett belőle Melega Miklós. Kiemelte: nem sikerült a közlekedési káoszt felszámolni, az útfelújítási program pedig épp a választás évében kezdődik. Hozzátette: az öndicséret nem helyes megoldás, globális szinten nem sikerült megoldani az útfelújítás problémáját, tette hozzá. A 800 milliós útfelújításnak cseppet sincsen kampány szaga, jegyezte meg ironikusan Melega Miklós. 


Dr. Nemény András szerint lehet vitázni az útfelújításról, de abból a helyi fideszes képviselők nem jönnének ki jól. A korábbi városvezetés alatt nem történt hasonló léptékű felújítás. Aztán Orbán Viktort idézte, miszerint a koronavírus-járvány és az energiaválság miatt az ország is a túlélésre játszott. A gépjárműadó elvonása nagy nehézségeket jelent az önkormányzatoknak, ezt az összeget is útfelújításra fordítani. A polgármester szerint tisztán látnak a szombathelyiek, de erről majd a választók június 9-én döntenek.        

 

Sok új parkoló épül, lehet, hogy nem ezer, mondta a polgármester, erről lehet vitázni valóban. A kampányt most ne hozzák be a közgyűlésbe, javasolta dr. Nemény András. Mindenki a saját portáján söprögessen, javasolta a polgármester. 


Tóth Kálmán is reagált Melega Miklós szavaira: tételesen sorolta a kormányzati elvonásokat – ezekből bizony még több utcát fel lehetett volna újítani. 21-27-es TOP Pluszos forrásokból még egy „kanyi vasat” nem látott a város, húzta alá a frakcióvezető. 


Dr. Horváth Attila azt mondta: 2022-ben volt egy országgyűlési választás, akkor Hende Csaba kijelentette, hogy mindenképpen megépül az elkerülő – pedig akkor már ismert volt, hogy háború, covid és energiaválság van. A 2019-es ígéreteket nem elegáns felhozni, vélte az alpolgármester, mert akkor nem tudtak még a korábban felsorolt körülményekről. 800 millió forintnak kampány szaga van? Mert Ön azt akarja érezni – reagált az alpolgármester. Sátory Károly szavaira is reagált dr. Horváth Attila: ha hatalmas pénzek érkeztek korábban, akkor miért nem épült meg számos járda, miért nem újítottak fel sok útszakaszt? – kérdezte. 

 

Mi lesz a Nagyszálló sorsa? 

 

Dr. Takátsné dr. Tenki Mária (Fidesz) a Nagyszállóra is tett ígéretet az Éljen Szombathely! Egyesület. Most eladó az épület. Mi történik jelenleg? Mi a városvezetés célja? - kérdezte a képviselő. A belvárosban a közművek helyreállítása gyakori, a Széll Kálmán utcában egy járdaszakasz elmaradt, jelezte. Erre kiemelten kell figyelni, javasolta dr. Takátsé dr. Tenki Mária. A Blaguss 12-es járatára panaszkodott egy Thököly utca 35. szám alatti lakos, hajnalban járó motorral áll a busz. A Pável Ágoston sétány elhanyagolt valóban, de erről a városvezetés tehet. Ezt folyamatosan jelezte a hivatalnak, de csak saját képviselői keretéből tudott padokat kihelyeztetni. Sérelmezte, hogy nem kapták vissza a képviselői keretet, erre az anyagi lehetőség adott lenne, vélekedett. Dr. Nemény András azt mondta: amíg veszélyhelyzeti kormányzás van az országban, addig nincs lehetőség a képviselői keret visszaállítására. A Nagyszállóval kapcsolatban azt mondta a polgármester: amikor 200 millió forintos elővásárlási összegért lehetett volna megvenni, akkor azt támogatták volna. Amikor ők kerültek a városvezetői pozícióba, megduplázódott az összeg. Most egy Ner-közeli vállalkozó kezében van a döntés, a polgármester már egyeztetett is a kérdésben. A város mindenben segít, amiben tud. A rendezvényterem maradjon meg, azt hadd használják majd a szombathelyiek. A történet vége pozitív lesz, de ez hosszú idő még. Vélhetően többfunkciós épület lesz, minden részletbe beavatják a városvezetést, ilyen ígérettel bír dr. Nemény András. 

 

Megújultak a parkolók

 

Kelemen Krisztián (Éljen Szombathely!) jó hírekről számolt be a körzetéből: az alujárót, a piac környékét, a Tavasz-Nyár utcákat kitakarították, megköszönte a cégek munkáját. A Barátság utcai parkoló is hamarosan készen lesz, a lakók már használhatják, kandeláberekre várnak csak. A Pázmány végén a nagy parkolót feltöltötték, folytatják ezt a munkát a Mikes Kelemen utca felé. A lakók megköszönték, hogy elkészült a kerítés Szombathely egyetlen ingyenes teniszpályáján. Lesz új kutyafuttató is, ezt a Falco finanszírozza majd. Új fitneszpark is létesül, az eszközöket a lakótelepi alapítvány vásárolja. Magaságyásokat is átadtak az idősek otthonánál, hamarosan beültetik azokat. Volt önkétes szemétszedés a Joskar Olán, a tapasztalat szerint tiszta a lakótelep, sok zsák maradt üresen. A lakások 30-40%-a albérlet a körzetében, és sok a mélyszegénységben élő nyugdíjas is, ez nagyon elkeserítő. A lakók ugyanakkor megjegyezték, hogy az önkormányzat szociális hálójának sokat köszönhetnek, itt a helyben igénybe vehető támogatásokra utalt Kelemen Krisztián. Szombathelyen az idén fokozottabb a rendőri jelenlét, ezt megköszönte a bizottsági elnök a rendőrkapitány asszonynak. Sok a gyalogosgázolás: a jegyzőt arra kérte, hogy ebben a témában vizsgálódjon az önkormányzat. 


Sátory Károly szerint a pedagógusok bére rendbe lett téve, a béremeléshez a nagy többségük hozzájutott. Az egyházi iskolákban is úgy jártak el, mint a tankerültben. Dr. Nemény András kiemelte: ő nagyon örül a pedagógusok béremelésének, ideje volt. 


Bokányi Adrienn (Éljen Szombathely!) tanácsnok, a 2-es körzet képviselője is Melega Miklós mondataira reagált: nem kampányszagú beruházások történnek, hanem teszik a dolgukat, hangoztatta a tanácsnok, aki a saját körzetéről beszélt. 12 parkolóból hat mér elkészült a Stromfelden, a lakótelepen így összesen 35-tel több megállóhely van. Ez nem oldja meg az össze problémát, de könnyebbséget jelent az ott élőknek. Az Éhen Gyula téren 14 parkolót alakítanak ki. A MÁV rendelővel szemben 30 parkolót tudnak létesíteni, ez fontos fejlesztés. Így mintegy 70 parkoló létesül a 2-es körzetben, mindezt úgy teszik, hogy összesen egy beteg fát kellett eltávolítani. Jó hír, hogy a Bocskai körúton halad a kivitelező a munkával. Ugyancsak remek hír, hogy várhatóan már április végére végeznek a beruházással – korábban május vége volt a határidő. Elkezdődött a söptei Lovas utat és a 11-es Huszár utat összekötő gyalogút megtervezése. 


Dr. Nemény András azt mondta: most kell felújításokba kezdeni, mert ha beérkezik az uniós pénz, akkor a kivitelezők megemelik az áraikat, ezt megelőzi a város. 


Ágh Ernő azt mondta: az előző ciklusban adósságkonszolidációban részesült a város, ennek köszönhetően van jobb helyzetben a város. 18 milliárd forint tűnt el, hangsúlyozta. A körzetében állami pénzből történt felújítás – itt aztán vitáztak egy kicsit a képviselők, mert a városvezetés szerint ez uniós pénz volt. De mi hoztuk ide, mondta Ágh Ernő. Visszatért a körzetében lévő infrastrukturális hiányosságokra, ezt csokorba szedi, és eljuttatja újra a hivatalnak. Az identitáserősítő program elindult: óriásplakátok jelentek meg, hogy Mi szombathelyiek vagyunk, erre kár volt 30 millió forintot költeni, ez nem kötelező feladat. A város szégyenfoltja a temetőnél lévő buszmegálló, tette hozzá. A KISZ-lakótelepen néhány padot kérnek az ott élők, ezek nem nagy kiadások. Ha lenne saját képviselői kerete, akkor ezt megoldaná. Dr. Nemény András az uniós forrásokra tért vissza: reményei szerint minden akadály elhárul azok beérkezéséről. Az identitáserősítő programot együtt szavazták meg a fideszes képviselőkkel, így furcsa, hogy ezt most szóvá teszi a képviselőtársa. A polgármester szerint ez jó irány, nem negatív reklámok jelennek meg ezáltal. 

 

A városlakók zölden gondolkodnak

 

Németh Ákos (Éljen Szombathely!) tanácsnok, képviselő azt mondta: örül a pedagógusok béremelésének. A nem kötelező feladatok megszüntetésére is reagált: a közösségi közlekedés, a sportegyesületek is ebbe a kategóriába tartoznak – ez érdekes felvetés, utalt Ágh Ernő szavaira. 2800 fát osztottak ki a szombathelyieknek, a városlakók zölden gondolkodnak, ez a közösség javát szolgálja, tette hozzá a tanácsnok. Az illegális szemétlerakásról is szólt a politikus: nagyon veszélyes tevékenység, megkért mindenkit arra, hogy ne szemeteljenek. Április 22-én kezdődik a Teszedd mozgalom, ehhez lehet csatlakozni. A Csaba utca felújítása hamarosan megkezdődik, ez remek hír a körzetben élőknek. A környezetvédelemről is beszélt, a gödi akkumulátorberuházást hozta szóba, ami nagyon környezetszennyező. A körzetében élők 95 százaléka nemet mondana ilyen beruházásra. 


Dr. Takátsné dr. Tenki Mária azt mondta: az időgondozásban előrelépés történt az evangélikus egyház jóvoltából. A kampányban 180 férőhelyet ígért a városvezetés, miért nem történt ez ügyben előrelépés? – kérdezte a képviselő asszony. Mi lett a kampányban bemutatott tervekkel, amelyeket 2019 augusztusában ismertettek? – tette hozzá a belvárosi képviselő. 


Dr. Czeglédy Csaba, mint a szociális bizottság elnöke reagált: a Nádasdy utcai fejlesztést felülvizsgálta a városvezetést, ő védte az önkormányzati bárlakásokat. Dr. Nemény András így reagált: ennek a városvezetésnek sikerült együttműködnie az evangélikus egyházzal. A Pozsony utcában ideiglenes működési engedély volt, a Kolozsvár utcaiban pedig méltatlan állapotok voltak, kiváló szakmai munkával. A férőhely bővült, 17-ről 20-ra – De hol van a 180? – vágott közbe dr. Takátsé dr. Tenki Mária, akitől nyugalmat kért a polgármester. Folyamatosan egyeztetnek az egyházakkal, az állami beruházások teljesen leálltak. Szeretné ezt folytatni a városvezetés, de ebben a ciklusban ez nem volt lehetséges, mondta dr. Nemény András. Kell a fenntartótól támogatás, az állam részéről erre most nincs lehetőség. 
Dr. Czeglédy Csaba a képviselő asszonynak annyit mondott: Gyebrovszki Jánossal együtt lobbiztak ki területet anno – kilenc évig Ön nem tett semmit, kilenc évig Önök csesztek rá – mondta dr. Takátsné dr. Tenki Máriának dr. Czeglédy Csaba. A polgármester szerint a fideszes városvezetés alatt méltatlan körülmények között éltek az idősek, jobban tenné, ha hallgatna a belvárosi képviselő, javasolta dr. Nemény András. 


Dr. Kecskés László a Márton Áron utcába kért útfeltöltést, mert nagyon forgalmas. Aztán arra emlékeztetett: 2016-ban történt meg a konszolidáció, 17-18-ban volt két jó évük, aztán átvették tőlük a városvezetést. Abban az időszakban hét utcát újítottak fel csak az ő körzetében. Ha összehasonlításokat tennének, abból rosszul jönnek ki – mondta Tóth Kálmánnak címezve dr. Kecskés László. 
Dr. Nemény András szerint objektív választ majd június 9-én tesznek a választók. A konszolidáció sokkal korábban történt. Dr. Kecskés László körzetében épült egy körforgalom, megújult az Emlékmű domb, és a Kenderesi utca is megújul hamarosan. 


Szuhai Viktor egyetértett azzal, hogy a Márton Áron utcában kritikus a helyzet. Figyelembe kell venni, hogy a Síp utcában kamionok járnak, ez is élő probléma. Ha kitesznek egy súlykorlátozó táblát, fent pedig építkezés zajlik, máris adott a probléma. Dr. Nemény András megígérte, hogy a Szova megvizsgálja, hogy miben tud segíteni. Dr. Kecskés László annyit mondott még, hogy a Márton Áron utcát majd mindenképpen végérvényesen rendbe kell tenni. 


Illés Károly szerint a TOP-os források meg nem érkezésében az „elvtársaik hazaáruló módon” gátolják az uniós pénzeket. „Beszéljenek már az elvtársaikkal” – javasolta Illés Károly az Éljen Szombathely! frakció tagjainak. Szerinte nem elegáns 2024-ben 2010-re visszamutogatni. Aztán sorolni kezdte, hogy mennyi beruházás valósult meg Szombathelyen, míg fideszes volt a városvezetés.          

 

Június 9-eaz igazság napja

 

A hosszú felsorolást követően azt mondta Illés Károly, hogy mennyi minden történt abban az időben, amikor ők vezették a várost. Dr. Nemény András azt mondta: a választók bölcsek, eldöntik júniusban, hogy ki, hogyan tette a dolgát. Június 9-eaz igazság napja, tette hozzá.


Tóth Kálmán úgy fogalmazott: a felemlegetett ciklusban, 14 és 19 között szinte kizárólag fideszes képviselők körzetében történtek felújítások. Ami viszont a fideszes programot illeti, arról még most sem tudtak meg információkat, pontosabban annyit, hogy ha a Fidesz vezette volna a várost, akkor sokkal jobb lenne – ezt nehezen lehet értelmezni, mondta a frakcióvezető. Nagyon gyengének minősítette a fideszesek arrogáns stílusát. Dr. Nemény András szerint a „hazaárulózás” valóban vállalhatatlan volt, a többit betudja a kampánynak. 
Koczka Tibor szerint Illés Károly rossz panelt emelt ki a rogáni propagandából, ugyanis most nem „hazaárulózni” kell. Aztán arról beszélt, hogy a fideszes városvezetés ellenére megannyi projekt nem valósult meg, noha Orbán Viktor volt a kormányfő. Utána azt is sorolta, hogy mennyi minden be sem került a támogatott beruházások közé, mert az országos vezetés nem támogatta, mondván: tehetős város Szombathely. Lázár János a minap ismerte be, hogy nincs pénz beruházásokra, kvázi üres a kassza. Miből adna a kormány? – kérdezte a Pro Savaria képviselője. 


Dr. László Győző örömteli eseményről számolt be: egy kiállítás nyílt meg a Víztoronyban Van jogom címmel, mindenkit arra biztatott, hogy nézzék meg a tárlatot. Horváth Soma (Éljen Szombathely!) alpolgármester a Széll Kálmán utcai közműfelújításra reagált, megköszönte a képviselő asszonynak, hogy jelezte a problémát a hivatalnak. Horváth Gábornak azt mondta: a Metro-körforgalomban ősszel lesz látványos változás, a többinél is szépen haladnak. Melega Miklósnak úgy reagált: sok parkoló épült a Derkovitson, most is folyamatban van újabbak kialakítása. A Dr. Szabolcs Zoltán utcában élők helyzete is hamarosan javul. A járdafelújításra a jelenlegi városvezetés sokkal többet áldoz, mint az előző. Április 12-én nyílik a Derkovits-rendezvénysorozat, erre is látogassanak el minél többen, zárta szavait Horváth Soma.


Dr. Horváth Attila számokról beszélt, szerinte túlzóak az Illés Károly által elmondottak, miszerint 250 milliárd forintot költöttek Szombathelyre. Ha ennyit költöttek volna, akkor nem így nézne ki a város. Példaként a Kárpáti Kelemen utcát hozta – ez még a boldog békeidőkben megtörténhetett volna. Az idő tényezőt is felhozta az alpolgármester: tavaly 450 millió forintot költöttek utakra, pedig nem volt kampány. A központi kormányzatnak nagyon nincsen pénze, vélte dr. Horváth Attila, aki annyit kérne az államtól, hogy ne vonjon el irreális összegeket, és az uniós pénzek lehívását ne nehezítse meg. Összességében annyit tett hozzá az alpolgármester, hogy nem elegáns azt mondani: ha a fideszes polgármester lenne, jobb lenne a városnak. 


Dr. Nemény András lezárta a vitát, a határozati javaslatokat elfogadta a testület. Folytatás délután 3 órától. 

  

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legfrissebbek
Futsal: pazar gólok, tükörsima győzelem, kiütötte a Haladás a második Kecskemétet
Felipe Conde legénysége 6-0-val intézte el legfőbb üldözőjét a felső-házi rájátszás 8. játéknapján.
Vármegyei II. osztály, északi csoport: nagy győzelmet aratott a Répcelak, a Bozsok és a Kemenesalja is hétgólos mérkőzésen diadalmaskodott
Bobán és Gércén is potyogtak a gólok: előbbi 4-4-es döntetlent játszott a Gencsapátival, míg utóbbi 3-2-es hazai sikert könyvelhetett el a Szeleste ellen. Az Alsóújlak, a Sé, valamint a Pecöl is idegenben tudott nyerni, utóbbi pedig a Sé Lukácsháza elleni sikerének köszönhetően a tabella élére állt.
A Derkovitson folytatódott a tavaszi utcatakarítási akció Szombathelyen
Ilyenkor nemcsak az útszegélyek, útpadkák, hanem a csatornák is megtisztulnak, szükség szerint újrafestik a parkolóhelyeket, és takarítás közben a fametszési és parkfenntartási munkákat is elvégzik.
Ne vigyük haza a madárfiókákat és az állatkölyköket!
Fontos dologra hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).
Vigyázat! Megint csalók élnek vissza az MNB nevével és logójával
Újabb csalási kísérletben igyekeznek csalók hitelesnek tűnni a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nevével és logójával: egy most terjedő e-mailes csalásban bűnözők magánszemélyeket próbálnak meg rábírni arra, hogy egy „MNB által támogatott” víruskezelő programot töltsenek le – közölte az MNB hétfői közleményében, kiemelve hogy a jegybank nem készít és támogat víruskezelő programot sem lakossági, sem vállalati ügyfelek számára.