km/óra
  2023.02.02., csütörtök  •  Karolina, Aida napja
Elképesztő izgalmak után legyőzte az EB-címvédő Szlovéniát a magyar kosárlabda-válogatott!

Elképesztő izgalmak után legyőzte az EB-címvédő Szlovéniát a magyar kosárlabda-válogatott!

A mérkőzésen szinte végig déli szomszédaink vezettek, de az utolsó percekben koncentrált, jó játékkal megfordította a mérkőzést Ivkovics Sztojan együttese, és 77-75 arányban legyőzte a kiváló szlovén csapatot.

 

Magyarország  Szlovénia 77-75 (16-16, 16-20, 17-18, 28-21)

 

Magyarország: Rosco 16, Keller 11/3, Vojvoda 15/3, Benke 3, 8/6    Csere: Szabó 2, Ferencz 6/6, Horti 1, Perl 15/3, 

Szlovénia: Nikolic 6/6, Prepelic 12, Muric 6, Blazic 18/3, Morgan 16  Csere: Rupnik 11/9, Mesicek-, Hrovat-, Mahkovic 6

 

Az Európa-bajnoki selejtezősorozat első mérkőzésén Szombathelyen fogadta a címvédő szlovén válogatottat az Ivkovics Sztojan vezette magyar nemzeti együttes. A hazai együttes szűkített, 12-es keretében négy szombathelyi is helyet kapott: Váradi Benedekre, Perl Zoltánra, Benke Szilárdra, valamint Filipovity Márkóra is számított a szövetségi kapitány. 

 

Szlovén kosárral indult a találkozó, majd Benke Szilárd  triplakísérletét szedte le Morgan. Vojvoda Dávid egyenlített, majd Muric kosara után ismét a vendégeknél volt az előny (2-4). A 3. percben Rosco Allen büntetőzhetett, biztos kézzel értékesítette mindkét kísérletet, ezzel újra egyenlő volt az állás (4-4). Perl zseniális átadása után Keller maradt üresen a palánk alatt, és szépen oldotta meg a helyzetet, ezzel először vezetett a találkozón a magyar csapat. Blazic faultos kosara és jó büntetője, majd Morgan duplája következett, három pontos volt a szlovén előny ezzel a negyed felénél (6-9). A magyarok dobásai pontatlanok voltak ezekben a percekben, Nikolic triplája után viszont Ferencz Csaba is megmutatta, hogy hogy kell ezt csináln,i és maradt a különbség a két csapat között (9-12). Szabó Zsolt hibája után Prepelic büntetőzhetett, a szlovén nem hibázott, majd újabb szlovén kosár érkezett Muricnak köszönhetően, Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány pedig 9-16-os állásnál időt is kért. Az időkérés után Keller Ákos szerezte meg első pontjait 11-16-ra módosítva az eredményt. Vojvoda labdaszerződése után Rosco Allen zsákolt óriásit, ráadásul faultolták is, két pontra közelítette meg a magyar válogatott ezzel a szlovéneket (14-16). Láthatóan jót tett az időkérés a hazaiaknak, gyorsan ledolgozták a hátrányt, Vojvoda egyenlítésének köszönhetően pedig 16-16-tal ért véget az első negyed. 

 

Az első játékrészhez hasonlóan a másodikban is  a szlovének jegyezték az első kosarat, Nikolic már a második tripláját dobta a mérkőzésen. Rosco Allent ezúttal is csak szabálytalanul sikerült megállítani, jöhetett a két büntető, majd a következő támadásból az újabb két pont a neve mellé, az előny pedig ismét a magyar csapatnál volt (20-19). Szlovén időkérés után folytatódott a mérkőzés, de a kosár ismét a mieinktől jött, ezúttal Vojvoda volt eredményes. Blazic révén egy pontra zárkóztak a szlovének, majd a vezetésért támadhattak, de Rupnik csúnyán eladta a labdát. A következő támadásból aztán sikerült átvenniük a vezetést, de Szabó Zsolt tett róla, hogy ne maradjon sokáig így (24-23). Gyorsan követték egymást a kosarak, ismét sikerült visszavenni a vezetést a szlovén válogatottnak, Rupnik triplája pedig nagyon rosszkor érkezett magyar szempontból (24-29). Mindkét csapat büntetőkkel próbálkozhatott, először a szlovénektől Morgan, aki egyet dobott be, majd magyar oldalon Keller, aki viszont kihagyta mindkét kísérletét. Egy újabb szlovén kosár után, 24-32-es állásnál időt kért a magyar válogatott. Az időkérés után Prepelic pontjai következtek büntetőből, majd az év kosárlabdázójának választott Perl Zoltán szerezte meg első pontjait (26-34). A mieink legponterősebbje, Rosco Allen újabb kosarat jegyzett Perl passza után, 28-34 állt az eredményjelzőn, a szlovén csapat pedig időt kért. Perl pontjai következtek, a magyar válogatott kiválóan védekezett, a szlovének nem tudták kosárral befejezni a támadásokat, pontatlanok voltak és a támadóidőt sem használták ki jól. A negyed vége előtt még 4 pont esett hazai oldalon, kettő pedig vendég oldalon, így két negyednyi játék után 32-36 volt az állás a szlovén csapatnak. 

 

Szlovén kosárral indult a második félidő, majd Vojvoda válaszolt és osztott ki egy gyönyörű asszisztot Kellernek, zárkózni tudott a magyar csapat. A kezdeti lendület után aztán gyorsan el tudtak lépni a szlovének hat ponttal, 41-47 volt az állás. Morgant nehezen lehetett tartani, Blazic mellett ő volt a szlovének legponterősebb játékosa. Vojvoda és Perl aztán a vállára vette a csapatot, az ő vezérletükkel és fontos pontjaikkal sikerült ledolgozni a hátrányt és újra nyílttá tenni a mérkőzést. A negyed második fele a szlovéneknek sikerült valamivel jobban, 5 pontos előnnyel, 49-54-es eredménnyel mehettek az utolsó 10 percre. 

 

Az utolsó 10 perc első kosarát Váradi jegyezte, majd Prepelic révén tartotta az 5 pontos különbséget a szlovén együttes. Perl még éppen dudaszó előtt engedte el a kísérletét, majd Keller Ákos triplájával újra egyenlő volt (56-56). Két tripla is érkezett rövid időn belül szlovén oldalról: előbb Rupnik, majd Blazic is kintről talált be, így pillanatok alatt 6 pontos különbség lett egyenlő állás után (56-62). A hazai időkérés után Keller szerezte meg újabb pontjait, Perl triplája után pedig már csak egy volt közte ismét (61-62). Morgan továbbra is rendkívül ponterősen játszott, de Vojvoda hármasával 5 perccel a találkozó vége előtt ismét egyenlő volt az állás (64-64). Blazic ziccere után Vojvoda érkezett ismét, aki egyértelműen magára talált a mérkőzés második felében. Rupnik is jó napot fogott ki, az ő hárompontosával vezettek ismét a szlovének (66-69). 2 és fél perccel a mérkőzés vége előtt Prepelic kosarával öt ponttal léptek el a vendégek, majd Szabó Zsolt büntetői maradtak ki. Rosco Allen büntetői után visszajött a remény, Váradi pedig ismét elképesztően fontos triplát dobott 1 perccel a vége előtt, újra a magyaroknál volt az előny, a közönség pedig extázisban buzdította a válogatottat (72-71). Morgan kosara után Allen Rosco oldotta meg szépen a palánk alatt, és 33 másodperccel a vége előtt 74-73 arányban a magyaroknál volt az előny. Prepelic büntetői után újból átvették a vezetést a vendégek, majd Perlt is faultolták, bedobta mindkét büntetőt, a labda pedig a magyaroké volt egy szlovén hiba után két másodperccel a találkozó vége előtt. Innen már jöttek a faultok szlovén részről, Benke dobhatott kettőt, a szlovének pedig már nem tudtak mit kezdeni a hátralévő időben, a végeredmény 77-75 Magyarországnak.

 

Fantasztikus győzelmet aratott a magyar válogatott, végig koncentrálva és küzdve tudták felülmúlni a remekül játszó szlovén válogatottat. Három nap múlva újabb mérkőzés vár Keller Ákoséra, február 23-án Ukrajnában lép pályára a válogatott a kvalifikációs sorozat következő mérkőzésén. 

 

 

Luka Rupnik, a szlovén válogatott játékosa

 Nagyon csalódottak vagyunk, mert nyerni jöttünk ide, és úgy érzem, mindent meg is tettünk ennek érdekében. A mérkőzés nagy részében nálunk volt az előny, ám az utolsó negyedben, főleg védekezésben sokat hibáztunk, amit a hazaiak kíméletlenül kihasználtak, és megérdemelten nyerték meg a mérkőzést. 

 

Radovan Trifunovic, a szlovén válogatott szövetségi kapitánya

 Gratulálok a magyar válogatottnak a győzelemhez. Nagyon bosszantó ez a vereség, hiszen többször is lezárhattuk volna, és megnyerhettük volna a találkozót. Ezekben a helyzetekben azonban nem koncentráltunk eléggé, gyermeteg hibákat követtünk el védekezésben, ezt pedig egy ilyen kaliberű válogatott ki is használja. Ennek ellenére mennünk kell tovább, magunk mögött kell hagyni ezt a mérkőzést, és a következő találkozóra kell már összpontosítanunk. 

 

Rosco Allen, a magyar válogatott játékosa

 Nagyon örülünk a győzelemnek, egy borzasztóan nehéz mérkőzést sikerült megnyernünk. Tudtuk, hogy jó csapat a szlovén, a dobóik jó napot is fogtak ki, de végig hittünk benne, hogy fegyelmezett és koncentrált játékkal le tudjuk őket győzni, és nagyon boldogok vagyunk, hogy ez sikerült is. 

 

Ivkovics Sztojan, a magyar válogatott szövetségi kapitánya

Nagyon büszke vagyok a csapatra, igazán erős ellenféllel szemben tudtunk győzni. Amikor a szombathelyi játékosokat elkezdték a csapatba követelni a hajrában, tudtam ,hogy ezt a mérkőzést meg fogjuk nyerni. Ami magát a mérkőzést illeti, egyik csapat sem tudott igazán felülkerekedni a másikon, igazi harc zajlott végig a pályán, amiből végül mi jöttünk ki jobban a végén. 

 

 

Fotók: Nagy Jácint

Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Évnyitó nyugdíjas összejövetelt tartottak a déli városrészen
A déli várorész nyugdíjas klubja összeállította a következő hónapok eseménynaptárát is, írják közösségi oldalukon.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Életveszélyesen megsérült egy gyalogos Táplánszentkeresztnél - KIA ütötte el a 87-esen
A munkából hazatérő asszonyt a 87-es főút szélén tette ki a dolgozókat szállító taxi. A nő át akart kelni a túloldalra, de egy Szombathely felé tartó KIA elütötte. Életveszélyes sérüléseket szenvedett, írja a 112press.hu.
Késsel lábon szúrta az intézkedő rendőrt egy kamaszfiú
Késsel lábon szúrta a vele szemben intézkedő rendőrt egy 16 éves fiú szerda este egy Fejér vármegyei településen - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.
Az elbocsátások ellen demonstráltak a tanárok Szombathelyen
Ismét demonstráltak a tanárok Szombathelyen: ezúttal a Paragvári Iskola előtt azért emelték fel a szavukat, mert az iskola egyik oktatója, Szecsődi Tímea fenyegető hangvételű levelet kapott a tankerülettől amiatt, hogy részt vett a polgári engedetlenségi akcióban.
legfrissebbek
Mentesülhetnek a fel nem használt földgázért fizetendő kötbér alól az önkormányzati cégek
Az önkormányzati szövetségek javaslatára a jövőben a helyhatóságok cégeinek is csak a korábban lekötött földgáz-mennyiség 60 százalékát kell kötelezően átvenniük. Ezzel lényegében egységesen 40 százalékra nő a szerződéseikben legfeljebb 25 százalékos szinten rögzített alsó toleranciasáv. Így mások mellett egyes települési távhőszolgáltatóknak sem kell kötbért fizetniük a nagyobb tételben fel nem használt földgáz miatt - jelentette be csütörtöki közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).
Hét balesetnél helyszíneltek a rendőrök tegnap a vármegyében
A Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányságra a 2023. február 1-jén 5 óra és 2023. február 2-án 5 óra közötti időben kettő könnyű sérüléssel járó és öt anyagi kárral végződött közúti közlekedési balesetről érkezett bejelentés, olvasható a police.hu-n.
Örömkorcsolyázással köszönt el a jégcsarnok
Elköszönt a Fedett Jégcsarnok a nagyközönségtől - szombaton jégdiscót tartottak, közönségkorcsolyázásra pedig vasárnap délelőtt volt lehetőség a szezonban utoljára. A jégkészítést az elszabadult rezsi díjak miatt állították le. A csarnok a tervek szerint néhány hét múlva görkorcsolyapályaként nyit ki újra, a hokicsapatok is részben műanyagborításon edzenek tovább.
Szabadságvesztésre ítélte Szombathelyen a bíróság az édesapjára késsel támadó vádlottat
A Szombathelyi Törvényszék életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt állapította meg a bűnösségét annak a férfinak, aki 2021 februárjában késsel megsebesítette édesapját, közölte a Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztály.
Devizapiac: erősödött a forint reggel
A szerda esti jegyzésekhez képest erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon.