km/óra
  2024.02.22., csütörtök  •  Gerzson napja
Ma ünnepli születésnapját Mel Gibson

Ma ünnepli születésnapját Mel Gibson

67 éves lett Mel Columcille Gerard Gibson amerikai születésű, kétszeres Oscar és Golden Globe díjas ausztrál színész, filmrendező és producer, írja a Paramount Network Facebook-oldala.

A posztban így fogalmaznak: Mel Columcille Gerard Gibson 1956-ban született a New Yorkban állam béli Peekskillben, Hutton és Ann Gibson hatodik gyermekeként (tizenegyen voltak testvérek). Nem sokkal születése után a család elköltözött, hogy az idősebb fiúknak ne kelljen bevonulniuk a vietnámi háborúba katonaként, így Ausztráliában nőtt fel, Sydneben.

Színészi karrierje az Ausztrál Filmintézetben kezdődött. Színdarabok és kisebb televíziós szerepek után a Mad Max (1979) című kisköltségvetésű akcióthriller volt első bombasikere, melynek Gisbon főszereplésével második és harmadik része is készült.

1980-ban kötötte össze életét Robyn Moore-ral, akitől hét gyermeke született.

Már befutott színésznek számított, amikor szerepet kapott a Halálos fegyverben, és a sikernek köszönhetően még háromszor alakíthatta Martin Riggs karakterét.

1993-ban rendezőként is bemutatkozott Az arc nélküli ember (1993) című drámával, de ő játszotta a film főszerepét is. A kultikus Rettenthetetlennek (1995) szintén egy személyben volt rendezője és főszereplője, az Akadémia pedig két Oscar-díjjal jutalmazta. Innentől kezdve egyre fontosabb pozíciókba került a filmgyártásban színészként, rendezőként és producerként is, de magánemberként számos kritika érte.

A 2000-es évek elején több megosztó filmet is forgatott. Kendőzetlen brutalitása miatt nagy botrányt kavart a Passió (2004), melyben Jézus utolsó óráit vitte vászonra, de vegyes fogadtatásban részesült a 2006-os Apocalypto is.

A rendezés mellett tovább folytatta színészi karrierjét, az ezredforduló után olyan különböző műfajú filmekben láthattunk, mint Mi kell a nőnek? (2000), A hazafi (2000), a Jelek (2002).

2006-ban elítélték ittas vezetésért, majd részt vett a névtelen alkoholisták programjában, mely után néhány év alkotói szabadság következett. A filmezéshez csak 2010-ben tért vissza.

Mel Gibsonnak saját mozihálózata van Ausztráliában és Új-Zélandon, szigetet vásárolt Fijin, Írországban pedig kápolnát is neveztek el róla. ️

Boldog születésnapot kívánunk neki!"

Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
tematikus oldalak