km/óra
  2023.09.21., csütörtök  •  Máté, Mirella napja
Ma ünnepli születésnapját Mel Gibson

Ma ünnepli születésnapját Mel Gibson

67 éves lett Mel Columcille Gerard Gibson amerikai születésű, kétszeres Oscar és Golden Globe díjas ausztrál színész, filmrendező és producer, írja a Paramount Network Facebook-oldala.

A posztban így fogalmaznak: Mel Columcille Gerard Gibson 1956-ban született a New Yorkban állam béli Peekskillben, Hutton és Ann Gibson hatodik gyermekeként (tizenegyen voltak testvérek). Nem sokkal születése után a család elköltözött, hogy az idősebb fiúknak ne kelljen bevonulniuk a vietnámi háborúba katonaként, így Ausztráliában nőtt fel, Sydneben.

Színészi karrierje az Ausztrál Filmintézetben kezdődött. Színdarabok és kisebb televíziós szerepek után a Mad Max (1979) című kisköltségvetésű akcióthriller volt első bombasikere, melynek Gisbon főszereplésével második és harmadik része is készült.

1980-ban kötötte össze életét Robyn Moore-ral, akitől hét gyermeke született.

Már befutott színésznek számított, amikor szerepet kapott a Halálos fegyverben, és a sikernek köszönhetően még háromszor alakíthatta Martin Riggs karakterét.

1993-ban rendezőként is bemutatkozott Az arc nélküli ember (1993) című drámával, de ő játszotta a film főszerepét is. A kultikus Rettenthetetlennek (1995) szintén egy személyben volt rendezője és főszereplője, az Akadémia pedig két Oscar-díjjal jutalmazta. Innentől kezdve egyre fontosabb pozíciókba került a filmgyártásban színészként, rendezőként és producerként is, de magánemberként számos kritika érte.

A 2000-es évek elején több megosztó filmet is forgatott. Kendőzetlen brutalitása miatt nagy botrányt kavart a Passió (2004), melyben Jézus utolsó óráit vitte vászonra, de vegyes fogadtatásban részesült a 2006-os Apocalypto is.

A rendezés mellett tovább folytatta színészi karrierjét, az ezredforduló után olyan különböző műfajú filmekben láthattunk, mint Mi kell a nőnek? (2000), A hazafi (2000), a Jelek (2002).

2006-ban elítélték ittas vezetésért, majd részt vett a névtelen alkoholisták programjában, mely után néhány év alkotói szabadság következett. A filmezéshez csak 2010-ben tért vissza.

Mel Gibsonnak saját mozihálózata van Ausztráliában és Új-Zélandon, szigetet vásárolt Fijin, Írországban pedig kápolnát is neveztek el róla. ️

Boldog születésnapot kívánunk neki!"

Savaria Fórum 32. évfolyam 32. szám - 2023.09.15.
Savaria Fórum 32. évfolyam 32. szám - 2023.09.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Így juthat el hétfőtől InterCityvel Budapestre
A MÁV közzétette a Biatorbágy-Szárliget vasúti fővonal felújítása miatt hétfőtől (09.18.) október 26-ig érvényes vágányzári menetrendet. Spoiler: vonat, busz Kelenföldig. Ez a három hónaposra tervezett vágányzár első üteme.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Zsoldos Báró Zoltán: Én zenéből vagyok
Ha Szombathely és blues, akkor Zsoldos Zoltán, közismert (a fehér garbóról ráragadt) nevén: Báró. Ha Báró, akkor egy zseniális zenész szinte transzállapotban a színpadon, lázba hozva közönségét. Papíron nyugdíjas hegedű- és gitártanár, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, a Capella Savaria egykori tagja. Most, 75. születésnapjára Bartók termi koncerttel készül barátaival. Az egykori Kőszegi utcai srácot otthonában, a Kőszegi-hegység lábánál látogattuk meg.
Vármegyei I. osztály: gólgazdag mérkőzésen nyerte a dobogósok csatáját Vasváron a Haladás, a Szarvaskend és a Rábapaty is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Szentgotthárd egyaránt egygólos hazai sikernek örülhetett a pontvadászat 5. fordulójában.
Ma indul a városi nagytakarítás!
Még 2020 júniusában fogadta el egyhangúlag Szombathely MJV képviselő-testülete a "Vigyázzunk együtt Szombathelyre!" szemléletformáló programot, mely 2023-ban is folytatódik. Szombathely MJV Önkormányzatának szervezésében a tavalyi év sikeres lebonyolításának folytatásaként idén ismét városi nagytakarítást tartanak a Vigyázzunk együtt Szombathelyre! program keretein belül.
legfrissebbek
Harmadszor mérhették össze tudásukat a gyerekek a Városi Diák- és Szabadidősport Napon
Harmadszor rendezték meg a Városi Diák- és Szabadidősport Napot a Fő téren. Futóversenyen mérhették össze gyorsaságukat, ügyességüket az óvodások, általános- és középiskolások, valamint a Szombathelyi Sportiskola jóvoltából különböző sportágakkal is megismerkedhettek testközelből.
56. alkalommal rendezik meg hétvégén a Savaria Nemzetközi Táncversenyt
A Savaria Nemzetközi Táncverseny kezdete 1966-ra nyúlik vissza, mely a világjárvány éveitől eltekintve folyamatosan, immár 56. alkalommal kerül megrendezésre az AGORA Művelődési és Sportházban. A verseny nemcsak az európai, hanem a világ minden táján ismert és elismert táncesemény, amely méltó rangot vívott ki magának a Nemzetközi TáncSport Szövetség és a táncsport szakemberei és táncosai körében is.
Az élelmiszer-mentési akció több száz családnak nyújt segítséget Szombathelyen
A Magyar Élelmiszerbank Egyesületnek és partnereinek köszönhetően évről évre egyre többen jutnak hozzá a kereskedelmi szektorban feleslegessé vált ételekhez. Városunkban több segélyszervezet is együttműködik az élelmiszerbankkal. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász munkatársai a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálatnál, a Hársfa Háznál és a Szikla Szociális Központban több száz családnak nyújtanak segítséget - heti rendszerességgel.
Közel 300 millió forintból korszerűsödött a Markusovszky kórházban a járóbeteg-ellátás
291,37 millió forint összegű vissza nem térítendő európai uniós támogatásnak köszönhetően korszerű, orvostechnikai műszerek beszerzése történt meg a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban, melyek eredményeként tovább emelkedik a járóbeteg-ellátás színvonala, olvasható a lapunkhoz is eljuttatott sajtóközleményben.
Bemutatták dr. Czetter Ibolya könyvét