km/óra
  2024.04.13., szombat  •  Ida napja
M86: más nyomvonalat javasoltak

M86: más nyomvonalat javasoltak

Az M86-os gyorsforgalmi Szombathely és Körmend közötti szakaszának tervezésére 2019-ben írt ki közbeszerzési pályázatot a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. A nyertes konzorcium tanulmánytervében három változat szerepelt a nyomvonalra és Körmend felé a becsatlakozásra. A befutó terv nem minden településnek nyerte el a tetszését. Egy olyan változat mellett döntöttek, ami a meglévő M86-ost a Vép–Szombathely közötti szakaszon egy új, különszintű csomópont kialakításával viszi el déli irányba Szombathely és Táplánszentkereszt között.

 

Perl János, Táplánszentkereszt polgármestere elmondta, hogy a tervezett elkerülő már 2006 óta napirenden van, hol előkerült, hol kissé feledésbe merült a beruházás. Az évek alatt sokat változtak a tervek, más műszaki tartalom jelent meg, változott a sávok száma, az út besorolása is. Most úgy tűnik, hogy olyan koncepció született, amelyet meg is valósítanak majd, a beruházás kiemelt státuszt kapott.  


– Az tervezett nyomvonalak között szerepelt egy olyan megoldás, hogy Táplánszentkereszt és Tanakajd között haladt volna az új út – folytatta a polgármester. – Ez kevésbé érintette volna a települést. A most elfogadott változat szerint az M86-oson érkező forgalmat az újonnan készülő elkerülő a vépi leágazó és Zanat városrész között építendő új csomópontnál vezeti le déli irányba. Az új út Bogát és Táplánszentkereszt között kis kitérővel, Sorokpolány mellett elhaladva, Egyházasrádócnál csatlakozik a meglévő főútba. Amint az önkormányzatnak lehetősége volt véleményt nyilvánítani, mi megtettük. Azt kértük, hogy ne ezt a nyomvonalat válasszák, hanem a Táplánszentkereszt és Tanakajd közöttit, mivel ott nagyobb a távolság a települések között, nem a házak mellett menne el az új út. A szakemberek és a döntéshozók nem tartották megalapozottnak a kiválasztott nyomvonal ellen felsorakoztatott érveinket.


A környezetvédelmi hatástanulmány már elkészült. Nagy hangsúlyt fektettek a zajvédelmi fejezetre. Kérték, hogy a beruházás előtt, alatt és annak befejezése után is folyamatosan végezzenek méréseket. Amennyiben zajszennyezés a határértéket meghaladja, akkor kiegészítő beruházásokra lesz szükség. Kérték, hogy a két település között legyen sebességkorlátozás, a tervezett 110 kilométer/óra helyett 90, valamint ezt fix sebességmérőkkel is ellenőrizzék.   


– Az új út jelentősen befolyásolja a település közlekedését, felhajtók, emelt magasságban haladó út, aluljáró, körforgalom is épül majd – fűzte hozzá a polgármester. – A bogáti fasor irányába épül meg egy aluljáró, előtte és mögötte is körforgalom lesz. Ezek segítségével lehet majd a településre ki- és behajtani az újonnan épülő házak felé. Polgármesterként teljesen megértem azokat, akik a nyugalmukat féltik. Az új út azonban meg fog épülni. Önkormányzatként mindent megpróbáltunk annak érdekében, hogy a számunkra előnyösebb verziót fogadják el. Nem ezt választották. Így annyit tehetünk, hogy próbáljuk a legjobbat kihozni ebből. Egy biztos, a beruházás ver még hullámokat. 


Vépen sem a kiválasztott nyomvonalat támogatták, mondta el Kovács Péter polgármester. A számukra előnyős variáció szerint a települést keleti irányból kerülte volna el az új út, Táplánszentkereszt és Tanakajd között ment volna át.   


– Az elfogadott változat szerint nyugati oldalról kerül el minket az új út, új csomópont is készül – folytatta a polgármester. – A Szombathely–Vép utat emelik majd meg, ez azért is kellemetlen, mert a régóta várt kerékpárút is erre kerül majd. Így a kerékpárosoknak is nagyobb erőfeszítésükbe kerül Szombathelyre biciklivel járni. A nagy hídszerkezet a Ferencmajornál ér vissza az eredeti nyomvonalra. Vépre. Az M86-os út keresztbe vágja majd a vépi ipari területet, amely nemrég fejlődésnek indult. Mindezen túl tartunk attól is, hogy a szélső utca zajos lesz. A mintegy 200 méterre levő Ferencmajorban is vannak lakások, őket is érinteni fogja az út zajhatása. 


A polgármester hozzátette, hogy a 2020-as közmeghallgatáson is ismertette ezt a variációt. Egyöntetű vélemény volt akkor, hogy számukra ez a legrosszabb megoldás. A tervezési folyamatba nem vonták be őket, a véleményüket azonban kikérték, ám szavazati joguk nem volt ez ügyben. 


Egyik polgármester sem vitatja, hogy Szombathely és a térség gazdasági életében szükség van egy észak-déli összeköttetést biztosító útra. A beruházás nemcsak tehermentesíti Szombathelyt, hanem egyszerűsíti és felgyorsítja az észak-déli, valamint az észak-nyugati közlekedést is. Az M86-os új elkerülő a tervek szerint része lenne a Vas megyét Debrecennel összekötő M9-es autópályának. A tervek szerin a beruházás 2022-ben kezdődne el. 

 

bb
Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Már tudják, hol mérnek a vasi rendőrök a Speedmarathonon
A vasi rendőrök száznál is több javaslatot kaptak az itt élőktől, hogy hol mérjenek majd április 19-én.
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Szólunk előre: április második hetében több helyen is útlezárások lesznek Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április második hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani.
Nehéz lesz az április a Rumi úton közlekedőknek
Napokon belül indul a város legforgalmasabb déli bevezető útjának felújítása, a Rumi út aszfaltozása miatt a hónap végén várhatóan pár napig teljes lezárás lesz a szakaszon, de már a marási munkák idején is lassabb haladásra kell számítani.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.