km/óra
  2024.02.26., hétfő  •  Géza, Vanda napja
Lúdas Matyi: vajon ludas (lesz) ő is?

Lúdas Matyi: vajon ludas (lesz) ő is?

Döbrögi az önkényurak mintapéldánya. Minden úgy zajlik az ő kis birodalmában, ahogyan kénye-kedve tartja. Egészen addig, amíg az ördögi módon tökélyre „gyúrt” autokráciájának a gépezetébe homokszem kerül: Lúdas Matyi. Aki nem bírja elviselni az igazságtalanságot, a hazudozást, az agyak leszívását, a becstelenséget. Nemcsak a szája jár, nemcsak ígér („Háromszor veri ezt kenden Lúdas Matyi vissza”), de föllázad. Példát ad: nincs lehetetlen.

 

A Lázár Ervin Program égisze alatt mutatta be a Weöres Sándor Színház Fazekas Mihály (1766-1828; költő, botanikus) elbeszélő költeményét Váradi Szabolcs mai valóságot tükröző átszabásában. A rendező Némedi Árpád. Az eredeti alkotást megspékelték hatásos zenével, látványos mozgásszínházi jelenetekkel, fantáziadús videóanimációkkal. 


A furfangos libapásztor örök érvényű mintája bele-belekúszik a korosztályok zsigereibe. Ki-ki a saját szintjén érezheti, értelmezheti a mondanivalót. A WSSZ alkotócsapatának talán legfőbb üzenete: „A becsület az becsület. Ha nincs magánhadsereged, legyen eszed, legyél csavaros, ravasz és agyafúrt.” Balogh János, Orosz Róbert, Bálint Éva, Kelemen Zoltán, Antal D. Csaba, Szabó Róbert Endre, Németh Gyöngyi, Stifter Anett/Szabó Blanka nagy lelkesedéssel bújik a főbb szereplők bőrébe. Nagy Cili Rozi libaként szédületes. „Gá-gája” a segítőtársa Matyinak, mert hiszen: egyedül nem megy! „Csavarból” jut a végére is: Lúdas Matyi, aki szerelembe esik Döbrögi lányával, beházasodik a nagyúr családjába. Abban csak reménykedhetünk, hogy nem idomul a népet szipolyozó família mentalitásához. Nem lesz belőle is permanens pénzfaló, népet lealázó Döbrögi-vej. Fazekas Mihálynál egyértelmű a happy end, így jellemzi a megleckéztetett oligarchát: „És törvénytelenül nem bánt, hanem úgy a’ hogy illik, / Ember társaival; jól is végezte világát.” Az előadás után akad töprengenivalónk Lúdas – ludas/vétkes – ügyekben.  

 

Szenkovits Péter
Fotó: WSSZ/Mészáros Zsolt

Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak