km/óra
  2023.09.21., csütörtök  •  Máté, Mirella napja
Londonban fog tárgyalni a V4

Londonban fog tárgyalni a V4

A visegrádi országok miniszterelnökei kedden Londonban tárgyalnak a béke helyreállításáról, csütörtökön és pénteken Párizsban tanácskoznak az Európai Unió miniszterelnökei.

 

Csütörtökön Orbán Viktor a nemzetbiztonsági operatív törzs ülése után videóban jelentette be Facebook-oldalán, hogy kijött az az új kormányrendelet, aminek értelmében Magyarország területéről nem lehet fegyvert szállítani Ukrajna területére.

 

Orbán figyelmeztető jelnek tartja, hogy a katonai cselekmények egyre közelebb kerülnek az ukrán–magyar határhoz. Ez szerinte a menekültek számának növekedésével fog járni, az ő ellátásukra pedig fel kell készülni.

 

Ennek érdekében meghozták azokat a döntéseket, amik „garantálják a hatóságok és a civil szervezetek közötti együttműködés olajozottságát”. Azt nem részletezte, hogy mik voltak ezek a döntések.

 

Orbán azt ígérte, ismét erőfeszítéseket fognak tenni a béke helyreállításáért. Ennek keretében a V4-országok miniszterelnökei kedden Londonban, majd az Európai Unió összes miniszterelnöke csütörtökön és pénteken Párizsban fog tárgyalni.

 

A fegyverszállítás kérdésében korábban Szijjártó Péter is megszólalt, ő Koszovóban szintén azt mondta, hogy Magyarország területén keresztül nem fognak fegyvert szállítani Ukrajnába. Hozzátette, hogy vasárnap az Európai Unió külügyminisztereinek tanácsán ő is hozzájárult, hogy az EU fegyvereket küldjön Ukrajnának.

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 32. szám - 2023.09.15.
Savaria Fórum 32. évfolyam 32. szám - 2023.09.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Így juthat el hétfőtől InterCityvel Budapestre
A MÁV közzétette a Biatorbágy-Szárliget vasúti fővonal felújítása miatt hétfőtől (09.18.) október 26-ig érvényes vágányzári menetrendet. Spoiler: vonat, busz Kelenföldig. Ez a három hónaposra tervezett vágányzár első üteme.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Zsoldos Báró Zoltán: Én zenéből vagyok
Ha Szombathely és blues, akkor Zsoldos Zoltán, közismert (a fehér garbóról ráragadt) nevén: Báró. Ha Báró, akkor egy zseniális zenész szinte transzállapotban a színpadon, lázba hozva közönségét. Papíron nyugdíjas hegedű- és gitártanár, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, a Capella Savaria egykori tagja. Most, 75. születésnapjára Bartók termi koncerttel készül barátaival. Az egykori Kőszegi utcai srácot otthonában, a Kőszegi-hegység lábánál látogattuk meg.
Vármegyei I. osztály: gólgazdag mérkőzésen nyerte a dobogósok csatáját Vasváron a Haladás, a Szarvaskend és a Rábapaty is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Szentgotthárd egyaránt egygólos hazai sikernek örülhetett a pontvadászat 5. fordulójában.
Ma indul a városi nagytakarítás!
Még 2020 júniusában fogadta el egyhangúlag Szombathely MJV képviselő-testülete a "Vigyázzunk együtt Szombathelyre!" szemléletformáló programot, mely 2023-ban is folytatódik. Szombathely MJV Önkormányzatának szervezésében a tavalyi év sikeres lebonyolításának folytatásaként idén ismét városi nagytakarítást tartanak a Vigyázzunk együtt Szombathelyre! program keretein belül.
legfrissebbek
Az élelmiszer-mentési akció több száz családnak nyújt segítséget Szombathelyen
A Magyar Élelmiszerbank Egyesületnek és partnereinek köszönhetően évről évre egyre többen jutnak hozzá a kereskedelmi szektorban feleslegessé vált ételekhez. Városunkban több segélyszervezet is együttműködik az élelmiszerbankkal. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász munkatársai a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálatnál, a Hársfa Háznál és a Szikla Szociális Központban több száz családnak nyújtanak segítséget - heti rendszerességgel.
Közel 300 millió forintból korszerűsödött a Markusovszky kórházban a járóbeteg-ellátás
291,37 millió forint összegű vissza nem térítendő európai uniós támogatásnak köszönhetően korszerű, orvostechnikai műszerek beszerzése történt meg a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban, melyek eredményeként tovább emelkedik a járóbeteg-ellátás színvonala, olvasható a lapunkhoz is eljuttatott sajtóközleményben.
Bemutatták dr. Czetter Ibolya könyvét
Leaszfaltozták a Hadnagy utcai járdát
A Szent Jobb országjárása: könyvbemutató volt a Smidt Múzeumban