km/óra
  2022.08.13., szombat  •  Ipoly napja
Létezés-színház Hernádival és Gálffival

Létezés-színház Hernádival és Gálffival

Két jelentős színművész szembesített önmagunkkal a Weöres Sándor Színházban. Hernádi Judit (1956) és Gálffi László (1952) arra is inspirált bennünket – szerelmes levelek „pergőtűzével” –, hogy vessünk számot kapcsolatainkkal. Akad tennivalónk (idén is).

 

Majd’ fél évszázadon át levelez egymással Melissa és Andy a Love Letters (Szerelmes levelek) című romantikus színműben, amelyet – az 1989-es New York-i premiert követően – beválogattak a Pulitzer-díj drámai kategóriájának döntőjébe. A szerző: Albert Ramsdeli Gurney Jr. (1930-2017), akit Pete Gurney néven is számon tartanak.  


Gyerekszerelem. Ám úgy istenigazából sohasem teljesedik ki, nem teljesül be. (Testi szerelmük órácskákra korlátozódik az ötven esztendő alatt. De: legalább megadatott!) Melissa és Andy kapcsolatánál mégis nehéz mélyebbet elképzelni. Bárhol, bármikor, bármi történjen is velük, folyamatosan egymásban élnek-égnek. Minden bizalmas történést, élményt megosztanak a másikkal – levélben. („Kedves Melissa, ezen a héten lettem középkorú.”) 


Az időnkénti hosszú-hosszú hallgatásaik is beszédesek; ordítóak a csendjeik. Rágódnak, tépelődnek, morfondíroznak, monologizálnak, s előbb-utóbb ezeket is lekörmölik. Egyetlen humorba csomagolt, rövidke jelző, kurta beköpés pedig akár a leghatásosabb létpirula. Megint ki lehet kapaszkodni a gödörből, tovább lehet vágtázni. Szárnyalni! A festőművésznőnek, a szenátor úrnak. A lélek bensőjében tisztának megmaradt, a világra még mindig – csak azért is! – rácsodálkozni tudó örök-gyermekeknek. 


Itthon 1991-ben, a Pesti Színházban került először színre az előadás Hernádi Judittal, Gálffi Lászlóval, Mácsai Pál (1961) rendezésében. Azóta játsszák. Igaz, volt, hogy évtizednyi idő kimaradt. 2020 ősze óta – amikor az Orlai Produkciós Iroda (OPI) a kebelére ölelte – ismét építkezhetnek belőle a nézők országszerte. Saját életfilmünk is le-lepereg. Lét-mérleg készítésére buzdít.  


A Szerelmes leveleket mindenütt a világon (Amerikától – Európán, Moszkván át – Pakisztánig, Indiáig…) fölolvassa az éppen „soros” színészpár. Ám a Hernádi-Gálffi kettős memorizálta a hetvenkét oldalnyi szöveget. És még csak nem is eljátsszák: megélik a sorsokat. Együtt lélegeznek. Rezdülnek. Léteznek. Hatnak! A vastaps mindezt visszhangozta.     


Szenkovits Péter 

Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Kapus, edző, példakép: felavatták Szarka Zoltán emléktábláját
Emléktáblát állítottak a Haladás és a magyar olimpiai válogatott egykori kapusának, Szarka Zoltánnak a Haladás Sportkomplexumnál. Az avatást pénteken tartották a 2016-ban elhunyt kiváló sportoló 80. születésnapján.
Joskar-Ola Napok 2022: koncertek, gyermekprogramok, bemutatók a hétvégén
Pénteken kezdődött a Joskar-Ola Napok programsorozata koncertekkel, bemutatókkal, vidámparkkal és gasztrotérrel. 
Megerősítik Toronyban a lignitbányászatot tiltó helyi rendeletet
Nincs folyamatban bányászati koncessziós pályázat, ami érintené Torony község körzetét - ezt a választ adta a Technológiai és Ipari Minisztérium Balassa Péter országgyűlési képviselő kérdésére, kell-e attól tartani, hogy lignitbánya nyílik Vas megyében. A toronyiak szerint azonban ez semmire sem biztosíték. A következő testületi ülésen megerősítik a bányászatot tiltó helyi rendeletet.
Olaszországban a nyári szezon csúcsnapjait élik a mostani hétvégén
Alig maradt üres szoba a szállodákban és bérelhető napernyő a strandokon Olaszországban az augusztus 15-i Nagyboldogasszony ünnepe előtti hétvégén, amely a pandémia előtti idegenforgalmi adatokat idézi a CNA kereskedelmi szövetség adatai szerint.
Kiadták a figyelmeztetést: zápor, zivatar, jégeső is lehet
Szombaton Magyarország egész területén elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben, írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.