km/óra
  2023.09.26., kedd  •  Jusztina napja
Létezés-színház Hernádival és Gálffival

Létezés-színház Hernádival és Gálffival

Két jelentős színművész szembesített önmagunkkal a Weöres Sándor Színházban. Hernádi Judit (1956) és Gálffi László (1952) arra is inspirált bennünket – szerelmes levelek „pergőtűzével” –, hogy vessünk számot kapcsolatainkkal. Akad tennivalónk (idén is).

 

Majd’ fél évszázadon át levelez egymással Melissa és Andy a Love Letters (Szerelmes levelek) című romantikus színműben, amelyet – az 1989-es New York-i premiert követően – beválogattak a Pulitzer-díj drámai kategóriájának döntőjébe. A szerző: Albert Ramsdeli Gurney Jr. (1930-2017), akit Pete Gurney néven is számon tartanak.  


Gyerekszerelem. Ám úgy istenigazából sohasem teljesedik ki, nem teljesül be. (Testi szerelmük órácskákra korlátozódik az ötven esztendő alatt. De: legalább megadatott!) Melissa és Andy kapcsolatánál mégis nehéz mélyebbet elképzelni. Bárhol, bármikor, bármi történjen is velük, folyamatosan egymásban élnek-égnek. Minden bizalmas történést, élményt megosztanak a másikkal – levélben. („Kedves Melissa, ezen a héten lettem középkorú.”) 


Az időnkénti hosszú-hosszú hallgatásaik is beszédesek; ordítóak a csendjeik. Rágódnak, tépelődnek, morfondíroznak, monologizálnak, s előbb-utóbb ezeket is lekörmölik. Egyetlen humorba csomagolt, rövidke jelző, kurta beköpés pedig akár a leghatásosabb létpirula. Megint ki lehet kapaszkodni a gödörből, tovább lehet vágtázni. Szárnyalni! A festőművésznőnek, a szenátor úrnak. A lélek bensőjében tisztának megmaradt, a világra még mindig – csak azért is! – rácsodálkozni tudó örök-gyermekeknek. 


Itthon 1991-ben, a Pesti Színházban került először színre az előadás Hernádi Judittal, Gálffi Lászlóval, Mácsai Pál (1961) rendezésében. Azóta játsszák. Igaz, volt, hogy évtizednyi idő kimaradt. 2020 ősze óta – amikor az Orlai Produkciós Iroda (OPI) a kebelére ölelte – ismét építkezhetnek belőle a nézők országszerte. Saját életfilmünk is le-lepereg. Lét-mérleg készítésére buzdít.  


A Szerelmes leveleket mindenütt a világon (Amerikától – Európán, Moszkván át – Pakisztánig, Indiáig…) fölolvassa az éppen „soros” színészpár. Ám a Hernádi-Gálffi kettős memorizálta a hetvenkét oldalnyi szöveget. És még csak nem is eljátsszák: megélik a sorsokat. Együtt lélegeznek. Rezdülnek. Léteznek. Hatnak! A vastaps mindezt visszhangozta.     


Szenkovits Péter 

Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Szívfacsaró történetek: két előadást hoz Szombathelyre Pintér Béla és Társulata
Az ország legrangosabb, legnépszerűbb független színházi csapata, Pintér Béla és Társulata kétszer is vendégszerepel az ősszel az AGORA Művelődési és Sportházban. Megrendítőek s egyben felemelőek, erőt is adóak a produkcióik.
Halálos baleset történt Sorokpolánynál
Egy gépkocsivezető vesztette életét abban a balesetben, amely a 8704-es számú úton történt a Sorokpolány térségében - adta hírül a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság.
Értelemmel épül a világ: 50 éves a Pedagógus Kórus
Baráti énekkarokkal, a Bartók Termet betöltő közönséggel és persze sok-sok muzsikával ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját a Szombathelyi Pedagógus Kórus.
legfrissebbek
Hatból hat: újabb zöld-fehér futsalsiker, a Kecskemét is meghajolt a Haladás előtt
A szombathelyiek 5-0-s győzelemmel tartották itthon a három bajnoki pontot.
Világsztárok az MSH színpadán
A jubiláló Művelődési és Sportház dicsőséges éveket, évtizedeket élt meg a rockzenében is. Ha valaki a nyolcvanas éveket böngészi, szinte hihetetlen dolgokra lel. Az elzárt határvárosban meghatározó lett a minőségi rockzene, világsztárok adták egymásnak a kilincset. Hihetetlen, kiket hallhatott és láthatott élőben egy mezei rocker.
Temetői séta lesz október elején
Orvosok és gyógyszerészek síremlékeit tekinthetik meg az érdeklődők a Szent Márton utcai temetőben október 5-én délután. A Szombathelyi Szépítő Egyesület rendezvényén a sétát Orbán Róbert vezeti.
SZEDIK: Tanuljunk együtt, egymástól, egy-másért!
Intézményünk fogyatékkal élő lakói és a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola 4. osztályos tanulói egy közös participációs programban vesznek részt, melynek célja a társadalmi elfogadás és befogadás erősítésén alapszik, írja közösségi oldalán a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ.
Ötven vaddisznót lőttek ki a vadászok Szombathelyen
Augusztus 31-ig hat ütemben összesen 50 belterületen élő vaddisznót lőttek ki Szombathelyen, írja a szeptemberi közgyűlésre készült anyag.