km/óra
  2021.10.28., csütörtök  •  Simon, Szimonetta napja
Kaotikus állapotok az SZTK-nál: az ütemezett oltás miatt tumultus alakult ki a téren

Kaotikus állapotok az SZTK-nál: az ütemezett oltás miatt tumultus alakult ki a téren

Kaotikus állapotok alakultak ki szerda reggel és délelőtt Szombathelyen, az SZTK-ban berendezett oltópontok előtt. Az ütemezett oltásra több száz idős embert rendeltek be, a szervezésbe azonban hibák csúsztak, így hiába voltak előzetes időpontok, sokan a téren várakoztak.

Úgynevezett ütemezett oltásra hívták be a polgárokat, főleg 80 év körüli, idős embereket a megyeszékhelyről és környékéről a bezárt SZTK-ben berendezett oltópontokra. A szervezés és a vakcinák beadása nem önkormányzati, hanem állami feladat: szervezést és a koordinálást  a Vas Megyei Kormányhivatal végezte, az injekciókkal a megyei kórház orvosai dolgoztak. Reggel nyolc órakor még úgy tűnt, minden rendben van, azonban fél kilenc körül már jókora tumultus alakult ki: elcsúszott az ütemterv, több százan torlódtak fel a két bejáratnál és hamar káosz alakult ki. Nagyon sok idős embert a családja vitt a helyszínre, egy idő után már sem parkolni nem lehetett a környéken, a kísérők miatt még nagyobb lett a zsúfoltság. A tömegjelenet képei előbb a közösségi médiát, majd a híroldalakat is bejárták: egymás hegyén-hátán várakozó idős emberek tanácstalanul ácsorognak a pusztuló épület előtti részén, szorosan egymáshoz zsúfolva várnak bebocsátásra a bejáratok előtt.

 

Ki a térre!

 

Darab idő után megérkeztek a rendőrök, legalább a közlekedési káoszt sikerült megszüntetni azzal, hogy az autókat a Sportház előtti térre terelték.  Sokan nem Szombathelyről, hanem a környékbeli településekről érkeztek az oltásra valamilyen tömegközlekedési eszközzel, így ők is az épület környékén töltötték el az időt arra várva, hogy sorra kerüljenek. Szerencsére az időjárás kegyes volt hozzájuk, a február vége tavaszi pluszokat rendelt a szerdai napra.


A helyszínen úgy értesültünk, hogy az oltásra berendelt emberek nem tudták, hogy melyik bejárathoz kell menniük, nem minden segítőnél volt lista, így az előzetesen kiosztott időpontoknak már nem sok értelmük volt. Nagyjából egy óra csúszással indult az oltás, beszéltünk olyannal is, aki fél kilenc helyett negyed tíz után jutott be az oltópontra, ahol aztán hamar megkapta az vakcinát, majd a kötelező 15-20 perces megfigyelési időt lerövidítve távozott az épületből.


A tumultus délelőtt nem lett kisebb, ezért a beszámolókat látva az önkormányzat segített a várakozók segítségére: az Agorából székeket vitettek a helyszínre, vizet is osztottak, megszervezték a mobilhangosítást is, hogy mindenki hallja a tájékoztatást. Kiderült, hogy a helyszín megválasztása nem volt a legszerencsésebb: az egykori megyei rendelőintézetben nem lehetett várakozni, hanem csak az épület előtt, és a mellékhelyiségeket sem működtek  - ezt sikerült a nap folyamán megoldani. Felvetődött, hogy másik épületben folytatják az oltást - a közelben fekvő Agora mindenféle szempontból jobb választás lenne - erről azonban nem helyi, hanem kormányzati szinten döntenek. 


Úgy értesültünk, több ok vezetett a tumultushoz: kedden késve érkezett a vakcina, ezért az előző napra betervezett személyek is szerdán kapták meg az oltást. Az irányításban részt vevő segítők nem mindegyikének jutott lista, így nehézkes volt az emberek beszólítása. Később a beoltandók névsorát és adatait kifüggesztették az épület falára - ami adatvédelmi szempontból nem volt a legszerencsésebb. 


Hiba a rendszerben

 

-    Keressük a kapcsolatot azokkal a szakemberekkel, akik ezt szervezték, láthatóan itt a rendszerbe hiba csúszott – mondta el a helyszínre érkező dr. László Győző alpolgármester. – Nem az önkormányzat feladata az oltás, de látva a képeket kijöttünk a helyszínre felmérni, hogy miben tudunk segíteni. Az AGORA-nak az összes mobil hordozható székét kihozattuk, valamint mobil hangosítást biztosítottunk azért, hogy hallják, amikor szólítják őket. Jelezzük a problémákat, és minden a hatáskörünkben megteszünk azért, hogy ez ne fordulhasson elő többé.


-    Az SZTK-nál négy oltópont van egy helyen – számolt be a történtekről  délutáni sajtótájékoztatóján Harangozó Bertalan kormánymegbízott, a megyei oltási munkacsoport vezetője, aki lapunknak azt is elmondta szervezési hiba mellett más tényezők is közrejátszottak a reggeli, délelőtti állapotok kialakulásában. -  680 ember kapott szerdára időpontot, ilyen volumenű és horderejű feladattal még eddig az országnak nem kellett megbirkóznia, de azt gondolom, hogy a világnak sem. Ezt a feladatot csak úgy tudjuk  megoldani, ha minden szereplő a maga helyén fegyelmezetten, nagy-nagy türelemmel és együttműködve az összes többi partnerrel vesz részt ebben a folyamatban.


Harangozó Bertalan türelmet, együttműködést és fegyelmet kért azoktól, akik oltásra érkeznek. Azt is elmondta, megvizsgálják, hogy hibázott-e valaki, illetve megfontolják, hogy több helyszínt is kijelölnek oltópontként, így feleannyi ember parkolását és koordinálását kell megoldani egy helyen.

kapcsolódó cikkek
46 új fertőzött Vasban, 2855 Magyarországon, 102-en meghaltak
46 új fertőzött Vasban, 2855 Magyarországon, 102-en meghaltak
2855 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 102 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A koronavírusosok száma a megyében 12.379-ről 12.425-re nőtt.
Orbán: könnyítésről egyelőre nem lehet beszélni
Orbán: könnyítésről egyelőre nem lehet beszélni
A miniszterelnök szerint könnyítésről egyelőre nem lehet beszélni, de az idősotthonokban lakók látogatásának kérdését meg fogják fontolni - Orbán Viktor erről járványügyi konzultációjának szerdai, második fordulója után, a Facebookra feltett videójában beszélt.
címkék
kapcsolódó cikkek
46 új fertőzött Vasban, 2855 Magyarországon, 102-en meghaltak
46 új fertőzött Vasban, 2855 Magyarországon, 102-en meghaltak
2855 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 102 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A koronavírusosok száma a megyében 12.379-ről 12.425-re nőtt.
Orbán: könnyítésről egyelőre nem lehet beszélni
Orbán: könnyítésről egyelőre nem lehet beszélni
A miniszterelnök szerint könnyítésről egyelőre nem lehet beszélni, de az idősotthonokban lakók látogatásának kérdését meg fogják fontolni - Orbán Viktor erről járványügyi konzultációjának szerdai, második fordulója után, a Facebookra feltett videójában beszélt.
Savaria Fórum 30. évfolyam 38. szám - 2021.10.22.
Savaria Fórum 30. évfolyam 38. szám - 2021.10.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hétfőtől lezárják a szőlősi átjárót
Lezárják jövő hétfő (október 25.) reggel fél kilenctől kedd este nyolcig (október 26.) a Rumi úton található szőlősi vasúti átjárót pályakarbantartási munkálatok miatt, közölte Rázó László, a GYSEV sajtószóvivője.
Visszavárunk, Doki! - mancsokkal is segítik az állatorvos felépülését
Mancsokkal a dokiért címmel jótékonysági sétát szervezett a Fekete István Állatvédő Egyesület a súlyos balesetet szenvedett állatorvos, Varjú Gábor javára. Szerették volna megmutatni, milyen sokan gondolnak rá és bíznak a gyógyulásában. A nevezési díjakból befolyt összeget az egyesület Varjú Gábor családjának juttatja el.
Márki-Zay Péter: „Még Dobrev Klárának is rám kell szavaznia, hogyha kormányzati pozíciót szeretne jövőre”
A miniszterelnök-jelölt sajtótájékoztatót tartott Szombathelyen.
Megyei I. osztály: a Sárvár nyerte a Vép elleni rangadót, hetet rúgott a Haladás-Zanat
A Celldömölk Egyházasrádócról hozta el a három pontot, a Király SE, a Jánosháza, valamint a Táplán pedig hazai környezetben aratott győzelmet. A Kőszeg a Vasvárral, a Répcelak a Rábapaty gárdájával játszott 1-1-es döntetlent.
52 új fertőzött Vasban, 2548 Magyarországon, 24 beteg meghalt
2548 az új fertőzött, elhunyt 24 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A koronavírusosok száma a megyében 24.188-ról 24.240-re nőtt.
legfrissebbek
Haladás: átrendeződnek a tulajdonviszonyokat futballcsapatot működtető cégben, a közgyűlésen is téma lesz a változás
Tőkeemelést tervez a Haladás NB II-es futballcsaptát működtető Szombathelyi Haladás Kft-ben a kisebbségi tulajdonos Haladás Marketing Kft, a művelet pénzügyi hátterét a jelenlegi mezszponzor, a Vasútvill Kft. biztosítaná, jelezte levelében az önkormányzatnak Séllei Árpád, a Szombathelyi Haladás Kft. ügyvezetője. Az októberi közgyűlésen is téma lesz a változás.
Közleményben reagált az ugytudjuk.hu egyik cikkére a szombathelyi Fidesz, mellékesen beleálltak a városi hetilapba is
Érdekes közleményt adott ki a szombathelyi Fidesz szerdán: szerintük a Savaria Fórum kicenzúrázza Hende Csabát (jelentsen ez bármit is), továbbá a hetilap dr. Nemény Andrást pedig levágja a fotókról. A bejelentés apropója az volt, hogy az ugytudjuk.hu egy cikkben értekezett arról, hogy szerintük hogyan kezeli a kormánypárti képviselő a Nemény Andrással közös fotókat. Miután a Savaria Fórum még csak nem is linkelte a szóban forgó dolgozatot, ezért úgy vagyunk a megjelent közleménnyel, mint az öreg székely a zsiráffal: látni látjuk, hogy van ilyen, csak nem hisszük el.
Tizenegyesekkel búcsúzott a Haladás a MOL Magyar Kupától
A szombathelyiek Gyirmót elleni összecsapásán 0-0-ás 120 perc után büntetők döntöttek a vendégek javára.
Százéves a Soroptimist International
A világszervezet szombathelyi klubja is megemlékezett a kerek évszámról, mely egybeesett a Soroptimist Club Szombathely fennállásának hetedik évfordulójával. Mit tehetnek a nők a nőkért, hogyan jusson egy kicsit több pénz, figyelem, szakértelem oda, ahol hiányzik, onnan, ahol esetleg van? Ilyen kérdésekre keresik a választ a különböző szakterületeken kiemelkedő képességeket felmutató klubtagok, akik egyetértenek a világ egyik legnagyobb önkéntes, jószolgálati civil szervezetének – a politika és a vallás tekintetében – szigorúan semleges értékrendjével, a faji megkülönböztetés minden formáját elutasítva.
Futsal: parádés győzelem, a máltai BL-minitornát is sikerrel indította a Haladás
A szombathelyiek gólzáporos mérkőzésen nyertek a házigazda ellen, Dróth Zoltán, Luiggi Longo és Henrique Diniz is duplázni tudott.