km/óra
  2023.06.02., péntek  •  Kármen, Anita napja
Sárga Zebra
Kaotikus állapotok az SZTK-nál: az ütemezett oltás miatt tumultus alakult ki a téren

Kaotikus állapotok az SZTK-nál: az ütemezett oltás miatt tumultus alakult ki a téren

Kaotikus állapotok alakultak ki szerda reggel és délelőtt Szombathelyen, az SZTK-ban berendezett oltópontok előtt. Az ütemezett oltásra több száz idős embert rendeltek be, a szervezésbe azonban hibák csúsztak, így hiába voltak előzetes időpontok, sokan a téren várakoztak.

Úgynevezett ütemezett oltásra hívták be a polgárokat, főleg 80 év körüli, idős embereket a megyeszékhelyről és környékéről a bezárt SZTK-ben berendezett oltópontokra. A szervezés és a vakcinák beadása nem önkormányzati, hanem állami feladat: szervezést és a koordinálást  a Vas Megyei Kormányhivatal végezte, az injekciókkal a megyei kórház orvosai dolgoztak. Reggel nyolc órakor még úgy tűnt, minden rendben van, azonban fél kilenc körül már jókora tumultus alakult ki: elcsúszott az ütemterv, több százan torlódtak fel a két bejáratnál és hamar káosz alakult ki. Nagyon sok idős embert a családja vitt a helyszínre, egy idő után már sem parkolni nem lehetett a környéken, a kísérők miatt még nagyobb lett a zsúfoltság. A tömegjelenet képei előbb a közösségi médiát, majd a híroldalakat is bejárták: egymás hegyén-hátán várakozó idős emberek tanácstalanul ácsorognak a pusztuló épület előtti részén, szorosan egymáshoz zsúfolva várnak bebocsátásra a bejáratok előtt.

 

Ki a térre!

 

Darab idő után megérkeztek a rendőrök, legalább a közlekedési káoszt sikerült megszüntetni azzal, hogy az autókat a Sportház előtti térre terelték.  Sokan nem Szombathelyről, hanem a környékbeli településekről érkeztek az oltásra valamilyen tömegközlekedési eszközzel, így ők is az épület környékén töltötték el az időt arra várva, hogy sorra kerüljenek. Szerencsére az időjárás kegyes volt hozzájuk, a február vége tavaszi pluszokat rendelt a szerdai napra.


A helyszínen úgy értesültünk, hogy az oltásra berendelt emberek nem tudták, hogy melyik bejárathoz kell menniük, nem minden segítőnél volt lista, így az előzetesen kiosztott időpontoknak már nem sok értelmük volt. Nagyjából egy óra csúszással indult az oltás, beszéltünk olyannal is, aki fél kilenc helyett negyed tíz után jutott be az oltópontra, ahol aztán hamar megkapta az vakcinát, majd a kötelező 15-20 perces megfigyelési időt lerövidítve távozott az épületből.


A tumultus délelőtt nem lett kisebb, ezért a beszámolókat látva az önkormányzat segített a várakozók segítségére: az Agorából székeket vitettek a helyszínre, vizet is osztottak, megszervezték a mobilhangosítást is, hogy mindenki hallja a tájékoztatást. Kiderült, hogy a helyszín megválasztása nem volt a legszerencsésebb: az egykori megyei rendelőintézetben nem lehetett várakozni, hanem csak az épület előtt, és a mellékhelyiségeket sem működtek  - ezt sikerült a nap folyamán megoldani. Felvetődött, hogy másik épületben folytatják az oltást - a közelben fekvő Agora mindenféle szempontból jobb választás lenne - erről azonban nem helyi, hanem kormányzati szinten döntenek. 


Úgy értesültünk, több ok vezetett a tumultushoz: kedden késve érkezett a vakcina, ezért az előző napra betervezett személyek is szerdán kapták meg az oltást. Az irányításban részt vevő segítők nem mindegyikének jutott lista, így nehézkes volt az emberek beszólítása. Később a beoltandók névsorát és adatait kifüggesztették az épület falára - ami adatvédelmi szempontból nem volt a legszerencsésebb. 


Hiba a rendszerben

 

-    Keressük a kapcsolatot azokkal a szakemberekkel, akik ezt szervezték, láthatóan itt a rendszerbe hiba csúszott – mondta el a helyszínre érkező dr. László Győző alpolgármester. – Nem az önkormányzat feladata az oltás, de látva a képeket kijöttünk a helyszínre felmérni, hogy miben tudunk segíteni. Az AGORA-nak az összes mobil hordozható székét kihozattuk, valamint mobil hangosítást biztosítottunk azért, hogy hallják, amikor szólítják őket. Jelezzük a problémákat, és minden a hatáskörünkben megteszünk azért, hogy ez ne fordulhasson elő többé.


-    Az SZTK-nál négy oltópont van egy helyen – számolt be a történtekről  délutáni sajtótájékoztatóján Harangozó Bertalan kormánymegbízott, a megyei oltási munkacsoport vezetője, aki lapunknak azt is elmondta szervezési hiba mellett más tényezők is közrejátszottak a reggeli, délelőtti állapotok kialakulásában. -  680 ember kapott szerdára időpontot, ilyen volumenű és horderejű feladattal még eddig az országnak nem kellett megbirkóznia, de azt gondolom, hogy a világnak sem. Ezt a feladatot csak úgy tudjuk  megoldani, ha minden szereplő a maga helyén fegyelmezetten, nagy-nagy türelemmel és együttműködve az összes többi partnerrel vesz részt ebben a folyamatban.


Harangozó Bertalan türelmet, együttműködést és fegyelmet kért azoktól, akik oltásra érkeznek. Azt is elmondta, megvizsgálják, hogy hibázott-e valaki, illetve megfontolják, hogy több helyszínt is kijelölnek oltópontként, így feleannyi ember parkolását és koordinálását kell megoldani egy helyen.

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 19. szám - 2023.05.26.
Savaria Fórum 32. évfolyam 19. szám - 2023.05.26.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: drámai végjáték után bajnok a Haladás, a Király SE az ezüstérmes, a harmadik helyet a Répcelak szerezte meg
A Szarvaskend és a Rábapaty is idegenbeli sikerrel zárta a szezont, a Vasvár, a Celldömölk, valamint a Szentgotthárd pedig hazai környezetben diadalmaskodott.
Relax az arborétumban: ÖkoPlusz Fesztivál másodszor
Második alkalommal rendezték meg a Kámoni Arborétum Látogatóközpontjában és a Kámoni Fiókkönyvtárban az ÖkoPlusz Fesztivált: a pénteken kezdődő fesztivál kiemelt napján, szombaton látogattunk ki az arborétumba – a környezettudatosság, a testi-lelki egészség köré épülő programok tartalmas kikapcsolódást nyújtottak a növénykert harmonikus környezetében.
Megyei II. osztály, északi csoport: bajnok lett az Újperint, döntetlennel zárult a Lukácsháza-Gencsapáti rangadó, zsinórban harmadszor nyert a Kemenesalja
A Szeleste a mérkőzést keretbe foglalva győzte le a Bozsokot, de az Uraiújfalu, a Sé, valamint a Spari is hazai környezetben gyűjtötte be a három bajnoki pontot.
Kosárlabda: az aranycsata ötödik mérkőzésén is hazai győzelem született, zsinórban negyedszer bajnok a Falco!
A szombathelyiek végig koncentráltan, magabiztosan, magas színvonalon kosárlabdázva 84-68-ra verték az Albát, így 2008, 2019, 2021 és 2022 után újabb bajnoki címet ünnepelhetnek.
Nem látta a szemből érkező Volvót a Suzuki vezetője
Pillanatnyi figyelmetlenség vezetett balesethez Szombathelyen. Az okozó nem tudja megmagyarázni magának sem, hogy mi történt az ütközés előtti másodpercben - írja a 112press.
legfrissebbek
Folytatódik a Szent Márton utcai csomópont teljes körű felújítása
Menetrend szerint folytatódik a Szent Márton utcai csomópont teljes körű felújítása. A gázművek június 5. hétfőtől várhatóan június 20-ig a Vörösmarty utca északi végén található gázvezeték rekonstrukcióját végzik.
Szállodakomplexum épül Balatonfüreden 22,5 milliárd forintból
Balatonfüreden 22,5 milliárd forint értékű beruházással szállodakomplexum épül a belvárosban, a Le Méridien resort a tervek szerint 2025 tavaszától fogadja a vendégeket - közölte Szepesi Richárd projektalapító sajtótájékoztatón pénteken Balatonfüreden.
Három autó ütközött össze Szombathely és Ják között
Egy balra kanyarodni szándékozó jármű vezetője erősen fékezett, emiatt a mögötte érkezőknek is bele kellett taposnia a fékbe. Először a sorban harmadik autónak koccant egy jármű, amibe ezután belehajtott egy másik - írja a 112press.
Újabb gyermekmentőmellényeket helyeztek ki a Balatonnál a vízimentők
A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) három új állványt helyezett ki balatoni strandokon és egy kikötőben, ahonnan a gyerekek ingyenesen vehetnek kölcsön mentőmellényeket a strandoláshoz - tájékoztatta a VMSZ pénteken az MTI-t.
Gyerekeket kényszerített szexuális cselekményekre egy 43 éves férfi
"Intézetis" kisfiúkat csalt otthonába, majd pizzával, cigarettával, játékokkal és pénzzel honorálta szexuális igényeinek kielégítését a gyanú szerint a 43 éves férfi, akit a Pest vármegyei rendőrök fogtak el az Érdi Rendőrkapitányság munkatársainak segítségével.