km/óra
  2024.06.24., hétfő  •  Iván napja
Kaotikus állapotok az SZTK-nál: az ütemezett oltás miatt tumultus alakult ki a téren

Kaotikus állapotok az SZTK-nál: az ütemezett oltás miatt tumultus alakult ki a téren

Kaotikus állapotok alakultak ki szerda reggel és délelőtt Szombathelyen, az SZTK-ban berendezett oltópontok előtt. Az ütemezett oltásra több száz idős embert rendeltek be, a szervezésbe azonban hibák csúsztak, így hiába voltak előzetes időpontok, sokan a téren várakoztak.

Úgynevezett ütemezett oltásra hívták be a polgárokat, főleg 80 év körüli, idős embereket a megyeszékhelyről és környékéről a bezárt SZTK-ben berendezett oltópontokra. A szervezés és a vakcinák beadása nem önkormányzati, hanem állami feladat: szervezést és a koordinálást  a Vas Megyei Kormányhivatal végezte, az injekciókkal a megyei kórház orvosai dolgoztak. Reggel nyolc órakor még úgy tűnt, minden rendben van, azonban fél kilenc körül már jókora tumultus alakult ki: elcsúszott az ütemterv, több százan torlódtak fel a két bejáratnál és hamar káosz alakult ki. Nagyon sok idős embert a családja vitt a helyszínre, egy idő után már sem parkolni nem lehetett a környéken, a kísérők miatt még nagyobb lett a zsúfoltság. A tömegjelenet képei előbb a közösségi médiát, majd a híroldalakat is bejárták: egymás hegyén-hátán várakozó idős emberek tanácstalanul ácsorognak a pusztuló épület előtti részén, szorosan egymáshoz zsúfolva várnak bebocsátásra a bejáratok előtt.

 

Ki a térre!

 

Darab idő után megérkeztek a rendőrök, legalább a közlekedési káoszt sikerült megszüntetni azzal, hogy az autókat a Sportház előtti térre terelték.  Sokan nem Szombathelyről, hanem a környékbeli településekről érkeztek az oltásra valamilyen tömegközlekedési eszközzel, így ők is az épület környékén töltötték el az időt arra várva, hogy sorra kerüljenek. Szerencsére az időjárás kegyes volt hozzájuk, a február vége tavaszi pluszokat rendelt a szerdai napra.


A helyszínen úgy értesültünk, hogy az oltásra berendelt emberek nem tudták, hogy melyik bejárathoz kell menniük, nem minden segítőnél volt lista, így az előzetesen kiosztott időpontoknak már nem sok értelmük volt. Nagyjából egy óra csúszással indult az oltás, beszéltünk olyannal is, aki fél kilenc helyett negyed tíz után jutott be az oltópontra, ahol aztán hamar megkapta az vakcinát, majd a kötelező 15-20 perces megfigyelési időt lerövidítve távozott az épületből.


A tumultus délelőtt nem lett kisebb, ezért a beszámolókat látva az önkormányzat segített a várakozók segítségére: az Agorából székeket vitettek a helyszínre, vizet is osztottak, megszervezték a mobilhangosítást is, hogy mindenki hallja a tájékoztatást. Kiderült, hogy a helyszín megválasztása nem volt a legszerencsésebb: az egykori megyei rendelőintézetben nem lehetett várakozni, hanem csak az épület előtt, és a mellékhelyiségeket sem működtek  - ezt sikerült a nap folyamán megoldani. Felvetődött, hogy másik épületben folytatják az oltást - a közelben fekvő Agora mindenféle szempontból jobb választás lenne - erről azonban nem helyi, hanem kormányzati szinten döntenek. 


Úgy értesültünk, több ok vezetett a tumultushoz: kedden késve érkezett a vakcina, ezért az előző napra betervezett személyek is szerdán kapták meg az oltást. Az irányításban részt vevő segítők nem mindegyikének jutott lista, így nehézkes volt az emberek beszólítása. Később a beoltandók névsorát és adatait kifüggesztették az épület falára - ami adatvédelmi szempontból nem volt a legszerencsésebb. 


Hiba a rendszerben

 

-    Keressük a kapcsolatot azokkal a szakemberekkel, akik ezt szervezték, láthatóan itt a rendszerbe hiba csúszott – mondta el a helyszínre érkező dr. László Győző alpolgármester. – Nem az önkormányzat feladata az oltás, de látva a képeket kijöttünk a helyszínre felmérni, hogy miben tudunk segíteni. Az AGORA-nak az összes mobil hordozható székét kihozattuk, valamint mobil hangosítást biztosítottunk azért, hogy hallják, amikor szólítják őket. Jelezzük a problémákat, és minden a hatáskörünkben megteszünk azért, hogy ez ne fordulhasson elő többé.


-    Az SZTK-nál négy oltópont van egy helyen – számolt be a történtekről  délutáni sajtótájékoztatóján Harangozó Bertalan kormánymegbízott, a megyei oltási munkacsoport vezetője, aki lapunknak azt is elmondta szervezési hiba mellett más tényezők is közrejátszottak a reggeli, délelőtti állapotok kialakulásában. -  680 ember kapott szerdára időpontot, ilyen volumenű és horderejű feladattal még eddig az országnak nem kellett megbirkóznia, de azt gondolom, hogy a világnak sem. Ezt a feladatot csak úgy tudjuk  megoldani, ha minden szereplő a maga helyén fegyelmezetten, nagy-nagy türelemmel és együttműködve az összes többi partnerrel vesz részt ebben a folyamatban.


Harangozó Bertalan türelmet, együttműködést és fegyelmet kért azoktól, akik oltásra érkeznek. Azt is elmondta, megvizsgálják, hogy hibázott-e valaki, illetve megfontolják, hogy több helyszínt is kijelölnek oltópontként, így feleannyi ember parkolását és koordinálását kell megoldani egy helyen.

címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 24. szám - 2024.06.21.
Savaria Fórum 33. évfolyam 24. szám - 2024.06.21.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak