km/óra
  2023.12.01., péntek  •  Elza napja
Újévi Operettgála
Vackor karácsonya
Látni és látszani: Szombathelyen is figyelnek a rendőrök a közlekedőkre

Látni és látszani: Szombathelyen is figyelnek a rendőrök a közlekedőkre

Látni és látszani címmel folytat balesetmegelőzési, közlekedésbiztonsági kampányt a rendőrség. Minden közlekedő figyelmét felhívják arra, hogy az őszi-téli időszakban megváltoznak a látási viszonyok, és ehhez alkalmazkodni kell. A vármegyei főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának munkatársai ma délelőtt a 11-es Huszár úton osztottak az autósoknak, kerékpárosoknak láthatóságot elősegítő eszközöket.

 

Sorra állították meg a rendőrök az autókat, hogy ellenőrizzék a lámpák működését. Figyelték a búrák állapotát is, ha ugyanis túl opálosak, csiszoltatni kell őket. Binó Tamás r.alezredes az SZTV érdeklődésére elmondta hogy nemcsak a lámpákat ellenőrzik, hanem az ablaktörlő lapátot is és megnézik, hogy van-e az autón téli gumi. Bár ez utóbbi nem kötelező Magyarországon, de fontos, illetve felhívják a figyelmet a téli ablakmosó folyadék használatára is. 


Fel kell készíteni a gépjárműveket a téli út- és látási viszonyokra. Ilyenkor hamarabb sötétedik, a közlekedést gyakran nehezíti köd, pára. A rendőrök 2012-ben minden ősszel novembertől decemberig a jó láthatóságra és látásra hívják fel a figyelmet, a balesetek megelőzése érdekében.


Binó Tamás hozzátette, rengeteg új gépjárművön automatán kapcsolódik a világítás, de enyhe ködben, párás időben a gépjármű automatikája ezt nem érzékeli. Ezért felhívják a gépjárművezetők figyelmét, hogy kapcsolják fel a világítást, nem elég automatára kapcsolni a gépjárművön a kapcsolót.


A kerékpárosoknak láthatósági mellényt, lámpákat és fényvisszaverő prizmát osztottak, utóbbiból az első kerékre kell tenni két darabot. Az autósok páratörlő kendőt, jégoldót, jégkaparót kaptak. A kampány célja felhívni a figyelmet arra, hogy ha valaki nem lát vagy nem látszik jól a közlekedésben, az komoly baleseti kockázatot rejt magában.

 

Forrás: SZTV
Illusztráció: pixabay.com
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 42. szám - 2023.11.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 42. szám - 2023.11.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Anyagi vészhelyzet a Szombathelyi Haladásnál
Az alkalmazottak (játékosok, edzők, stábtagok) több hónapja nem kaptak fizetést a Szombathelyi Haladás NB II-es labdarúgócsapatát működtető gazdasági társaságtól, ha a többségi tulajdonos, Homlok Zsolt nem rendezi az adósságot, decemberben akár meg is szűnhet a zöld-fehér együttes, értesült az ugytudjuk.hu.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Adventi vásár Szombathely 2023: óriáskerék, Mikulás-kunyhó és ragyogó Mikulásbusz
Minden idők leglátványosabb szombathelyi adventi vására lesz az idei – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A már hagyományosnak számító Óriáskerék mellett lesz Mikulás-kunyhó, csillogó-villogó Mikulásbusz, meséket sugárzó LED-fal, és ezer méternyi fényfüzér ragyogja majd be a Fő teret.
Csokimikulásért törtek be fiatalok a szombathelyi vásár Mézeskalács Házikójába
A 2023-as Szombathelyi Adventi Vásár nyitónapját megelőző éjszakán a kameraképen vették észre a közterület-felügyelet munkatársai, hogy két fiatal próbál bejutni a lezárt Fő téri Mézeskalács Házikóba - adja hírül a város hivatalos Facebook-oldala.
legfrissebbek
Dr. Bödör Géza: Amerikából jött, de ezúttal nem ő volt a pilóta
Dr. Bödör Géza orvosprofesszor, laborvezető (University of Colorado, Denver) miként került a szombathelyi vérellátóból egy amerikai egyetemi katedrára? Nos, ez is kiderült mindazok számára, akik ellátogattak csütörtökön este a könyvtárba. Spiegler Tibor, a helytörténeti gyűjtő, mint volt osztálytárs invitálta meg a professzort, aki kalandos életéről az előadás előtt mesélt. A mostani hazatérése apropóját az adta, hogy a minap volt a 45. orvosi egyetemi évfolyam-találkozója.
„A zene felszabadít, erőt ad, segít leküzdeni félelmeinket”
Adventi jótékonysági hangversenyt rendezett a szombathelyi Zonta Club, a Művészeti és a Premontrei Gimnázium a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja alkalmából.
Futsal Bajnokok Ligája: remekül kezdett, de alulmaradt a tavalyi Final Four-résztvevő Anderlechttel szemben a Haladás
A magyar bajnok egy öngóllal és Henrique Diniz egészen elképesztő találatával 2-0-ra vezetett, ezt követően azonban már csak a belgák találtak be, akik végül 5-2-es győzelmet arattak.
Átadták a balatoni bringakör Balatonudvari és Vonyarcvashegy közti szakaszát
Átadták a balatoni bringakörút Balatonudvari és Vonyarcvashegy közötti, 10,5 kilométeres, megújult szakaszát csütörtökön.
Több hullámban érkezik változatos halmazállapotú csapadék Szombathelyen a hétvégén
Több hullámban érkezik változatos halmazállapotú csapadék december első hétvégéjén: pénteken kiadós mennyiség esőre, szombaton pedig esőre, havas esőre, havazásra kell készülni erős, néhol viharos széllel, majd vasárnap kisüt a nap. Nagy lesz a hőmérséklet-különbség az északkeleti és a déli országrészek között: szombaton napközben mínusz 1 és plusz 15 fok között lesz a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből.