km/óra
  2024.06.19., szerda  •  Gyárfás napja
Látni és látszani: Szombathelyen is figyelnek a rendőrök a közlekedőkre

Látni és látszani: Szombathelyen is figyelnek a rendőrök a közlekedőkre

Látni és látszani címmel folytat balesetmegelőzési, közlekedésbiztonsági kampányt a rendőrség. Minden közlekedő figyelmét felhívják arra, hogy az őszi-téli időszakban megváltoznak a látási viszonyok, és ehhez alkalmazkodni kell. A vármegyei főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának munkatársai ma délelőtt a 11-es Huszár úton osztottak az autósoknak, kerékpárosoknak láthatóságot elősegítő eszközöket.

 

Sorra állították meg a rendőrök az autókat, hogy ellenőrizzék a lámpák működését. Figyelték a búrák állapotát is, ha ugyanis túl opálosak, csiszoltatni kell őket. Binó Tamás r.alezredes az SZTV érdeklődésére elmondta hogy nemcsak a lámpákat ellenőrzik, hanem az ablaktörlő lapátot is és megnézik, hogy van-e az autón téli gumi. Bár ez utóbbi nem kötelező Magyarországon, de fontos, illetve felhívják a figyelmet a téli ablakmosó folyadék használatára is. 


Fel kell készíteni a gépjárműveket a téli út- és látási viszonyokra. Ilyenkor hamarabb sötétedik, a közlekedést gyakran nehezíti köd, pára. A rendőrök 2012-ben minden ősszel novembertől decemberig a jó láthatóságra és látásra hívják fel a figyelmet, a balesetek megelőzése érdekében.


Binó Tamás hozzátette, rengeteg új gépjárművön automatán kapcsolódik a világítás, de enyhe ködben, párás időben a gépjármű automatikája ezt nem érzékeli. Ezért felhívják a gépjárművezetők figyelmét, hogy kapcsolják fel a világítást, nem elég automatára kapcsolni a gépjárművön a kapcsolót.


A kerékpárosoknak láthatósági mellényt, lámpákat és fényvisszaverő prizmát osztottak, utóbbiból az első kerékre kell tenni két darabot. Az autósok páratörlő kendőt, jégoldót, jégkaparót kaptak. A kampány célja felhívni a figyelmet arra, hogy ha valaki nem lát vagy nem látszik jól a közlekedésben, az komoly baleseti kockázatot rejt magában.

 

Forrás: SZTV
Illusztráció: pixabay.com
 

Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
Isten hozta az újszülötteket!
Legfrissebb anyakönyvi híreink.
Bloomsday 2024: az itt és most ünnepe
30. alkalommal ünnepli Szombathely városa, hogy James Joyce Ulyssesének főhősét, Leopold Bloomot szombathelyi származásúként írta bele a világirodalomba. Az idei, háromnapossá bővült ír–magyar fesztivál, a Bloomsday első napján már nyilvánvalóvá vált, hogy városunk minden idők legszínesebb kortárs művészeti fesztiválja vette kezdetét, melyen a magaskultúra és könnyedebb szórakozás egyaránt képviselteti magát.