km/óra
  2024.06.16., vasárnap  •  Jusztin napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Lassan befejeződik a zanati kerékpárút építése

Lassan befejeződik a zanati kerékpárút építése

Végéhez közeledik a zanati kerékpárút építése. Szinte száz százalékban leaszfaltozták már, megvalósult az átvezetése a 86-os főúton és a vasútvonalon is, helyükre kerültek a kandeláberek. Az utolsó simítások vannak hátra: 10 méteren terítenek burkolatot és a villanyszerelési munkákat is hamarosan elvégzik. A forgalomba helyezési eljárás elhúzódhat néhány hónapig, de már lehet használni a bicikliutat, és sokan élnek is a lehetőséggel.

 

Csaknem teljesen leaszfaltozták a zanati kerékpárutat, még egy nagyjából tíz méteres szakasz van hátra a Bogáca éri hídnál, amit különleges technológiával kell elvégezni. Már kihelyezték a táblákat és felfestették a burkolati jeleket is. Elkészült a két átvezetés a régi 86-os úton: egy a sportáruháznál, a másik az Áfonya utcánál. Utóbbi helyszínre eredetileg zebrát szerettek volna a helyiek, de azt nem engedélyezte a hatóság, így sárga villogó hívja fel az autósok figyelmét az áthaladó kerékpárosokra. A vasúti átjárónál egyelőre betontömbök akadályozzák az átjutást - ez így is marad, míg le nem zárul az engedélyeztetési eljárás.


Putz Attila önkormányzati képviselő elmondta, most indítják majd a forgalomba helyezési eljárást. A legnagyobb akadály a vasúti átjáró, annak az engedélyezése bizonytalan ideig tart, 1-2 hónapot igénybe vesz. Ez ugyanaz a történet, mint Balogunyomban vagy a Stromfeld-kerékpárútnál, ott is a vasúti átjáró engedélyeztetése volt hosszadalmas.


A kandeláberek már a helyükön állnak, a villanyszerelés azonban még hátravan. A tervező eredetileg egy gázvezeték fölött vezette el a földkábelt, amit a gázművek nem fogadott el, ezért át kellett alakítani a terveket, de hamarosan már lesz közvilágítás az új bicikliút mentén. A 950 méter hosszú szakaszt hivatalosan még nem adták át, de így is sokan kerekeznek rajta. 


Az önkormányzati képviselő hozzátette, nagyon sokan használják már most is. Nem tud úgy hazajönni a városból, hogy ne lássa, valaki sétál vagy kerékpározik erre. Sok gyerekes szülő használja már a kerékpárutat, lehet is használni ezen a részen. A vasúti átjárón még nem lehet átmenni. 


A zanati bicikliút története 2008-ig nyúlik vissza, akkor köttetett az első szerződés a sportáruházat és a gyorséttermet építő vállalkozóval, hogy a belterületbe vonásért cserébe megvalósítja a kerékpárutat, ami aztán elmaradt. Tavaly az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól 300 millió forint támogatás érkezett a beruházásra. Decemberben indult a kivitelezés, ami határidőre be is fejeződik. A hivatalos átadásra már vannak ötletek, felmerült, hogy össznépi kerékpártúrát rendeznek a vadiúj szakaszon. Egy biztos, sok-sok év várakozás után igazi ünnep lesz a városrészen élők számára, hogy végre birtokba vehetik a bicikliutat.

 

 

Forrás: SZTV

címkék
Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.