km/óra
  2023.12.09., szombat  •  Natália napja
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Küzdeni mindig, feladni soha Pozitív üzenetek az artritisz világnapján

Küzdeni mindig, feladni soha Pozitív üzenetek az artritisz világnapján

Idén a Magyar Reumabetegek Egyesülete Szombathelyen ünnepelte az artritisz világnapját. Október 12-én hangjáték, zenés műsor is szerepelt a programban, a betegtársak megosztották egymással pozitív gondolatataikat. A rendezvénynek a Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda adott otthont. 

Először tartotta Szombathelyen az artritisz világnapi ünnepséget  a Magyar Reumabetegek Egyesülete. A szombathelyi esemény fő szervezője Rozán Eszter, a Vas Megyei Reumaklub vezetője, a Magyar Reumabetegek Egyesületének elnöke volt, ő köszöntötte elsőként az EFI előadótermében összegyűlt vendégeket. Rozán Eszter megnyitójában beszélt a  minden korosztályt, sőt, az állatokat is érintő betegségről, s elmondta, ezeknek az alkalmaknak egyik fő célja a reumabetegségről való szélesebb körű és pontosabb gondolkodás, a felvilágosítás. Az egyesületnek, ahogy az európai betegszervezeteket összefogó EULAR-nak is, három célja van: a nagy számú nem diagnosztizált reumabeteg felkutatása; a betegséggel foglalkozó orvosok, reumatológusok és egészségügyi dolgozók számának növelése; illetve a társadalmi döntéshozók megfelelő tájékozottsága erről a rengeteg embert érintő betegségről. 


Köszöntőt mondott még dr. Ortutay Judit, az ORFI volt reumatológus szakorvosa, a MRE egyesület titkára, melyben  a reumabetegek közösségének erejét hangsúlyozta: a betegségben szenvedőknek tanulni lehet és kell egymástól, hogy könnyebben elviselhető legyen ez az életfogytig tartó betegség, valamint hangsúlyozta a felvilágosító tartalmak szükségességét, főként a médiában.
A beszédeket humoros hangjáték és zenés műsor követte Rozán Eszter, Horváth György és Tóth Ernő előadásában, melyekben az érzelmek mellett a humor és az önirónia is nagy szerepet kapott, hiszen a nevetés minden betegség elviselésében a legfőbb társunk. A program zárása a reumabetegek által előre beküldött pozitív üzenetek megosztása volt, a betegtársaktól kapott gondolatok, a sorsközösség tudata segít leginkább a kitartásban, a betegség okozta nehézségek elviselésében. Rozán Eszter elnök elmondta, az üzenetek a közösségi platformokra, köztük az EULAR honlapjára is felkerülnek majd.

Tar Patrícia

Az artritisz világnapja alkalmából, melyet minden évben október 12-én tartanak, felhívják a figyelmet a reumatikus és mozgásszervi betegségekre, valamint azok kockázataira és hatásaira. 1996-ban tartották meg először, 2008-tól az EULAR tölt be vezető szerepet a nap üzenetének megfogalmazásában. Az EULAR, azaz a European League Against Rheumatism egy európai szervezet, amely a reumában szenvedő embereket, az egészségügyi szakembereket és a reumatológiai tudományos társaságokat képviseli az összes európai nemzetben. Az artritis világnapi rendezvények célja, hogy minél többen megismerjék ezeket a betegségeket, hiszen egyre több, Magyarországon körülbelül százezer embert érintenek. 


 

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.