km/óra
  2024.04.12., péntek  •  Gyula napja
Küzdeni mindig, feladni soha Pozitív üzenetek az artritisz világnapján

Küzdeni mindig, feladni soha Pozitív üzenetek az artritisz világnapján

Idén a Magyar Reumabetegek Egyesülete Szombathelyen ünnepelte az artritisz világnapját. Október 12-én hangjáték, zenés műsor is szerepelt a programban, a betegtársak megosztották egymással pozitív gondolatataikat. A rendezvénynek a Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda adott otthont. 

Először tartotta Szombathelyen az artritisz világnapi ünnepséget  a Magyar Reumabetegek Egyesülete. A szombathelyi esemény fő szervezője Rozán Eszter, a Vas Megyei Reumaklub vezetője, a Magyar Reumabetegek Egyesületének elnöke volt, ő köszöntötte elsőként az EFI előadótermében összegyűlt vendégeket. Rozán Eszter megnyitójában beszélt a  minden korosztályt, sőt, az állatokat is érintő betegségről, s elmondta, ezeknek az alkalmaknak egyik fő célja a reumabetegségről való szélesebb körű és pontosabb gondolkodás, a felvilágosítás. Az egyesületnek, ahogy az európai betegszervezeteket összefogó EULAR-nak is, három célja van: a nagy számú nem diagnosztizált reumabeteg felkutatása; a betegséggel foglalkozó orvosok, reumatológusok és egészségügyi dolgozók számának növelése; illetve a társadalmi döntéshozók megfelelő tájékozottsága erről a rengeteg embert érintő betegségről. 


Köszöntőt mondott még dr. Ortutay Judit, az ORFI volt reumatológus szakorvosa, a MRE egyesület titkára, melyben  a reumabetegek közösségének erejét hangsúlyozta: a betegségben szenvedőknek tanulni lehet és kell egymástól, hogy könnyebben elviselhető legyen ez az életfogytig tartó betegség, valamint hangsúlyozta a felvilágosító tartalmak szükségességét, főként a médiában.
A beszédeket humoros hangjáték és zenés műsor követte Rozán Eszter, Horváth György és Tóth Ernő előadásában, melyekben az érzelmek mellett a humor és az önirónia is nagy szerepet kapott, hiszen a nevetés minden betegség elviselésében a legfőbb társunk. A program zárása a reumabetegek által előre beküldött pozitív üzenetek megosztása volt, a betegtársaktól kapott gondolatok, a sorsközösség tudata segít leginkább a kitartásban, a betegség okozta nehézségek elviselésében. Rozán Eszter elnök elmondta, az üzenetek a közösségi platformokra, köztük az EULAR honlapjára is felkerülnek majd.

Tar Patrícia

Az artritisz világnapja alkalmából, melyet minden évben október 12-én tartanak, felhívják a figyelmet a reumatikus és mozgásszervi betegségekre, valamint azok kockázataira és hatásaira. 1996-ban tartották meg először, 2008-tól az EULAR tölt be vezető szerepet a nap üzenetének megfogalmazásában. Az EULAR, azaz a European League Against Rheumatism egy európai szervezet, amely a reumában szenvedő embereket, az egészségügyi szakembereket és a reumatológiai tudományos társaságokat képviseli az összes európai nemzetben. Az artritis világnapi rendezvények célja, hogy minél többen megismerjék ezeket a betegségeket, hiszen egyre több, Magyarországon körülbelül százezer embert érintenek. 


 

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 33. évfolyam 13. szám - 2024.04.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 13. szám - 2024.04.05.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Már tudják, hol mérnek a vasi rendőrök a Speedmarathonon
A vasi rendőrök száznál is több javaslatot kaptak az itt élőktől, hogy hol mérjenek majd április 19-én.
Szólunk előre: április második hetében több helyen is útlezárások lesznek Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április második hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani.
Nehéz lesz az április a Rumi úton közlekedőknek
Napokon belül indul a város legforgalmasabb déli bevezető útjának felújítása, a Rumi út aszfaltozása miatt a hónap végén várhatóan pár napig teljes lezárás lesz a szakaszon, de már a marási munkák idején is lassabb haladásra kell számítani.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Spártai megmérettetés Szombathelyen
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Többféle kategóriában mérhetik össze tudásukat a jelentkezők, a szervezők pedig a jótékonyságra is nagy hangsúlyt fektetnek. Aznap több utcát is lezárnak Szombathelyen.